Egyéb

Fideszközeli erdélyiek nyertek a Nemzeti Kereskedőház cégének közbeszerzésén

RMDSZ-tanácsnok, EMNP-politikus, és a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnökéhez közeli vállalkozás is 18-19 ezer eurót nyert a Magyar Nemzeti Kereskedőház tenderén, hogy magyarországi cégek exporttevékenységét támogató irodákat nyissanak Erdélyben.

November közepén született döntés a Magyar Nemzeti Kereskedőház egyik cégének, a MNKH – Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat Kft. nettó 803.848 eurós (bruttó 320,5 millió forintos) közbeszerzésén, amelyet azért írtak ki, hogy kialakítsák az MNKH Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózatát, vagyis 14 új irodát nyissanak és üzemeltessenek Szlovákiában és Romániában, hogy ezzel magyarországi cégek exporttevékenységét támogassák.

Mint korábban megírtuk, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-t 2013-ban azért hozta létre a kormány, hogy a Szijjártó Péter által felügyelt állami külkereskedelem központjait, az ún. kereskedőházakat működtesse. A Zrt. többségi tulajdonosa a magyar állam, a tulajdonosi jogokat Szijjártó Péter gyakorolja.

A tavalyelőtt 132 millió forint, tavaly közel 2,4 milliárd forint veszteséget termelő társaságba az állam több milliárd forinttal szállt be, ám a Kereskedőház azt sem hajlandó elárulni, hogy mennyi pénzt fizet a munkavállalóinak, vagy mennyit költenek kocsira és mobilszámlára.

Korábbi cikkeink a Kereskedőházról:

Magasról tesz a Nemzeti Kereskedőház a Kúriára és az Adatvédelmi Hatóságra is

Titkolja közérdekű adatait a milliárdos veszteséget termelő Magyar Nemzeti Kereskedőház

Megszűnnek a kereskedőházak?

Arról is írtunk már, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) tulajdonában lévő Azeri-Magyar, az Emirátusok-Magyar, a Jordán-Magyar és a Kazahsztáni-Magyar Kereskedőház Kft. tavasszal beolvadt a szintén MNKH-tulajdonú MNKH Közép-Európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat Kft.-be.

A 2013-ban alapított, Egerben bejegyzett céget kezdetben személyesen Skultéti Vilmos irányította, aki a megalakulását követő néhány hónapban az MNKH Zrt. vezérigazgatója is volt, neve pedig legutóbb a gyöngyöshalászi gumigyár körüli botrányos földügyek kapcsán is felmerült.

Skultéti távozása után, 2013 novemberétől a MNKH Közép-Európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat Kft. ügyvezetője Kerekes György, az MNKH Zrt. vezérigazgatója lett, akinek megbízatását 2015 áprilisában vonta vissza a tulajdonosi jogokat gyakorló Külügyminisztérium – azt állítva, hogy ennek semmi köze a Quaestor-ügyhöz, vagyis ahhoz, hogy az MNKH 3,8 milliárd forintot tartott a Quaestor-nál, és a brókercég ezt bedőlésének napján utalta vissza az állami kereskedőháznak.

Kerekest az MNKH Zrt. vezérigazgatói székében Ducsai-Oláh Zsanett, az MNKH tulajdonában lévő Közép-Európai Kft. ügyvezetői pozíciójában pedig Kupcsok Lajos, a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára követte. Azonban Kupcsok megbízatása is csak két hónapig tartott: 2015 májusában Skapinyecz Péter, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal korábbi főtanácsosa lett a MNKH Közép-Európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat Kft. ügyvezetője.

A cég 2015 őszén gyorsított tárgyalásos közbeszerzést írt ki „MNKH – Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózatának kialakítása, működtetése, irodák üzemeltetése 2 országban, 14 helyszínen azzal a céllal, hogy magyarországi cégek exporttevékenységét támogassák” tárggyal, és a közbeszerzési értesítő szerint a tenderen november közepén született eredmény.

Eszerint öt szlovákiai, és hat romániai vállalkozással kötött szerződést az MNKH Közép-Európai Kft. egyenként nettó 17.550 – 19.150 euró (bruttó 7-7,6 millió forint) közötti összegekért. Ennek értelmében új kereskedőházi irodák nyílnak az alábbi településeken:

– Csicsó, Dunaszerdahely, Nagykapos, Királyhelmec, Rimaszombat (Szlovákia)

– Arad, Kolozsvár, Nagyvárad, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely (Románia)

A tizenegy nyertesben az a közös, hogy mindannyian egyedüli ajánlattevők voltak az MNKH Közép-Európai Kft. közbeszerzésén. Továbbá az aktivitásuk is mutat hasonlóságokat. A szlovákiai cégekről, s különösen a tevékenységükről kevés nyilvánosan elérhető információt találtunk, és hasonló a helyzet a romániai tendergyőztesekkel is, ám körülöttük vannak további érdekességek is.

A hat nyertes erdélyi vállalkozásból a román cégadatbázis szerint hármat csak nemrégiben alapítottak:

– Business Bridge Trade&Investment S.R.L. bejegyezve: 2015. augusztus

– Sárközi Zoltán PFA (engedéllyel rendelkező magánszemély) és Tradehouse Network Consulting S.R.L. bejegyezve: 2015. szeptember

Az aradi MNKH-iroda üzemeltetését elnyerő, és azt már meg is nyitó Business Bridge Trade S.R.L tulajdonosa és vezetője Kranowszky Nagy Andrea, az Arad megyei iparkamara volt közönségkapcsolatosa, akiről Skapinyecz Péter, az MNKH Közép-Európai Kft. ügyvezetője az aradi iroda 2015. december 9-i átadásán azt mondta, hogy „több mint 10 éve ismeri, eddig minden felvetődött kérdést meg tudtak oldani”.

A nagyváradi irodát vezető Sárközi Zoltán nagy valószínűséggel azonos azzal a Sárközi Zoltánnal, aki a Fidesszel köztudottan jó viszonyban lévő RMDSZ által delegált városi tanácsos a településen, és a Műemlékvédelmi Alapítvány volt elnöke, tehát nem kimondottan üzletember.

A marosvásárhelyen MNKH-irodát nyitó Tradehouse Network Consulting S.R.L. tulajdonosa a romániai cégadatbázis alapján nagy valószínűséggel ugyanaz a Lázár Balázs Antal, aki a 2012-es önkormányzati választásokon a Fidesszel szintén hosszú ideje együttműködő, legutóbb a magyar kormánypárt kvótaellenes aláírásgyűjtéséhez is csatlakozott Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) színeiben.

A közgazdász végzettségű Lázárt, aki a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITDH) marosvásárhelyi képviselője volt, a Tőkés László által vezetett párt holdudvarához tartozóként tartják számon Erdélyben.

A székelyudvarhelyi irodát megnyitó Koope S.R.L. szintén erősen EMNP-közeli: tulajdonosa és egyben ügyvezetője Orosz-Pál Levente, a Príma Rádió igazgató-főszerkesztője, Hargita megyei tanácsos az EMNP színeiben.

A sepsiszentgyörgyi irodanyitást elnyerő Investment Trade Development S.R.L. tulajdonos-ügyvezetőjéről, Deák Gyöngyvérről nem találtunk érdemi információkat, ám annál érdekesebb a hatodik erdélyi cég.

A kolozsvári iroda működtetésére valamennyi tendernyertes közül a legmagasabb összeget, nettó 19.150 eurót (bruttó 7,6 millió forintot) kapó Creative Account S.R.L. tulajdonosa az a Vass Attila István, akinek egy másik cége, a TBT RO SA a tulajdonosa a hírekbe nemrégiben egy botrányos felújítási üggyel bekerült tusványosi kempingnek.

Korábbi cikkek Vass Attila István cégügyeiről:

Félmillió euróból újították fel a Tusványos budiját?

Magyar cégek Romániában: oligarchák, politikusok, és strómanok a havason

Közpénzből épül a Fidesz erdélyi hátországa

Vass Attilát Erdélyben sokan emlegetik Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnökének egyik helyi embereként, és ezt a vélekedést alátámasztja, hogy Vass társtulajdonosa a legnagyobb erdélyi könyvkiadót, a Kriterion Kiadót 2000-ben megvásárló NG Invest S.R.L.-nek, melynek másik tulajdonosa Nagy Szabolcs, egy Németh Zsolthoz közelálló üzletember.

Erdélyi Katalin – Sipos Zoltán

A magyarországi cégadatokat az Opten szolgáltatta.

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 872 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

Az Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás