Egyéb

Magasról tesz a Nemzeti Kereskedőház a Kúriára és az Adatvédelmi Hatóságra is

Kiváló cégben gyakorolja a tulajdonosi jogokat Szíjjártó Péter miniszter úr, és remek céget vezet Ducsai-Oláh Zsanett vezérigazgató asszony. Úgy hívják, hogy MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. Van több mint száz bankszámlájuk és százötven alkalmazottjuk, az Ipar utca 5. szám alatt egy fél irodaházat elfoglalnak.

Előzmények

Titkolja közérdekű adatait a milliárdos veszteséget termelő Magyar Nemzeti Kereskedőház

A Quaestor-ügytől a kereskedőház-alapításig: az exállamtitkár befektet

Mint korábban megírtuk, az elmúlt két évben két és fél milliárdos veszteséget termelő állami cég nem volt hajlandó elárulni, hogy mennyi fizetést kapnak közpénzből a munkatársaik, és milyen kocsikat vezetnek és mennyit tankolnak azokba a mi pénzünkből.

Kamu indokra hivatkoztak az adatigénylés megtagadásában, és annak ellenére titkolóznak tovább, hogy beadványunk alapján az Adatvédelmi Hatóság felszólította őket a kért információk közzétételére. Indítunk egy pert, aminek költségei sajnos megint az adófizetőket fogják terhelni.

A cég tavalyi bérköltsége 668 millió forint volt, az évet 36 alkalmazottal kezdték, akik száma folyamatosan nőtt, nyáron 50 felé ment, majd októberben meghaladta a 130-at, és év végén 150 alkalmazottjuk volt.

Az egy alkalmazottra jutó átlagos éves bérköltségük meghaladta a 7.4 millió forintot, ami havi szinten nagyságrendileg bruttó hatszázezer forintos átlagfizetést jelent. Az átlag magyar fizetésnél ez lényegesen magasabb, és persze járhat ehhez telefon, kocsi, miegymás is.

Mint megírtuk már, a 2014-ben igénybe vett szakértők díja a bérköltségnél is több volt, 739 millió forintot tett ki. Hirdettek is 281 millióért. Ehhez képest állítottak elő tavaly közel két és félmilliárd forintos veszteséget.

Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy a Quaestor botrányban végtelenül szerencsésen járt cég mégis mire költi ezt a rengeteg pénzt. Ezért az alábbi adatokat kértük közölni:

  1. A társaság megalapítása óta kötött polgári jogi szerződések listáját a szerződés kelte, tárgya, összege, a szerződéses partner megnevezésével

  2. Az alkalmazottak számát a megalakulás óta havi bontásban

  3. A cégnél létező munkaköröket azok típusai és az egyes munkakör-típusokban foglalkoztatott alkalmazottak számának megjelölésével 2014. január 1., 2014. június 30., 2015. január 1. és 2015. június 30. napján

  4. A havi bérköltséget a cég megalakulása óta, havi bontásban

  5. A vezető állású munkavállalók fizetését és esetleges egyéb juttatásait 2014. január 1., 2014. június 30., 2015. január 1. és június 30. napján

  6. Az adatkérés napján a cég mobiltelefon-előfizetéseinek számát, valamint a 2015. 1., 3. és 6. havi mobilköltségét

  7. A magáncélra is használható telefonok számát a költségkeret megjelölésével

  8. A vásárolt gépjárművek típusát és könyv szerinti értékét, bérlet esetén a havi bérleti díjat és futamidő megjelölésével, és amennyiben a gépjármű magáncélú használatra engedélyezett, annak feltüntetésével

Semmit nem árultak el arra hivatkozva, hogy üzleti adataik kiadására nem kötelesek, mert ezzel kapcsolatban per van folyamatban. Azt elfelejtették közölni, hogy a Vácért Lokálpatrióta Egyesület által indított perben a Kúria megállapította, hogy a Nemzeti Kereskedőház túlnyomóan állami pénzből működik, ezért a közérdekű adatait köteles megismerhetővé tenni.

De nem nagyon érdekli őket sem ez, sem az, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is megállapította, hogy jogsértő a titkolózásuk. És annak ellenére, hogy a NAIH augusztus 31-én felszólította őket az összes kért adat kiadására, ezt nem tették meg. Így a NAIH november 30-án nyilvánosságra hozott jelentésében kötelezte a céget a teljesítésre.

 

 

Erre azóta sem került sor, így pert indítunk az információkért. Ha nyerünk, annak költségei is az adófizetőket terhelik, a cégvezetés pedig röhöghet egy nagyot, hogy számukra minden hátrányos következmény nélkül ezt el lehet játszani itthon.

Így működik az átláthatóság és a jogállamiság mellett elkötelezett, többmilliárd forintnyi közpénzből alapított cég ma Magyarországon.

M. Tóth Balázs

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 872 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

Az Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás