Egyéb

A Fradi-pálya üzemeltetője 24,7 millióért ír tanulmányt az új Puskás Stadionról

Hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzés során nyerte el a bontás alatt és építés előtt álló Puskás Stadion üzemeltetéséről szóló tanulmány elkészítését a francia központú Lagardére cégcsoport nettó 24,7 millió forintért. A Lagardére a Groupama Aréna üzemeltetésével vált itthon ismertté, többek között nekik köszönhetjük a botrányosra sikerült, szexista meccsnépszerűsítő videót.

 

 

„A budapesti Puskás Ferenc Stadion beruházásához kapcsolódó üzemeltetői szakértői tevékenyég ellátása, ennek keretében üzemeltetési tanulmány készítése” – ezzel a tárggyal írt ki hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást még tavaly ősszel a Nemzeti Sportközpontok. A szerződés besült értéke nettó 25 millió forint alatt volt, ezért lehetett hirdetmény nélküli az eljárás.

A szerződést végül nettó 24,7 millióról kötötték meg a Lagardére Unlimited Stadium Solutionsszal április 5-én. A Közbeszerzési Hatóság honlapján megjelent tájékoztató nem tartalmaz határidőt, de a tanulmány terjedelmének legalább nyolcvan oldalnak kell lennie, képek nélkül.

Amint arról többször írtunk, az egykori Népstadiont február elején kezdték el bontani. A több mint hatvan éves épület szétszedése őszig eltart, a helyén pedig 2019-20-ra egy 63-68 ezres futballstadion épül majd, az eddigi tervek szerint körülbelül százmilliárd forintért.

A munkákat nettó négymilliárd forintért végzi a stadionfronton nagyot futó ZÁÉV Zrt. és a Fradi-stadion 2013-as bontásában résztvevő Föld-Trans 2001 Kft. Az új Puskás Stadion tervezésére eddig nettó 3,5 milliárd forintot költött a Nemzeti Sportközpontok a Napi.hu összefoglalója szerint.

 

 

A 25 országban jelenlévő, stadionüzemeltetésben is utazó Lagardére-csoportnak is van köze a Fradi-pályához, de az újhoz: 2014 áprilisa óta a Groupama Aréna üzemeltetője a francia központú cég magyar lerakata, illetve a Ferencváros marketingjogai egy részének a kezelője. A Lagardére itteni cége azonban nem külföldi menedzserekkel operál, eddigi vezetői rendre a Fradiból ültek át székükbe.

A stadionüzemeltető legutóbb akkor került erősen a fókuszba, amikor bevállalta a felelősséget pont nőnapon megjelent, erősen szexista és otromba meccsnépszerűsítő videóért.

Csepregi Botond

Fotó: MTI

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás