Egyéb

Másfélmillárd az Állami Nyomdának szavazólapokra – a ciklus közepén

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) hirdetmény nélküli, tárgyalásos közbeszerzési eljárást indított a „népszavazások és választások lebonyolításához szükséges nyomdai termékek és szolgáltatások beszerzésére”. A papírforma ezúttal is érvényesült: az egyedüli ajánlattevő, az Erdős Ákoshoz köthető ANY Biztonsági Nyomda Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (ANY) ezúttal több mint nettó másfélmilliárd forint értékben lehet udvari beszállító, úgy, hogy a legközelebbi országos választás emberi számítás szerint csak két év múlva lesz.

A választásokhoz szükséges nyomdai közbeszerzéseken hagyományosan tarol az ANY, méghozzá jellemzően nem nyílt eljárásban. A választási szervek mindezt úgy indokolják, hogy a feladatot „műszaki okokból” kizárólag egy meghatározott ajánlattevő tudja teljesíteni. Meglehetősen hihetetlennek tűnik, hogy nem akad egyetlen más nyomda sem Magyarországon, amelyik fizikailag képes lenne legyártani a szavazólapokat és más választási nyomtatványokat.

A biztonsági szempontok pedig bizonyára fontosak, de a képet eléggé árnyalja, hogy az ANY nem szerepel a 1232/2009. (XII. 30.) Korm. határozatban kijelölt, nemzetbiztonsági védelem alatt álló szervek és létesítmények között.

A választási nyomdai közbeszerzés mindenesetre jó üzlet: a 2014-es három országos választásra nettó 2,227 milliárdos keretösszegre szerződött az NVI és az ANY, majd a cég még ugyanabban az évben nyerte meg keretszerződésként a 2014-2017 közötti időközi választásokra és helyi népszavazásokra való beszállítás lehetőségét nettó 141 millió forintért.

A nettó 2,227 milliárd keretösszegből 2014-ben nettó 1,9 milliárd forintot költöttek el a három országos választásra az alábbi bontásban:

– országgyűlési választás 709.698.536 Ft

– EP-választás 457.312.943 Ft

– önkormányzati választás 735.804.927 Ft

A mostani, nagyságrendileg nettó 1,5 milliárdos közbeszerzés érdekességét a verseny mellőzése mellett az időzítés adja. A jelenlegi ciklus időközi választásaira már leszerződött két éve az NVI, tizedennyi pénzért. A mostani közbeszerzés keretösszege a 2014-es adatokból kiindulva két országos voksolásra is elegendő, miközben előreláthatólag a következő parlamenti választás 2018 áprilisában vagy májusában, a legközelebbi EP választás 2019. május-júniusban, míg általános önkormányzati választás 2019 októberében lesz.

Megkerestük az NVI-t azzal a kérdéssel, hogy ezt a közbeszerzést mi indokolja most és ilyen összegben. Az alábbi választ kaptuk:

„A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a közbeszerzési eljárási eljárást az előre nem látható, jövőbeni népszavazások, időközi választások jogszabályoknak megfelelő lebonyolítása érdekében indította. A választások és népszavazások lebonyolításához szükséges központi előállítású nyomtatványokat és szavazási kellékeket szoros eljárási határidőkkel kell előállítani, sok esetben már a választás/népszavazás kitűzését követő napokban (pl.: hirdetményplakátok).

Erre az NVI-nek készülnie kell, a jogszabályi határidők miatt nincs lehetőségünk arra, hogy az egyes események kapcsán külön nyomdai beszerzéseket indítsunk, mivel a közbeszerzési eljárások közbeszerzési törvény szerinti határidői hosszabbak a választások és népszavazások előbbiekben említett határidőinél. Ezért az NVI az elkövetkező időszakban esetlegesen felmerülő népszavazási, időközi választási események keretjellegű, átfogó, eljárási határidőknek megfelelő nyomdai biztosítása érdekében indította a kérdésben említett eljárást. Az NVI keretszerződés jelleggel szerződött a nyertes ajánlattevővel, amely csak akkor eredményez tényleges költséget az NVI számára, ha konkrét népszavazási/választási esemény kerül kitűzésre.

A szerződés 2016.01.01. és 2019.04.01. között biztosítja az esetlegesen kitűzésre kerülő, feltételezett népszavazások nyomdai kellékeinek beszerzését. Továbbá ugyancsak biztosítja az esetleges országgyűlési időközi, helyi önkormányzati időközi és nemzetiségi önkormányzati időközi választások nyomdai kellékeinek biztosítását is 2019.04.01-ig.”

Ettől a válaszoltól sem lettünk okosabbak. Nincsen olyan országos népszavazási kezdeményezés folyamatban, ami akár csak esélyét is adná a közeljövőben egy referendum megtartásának. Ha ez mégis bekövetkezne, egy hirdetmény nélküli, tárgyalásos közbeszerzést az NVI bőven le tudna folytatni a kétszázezer aláírás leadása után is, hiszen onnantól még hónapok telnek el a referendum megtartásáig.

A keretszerződés nagysága pedig aligha a normál menet szerinti időközi választásokra van méretezve: még ha esetleg már ki is fogyott a 2014 őszén az időközi választások nyomdai munkáira lekötött 141 milliós keret, másfél millárd forint bizonyosan nem szükséges a következő három év halálesetek vagy lemondások miatt kitűzésre kerülő időközi választások szavaólapjaira és nyomtatványaira.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 872 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.Tudnivalók itt.

Megosztás