Egyéb

600 ezer forintot kér a Szépművészeti Múzeum a képkölcsönzési listáért

Nem műkincseket, csak pár közérdekű adatot kértünk a Szépművészetitől, mégis több pénzt akarnak tőlünk behajtani, mint amennyiért a 300 milliós festményeket adták kölcsön három hónapra a Szerb utcába.

 

 

banner2_mozgo_2

 

Miután másfél év pereskedés után megtudtuk végre a Szépművészeti Múzeumtól, hogy a Habony Árpádról elhíresült Szerb utcai lakásba adtak kölcsön 10 darab antik festményt, néhány újabb dolgot szerettünk volna megtudni a múzeumtól.

Először is kértük, hogy megtekinthessük a szóbanforgó 300 milliós képeket, de ezt a Szépművészeti nem engedélyezte számunkra.

Előzmények

Nem mutatja meg a Szépművészeti a Habonyék által visszaadott képeket

A Szépművészeti Múzeum tíz értékes antik festményt kölcsönzött ki a Szerb utca 9-be

Hamarosan kiderül, volt-e köze Habonynak a Szépművészetiből kikölcsönzött festményekhez

Habony Árpád tényleg kölcsönzött festményeket a Szépművészeti Múzeumból?

Habony Árpádot érintő pletyka miatt megyünk a bíróságra

Fillérekért lehet műtárgyakat kölcsönözni a Szépművészeti Múzeumból

Majd több közadatigénylést adtunk be a KiMitTud-on keresztül.

Kikértük, hogy a Szépművészeti és az irányítása alá tartozó Nemzeti Galéria az elmúlt tíz évben kiknek adott kölcsön műtárgyakat, kiknek adta bérbe a termeit, és kiktől vett valamit 5 millió forintnál drágábban. Ezek mind közérdekű adatok, a Baán László vezette intézmény azonban nem akarja könnyen nyilvánosságra hozni őket.

Először az adaigénylésben írt 2006-os kezdődátumot 2016-nak olvasták, és közölték, hogy idén nem történt képkölcsönzés. Majd mikor észlelték a tévedésüket, megígérték, hogy összegyűjtik az általunk kért 10 évnyi adatot.

Két nappal később viszont megírták, hogy fizessünk, ha meg akarjuk kapni az adatokat.

„2016. február 9-én és február 19-én – különböző tárgykörökben – juttatott el intézményünkhöz mindösszesen 5 adatigénylési kérelmet. A kérelmekben megjelölt – adatigényléssel érintett – intervallumok tartama, az Ön által kért adatcsoportosítási szempontok szerinti adatszolgáltatás és az intézményekben korábban alkalmazott iktatási rendszerek fejletlensége okán azonban az adatigénylések jelentős munkaerő-felhasználással járnak.

Az igénylések érintik gyakorlatilag a múzeum valamennyi szervezeti egységét, a gyűjteményi osztályoktól kezdve a jogi területen át a egészen a gazdálkodási részlegig. Ilyen formán – gyakorlatilag egy kivétellel – a kért adatok kigyűjtése és feldolgozása óvatos becsléseink szerint igen könnyedén elérheti akár az 60-80 munkaórát is kérdésenként.

(Természetesen a tényleges munkaidő-ráfordítás ennél akár több, akár kevesebb is lehet, a konkrét összegeket az adatközlést megelőzően tudjuk pontosan megjelölni a tényleges munkaerő-ráfordítás függvényében. ) Az Info tv. 29. § (4) bekezdése és (5) bekezdésének c) pontja alapján ezért – a múzeumi átlagos illetmény figyelembevétele mellett – 1500 Ft/óra költségtérítés mellett tudja az intézmény az adatszolgáltatásokat teljesíteni.

Tisztelettel kérjük arra vonatkozó reakcióját, hogy ilyen feltételek mellett is igényt tart-e az adatszolgáltatásra.”

Nem kevés pénzt akarnak velünk fizettetni: az igénylésenkénti 60-80 munkaóra 1500 Ft/óra áron összesen 450.000-600.000 forintot jelent. Ami egyrészt azért furcsa, mert a vonatkozó törvény értelmében a nettó 5 millió forint feletti szerződéseik listáját nyilvánosságra kellene hozniuk a honlapjukon, de ezt nem tették meg, ott csak 2010-2013 közötti szerződések találhatók.

Most tehát többek közt egy nem teljesített feladatuk ellátásának költségét akarják velünk kifizettetni.

 

 

Másrészt azt is érdemes fejben tartani, hogy a Brand-Lab Kft. a 10 darab antik festmény 3 hónapos kikölcsönzéséért fizetett képenként 15 ezer, vagyis összesen 450 ezer forintot a Szépművészetinek. Az pedig most minimum ennyit követel tőlünk néhány közérdekű adatért.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: innen.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás