Egyéb

Győzelem, ingyen adja ki a közérdekű adatokat a Szépművészeti!

Baán László igazán nagylelkű velünk, köszönjük.

 

banner2_mozgo_2

 

Előzmények

Már csak 420 ezer forintot kér a Szépművészeti a közérdekű adatokért

600 ezer forintot kér a Szépművészeti Múzeum a képkölcsönzési listáért

Nem mutatja meg a Szépművészeti a Habonyék által visszaadott képeket

A Szépművészeti Múzeum tíz értékes antik festményt kölcsönzött ki a Szerb utca 9-be

Meg kell hagyni, tud alkudni a Szépművészeti Múzeum.

Először azt mondták, hogy igénylésenként 60-80 munkaóra alatt, és 1.500 Ft/óra költségtérítésért, vagyis összesen 450.000-600.000 forintért cserében adják ki az általunk kért közérdekű adatokat, miszerint

– 2006 és 2016 között kiknek adtak kölcsön műtárgyakat (1 igénylés),

és Baán László főigazgató 2004-es kinevezése óta

– kiknek adta bérbe a termeit a Szépművészeti és az irányítása alá tartozó Nemzeti Galéria (2 igénylés)

– kikkel szerződött nettó 5 millió forintot meghaladó értékben a Szépművészeti és az irányítása alá tartozó Nemzeti Galéria (2 igénylés)

Feltehetően a nagy sajtóvisszhang miatt később egy kicsit visszakoztak, és 420.000 forintban maximalizálták a tőlünk kért összeget. Miután visszakérdeztünk, hogy ez ÁFA nélkül, vagy áfával értendő-e, azt válaszolták, hogy még nem tudják, de semmiképpen sem kell majd ennél többet fizetnünk.

Néhány órával később pedig jött a meglepetés: mégsem kérnek tőlünk egy fillért sem a közérdekű adatokért cserébe.

„Az Önök által elküldött közérdekű adatigénylés kapcsán a Szépművészeti Múzeum a hivatkozott törvény szövegének és szellemének megfelelően járt el, amikor jeleztük az adatigénylési kérelmeik teljesítésének feltételeit, így azt, hogy az ehhez szükséges többletmunka mekkora költségigénnyel járna a múzeum dolgozóit illetően.

Baán László főigazgató mai döntése alapján azonban az intézmény magára vállalja azt a prognosztizálhatóan több száz órás többletmunka terhet, amely a kért adatok – feldolgozható formában történő – rendelkezésre bocsátáshoz szükséges.

(Az igénylések érintik gyakorlatilag a múzeum valamennyi szervezeti egységét, a gyűjteményi osztályoktól kezdve a jogi területen át egészen a gazdálkodási részlegig. Ilyen formán – gyakorlatilag egy kivétellel – a kért adatok kigyűjtése és feldolgozása óvatos becsléseink szerint igen könnyedén elérheti akár az 60-80 munkaórát is kérdésenként).

A döntés értelmében az adatszolgáltatással összefüggésben felmerülő költségek megtérítésére így az intézmény nem tart igényt, hogy ez semmiképpen se lehessen akadálya a kért adatok nyilvános hozzáférésének.”

Igazán hálásak vagyunk Baán László nagylelkűségéért, bár a közérdekű adatok esetében szerintünk ez lenne a normális. Furcsának tartjuk, hogy a kért adatokról nem áll rendelkezésre naprakész, folyamatosan vezetett nyilvántartás.

Az viszont bíztató, hogy a kormány nem hozott inkább gyorsan egy törvényt a Szépművészeti adatainak titkosításáról, mint az az MNB-s igénylések kapcsán történt, hanem úgy tűnik, tényleg meg fogjuk kapni a műtárgykölcsönzési, terembérbeadási és szerződéslistákat.

Nagyon örülünk, és kíváncsian, ám türelmesen várjuk a múzeum adatszolgáltatását.

Erdélyi Katalin

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás