Egyéb

Garay Gardens: kapcsolat a Tiborcz-utód milliárdos és a letelepedési biznisz kulcsembere között

 

Új céget alapított kínai üzletre, a hozzá kötődő hongkongi vállalkozások pedig egy pesti ingatlanvállalkozást vettek át. A Garay Gardens Kft. ügyvezetői posztján a letelepedési kötvényüzlet egyik fő haszonélvezője, Boros Attila azt a Paár Attilát követte, aki tavaly – cége révén – kivásárolta Orbán Viktor vejét az Eliosból.

 

 

Egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenységgel foglalkozik majd a minap alakult China-Hungary International Trade and Investment Center Kft., amelyet egy Szabadság téri palotaházba jegyeztetett be ügyvezető-tulajdonosa, a brüsszeli címen élő Boros Attila.

Boros a letelepedési államkötvény-biznisz egyik nagy haszonélvezője: ő és a hongkongi Lian Wang az igazgatója a Hungary State Special Debdt Fund-nak, amely kínai és vietnami állampolgároknak adhat el letelepedési kötvényt.

Lian Wang és Boros Attila árulhatja a magyar állampolgárságot a Kajmán-szigeteken

Wangnak és Borosnak van egyébként közös üzlete Magyarországon is: ketten vezetik a hongkongi LSP International Ltd. tulajdonában lévő Landing Service Provider Kft.-t, amely „egyéb információs szolgáltatással” foglalkozik.

Boros az akkoriban öles léptekkel a csőd felé haladó Hajdú-Bét Zrt. vezérigazgatójaként is tevékenykedett 2000-2004-ben – mégis megúszta a botrányt, ellentétben például a „libás” melléknevet kiérdemlő Bajnai Gordonnal, aki pedig „csak” a tulajdonos Wallist képviselte az ügyben.

Adónyomozók újranyitották, de az ügyészség furcsán megszüntette a Hajdú-Bét-ügyet, Bajnai is tanúskodott

A letelepedési biznisz kulcsemberének a Heti Válasz nevezte Borost, akiről azt is megszellőztette, hogy egy olyan volt III/III-as tiszttel fordult elő a neve közös üzletben, aki Nagy Imre újratemetésén is aktívkodott.

A jelek szerint Boros erős pártfogókat talált a NER-ben. Újfent a Heti Válasz pedzegette, hogy a jobbára Rogán Antal orbáni kabinetminiszterhez kötött letelepedési biznisz esetében vezetnek szálak Habony Árpád irányába is. Az Átlátszó pedig úgy tudja, hogy éppenséggel Boros sem ellenséges Habonnyal.

Most úgy fest, egyéb helyeken is remek kapcsolatai vannak. Két, Boroshoz köthető kft a minap vette át a Garay Gardens Kft. nevű ingatlancég üzletrészeit, s Boros ügyvezető is lett a cégben.

 

 

E tisztségben Boros elődje a győri Paár Attila volt (korábban a WHB Vagyonkezelő is érdekelt volt a cégben, de már 2014-ben kiszállt). Paár milliárdos ingatlanberuházóként ismert, cége, a West Hungária Bau Kft. tavaly az Átlátszó összesítése szerint csaknem 15 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el, köztük az MTK stadion kivitelezési munkáit.

Paár akkor került reflektorfénybe, amikor a WHB egyik leányvállalata tavaly átvette mások mellett Tiborcz Istvántól a Green Investments & Solutions Kft.-t, amely az uniós támogatású közvilágítási tenderen taroló Elios Innovatív Zrt. fő részvényese.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás