Egyéb

DK-s gyűlöletcsoport buzdít Orbán kivégzésére a Facebookon

„A  DIKTÁTOROKAT A VILÁGON A NÉP HARAGJA ÖLTE MEG !!! ORBÁN MOST RAJTAD A SOR !!! A MAGYAR NÉP NEM AKARJA,HOGY EGY DIKTÁTOR SANYARGASSA A MAGYAR NÉPET.” – csupa nagybetűvel ez szerepel a webcímében a Demokratikus Koalíció Nyíregyháza nevet tartalmazó Facebook-csoport leírásában. A borítókép pedig egy akasztófa, valamint: „REMÉLEM A TÖRTÉNELEM ITT IS ISMÉTLI ÖNMAGÁT! A Nicolae Ceausescu román diktátor mintájára felállított Magyar Népbíróság ítélete:” s illusztráció ugyebár a bitófa. A több mint háromezer tagot számláló Facebook-csoport egyik tagja Niedermüller Péter DK-politikus, európai parlamenti képviselő.

A DK ama párt, mely éppúgy szinte márkanévként használja a „demokraták” szót, akár a „nemzeti oldal” a „magyarok” kifejezést. Ez a vehemens politikai csoport az, amely még önnön politikai oldalán belül is mindenkit kioktat demokráciából, toleranciából, nyugati értékekből. Töretlenül ellenzi az Orbán által bedobott halálbüntetést, az Európai Parlamentben ülő képviselője, Niedermüller Péter hetente veri félre a harangokat, a magyar demokrácia testi épségét féltve. Harcolva a rasszizmus és a rendőri atrocitások ellen.

Mármint akkor küzd, mikor a rasszizmussal Orbán cimborál, illetve Röszkén zajlik tömegoszlatás. Ugyanezen párt lazán jelöli Pásztor Albertet, akitől az elnökét kormányfőként még a hányinger környékezte. Az pedig természetes, hogy a mai napig nem vonta le a konzekvenciákat a 2006 őszi túlkapások miatt. Ez a párt az, amelynek politikusai és hívei talán legtöbbet használják az „emberi méltóság tisztelete” szóösszetételt.

De toleranciájuk kihívásokkal bajlódik, amikor bálványukat, Gyurcsány Ferencet, illetve annak politikáját éri nyílt kritika. Ilyenkor leginkább bigott szektaként viselkednek. Erről legközvetlenebb és legfájdalmasabb élményei a jobboldalisággal vagy kormánypártisággal nehezen vádolható Gulyás Mártonnak lehetnek. Akit ugye kicsit megruháztak egyes túlbuzgó a demokraták, amikor tiltakozni mert Pásztor jelölése ellen.

De e sorok írója szintén megtapasztalta, hogy a Gyurcsány-rajongó kemény, mint a satu. És a faék minimalizmusával közelít a hitetlen bálványtagadókhoz. 2006 tavaszán mint a Hírszerző portál tudósítója voltam jelen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök győri kampányrendezvényén. Fletó akkor volt hatalma és népszerűsége csúcsán, Győr pedig amúgy is komoly hátországának számított, hisz sportminisztersége idején itt választották az MSZP megyei elnökévé. Későbbi minisztere, a DK jelenlegi második embere, Molnár Csaba is ebben a megyében volt szocialista politikus.

Tombolt is a rajongótábor, ilyen eksztatikus csápolást korábban legfeljebb polgári körös Orbán-imádók gyűlésein láttam. Újra meg újra feltört a taps és az éljenzés. Én persze nem tapsoltam vagy éljeneztem, hanem jegyzeteltem, ahogy az újságírók szoktak. Véget ér a gyűlés, s jön felém egy ismerős hölgy, akivel addig szívélyes beszélőviszonyban voltam. Most azonban szúrós, gyanakvó tekintettel méregetett, amikor odalépett hozzám.

Rögtön azzal indított, hogy régóta figyel engem, és kiszúrta, hogy nem tapsoltam, és nem is álltam fel, mikor az ország miniszterelnöke a terembe lépett. Mondtam, hogy bocs, én itt a sajtót képviselem, nem az a dolgom, hogy a vendéget megtapsoljam vagy kifütyüljem.

Erre még gyanakvóbban rákérdezett, hogy látta, jegyzetelek, és ugye nem vagyok fideszes? Mondtam, hogy nem, de már a nyelvem hegyén volt, hogy mit képzel, mi köze hozzá, hogy kire szavazok, de nem tudtam szóhoz jutni, mert lehazugozott, mondván, hogy ő kiszúrja, ha valaki hazudik, aztán sértődötten otthagyott. Talán ennek köszönhetően nem jutottam Gulyás Márton sorsára. Mert amilyen eksztatikus, hisztérikus légkör uralkodott a helyiségben, hogy ha az illető elordítja magát: „Riadó, demokraták, itt egy Fidesz-ügynök!”, akkor lehet, hogy nem úszom meg pár koki és saller nélkül.

S most itt a bársonyos tolerancia legújabb példája, a DK-politikus tagságával, s a webcímben a Demokratikus Koalíció nevével jegyzett gyűlöletcsoport. Ahol Orbán kivégzésének áldásos voltát taglalják, Ceausescu agyonlövését mutatva be követendő példa gyanánt.

Az ilyen diktatúrázást mindig is azért tartottam undorítónak, mert a valódi diktatúrák áldozatainak szenvedését relativizálják és emlékét mocskolják be vele.

Orbán Viktor uralmi rendszere tényleg korlátozza és csorbítja a többpártrendszerű parlamentáris demokráciát és jogállamot, de nem diktatúra. Kérdezzünk meg bárkit, aki Ceausescu uralma alatt élt, Asszad, Kim Dzsong Un, Lukasenko vagy Kadhafi államából menekült el. Hogy vajon ott is volt egy olyan párt, amely fizetését a diktatúra politikusa által vezetett parlament hivatalától kapta, hogy aztán a diktatúra országházában ülve bátran diktátorozhassa le a diktátort? Vajon egy szír vagy észak-koreai ellenzéki cége is milliárdos szerződést kap a Nyugatot képviselő Uniótól, úgy, hogy odahaza egy haja szála sem görbül?

Ha tényleg ekkora diktatúra van, hogy ülhet még ott a diktátor parlamentjében? Nem lehet, hogy esetleg Orbán Viktor pont azért teheti, amit csak akar, mert a Gyurcsány Ferenc által kompromittált, vegetálásra kárhoztatott ellenzék hiteltelen és gyenge? S valójában a Fidesznek esze ágában sincs bebörtönözni a NER udvari bohócát, Gyurcsányt, hanem nagyon is vigyáz rá, mint a hímes tojásra?

 „…bár az ellenzékiek folyamatosan nyomás alatt tartják Gyurcsányt a trágár hangú őszödi hazugságbeszéd óta, politikai érdekeik – bármilyen meglepő is – azt kívánják, hogy a szocialisták ne tudjanak megszabadulni a lejáratódott, erkölcsileg elkoptatott, rendkívül népszerűtlen vezetőjüktől. Ha tényleg ez az ellenzék stratégiája, és sikerül megvalósítania, akkor valóban megalázó vereséggel számolhat a baloldal 2010-ben.” (2008. március 26, Fidesz-honlap.)

Ebben a kivégzéssel fenyegetőző frusztráltságban ez van benne. Természetesen lehet mondani, hogy minden pártban vannak hülyék, debil félcédulások, és bigott túlbuzgók. Igen, csak a DK-ban az én ízlésemnek kicsit sok a hülye.

Mivel is szoktuk Orbán pártját és rendszerét jogosan vádolni? Hogy vezérkultuszt épít, a pártján belül leválthatatlanná vált, hogy a politikai hatalmát gazdasági hatalommá konvertálta. Meg hogy a hívei gyűlölködnek. Így van.

De mi nem igaz ebből Gyurcsány pártjára?

Gyurcsány talán leváltható a pártján belül? Ne vicceljünk, ez a párt Gyurcsány magánprojektje és rajongói klubja. S talán ismerős valahonnan egy KISZ-titkár, a diktatúra ifjúsági szervezetének funkcionáriusa, aki a politikai befolyását konvertálta gazdaságivá, aztán újból beügyeskedte magát a kormányhatalomba is.

Ja, és ezt az oldalt elnézve az ő bigott hívei is ugyanolyan gyűlölködő seggfejek, mint a jobbos kampányzombik, akiknek ezután kicsit nehezebb lesz felháborodni a Gyurcsány akasztására való buzdításon, de nyilván megoldják. Szeretettel ajánljuk nekik Osmin áriáját – Székely Mihály vagy Gregor József előadásában is hallgatható:

„Ó, az lesz a kéjes óra,
Majd ha áll az akasztófa.
És a gége megszorul.
Jaj be jó lesz, jaj be szép lesz.
Osmin égi üdvöt érez.
Mert csak ő lesz itt az úr.”

(A Demokratikus Koalíció Nyíregyháza webcímű Facebook-csoport adminisztrátora, Gönczi József a Demokratikus Koalíció újpesti szervezetének Facebook-oldala szerint korábban aktív DK-s politikus volt. „Kónya Péter a Szolidaritási Mozgalom társelnőke,valamint Szita András a Nyíregyházi DK alelnőke és Gönczi József Nyíregyházi DK títkára szövetségi tárgyalást,megbeszélést tartottak ma 2012.julius 27.-én.”írja az oldal. Melyen Taggyűlés és sajtótájékoztató címmel a helyi szervezet működését bemutató fotók is találhatóak.)

Papp László Tamás

Frissítés (2015. október 21.): A DK reakcióját itt lehet olvasni.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás