Egyéb

Érpataki hazugságbomba: amit az átlátszós patkánymédia elhallgatott!

 

Orosz Mihály Zoltán minapi cikkünk kapcsán tartott sajtótájékoztatója nem hagyományos sajtótájékoztató volt, hanem „performance” – így aztán a kérdésekre adott tényszerű válaszok helyett is leginkább az Orosztól évek óta hallott patronok durrogtak. Mielőtt a kérdésekhez eljutottunk volna, mintegy ötven percen keresztül élvezhették az érdeklődők a polgármester előadásában mindazt, amit már oly sokszor elmondott. Hogy a beilleszkedők meg a kiilleszkedők, hogy nulla forintból végrehajtott rendteremtés meg a nemzetrontó Soros-armada, egyebek.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Előzmények

Több tucat érpataki ingatlant szerzett meg az Orosz Mihály Zoltán által vezetett “jótékonysági szervezet”

Szélsőjobbos fordulat Tiszavasváriban Orosz Mihály Zoltánnal

Gyújtogatás, fenyegetés, erőszak és rengeteg per kíséri az “érpataki modell” diadalmenetét

Kurucinfós cikkek után verték meg az érpataki jogvédőt – itt a jegyzőkönyv

Ki fizeti az érpataki polgármester politikai utcaszínházát?

Tizenöt pontból álló Facebook-közleménnyel, majd budapesti sajtótájékoztatóval reagált az érpataki polgármester hétfői cikkünkre, amelyben arról volt szó, hogy közel 50 helyi ingatlan tulajdonjogát szerezte meg furcsa körülmények között az általa vezetett társadalmi, jótékonysági szervezet.

Orosz Mihály Zoltán főbb állításai

1./ Azon közel 10 éve folyó teljesen nyilvános és legális programot „leleplezni” igyekeznek, mely révén

2./ az elhagyatott gazos, romos ingatlanokat

3./ a régi elhalt tulajdonosok örököseitől (egyes esetekben 10-15 már rég nem Érpatakon élő unokáktól) megvásárolja

4./ egy a vidék és saját településének sorsáért felelősséget vállaló, helyi összetartó csoport által alapított érpataki székhelyű civil (egyesület) szeretetszolgálat. (Mindenféle lejárató megközelítés ellenére ma a hatályos törvények szerint magánszemélyek tulajdonában nincsenek civil szervezetek.)

5./ A jogszerűen megvásárolt (zömében üres) telkekről a 20-30 éves mocskot, szemetet, gazt eltakarítjuk s

6./ a telket művelésbe vonjuk.

7./ Ennek következtében a régi patkányfészkes és gazos, parlagfüves telkeken az önkormányzat részére ingyenesen átadva

8./ a közmunka keretében mezőgazdasági termelést folytatunk pl. szamóca vagy 5 km hosszú kordonos uborka termesztés keretében.

9./ Az ingatlanok zöme (90 %-a) üres telek és nem ház.

10./ a még megmenthető ingatlanokat igyekszünk megmenteni az összeomlástól és a végleges tönkretételtől.

[…]

Akármilyen lendületesen is adta a polgármester, eljött a pillanat, amikor az újságírók kérdezni kezdtek. Az első nehezebb kérdést – miért nem az önkormányzat vásárolta fel ezeket az ingatlanokat – még viszonylag könnyen vette Orosz: állítása szerint azért az általa vezetett egyesület lett a tulajdonos, mert így kikerülhető egy bármikor bekövetkezhető államosítás.

Kevésbé volt meggyőző a polgármester az általa vezetett szervezetek működésének jogszerűségét firtató kérdésekkel kapcsolatban, hogy például miért nem adta le egyik sem tavaly az esedékes beszámolót. Orosz valami olyasmit mondott, hogy ezt kérdezzük meg az ügyészségtől, illetve forduljunk az ügyészséghez, ha észrevételünk van.

Volt aztán persze „Magának mi köze van hozzá?”- jellegű válasz is, például mikor arra kellett volna válaszolni, hogy miért A Becsület Légiója, és miért nem az erre a célra  létrehozott Érpataki Modell Kft. szorgoskodik az „érpataki modell” implementációján Tiszavasváriban.

Videoriportunk a közel két órás eseményből ad hangulati ízelítőt.

 

Érpataki hazugságbomba: amit az átlátszós patkánymédia elhallgatott! from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Arra sem nagyon kaptunk választ, hogy ezt a mostani pesti turnét a saját zsebéből állja, vagy az önkormányzat fizeti a költségeket – egyszer pedig ki kell derülnie, hogy Orosz politikai tevékenységéből, roadshow-któl a százas nagyságrendben folyó perekig, mennyit fizetett az a közösség, amelyik demokratikus, bár nem éppen tisztességes voksoláson két éve újraválasztotta Oroszt.

Az ajándékba hozott két rekesz eper volt az ultima ratio a polgármester hosszú előadásában – valahányszor nem tudott vagy nem akart válaszolni, az eperre mutatott, mint az „érpataki modell” legitimációjának végső bizonyítékára.

Tegyük hozzá, Orosznak a sajtótájékoztatón felmerült ügyek közül egyben biztosan igaza van: a kamu doktorija miatt, illetve az ellentmondásos információk miatt kétségbe vontuk, hogy Orosz valóban joghallgató lenne. Pedig, mint megtudtuk, tényleg az: másodéves levelező hallgató egy egyházi egyetem kihelyezett jogi képzésén.

Becker András

Videó: Baranya Ákos – Erdélyi Katalin

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás