Egyéb

A Strabag építhet a Liget Projektben

A Városliget Zrt. tenderét a Strabag-MML Kft. nyerte meg, így ez a cég építheti meg a Liget-projekt keretében az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot 4 milliárd forintért.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Nemrégiben összeszedtük, hogy a Liget-projekt költségei már túllépték a 10 milliárd forintot. Ráadásul még szinte semmi sem történt némi fakivágáson és bontási munkálatokon kívül. Most tovább emelkedtek a kiadások, amelyek így immár a 15 milliárd forinthoz közelítenek.

Kapcsolódó cikkek

Túl a tízmilliárd elköltött forinton a Városliget-projekt

Így lett vége a Közgép aranykorának az építőipari közbeszerzések piacán

Június elején vált nyilvánossá, hogy a Városliget Zrt. májusban szerződést kötött a Strabag-MML Kft-vel az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) „A” és „B” épület mélyépítési, és „0” szintig történő szerkezetépítési munkáinak elvégzésére.

A XIII. kerületi Szabolcs utcában megépülő OMRRK nettó alapterülete 32 ezer négyzetméter lesz, és 4,1 milliárd forintba fog kerülni.

A Városliget Zrt. tárgyalásos közbeszerzésére még ketten pályáztak a Strabag-MML Kft-n kívül: az Épkar Zrt. és West Bau Kft. páros, illetve a Market Zrt. és a Bohn Mélyépítő Kft. alkotta duó, ám meglepetésre most nem ők nyertek. A közbeszerzéseken 2010 óta általában kiemelkedően jól szereplő, és emiatt kormányközelinek tartott Market és West Bau alulmaradt ezen a tenderen, ahol a nyertes kiválasztásában az ár 60 súlyszámmal esett latba.

Az osztrák Strabag tulajdonában lévő Strabag-MML Kft. régóta sikeres a közpénzes tendereken: mint 2014-ben megírtuk, a cég 2009-ben, az MSZP-SZDSZ-kormány utolsó teljes évében 13,5 milliárdnyi közbeszerzést nyert el. 2010 és 2012 közötti három évben pedig összesen 28,2 milliárdnyit, azaz éves átlagban nagyjából 9,4 milliárd forintot.

Vagyis a szocialista-közelinek tartott vállalkozás a Fidesz hatalomra kerülése óta sem panaszkodhat. A cég 2015-ös nettó árbevétele 56,6 milliárd forint volt, míg 2014-ben „csak” 46,9 milliárd. A tavalyi 56,6 milliárd forintos bevételből 2,5 milliárd forint adózott eredményt produkált a Strabag-MML, amit kiegészítettek az eredménytartalékból további 2,5 milliárd forinttal, és így összesen 5 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntöttek.

A cég által most elnyert tenderrel, az OMRRK építésével kapcsolatban az az érdekes, hogy a közbeszerzési értesítőben megjelent eredménytájékoztató hirdetmény szerint csak május elején kötötték meg a szerződést, de a Városliget Zrt. már április elején feltöltött egy videót, miszerint „Épül az Országos Restaurálási Központ a Liget Projekt keretében”. Az épületről itt lehet olvasni részletesen.

 

 

Erdélyi Katalin

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás