Egyéb

Ellehetetlenítette a kormány a közérdekűadat-igénylést Spanyolországban

Mivel a spanyol kormány nem volt hajlandó válaszolni a közérdekűadat-igénylésekre, valamint elektronikus azonosító meglétét tette kötelezővé a procedúrához, leáll a Tu Derecho A Saber spanyol adatigénylő portál.

Az Access Info Europe és a spanyol Civio civil szervezet kénytelen leállítani a spanyol Tu Derecho A Saber (Jogod van tudni) névre hallgató közérdekű adatigénylő portált, miután ellehetetlenült a működése – adták hírül az Access Info honlapján. A spanyol kormány egyrészt nem volt hajlandó válaszolni az emailben érkező adatigénylésekre, másrészt pedig előírta az elektronikus személyi azonosító meglétét az adatigénylések beadásához.

A Civio eleinte saját azonosítóját használta az adatigénylések beadásához, kézzel adták hozzá minden egyes igényléshez, napi több óra munkával, ez kellett ugyanis ahhoz, hogy az adatigényléseket egyáltalán el tudják juttatni a közigazgatási szervekhez. Ez abban az időben zajlott, amikor elfogadták Spanyolország sokat vitatott átláthatósági törvénycsomagját.

A törvény 2015. december 10-én már nem csak állami, de helyi és regionális szinten is hatályba lépett, ami azt jelenti, hogy régiónként más és más adatigénylési rendszert vezettek be, és az azonosítási folyamat is különbözik. Ilyen körülmények között pedig nem tudnak egységes rendszert biztosítani a felhasználóknak, mondta Eva Belmonte, a Civio projektigazgatója. „A törvény előírja az adatigénylőknek, hogy igazolják magukat. Más európai országokkal ellentétben nem elegendő az email. Paradox módon azzal, hogy a törvény helyi szinten is hatályba lép, a korábbiakhoz képest nehezebb lesz adatot igényelni.”

„A spanyol kormány mindent megtett azért, hogy megnehezítse az adatigénylést” – nyilatkozott Helen Darbishire, az Access Info igazgatója. „Ilyen körülmények között nem csoda, hogy a törvény bevezetése óta csak 3 ezer adatigénylést nyújtottak be. Ez elég szégyenletes egy olyan kormányra nézve, amely az átlátható kormányzást szorgalmazó Open Government Partnership tagja.”

Csupán egyetlen olyan szerv van, amely teljesíti az emailben érkező kéréseket: az Igazságszolgáltatási Főtanács (Consejo General del Poder Judicial), amely a bírói hatalom irányítói szerve Spanyolországban, mert ők elismerik, hogy az információhoz való hozzáférés alapjog. Minden más esetben elektronikus azonosításra van szükség.

A Tu Derecho A Saber 2012-ben indult, és ugyanazt az Alaveteli motort használja az adatigénylések benyújtásához, mint az Átlátszó közérdekű adatigénylő portálja, a KiMitTud. A Tu Derecho A Saber blogja továbbra is működni fog és a korábbi adatigénylések hozzáférhetők lesznek.

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás