Egyéb

A politikusok által irányított sportegyesületek sem összeférhetetlenek többé az állami támogatással

A fideszesek által irányított sportszövetségek is jól járhatnak a NAV-os törvénymódosításokkal: a kormánytagok, kormányzati tisztségviselők, polgármesterek által elnökölt szakszövetségek, egyesületek is kaphatnak költségvetési támogatást.

A közbeszerzési törvény változása mellett más fontos módosításokat is tartalmaz a parlament által 2015. december 1-jén elfogadott, a NAV átalakításáról szóló törvénycsomag. A 88. paragrafusban leírtak szerint ugyanis a költségvetési támogatásra jogosult szervezetek közé bekerültek a magas rangú politikusok által vezetett sportegyesültek és sportszövetségek is.

A dolog pikantériáját az adja, hogy a kormánytagok, államtitkárok, helyettes államtitkárok, főpolgármester, polgármesterek, megyei közgyűlési elnökök és a közeli hozzátartozóik, vagy az általuk vezetett szervezetek – így sportszövetségek, sportegyesületek – ugyan eddig nem részesülhettek költségvetési támogatásban, az utóbbi években azonban több fideszes politikus is vezetőségi pozíciót szerzett a sportvilágban.

A NAV új elnöke, Tállai András államtitkár a fociban és kézilabdában is villogó Mezőkövesdi SE elnöke. Kocsis Máté Józsefváros polgármestere elnököli a Magyar Kézilabda Szövetséget, de egyidejűleg a Fradi alelnöke is. Németh Szilárd országgyűlési képviselőt, rezsibiztost, idén januárban választották a Magyar Birkózó Szövetség élére, míg Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere 2015 tavaszán kapott felhatalmazást újabb négy évre a Magyar Kosárlabdázok Országok Szövetségének élén. De a sor hosszú lenne.

Ugyanezen módosítás alapján azok a cégek is a kivételek közé kerültek, amelyek az állam vagy a helyi önkormányzat és köztestület legalább 50 százalékos tulajdonában állnak, függetlenül attól, hogy a tulajdonosi viszony közvetett vagy közvetlen.

A változások aláhúzva a törvény szövegében:

48/B. § (1) Nem lehet a támogatási jogviszonyban kedvezményezett

a) az, aki a támogatási döntést meghozta vagy aki a támogatási döntés meghozatalában döntés-előkészítőként részt vett,

b) az, aki a támogatási döntés időpontjában a Kormány tagja, államtitkár, közigazgatási államtitkár, helyettes államtitkár, megyei közgyűlés elnöke, főpolgármester, polgármester, regionális fejlesztési ügynökség vezető tisztségviselője,

c) az a) és b) pont szerinti személlyel közeli közös háztartásban élő hozzátartozója,

d) – a nyilvánosan működő részvénytársaság kivételével – az a) és b) pont szerinti személy tulajdonában álló gazdasági társaság,

e) – az állam, a helyi önkormányzat, illetve a köztestület legalább 50%-os közvetlen vagy közvetett tulajdonában lévő gazdasági társaság, valamint a sportegyesület és a sportszövetség kivételével – az olyan gazdasági társaság, alapítvány, egyesület, egyházi jogi személy vagy szakszervezet, illetve ezek önálló jogi személyiséggel rendelkező olyan szervezeti egysége, amelyben az a)–c) pont szerinti személy vezető tisztségviselő, az alapítvány kezelő szervének, szervezetének tagja, tisztségviselője, az egyesület, az egyházi jogi személy vagy a szakszervezet ügyintéző vagy képviseleti szervének tagja

D. Kovács Ildikó – Csepregi Botond

 

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

 

Megosztás