Egyéb

Így egyesíti erőit Orbán Viktor és a csalónak tartott ex-pólóbíró

A vizes-vb utáni kutakodásunk közben egy érdekes múltbéli történet jelenkori pikáns felbukkanását vettük észre. Azon a képen, amely a márciusi kormányülés után készült Orbán Viktorról és a nemzetközi úszószövetség ügyvezetőjéről, a kormányfő melletti férfiú nem más, mint akinek a 72-es olimpiai pólódöntő elcsalását szoktuk tulajdonítani.

„A miniszterelnök azt követően jelentette be a hírt, hogy aláírta Cornel Marculescuval, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) ügyvezető igazgatójával az erről szóló szerződést. Megjegyezte, a FINA képviselője jelen volt a kormányülés azon részén, ahol határozatokat hoztak, és feladatokat szabtak meg a sikeres rendezés érdekében” –

adta hírül a kormany.hu idén márciusban, hogy a 2021-es helyett már a 2017-es vizes-vb-t megrendezzük. Annak kapcsán, hogy részletesen boncolgatjuk a vizes-vb Budapestre hozatalát, és a Dagályon épülő hatalmas uszoda sorsát, egy blogger barátunk hívta fel a figyelmet arra, hogy a nagyhatalmú FINA-vezetővel korábban kicsit sem vidám körülmények között találkoztunk.

Orbán meghódításával ért révbe Gyárfás Tamás maratoni küzdelme a hatalmas budapesti uszodáért

Hogyan állt össze a valószerűtlen Gyárfás-Orbán-tandem a 2017-es vizes vébéért meg az alkalomra épülő hatalmas uszodáért? Hány ötleten át jutottunk oda, hogy a csodauszoda betette a lábát a legnépszerűbb budapesti strand területére? Hogyan ígért rá folyamatosan saját korábbi ígéreteire az úszóelnök és a kormányfő? A 2017-es budapesti vébé és az uszoda történetében minden benne van, ami egy magyar olimpiarendezés ellen szól. Tovább az előző cikkre.

 

 

A pólósból lett játékvezetőnek jutott a 72-es müncheni olimpia vízilabdatornájának mindent eldöntő meccse. Nem volt ez a szó szoros értelmében vett olimpiai döntő, mert a hat legjobb csapat körmérkőzéses rendszerben döntötte el az olimpiai arany sorsát. Az utolsó napon a Magyarország-Szovjetunió mérkőzés arról mégis döntött, hogy a két csapat közül melyik lesz az első. A többek között Szívós Istvánnal, Konrád Ferenccel, Faragó Tamással, Kásás Zoltánnal felálló magyarok hiába vezettek már 3-1-re is, a vége – a legjobbunk, Szívós kiállítása után – 3-3 lett és így azonos pontszámmal, eggyel jobb gólaránnyal a szovjetek lettek az olimpiai bajnokok.

A magyar pólóválogatott ekkor már két éve veretlen volt, és Münchenben sem kapott ki, de ez is kevés volt.

A Népsport már a meccstudósításában arról írt, hogy Marculescu szájában egyfolytában szólt a síp. Majd Rajki Béla szövetségi kapitány (edzőként 52 és 56 bajnoka) úgy értékelt egy nappal később, hogy a végig gyenge játékvezetés a döntőben csúcsosodott ki igazán. Az évek során a magyar sportsajtóban gyakorlatilag a bíró állandó jelzőjévé vált, hogy ő csalta el a 72-es döntőt.

Érdemes erről felidézni az akkori résztvevők gondolatait is. Az idén elhunyt Konrád Ferenc az egyértelmű interjúkérdésre – pontosabban állításra: „Münchenben pedig jött Cornel Marculescu és elcsalta a szovjetek elleni meccset” – azt felelte, ezzel vitatkozna, mert szerinte a román bíró megadta az esélyt a magyaroknak a győzelemre. Szívós István, akit a játékvezető kiállított, nem finomkodott: „A szovjeteknek a döntetlen kedvezett, a román bíró, Marculescu pedig nem akarta, hogy a győztes gólt bedobjuk, épp annyit csalt, hogy ne nyerjünk.”

Az anekdotás kedvű Kárpáti György, aki a válogatott másodedzője volt Münchenben, és aki szereti elvenni az kínos sztorik élét, 1982-es, Medencék, gólok, pofonok című könyvében önironikusan felidézte, hogy a vesztes döntő után odament a magyarul egyébként értő Marculescuhoz és nem túl komolyan vehetően megfenyegette: „Marculescu … kommst nach Budapest … zwei Huligán … Wilkinson … krkkk…És két ujjam vízszintes mozdulatával mutattam a gégeelmetszés nemzetközi jelét”

Cornel Marculescu röhögve tette túl magát Kárpáti fenyegetésén, majd öt évvel később már a spanyol úszószövetség igazgatója lett. 1987-ben, amikor a FINA megnyitotta lausanne-i állandó irodáját, annak vezetője lett. Azóta a nemzetközi szövetség ügyvezető igazgatója, bár általános vélemény szerint valójában a nemzetközi úszóélet valódi irányítója.

Csepregi Botond

A kép forrása: kormany.hu

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás