Egyéb

Többszörösen ellenálló baktériumok: reagált az ÁNTSZ

A tisztiorvosi szolgálat arra hivatkozik, hogy a sajtóban megjelent számok a fertőzésekről néhány évvel ezelőttiek, nincs ok az aggodalomra.

 

szulinap_superhero5 (1)

 

„Az elmúlt napokban több olyan sajtóhír is megjelent, amelyek az antibiotikumoknak ellenálló baktériumtörzsekről szólnak” – indul az ÁNTSZ közleménye. Bár konkrétan nem nevezik meg a cikkeket, az Átlátszón több olyan anyag is megjelent az utóbbi hetekben, amelyek a multirezisztens kórokozók (MRK-k) okozta fertőzésekről szólnak.

Az ÁNTSZ szerint a cikkekben szereplő adatok 2013-2014-esek, „az azóta eltelt időben nincs információ arra vonatkozóan, hogy a mintavétel helyén tartózkodók körében előfordultak volna fertőzések”.

Az Átlátszó cikksorozatot indított a kórházi fertőzésekről, amelyben egyedi kórházi eseteket és tágabb összefüggéseket – például az egészségügy alulfinanszírozásával vagy az antibiotikumok túlhasználatával kapcsolatos problémákat – is szeretnénk bemutatni.

Ha személyes tapasztalata vagy információi vannak a kórházi fertőzésekről, kérjük, jelentkezzen az [email protected] e-mailcímen, és foglalja össze tömören az esetet!

Az viszont nem szerepel a tájékoztatóban, hogy az újságírók azért nem tudnak frissebb adatokkal dolgozni, mert az OEK honlapján még e cikk írásának időpontjában is csak 2014-ig vannak fent az adatok, így az Átlátszó is csak ezekből tudott infografikákat készíteni.

Kapcsolódó postok

Háromszorosára nőtt a többszörösen ellenálló baktériumfertőzések száma a magyar kórházakban 2005 – 2010 között

Így alakult a bejelentett fertőzések száma 2007-2014 között a magyar kórházakban

Vadászat a multirezisztens szuperbaktériumokra

Támadnak a szuperbaktériumok, a modern orvoslás következményei

A közleményben az ÁNTSZ röviden kitér arra is, hogy az MRK-k kialakulásában szerepet játszik az antibiotikumok túlzott fogyasztása és hivatkoznak az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) honlapjára feltöltött módszertani levélre, amelyben további információk olvashatók. A levél elnevezés ne tévesszen meg senkit: egy 133 oldalas dokumentumról van szó, amely laikus szemmel gyakorlatilag értelmezhetetlen.

D. Kovács Ildikó

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás