Egyéb

Viharsarki nagygazdaságok Mészáros-közelben

 

Ezúttal a viharsarki Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. és a vele közös irányítás alá tartozó Csabatáj Zrt. került a felcsúti gömböc tömegvonzásába – jelezték a dél-alföldi agrárberkekben járatos olvasóink. Bár a tulajdonviszonyok kuszák, úgy fest, nem tévednek. Bő ötezer hektárról van szó.

 

clap (1)

 

„Az érték hagyománya” mottóval jellemzi magát honlapján a százesztendős múltú szérumgyárból, a Phylaxiából átlakult tőzsdei cég, az Opimus Group Nyrt. A Budapesti Értéktőzsde honlapja szerint az Opimus 52,5 százaléka van kisbefektetők kezén, a meghatározó tulajdonon két off-shore-gyanús cég, a Kajmán-szigeteki Caliati Holding Ltd. (24,5%) és a nigériai Tac Investment Ltd. (16%) osztozik, s további 7,11 százaléka van a magyar Status Capital Zrt.-nek.

 

forrás: BÉT

forrás: BÉT

 

A Status Capital közvetve, illetve közvetetten két fontos Békés megyei agrárcég tulajdonosa: a 2100 hektáron működő Csabatáj és a több mint háromezer hektáron gazdálkodó Hidasháti gazdaságoknak. A két gazdaság összesen félmilliárd forint állami és uniós agrártámogatásban részesült, összesített árbevételük 2014-ben 2,4 milliárd forint volt.

A Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. egyike volt az annak idején piszkos tizenkettőnek titulált agrárcégnek, amelyet az első Orbán-kormány végnapjaiban privatizáltak máig gyanút keltő körülmények között. 2006-2007-benn mindenesetre az agrárcégben elnökölt az utóbb csődbüntett miatt elítélt Sümeghy Csaba, korábbi fideszes országgyűlési képviselő, egykori kamarai kormánybiztos.

A Világgazdaság már januárban az Opimus-részvényesek különös mozgolódásáról írt. A cikkből kiderül, hogy a tőzsdei cégből akkoriban távozott tulajdonosoknak jelentékeny kötődésük volt a tavalyi brókerbotrány-sorozatban bedőlt Buda-Cash Értékpapír Zrt.-hez, amihez erős személyes szálakkal kapcsolódott a Hidasháti gazdaság is.

A sorok között olvasva az sem zárható ki, hogy a felszámolás alá került brókercég mögött álló befektetőknek lehet némi közük akár a nigériai és a Kajmán-szigeteki Opimus-részvényesekhez is.

 

Átlátszós cikkek a Buda-Cash-csődről

A Reihard-gyilkosságtól a Buda-Cash-csődig: 12 éve tart a Fővárosi Ingatlankezelő felszámolása

Buda-Cash: felszámolás fénysebességgel

Milliárdokat bukhat Fót, Százhalombatta és a kisbefektetők: különösen alakul a Hungária Értékpapír felszámolása

Az Opimus honlapján közzétett portfolióban szerepel a 2014-ben 1,7 milliárd forint árbevételt produkáló győri Euro Generál Építő és Szolgáltató Zrt., amelyről a HVG nemrégiben pedzegette, hogy alighanem van némi köze a Mészáros-klánhoz.

Mindenképpen erre enged következtetni például, hogy márciusban bekerült az igazgatóságba Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos polgármester „intézője”, Csík Zoltán, valamint Schmidt Zoltán, a Mészáros-család érdekeltségébe tartozó Fejér-B.Á.L. Zrt. első embere.

Csíkról és a Fejér-B.Á.L.-ról itt írtunk

Mészáros Lőrinchez közeli exzsaru sertepertél egy értékes budaörsi telken

Mészárosközelivé válhat az egerszalóki fürdőkomplexum – itt a bizonyíték

3 milliárd forintért épít iskolát Dunakeszin a West Bau és a Mészáros-cég

2,5 milliárd forintért újítja fel a Nemzeti Lovardát Mészáros Lőrinc családi cége és a West Bau

Mindehhez képest nem feltétlenül meglepő, hogy több viharsarki olvasónk is arról számolt be, Mészáros és fia aktivitást mutat a Hidasháti Zrt.-nél az utóbbi időben. Ők személyesen – de még olyan csápjaik révén sem, mint például Csík vagy Schmidt – nem vállalnak ugyanakkor formális szerepet az agrárcégben, sem a testvérvállalkozás Csabatájban – a cégekre ugyanakkor a papírforma szerint is illik a Fidesz-közeli jelző.

A Hidashát közvetve, a Csabatáj közvetlenül az Opimus Groupé volt tavaly decemberig, amikor a részvényeket (az Opimusban is tulajdonos) Status Capital Zrt. vette át. Ez a cég többeké, egyik kulcsembernek mindenesetre a szekszárdi Kerekes Csaba tűnik. Ő a helyi Fidesz erős embere, évekig önkormányzati képviselője, egy időben frakcióvezetője volt.

A Status-tulajdonos két cégben (Reputo, Metmark) korábban nemcsak Kerekesnek jutott tulajdonosi és/vagy ügyvezetői szerep, hanem Ács Rezsőnek is, aki a tolnai megyeszékhely jelenlegi fideszes polgármestere. A Hidasháti Zrt.-ben pedig igazgatósági tag maradt – még a Buda-Cash-közeli időkből – Végh László, Békéscsaba volt fideszes alpolgármestere, egykori országgyűlési képviselő.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás