Egyéb

Mit csinálnak a józsefvárosi önkormányzati bizottságok?

Az önkormányzati bizottságok munkáját is kritizálta Kocsis Máté józsefvárosi polgármester azon a tavaly október testületi ülésen, melyen bejelentette, hogy a kilakoltatási eljárások több hónapos felfüggesztését kéri.

 

banner2_mozgo_2

 

„Ez a gyakorlatban úgy szokott kinézni, hogy feltűnően rövidek és tartalmatlanok a bizottsági ülések, ezért azt kéri a két elnök úrtól, hogy próbálják meg a bizottság működését az irányba vezetni, hogy ne az legyen a cél, hogy időrekordok megdöntésével minél hamarabb befejezzék a bizottság ülését. Nem ritka a 2-3 perces bizottsági ülés, amit már többször jelzett, hogy nem tartja helyesnek.”

– mondta az ülésen Kocsis, aki hozzátette:

„… a bizottsági munka el nem végzése, vagy nem kellő alaposságú ellátása, az komoly felelősségi problémákat vet föl. Határozottan, vagy nyomatékosan azt kéri, hogy aki bizottságban ül, különösen a két elnök, az akképpen szervezze meg a saját életét és a saját munkáját, hogy minden napirendi pont mögött lássa meg az embert, lássa meg a felelősséget és ismerje meg magát az ügyet.”

A polgármester annyira fontosnak tartotta a nyilvános értékelést, hogy a nem képviselő bizottsági tagokat is megkérték, menjenek el az ülésre meghallgatni őt. A gyorsaságot és felszínességet egyébként részben a már Kocsis alatt kialakított új rendszer is okozhatja: az előterjesztők valamennyi javaslatáról „csomagban” döntenek a bizottsági tagok, kivéve, ha valaki külön tárgyalásra „kikéri” valamelyik anyagot.

Kapcsolódó cikkek

Egy bálban mulatott tavaly Kocsis Máté és a tüntetőt pofozó vállalkozó

Az önkormányzat kedvelt alvállalkozója ütött a józsefvárosi rendezvényen

Kocsis Máté ismeretlen ismerősei

Józsefvárosban két önkormányzati bizottság működik, a legutóbbi polgármesteri kirohanáson kívül sokat nem tudni a tevékenységükről, miközben fontos kérdésekben döntenek. (A Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság feladatai itt olvashatók, az Emberi Erőforrás Bizottságra kíváncsiak innen tájékozódhatnak.)

A két alpolgármesterré választott képviselőn kívül mindenki bizottsági tag. Ez a tiszteletdíj szempontjából is számít: 2014 ősze óta a képviselőknek a bruttó átlagjövedelem 50 %-a jár, ami bizottsági tagság esetén megduplázódik, az elnökök (mindkettő fideszes, és a korábbi ciklusban is azok voltak) pedig utóbbinál 20 %-kal kapnak többet. A nem képviselő bizottsági tagok juttatása a képviselőtársaiknak járó összeg egynegyede.

A bizottságok üléseiről ha készül is jegyzőkönyv, azokat nem teszik közzé, így munkájuk csak az éves beszámolókból ismerhető meg, amit tárgyalni kell a képviselő-testület ülésén is. Az önkormányzati honlapon az elmúlt öt évet megnézve nem túl változatosak az elnökök által leadott anyagok: többnyire 1-1,5 oldalasak, évről évre zömmel ugyanazokkal a mondatokkal, viszont lelkiismeretesen aktualizálták az ülések és a döntések számát.

A képviselő-testületi üléseken a jegyzőkönyvek szerint többnyire kérdés sem merült fel, csupán 2013 januárjában kérte egy képviselő, hogy „ha a rendelet és előírás lehetővé teszi, akkor részletesebb beszámolót kérnek, mert ez túl szűknek tűnik ahhoz képest, amennyit a képviselők dolgoztak vele”, a polgármester a jegyzőkönyv szerint „akceptálja ezt a kérést”.

Míg korábban valamennyi képviselő rábólintott a beszámolókra, az elmúlt két évben egyvalaki tartózkodott.

 

Városgazdálkodási Bizottság Emberi Erőforrás Bizottság
ülések határozatok ülések határozatok
2011. 52 1966 25 1148
2012. 49 1544 22 384
2013. 51 1441 21 291
2014. 41 1342 12 251
2015. 46 1306 15 224

 

Tévedett, aki azt gondolta, hogy az idei beszámolók sokkal részletesebbek lesznek.

Egyrészt a testületi ülés napirendjei közé az előterjesztés a mai napig nem került fel (a másik hiányzó anyag a polgármesteri hivatali éves beszámoló), elfogadásuk pedig szintén néhány másodpercbe tellett.

Másrészt, miután hozzájutottunk a beszámolókhoz megnyugodhattunk, minden változatlan, csupán az egyik bizottság elnöke írt már kétoldalnyi beszámolót, új elemként említve a rendkívüli települési támogatásokról döntő Előkészítő Munkacsoportot, melynek ő (vagy az általa delegált személy) is tagja. Ez a munkacsoport 34 alkalommal találkozott, „ülésein átlagosan 30-40 ügyről” hozott döntést.

Bizottsági beszámolót legközelebb egy év múlva lehet olvasni, jó lenne, ha végre elkészülne egy informatív tájékoztató a munkáról.

A beszámolókat itt lehet elolvasni, összehasonlítgatni (PDF fájlok)

2011-es beszámolók: 1. rész2. rész

2012-es beszámoló

2013-as beszámoló

2014-es beszámoló

2015-ös beszámoló

Virág Tamás

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás