Egyéb

Belize-i offshore céggel is üzletelt a Habonnyal összefüggésbe hozott letelepedési kötvény bróker

Eredetileg a VolDan Investments kapta meg az engedélyt a parlamenttől a kötvényárusításra, de egy belize-i céget is bevont az üzletbe.

 

tamogatoi_rontgen_jav2

 

Korábbi cikkeink a magyar letelepedési kötvényről

Kínai ügyvéd is árulja a letelepedési kötvényt Pekingben

Lian Wang és Boros Attila árulhatja a magyar állampolgárságot a Kajmán-szigeteken

Nem tudja az ÁKK, kivel szerződött az államkötvények eladására

Töröcskeitől a Sólyom Airwaysig: a letelepedési kötvények titokzatos útja

Továbbra is árulhatja a letelepedési kötvényt a Rogán által elmarasztalt szingapúri cég

Egykori Bibó-kollégista árulja a letelepedési kötvényeket Máltán

Még 2014 októberében írtuk meg, hogy két liechtenstein-i cég, az S &Z Program Limited és a VoldDan Investment Ltd. a belize-i Moranville Corp.-pal megállapodást kötött a magyar letelepedési kötvény forgalmazására.

A Heti Válasz szerint a VolDan mögött álló üzleti kör egy izraeli üzletemberen keresztül Habony Árpádhoz kapcsolódik. Az Átlátszó már februárban megírta, hogy Michael Gagel kapcsolatban áll a miniszterelnök tanácsadójával.

2013. júliusban a liechtensteini Schaanban bejegyzett S & Z Program Limited kapott engedélyt a kötvények forgalmazására többek között Egyiptomban, Marokkóban, Tunéziában, Ománban, Algériában, Iránban, Kuvaitban és Katarban. A cég azóta már elveszítette az engedélyét a kötvényforgalmazásra, mert a megadott időig nem adott el egy kötvényt sem.

A cég ügyvezetője Walter Wachter, aki a honlapja szerint liechtensteini cégalapítással foglalkozik, az S & Z-t is Wachter a honlapon megadott címére jegyezték be, nem sokkal azelőtt, hogy megkapták az engedélyt a forgalmazásra.

Néhány utcával odébb található a Josef Hermann által képviselt VolDan Investments Ltd. székhelye, amelyet az S & Z-vel egy napon regisztráltak. A Moneyhouse liechtensteini céginformációs honlap szerint mindkét cég egyetlen tevékenysége a magyar letelepedési államkötvény forgalmazása.

Úgy tűnik azonban, hogy ezt a feladatot mégsem egyedül látták el. Az interneten böngészve bukkantunk rá egy titokzatos honlapra, amelyet elvileg az All Info Európa Kft. üzemeltet.

A honlapon két olyan, azóta már törölt dokumentumot találtunk, amely szerint az S & Z és a VolDan megállapodást kötött a Belize-ben bejegyzett Moranville Corp. nevű offshore céggel, hogy 2013. október 15-től 2014. november 21-ig alvállalkozóként részt vesznek a programban és segítenek promózni az államkötvényt több közel-keleti országban, illetve Svájcban.

A dokumentumon szerepel mindkét cég bélyegzője, a tulajdonosok aláírása, a helyi bíróság pecsétje és az ügyintéző aláírása.

 

 

Egy másik hivatalos iratból derült ki, hogy a Moranville-nek van magyarországi érdekeltsége, a Moranville Hungary Kft.. A Céginfó adatai szerint a 2013. decemberben alakult cég összetett adminisztratív szolgáltatásokkal foglalkozott. Egészen 2016. márciusáig, amikor is a Moranville Hungary jogutód nélkül megszűnt. Interneten semmilyen adat nem érhető el a cég pénzügyeiről.  

 

A Moranville Hungary tulajdonosai a Moranville Corp., illetve Csákó Sándor voltak, utóbbi a kaposvári tábornokpert elsőrendű vádlottjával, Lévai István Attilával a mogyoródi Bridge to Europe Kft. társtulajdonosa.

 

moranville

 

2013 augusztusában írtunk arról, hogy Lévai István Attila cégével társult a Sólyom Airways, liszt, étolaj, ásványvíz és szatmári szilvalekvár forgalmazására.

Lévai 2004 – 2007 között a korábban a Honvédelmi Minisztérium (HM), majd 2003-tól közismert üzletember, Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó, a HM akkor vitatott közbeszerzését megnyerő Centrál Mosodák Rt. felügyelőbizottságának tagja volt. A közbeszerzés során a vesztes cég állítása szerint a HM a drágább ajánlatot választotta.

 

Lévai 2007. januárjától a  HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség vezérigazgatója volt, majd véderőattasé lett Moszkvában, onnan a tábornokperként elhíresült HM-es vesztegetési botrány miatt hívatták haza.

A vádirat szerint a három dandártábornok – Lévai István Attila első-, Huszti András negyed- és Oláh János tizenhatodrendű vádlott – megegyeztek abban, hogy a HM általuk vezetett részlegének szolgáltatásokat nyújtó társaságoktól a megrendelések fejében a HM által kifizetett összegek egy részét visszakérik.

A tábornokperben a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa 2013. február végén 15 vádlottat – köztük Lévai István Attilát – felmentette, részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyészség fellebbezett, majd a másodfok megsemmisítette az ítéletet és új elsőfokú eljárást rendelt el, ami még zajlik.

Áder János köztársasági elnök Hende Csaba honvédelmi miniszter előterjesztésére Lévai István Attila dandártábornok hivatásos szolgálati viszonyát 2013. február 1-jei hatállyal – méltatlanság megállapítása miatt – felmentéssel megszüntette.

 D. Kovács Ildikó

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás