Egyéb

Korrupcióinfó: Azért szüntetik meg az egyik legkorruptabb háttérintézményt, hogy eltüntessék a nyomokat

Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szóvivője szerint a korrupciós botrányokkal kísért Türr István Kutató és Képző Központot azért is szünteti meg a kormány, hogy ne lehessen könnyen felelősségre vonni az illetékeseit. Hadházy két összefüggő uniós projekten keresztül mutatott rá a leghatékonyabb közpénz-eltüntető technikákra. Az Átlátszó összeszedte a megszűnésre ítélt háttérintézmény legnagyobb botrányait.

 

szulinap_superhero5 (1)

 

A hetente tartott korrupcióinfón Hadházy Ákos olyan korrupciós esteket mutat be, melyek a közpénzeket elherdálásának rendszerszintűségére mutatnak rá.

Kapcsolódó cikkeink a Korrupcióinfóról

Részt vettek-e kormánytagok a Háda munkahelyteremtő trükkje körüli ügyeskedésben?

260 milliós NHB-hitel és 16 éve történt brókergyilkosság a bicskei lyukas telek körüli céghálóban

Hadházy: 558 millió forint EU-s pénz ment el, 59 darab földbe ásott lyuk látszik belőle

A legutóbbi sajtótájékoztatójánn a Türr István Kutató és Képző Központ (TKKI) által lebonyolított az “Aktívan a tudásért” és az Aktívan a munkáért programok kapcsán tapasztalható visszásságokról számolt be a politikus.

Az összességében közel 12 milliárd forint EU-s támogatásból megvalósuló, 22 ezer embert elérő két program arra volt hivatott, hogy hátrányos helyzetű embereknek segítsen a munkaerőpiacra való bejutásban. A két programban fejenként több, mint fél millió forint EU-s pénz ment el a hátrányos helyzetűek egy-két hónapos képzésére.

A gyakorlatban a legtöbb esetben a közmunkások téli oktatása folyt ezekben a projektekben. Az alapvető viselkedési normákat is bemutató tananyagról az Origo írt összeállítást, az oktatásban résztvevőkről a Népszabadság készített riportot két éve.

A képzéseken résztvevők száma is megkérdőjelezhető Hadházy szerint. A politikus elmondta, hogy kapott olyan jelzéseket, hogy a képzések csupán “papíron” voltak megtartva, a valóságban csak a jelenléti íveket írták alá résztvevők.

Számos olyan esetet hozott fel a TKKI projektjei kapcsán Hadházy, amik körül felmerül a korrupció gyanúja.

Egyrészről a központ szerződései között található egy meglepően drága terembérlet. Egy olyan volt laktanyát bérelt 140 millió forinért a képző központ 2014 elejétől másfél évig, amelyet előtte még 15 millió forinért hirdettek meg eladásra.

Másrészről Hadházyék adatkéréséből kiderült, hogy az Aktívan a tudásért program 3,6 milliárd forintjának az egyharmada a képző központ dolgozóinak a fizetésére ment el. A politikus szerint ez azért visszás, mivel a teljes TKKI összesen 1300 dolgozóval rendelkezik, és közülük ezer fő nem is alkalmas a beosztása alapján az oktatói munkára.

Ha a közel 250 főnyi instruktor, mentor, oktató beosztású Türr dolgozóra vetítjük a személyi bérekre elköltött 1,3 milliárd forintot, akkor közel 6,5 milliót kaphattak az egyébként közalakalmazotti státuszban dolgozó munkavállalók.

Számos egyéb túlárazottnak vagy feleslegesnek tűnőköltség található a programok költségvetésében. Bruttó 30 millió forint ment el egy olyan videókonferencia-kliens öt faluba telepítésére, amelyhez hasonló ingyen is hozzáférhető az interneten.

A hátrányos helyzetű embereket írásra-olvasásra és más alaptevékenységekre oktató projektben elszámoltak 30 milliót vezetői információs rendszer fejlsztésére is. A legszegényebbeknek szánt pénzekből 27 millió forint ment el sajtó és PR költségekre.

Állatorvosi ló

A két hete megszűnésre ítélt Türr István Képző Központ Intézet az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményeként huszonhat EU-s támogatásból megvalósuló projektet mendzselt. Ezek java része a felnőtképzés területén lezajlott program volt. Nem a Hadházy által említett két program volt az első a TKKI a történetében, ahol felmerült a korrupció gyanúja.

Az Átlátszó számolt be arról tavaly év végén, hogy a piaci ár sokszorosáért vásárolt informatikai szolgáltatást az intézet. 2014-ben szintén az Átlátszó írta meg, hogy a legszegényebbek megsegítésére szánt pénzek a TKKI-ből offshore tulajdonú vállalatokhoz mentek alaptörvény-ellenesen. Három udvar hó és jégmentsítésére 50 milliós szerződést kötött 2015-ben a TKKI egy reklámcéggel az Index szerint.

Kapcsolódó cikkeink a TKKI ügyeiről

A legszegényebbek pénzéből is jut offshore hátterű cégeknek

IT-szolgáltatásokat is a piaci ár sokszorosáért vásárol a Türr István Intézet

A világ legdrágább Opel Corsája és a Belügyminisztériumhoz közeli irodaház – így ver hidat a munka világába az Országos Roma Önkormányzat

A kétes hírnévre szert tett “nyúl lefejezős” oktatási anyag is a TKKI-hoz kötődik. Oldalanként közel egymillió forintot fizettek ki egy offshore hátterű cégnek egy olyan oktatási segédanyagra, amelyről kiderült hogy egy amerikai okatási segédanyag fordítása, és nem saját szellemi termék, minként azt az anyagot jegyző cég beállította.

Ebben az ügyben a rendőrség is nyomozott, de nem találtak semmi törvényelleneset a plágiumgyanús könyv kifizetése körül.

Szintén milliók mentek el olyan tanulmányokra a TKKI-ből, egy helyettes államtitkár volt cégének, amelyeket hosszra mértek, azaz a tartalom ismétlődött, és nem volt túl sok veleje a tanulmányoknak. 

A TKKI korrupciógyanús botrányai közül is kiemelkedik a “Híd a munka világába” program. Az Országos Roma Önkormányzat Farkas Flórián vezetésével a TKKI-val együtt vitte a progranot, amellyel kapcsolatban három nyomozás is indult a NAV-nál.

Az Áltátszó 2015-ben bejutott az egyik EU-s pénzből vett budai irodaházba és ott videóinterjút is forgattunk. Az ott feltett kérdéseinkre adott válaszokból kiderült például, hogy havi félmillióért béreltek Opel Corsákat. Számos más túlárazás is felmerült a projekt kapcsán: például a drága ingatlanvásárlások, vagy az, hogy egymillióért vettek mikrohullámú sütőket.

Lázár János kancelláriaminiszter 2015 őszén még azt mondta, hogy minden rendben van a projekttel. Ma már a felügyelő minisztérium, az EMMI szerződést akart bontani az ORÖ-vel.

A roma felzárkóztatással kapcsolatos más projektek kapcsán is történtek furcsaságok a TKKI-nél. Például a roma nők esélyegyenlőségéért indított projektet egy títzmilliós luxusfogadással zárták.

Vágó Gábor

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás