Egyéb

Négymilliárd forintért bontják a Puskás Stadiont

Bár a megrendelő Nemzeti Sportközpontok vonakodott elárulni, az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében megjelent, hogy a ZÁÉV Zrt. és a Föld-Trans 2001 Kft. konzorciuma nettó négymilliárd alatt bontja el a Puskás Stadiont. Az egykori Népstadion helyén 2019-re 63 ezer férőhelyes futballstadion épül százmilliárd forintért.

 

banner2_mozgo_2

 

Közzétették a „Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciójához kapcsolódó bontási és egyéb előkészítési feladatok ellátása” tárgyában kiírt közbeszerzési eljárás eredményét: a ZÁÉV Zrt. és a Föld-Trans 2001 Kft. alkotta konzorcium 3 988 996 178 forintért végzi el a munkálatokat. Az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében megjelent hirdetmény szerint a tavaly októberben elindult eljárásban (egy novemberi módosítás után) január 25-én hozták meg a döntést.

Korábbi cikkeink stadionfronton

Indul a százmilliárdos Puskás-projekt – itt az utolsó drónfelvétel a Népstadionról

Még 13,6 milliárd forint stadionfejlesztésre

Felcsúton is van telephelye, nagyon hasít a stadionépítési piacon a ZTE tulajdonosa

Titkolt kormányhatározat alapján épülhet a szombathelyi stadion 4,3 milliárd forinttal drágábban

A mezszponzor Strabag cége bontja Garancsi klubjának stadionját

A bontást a kiírás szerint nyolc hónap alatt kell elvégezni, a Nemzeti Sportközpontok korábbi közlése szerint október 5. a határidő. A munkára ajánlatot tett még az A-Híd Zrt. és a Terra-21 Kft. (közösen), a Market Építő Zrt. és a Merkon Kft. (közösen), valamint a West Hungária Bau Kft.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a ZÁÉV és a Föld-Trans 2001 bontja az egykori Népstadiont, azt azonban az NSK többszöri kérdésünkre sem volt hajlandó elárulni, hogy milyen összegben kötöttek szerződést a két céggel. A konzorcium gépei ugyanis már február közepén felvonultak a területre.

 

 

A Figyelő is arról cikkezett nemrég, hogy hivatalos helyről – például a projektért felelős, arról rendszeresen nyilatkozó Fürjes Balázs kormánybiztos hivatalától – nem erősítették meg a két cég megbízását. A titkolózás, információ-visszatartás teljesen értelmetlennek tűnt, hiszen az uniós, illetve a hazai közbeszerzési értesítőkben előbb-utóbb meg kellett jelennie a kért adatoknak.

Most már nagy magabiztossággal kijelenthető, hogy a tavaly ősz óta felpörgött stadionépítési lendület nagy nyertese kivitelezői oldalon a ZÁÉV Zrt. A cég konzorciumi partnerekkel elnyerte már az MTK stadionjának kivitelezését (6,3 milliárd forint – partner: West Hungária Bau Kft.), a szombathelyi Haladás-sportkomplexum munkálatait (13,1 milliárd forint – partner: Swietelsky Magyarország Kft., bővebben itt), illetve a ZTE zalaegerszegi stadionjának a befejezési munkálatait (1,148 milliárd forintért a Pharos ’95 Kft.-vel, erről itt írtunk hosszabban).

A ZÁÉV tehát négy helyszínen összesen nettó 24,536 milliárd forintnyi stadionos munkát nyert el konzorciumi tagként; mivel nem adták meg egyik esetben sem, hogy a konzorciumi tagok milyen arányban osztják meg a munkát, így nem marad más, mint felezni a fenti összeget. Vagyis a 2014-es évet 13,309 milliárd nettó árbevétellel záró ZÁÉV csak stadionos megbízásból nettó 12,268 milliárd forintot gyűjtött be az elmúlt fél évben.

A Magyar Narancs már a Simicska-Orbán nyílt kirobbanásakor arról írt, hogy az átrendeződő építőipari piac egyik új főszereplője a ZÁÉV lesz. Úgy tűnik, ez bejött.

A Puskás Stadion a legújabb adatok szerint 63 ezres futballstadion lesz, 2019-re készül el, és a jelenlegi tervek szerint 100 milliárd forintba fog kerülni.

A fotó forrása: MTI

Csepregi Botond

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás