Egyéb

Uniós pénz OLAF-nyomozás idején: zrt-vé lép elő a kamuszoftver-fejlesztő

 

Részvénytársasággá alakul a tavaly őszre ígért vakszoftver-fejlesztésével máig adós Chemium Kft. A cég félmilliárdos uniós támogatását – az Átlátszó díjnyertes cikksorozata nyomán – az EU csalás elleni hivatala vizsgálja. Megtudtuk: a nyomozás elrendelése után még kaptak a pályázati pénzből.

 

 

Több mint félmilliárd, összesen 558 millió forintot nyert el a Sysform Kft. „fogyatékkal élők interaktív közreműködésének támogatására” 2013-ban – bár a projektet a nyertes cég nem sokkal később átadta megvalósításra a fő tevékenységként vegyiáru nagykereskedelemmel foglalkozó Chemium Kft.-nek, az uniós pénzzel támogatott projekteket nyilvántartó honlapon ma is a Sysform nevén fut.

A támogatott fejlesztés volt az úgynevezett vakszoftver, amiről már beharangozásakor is lehetett sejteni, hogy kamugyanús – a vakok és gyengénlátók évtizedek óta hozzáférnek az internetelérést segítő szoftverekhez. A Chemium fejlesztői tavaly őszre ígérték a hozzáférést termékükhöz az erre kifejlesztett honlapon, ám a közzététel máig várat magára.

Az Átlátszó kiderítette: a Chemium és a köré szerveződött szövevényes cégcsoport összesen több mint 2,2 milliárd forint uniós pénzt nyert, zömében megkérdőjelezhető fejlesztésekre. A vakszoftverügyet – egy vak felhasználó bejelentésére – az OLAF vizsgálja.

Az EU csalás elleni hivatala idén január 16-án döntött a vizsgálat elrendeléséről. A magyar kormányzati honlapon ugyanakkor az látszik: az utolsó kifizetést pár nappal később, január 21-én kapta a Chemium. A botrány tavaly ősszel tetőzött.

Vakszoftveres cikksorozatunk

Internetező szoftver vakoknak: félmilliárd forint uniós pénz a meleg vízért?

Moszkvabarát ipari kém a vakszoftverügy hátterében

Vakszoftver után tolmácskesztyű: uniós milliárdok kamugyanús kutatás-fejlesztésre

Megírtuk, nyomoznak: OLAF-vizsgálat indult vakszoftverügyben

A Chemium a minap jelentette be a cégbíróságnak, hogy a cég kft-ből zrt-vé alakul. A részvénytársaság több mint 800 millió forintos eszközállományt, ám közel 650 milliós kötelezettséget örököl a jogelőd vakszoftverfejlesztőtől.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás