Egyéb

Az MTK és a Mazsihisz kétmilliárd forintot költhet el a Maccabi VAC-cal a „zsidó olimpiára”

Deutsch Tamás testvére, az MTK ügyvezető elnökeként tevékenykedő Deutsch Péter a Mazsihisszel és a zsidó sportolók szervezetével, a Maccabi Vívó és Atlétikai Clubbal közösen költhet el mintegy kétmilliárd forintot a „zsidó olimpia” 2019-es megrendezésére.

November 15-én jelentették be, hogy Budapest rendezheti meg a 2019-es Maccabi Európa Játékokat, amely megszervezésére és megrendezésére a kormány előzetes bejelentése alapján  2,1 milliárd forintot biztosít.

A magyar pályázat vezetője Jusztin Ádám, a Maccabi Vívó és Atlétikai Club (VAC) elnöke a pályázat elnyerésekor az MTI-nek elmondta, hogy az „olimpián” közel 2 500 sportoló részvétele várható. Hangsúlyozta azt is, hogy a tíz napos esemény mérföldkőnek tekinthető a hazai zsidóság életében, ugyanakkor Budapestnek és Magyarországnak is kiemelkedő sporteseménye lesz.

A 2015-ös Európai Maccabi Játékokon egyébként – mint a Maccabi VAC honlapján megtalálható – Magyarország a 32 résztvevő országból nyolcadikként végzett az éremtáblán.

A pályázók bízhattak a sikerben, ugyanis a kormány részéről megnyilvánuló támogató szándék bejelentése előtt másfél héttel, október 21-én megalakították az EMG 2019 Sport Szervező Kft-t, amelyet aztán november 9-én jegyeztek be. A cégben a Maccabi Vívó és Atlétikai Club mellett tag az MTK és a Mazsihisz is. A három millió forint tőkével megalakult társaság fő tevékenységeként a konferencia és kereskedelmi bemutató szervezését jelölték meg.

A társaságot önállóan képviselheti Deutsch Péter, a korábbi sportminiszter és jelenlegi EP-képviselő Deutsch Tamás testvére. A férfi tavaly év elején szerezte meg az MTK futballklubját a Blue & White Befektetői Csoport révén, amelynek cége, az APV Svéd-Magyar Videó- és Filmgyártó Kft. is tulajdonosa. Deutsch Péter 2013 szeptembere óta ügyvezető elnöke a Magyar Testgyakorlók Körének. Deutsch Péter a 2000 februárjától a Híd Rádió Rt. – ma Lapcom Kiadó Zrt. – vezérigazgatója volt.

Cégvezetőként – együttes képviseleti móddal – szerepel az EMG 2019-ben Jusztin Ádám és Stern Péter, az MTK Baráti Körének elnöke. A felügyelőbizottsági tagok között pedig megtalálható a Mazsihisz elnöke, Heisler András is.

Az Átlátszó szerette volna megtudni, hogy a Maccabi VAC miért épp az MTK-val és a Mazsihisszel állt össze a sportjátékok megszervezésére és miért tartották fontosnak, hogy a vallási szervezet benne legyen a társaságban tagként, ezért szerettük volna megkérdezni Jusztin Ádámot, ám sem az iroda megadott számán, sem e-mailen nem értük el. E-mailben megkerestük az EMG 2019 Sport Szervező Kft-t is, ám eddig nem reagáltak.

Cikkünk megjelenése után telefonált Jusztin Ádám, aki elmondta, hogy elfoglaltságai miatt nem tudott előbb jelentkezni. Közölte, hogy nagyon klassz dolognak tartja, hogy elnyerték a rendezést, szerinte ennek lehet örülni. „Nem számítottunk egyébként arra, hogy sikerülni fog. Az EMG 2019 Sport Szervező Kft-t azért hoztuk létre, hogy megfelelő legyen a pályázati anyagunk és abban hangsúlyozhassuk, hogy minden területen fel vagyunk készülve.”

A Maccabi VAC elnöke megjegyezte, nem most keresték meg a kormányt, hogy lobbizzanak a támogatásért, hanem még 2010-ben. „Deutsch Tamással, az MTK akkori elnökével ültem le tárgyalni. Azért vele, mert szimpatikus volt, hogy felvállalja a zsidó identitást. Úgy gondoltam, hogy az együttműködéssel erősíteni tudjuk egymást, csak úgy, mint a Mazsihisszel, amely már a sport területén is szeretne felvállalni dolgokat, eseményeket.”

Jusztin Ádám hozzátette: a konkrét munkamegosztásról ezután fognak tárgyalni, mint ahogy a kormány által felajánlott 2,1 milliárd forintos támogatás részleteit is ezt követően beszélik meg. A 2019-es sportrendezvényhez az Európai Maccabi Szövetség is hozzájárul majd.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás