Egyéb

Tarsoly-biznisz: Macskafogó 3D – a fideszes extanácsadó többet tudott?

Két olyan tanúvallomás is a birtokunkba került Quaestor-ügyben, ami az exfideszes elnöki tanácsadó, Bende Gyöngyi kommunikációs igazgatónak az eddig ismertnél aktívabb quaestoros szerepére engedhet következtetni.

 

 

Hiszik vagy sem: a csődtömeg Quaestor-csoport még a Macskafogó rajzfilm 3D-változatának elkészítésébe is tolt pénzt, illetve fantáziát látott egy 120 millió dolláros költségvetésűre tervezett gigantikus filmes opuszban is. Utóbbi – amerikai-orosz-magyar koprodukcióban – a XIII. századi csúd-tavi csata hősének, a német lovagrendek ellen harcoló Sándor (Alekszandr Nyevszkij) novgorodi fejeledelemnek állított volna emléket, a mozi nagy része Magyarországon készült volna a tervek szerint.

Bár ilyen film már készült, ráadásul a filmtörténet része lett (A jégmezők lovagja; 1938, rendezte: Szergej Ejzenstein), már az előkészületekre elment 1,5 millió dollár, aminek zömét a Quaestor állta. A csőd miatt a grandiózus tervek egyelőre parkolóban vannak – mindezt Gát György producer, a jelenleg csalással vádolt Tarsoly Csaba gyerekkori barátja mondta el a rendőrségen tavaly ősszel tett tanúvallomásában.

Az Átlátszó birtokába került vallomásból egyéb közös ügyletek is kiderültek, illetve az, hogy Gátnak Tarsoly mellett Bende Györgyivel volt kapcsolata a Quaestornál. Bende a Quaestor kommunikációs igazgatója volt, még korábban – és ezt az Átlátszó írta meg annak idején – a köztévé szóvivője, illetve a Fidesz elnöki tanácsadója. Bende nem vádlott a Quaestor-ügyben.

Az Átlátszó főbb cikkei a Quaestor-ügyről és a bankbotrányokról:

Kokik és sallerek az ügyészségnek Quaestor-ügyben

Tarsolyék hétmilliárdos iowai fantomja – be sem jegyzett offshore cég részvényeivel fizetett a liechtensteini tulajdonos

Közpénzek a Quaestornál: csúcsra jár a kormányzati ködgép

Milliárdokat bukhat Fót, Százhalombatta és a kisbefektetők: különösen alakul a Hungária Értékpapír felszámolása

Újabb Quaestor-talány: a luxemburgi végrehajtás

„Elmondom, hogy nekem csak a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-vel, azon belül Tarsoly Csabával és a cég marketing vezetőjével, Bende Gyöngyivel volt kapcsolatom. Ők rendeltek meg tőlem munkákat (reklámfilmeket), amiket ők is fizettek ki” – ezt vallotta tanúként Gát.

Egy másik tanú, Buzgó József volt öttusázó, sportújságíró pedig ezt mondta:

Mivel én a Sztársportnál voltam ügyvezető, illetve tulajdonos, a Quaestor-cégcsoporttal semmilyen módon nem kerültem kapcsolatba. A Quaestor tudomásom szerint 2009. évben szállt be a cégbe, én ekkor már sem ügyvezető, sem tulajdonos nem voltam. Bende Gyöngyi ügyvezetése idején szállt be a Quaestor a Sztársport Kft.-be”.

Persze nem állítható, hogy a Quaestor-csőd több, mint százmilliárd forintos össz-kárértékéhez képest ezek a kvázi mikrobefektetések sokat nyomtak volna a latban. Az ellenben sajátos ügymenetre utal, hogy Gát, saját elmondása szerint például megütközéssel értesült róla, hogy az általa ügyvezetett Corv-Invest Kft. „rendelkezett egy kilencven milliós kötvényállománnyal, ami a cég egyetlen könyvelésében sem szerepelt”.

Akkor rá is kérdezett az ügyészség által utóbb szintén megvádolt quaestoros Farkas Edinánál, aki azt válaszolta neki, hogy alighanem „belső trehányság” lehet a váratlan invesztíció magyarázata.

Gát egyebekben nem tett terhelő közléseket a Tarsoly-birodalomra – ahogyan a birtokunkban lévő vallomás-csomag szerint a többi tanú sem: ők inkább szűkszavúan arról számoltak be, milyen kevés ismeretük volt a Quaestorról.

Gát György Tarsoly Csabát gyerekkori barátjának nevezte, és hangsúlyozta, ha a közös befektetések: a már említett 3D-s Macskafogó, a Nyevszkij-projekt, illetve egy tervezett digitális művészeti oktatóközpont, valamint egy háromdimenziós film-elemek bérbeadására alakuló cég beindul, 3-3,5 éven belül akár 1,5 milliárdos hasznot kasszírozhattak volna. A projektekbe a Quaestor mintegy 120 millió forintot tolt.

A Quaestor amúgy kétharmados tulajdont szerzett a Gát-féle Corv-Investben, amelybe 2009-ben szállt be. A cég tulajdonosa jelenleg a Quaestoron és a produceren kívül Wolf László bankár, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese is.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás