Egyéb

Ismét egyházi bíróság tárgyalja Hegedűs Loránt Horthy-szoboravatási ügyét

Két éve keltett feltűnést Hegedűs Loránt református lelkész azzal, hogy a Szabadság téri Hazatérés református templom előterében felavatták Horthy Miklós egykori kormányzó bronz mellszobrát. A református egyház vezetése már másnap eljárást indított a lelkipásztor ellen, de eljárásjogi hibák miatt később újra kellett indítani a procedúrát. Kedden, Miskolcon tárgyalják ismét másodfokon a lelkész fegyelmi ügyét.

„Október 20-án, kedden Miskolcon folytatódik a Horthy-szoboravatás miatt indított koncepciós per. A Hazatérés Temploma tudatja, hogy a Horthy-szoboravatás miatt ifj. Hegedűs Loránt lelkész ellen indított megismételt egyházi fegyelmi eljárás másodfokú tárgyalása 2015. október 20-án, azaz jövő hét kedden délután 1 órakor lesz a Tiszáninneni Egyházkerület Püspöki Hivatala földszinti könyvtártermében. (Cím: Miskolc, Kossuth u. 17.)

Álljunk ki a magyar keresztyén testvériség jegyében méltósággal, hallgatóságként a koncepciós per alá vont >>nemzet lelkésze<< mellett. >>Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk? Senki nincsen, bizonyára nincsen!<<” – olvasható a felhívás a Szabadság téri református gyülekezet honlapján és a lelkész Jobbik-politikus felesége, Hegedűs Lorántné Kovács Enikő Facebook-oldalán.

Két éve, hogy Hegedűs Loránt vezetésével a Hazatérés templomában a budapesti Szabadság téren előbb kétórás istentiszteleten méltatták Horthy Miklóst, majd felavatták bronz mellszobrát. Az alkotás nem a templomtérben, de nem is köztéren áll; a szobor azóta látható az utcáról is, üvegburában, kamerákkal figyelve és riasztóval bekötve.

A 2013. november 3-i avatáskor a templomban hatalmas tömeg, kint pedig felbőszült ellentüntetők tábora volt jelen. Hegedűs Loránt püspöke, Bogárdi Szabó István még másnap „fegyelmi felelősség megállapítására irányuló” vizsgálatot kezdeményezett a lelkipásztor ellen az illetékes egyházmegyénél. A Budapest-Északi Református Egyházmegye ezt vonakodva, de megtette, és bírósága 2014. március 7-én kihirdetett határozatában elmarasztalta a lelkészt, mert a bíróság szerint „ifj. Hegedűs Loránt magatartása az evangélium mértéke szerinti tiszta erkölcsbe” ütközött”.

A szélsőséges megnyilatkozásairól régóta elhíresült református lelkész megtámadta az ítéletet és kiderült, az elsőfokon eljáró egyházmegye komoly eljárásjogi hibát vétett, ezért meg kellett semmisíteni a határozatát. Ezt már a másodfokon eljáró Tiszáninneni Református Egyházkerület bírósága mondta ki 2014 júliusában, és új esőfokú eljárás lefolytatását rendelte el.

A mostani másodfokú eljárásra szóló meghívásban az az érdekes, hogy ezek szerint lezajlott a megismételt elsőfokú eljárás. Erről annyit tudni, hogy a lefolytatására az Egervölgyi Református Egyházmegyét jelölték ki, de az eredményéről sem formálisan, sem informálisan nem tudtunk meg részleteket.

Mint ismert, Hegedűs Loránt az elmúlt másfél évtizedben sokszor borzolta a kedélyeket szélsőséges magatartásával: 2001-ben még MIÉP-es országgyűlési képviselőként, a MIÉP alelnökeként írta a párt Ébresztő című XVI. kerületi lapjában cikkét, amelyben többi között a „galíciai jöttmentek hada” fordulatot használta, és egy helyütt úgy fogalmazott: „Rekeszd ki őket! mert ha nem teszed meg, ők teszik meg veled!” Ezért világi bíróság előtt kellett felelnie, jogerős felmentéssel zárult az ügy.

2007-ben meghívta templomába a holokauszttagadó brit történészt, David Irvinget, ezért a református egyház kérte számon. A kutyakomédiába torkollott eljárás ugyancsak a lelkész felmentésével zárult.

Az elmúlt években a rajongói által egyenesen a Nemzet Lelkészének titulált Hegedűsnek egyházi bíróságra kellett járnia azért is, mert anticionista gyűlést hirdetett meg a temploma elé, illetve azért is, mert biológiai fegyvernek titulálta a hazai cigányságot.

Se kiköpni, se lenyelni nem tudja ifj. Hegedűs Lorántot a Református Egyház

Abszurd indokokkal söprik félre, az ügyek áthelyezésével és egyes szabályok figyelmen kívül hagyásával akadályozzák egyes egyházi szervek az ifj. Hegedűs Loránt ellen benyújtott panaszokat – derült ki az Átlátszó birtokába került dokumentumokból. Forrásaink szerint az egyház vezetése külső és belső nyomásnak is ki van téve: Hegedűs nemcsak az egyházon belül bír érzékelhető támogatással, de a Jobbik számára is fontos, hogy lelkész maradjon. Tovább a teljes cikkre.

Hegedűs Loránt eddig minden esetben megúszta a felelősségre vonást. A lelkipásztor viselt dolgairól, a református egyház ehhez való viszonyáról itt olvashat részletesen.

Csepregi Botond

Címlapfotó: Bielik István / Népszava

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon. Tudnivalók itt.

Megosztás