Egyéb

Mégsem lesz fizetős Szlovéniában a közérdekűadat-igénylés

Miután belföldön és külföldön is sokat támadták, a szlovén kormány lemondott arról, hogy pénzt kérjenek a közérdekűadat-igénylések megválaszolásáért.

Visszavonta a szlovén parlament az infoszabadság törvény azon rendelkezését, miszerint a közhivatalok pénzt kérhettek volna azért, hogy a hozzájuk érkezett közérdekűadat-igényléseket megválaszolják – számolt be az Access Info Europe. Az intézkedést a Szlovén Újságírók Egyesülete, a Transparency International Szlovénia és az Európai Újságírók Szövetsége is üdvözölte, akik korábban mindannyian felemelték szavukat a módosítás ellen.

Az Access Info Europe örül annak, hogy a koalíciós pártok meghallották az újságírók és civil szervezetek tiltakozását , és azt is beismerték, hogy a tervezett változtatást közvetlenül sértette volna a sajtó- és információszabadságot, valamint nehezebbé tette volna a közszféra és a privát szektor hatékony ellenőrzését. A szlovén parlament december 15-én tartott egy második vitát a kérdésről, a módosítást az utolsó pillanatban terjesztették be és nem volt idő arra, hogy társadalmi vitát indítsanak róla.

Bár a közhivatalok gyakran panaszkodnak amiatt, hogy a közérdekűadat-igénylések megnehezítik a munkájukat, egy nemrég nyilvánosságra került adat szerint az Egyesült Királyságbanaz adatigénylések megválaszolása a hivatalos kormányzati kommunikáció költségeinek mindössze a 2 százalékát teszi ki. Arról nem is beszélve, hogy az adatigénylések eredményeképpen fény derülhet a nem hatékony működésre, illetve a rendszerben jelen lévő korrupcióra is.

A közérdekű adatok kikérésének megnehezítése nem csak Szlovéniában került elő: Spanyolországban nemrég egy adatigénylő portál állt le részben amiatt, mert egy törvénymódosítás az elektronikus azonosító meglétét tette kötelezővé az adatigényléshez.

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 872 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás