Egyéb

Milliárdos adókedvezményt adnának az olimpiát támogató cégeknek

De nyugi, csak maximum 19 milliárd forintot. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tegnap nyújtotta be a parlament elé a kormány erről szóló törvénymódosító javaslatát.

 

banner2_mozgo_2

 

Nem elég a foci, a kormány a legújabb álmát, a budapesti olimpiát is megtámogatná egy kis közpénzzel társasági adókedvezmény formájában.

A parlament honlapjára felkerült törvényjavaslat szerint egy új adókedvezmény, „az olimpiai pályázat támogatásának adókedvezménye” kerül majd bevezetésre a társasági adó rendszerében. Ezzel a vállalkozásoknak lehetőségük lesz a nemrégiben a budapesti olimpia pályázatának lebonyolítására létrehozott állami projektcéget támogatni, és az összeget leírni az adójukból.

Kapcsolódó:

250 millió forintos olimpia-előkészítő cég Schmitt Pállal

TAO-pénzek II.: Felcsút az abszolút nyertes

TAO-pénzek: megint a focisták járnak jól

Emmi-jelentés: a tao-val nem csak stadion, de a gazdaság is épül

Az olimpiai TAO ugyanúgy támogatási igazolás alapján vehető majd igénybe, mint ahogy a fociklubok és egyéb látványsportok esetében jelenleg működik a rendszer, ám az olimpiai pályázat lebonyolításért felelős állami cég által 2016-ra és 2017-re kiállított igazolások együttes értéke nem lépheti át a 19 milliárd forintot.

A Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Olimpiai Bizottság közös tulajdonában lévő, nemrégiben alapított állami cégnek pedig a 2017. december 31-ig fel nem használt támogatásokat vissza kell utalnia a központi költségvetés részére. Ezzel a kitétellel a kormány végre beismerte azt az általa eddig vehemensen tagadott tényt, amit mi már régen megírtunk: a társasági adókedvezmény igenis közpénz. Hiszen annyival kevesebb adót fizetnek be a közösbe a cégek, amennyivel a miniszterelnök szívének kedves sportcélokat támogatják.

A javaslat szerint a törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba, abban pedig biztosak vagyunk, hogy lesznek olyan cégek az országban, amelyek élni fognak a lehetőséggel. Stadionok után olimpiát is adókedvezményből, miért is ne.

Erdélyi Katalin

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Sokkal kevesebbe kerülünk, mint egy olimpiarendezés.

Megosztás