Egyéb

Moszkvabarát ipari kém a vakszoftverügy hátterében

Az ipari kémkedési ügyben elítélt Harmat Sándorhoz köthető a cégcsoport, amely közreműködött a látássérülteknek szánt, több mint félmilliárd forint uniós támogatással megtolt „akadálymentesítő” szoftver kifejlesztésében. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége minapi elhatárolódó közleménye után egyre valószínűbbnek látszik: a fejlesztés felesleges közpénzpacsálás volt.

„Kiszálltam, semmi közöm hozzá, nem tudok róla semmit.” „Vakoknak semmit sem fejlesztett, a szoftver gyengén látók számára nyújt támogatást” – e két, egymásnak némiképp ellentmondó érveléssel hárította el az Átlátszó érdeklődését Harmat Sándor üzletember.

Harmatot a nemrégiben sajtóértekezleten bemutatott, 70 százalékban uniós pénzből finanszírozott, 800 milliós fejlesztésű szoftverről faggattuk. Ez volt az a pályázat, amelyről az Átlátszó derítette ki, gyanús, hogy mind a vakoknak, mint a gyengén látóknak felesleges, hiszen a személyi számítógépek magyarországi megjelenése óta alapvetően ingyenesen (eleve grátisz vagy alapítványi támogatással) hozzáférhető szoftverek segítik őket, nem csak a világhaló használatában, de általában a számítógépezésben.

A vak Takács Péter, mint megírtuk, az uniós csalás elleni hivatalánál, az OLAF-nál tett bejelentést az ügyben, azóta pedig elhatárolódott a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége is.

Az Átlátszó cikke a gyanús vaksegítő fejlesztésről:

Internetező szoftver vakoknak: félmilliárd forint uniós pénz a meleg vízért?

Az uniós pályázaton nyertes projekt gazdája a kémiai reagensgyártással foglalkozó Chemium Kft., amely 2008-ig Harmat feleségéé volt, a székhelye pedig ugyanabban a tataházai utcában van pár címmel arrébb, mint ahol Harmat is lakik (júliusig pedig a lakcím volt a székhely).

A vakprojekt „szakmai” alvállalkozója a Noispot Innovations Kft., amelyben Harmat július végéig volt közvetett résztulajdonos.

Harmat Sándort 2013-ban ítélte jogerősen pénzbüntetésre a táblabíróság gazdasági titok megsértése miatt. Az úgynevezett ipari kémkedési ügy lényege: a vádlott és bűntársa munkahelyet váltottak, a labordiagnosztikai Diagon Kft.-ből igazoltak át a konkurens Diachemhez, Harmat azonban ezt megelőzően lementette a Diagon 11 ezer fájlját, köztük szabadalmakat is az ottani számítógépekről.

Ezzel házaltak a Kreml-közeli – Vlagyimir Putyin orosz elnök adminisztrációjának egyik osztályvezetője, Oleg Govorun fivére, Vagyim Govorun által alapított – Lityek nevű orosz cégnél, azt remélve, hogy az oroszok, akik addig a Diagonnal üzleteltek, ettől átpártolnak a Diachemhez.

A per háttérfigurái igazi nagyágyúk voltak: a Diagon jelenleg is a magánegészségügy felszámolásba dőlt úttörőjeként emlegetett Hospinvestben 2006-ig érdekelt volt Kern Józsefé, a Diachem pedig pedig Nyíri Viktor, elsősorban az egészségügyi és az ingatlanüzletben ismert kockázati befektető érdekeltsége, de közvetett társtulajdonos Kékessy Dezső volt párizsi nagykövet, az Orbán-család bizalmasa is.

A Chemium az uniós pályázatok „másodlagos piacán” jutott a nyertes projekthez, amelyre eredetileg, 2013-ban a Sysform Kft. kapta meg a támogatást. Az elsősorban egészségügyi beszállítóként tevékenykedő Chemium szakmai alvállalkozójaként került képbe a Noispot Innovations. Utóbbi szintén sikeres unióspénzgyűjtő: 2013-ban 88,6 millió forintot nyertek kutatás+fejlesztésre, az idén pedig 8 milliót felkészülés a Horizont 2020 programban (uniós innovációs program) való részvételre címen.

A Noispot háttér-cégében, a Noispot Holding Kft.-ben júliusig érdekelt volt Harmat is. Tavaly szállt ki a Noispot Holdingból a Biggeorge’s-NV Equity I. Kockázati Tőkealap nevű Jeremie-alap-elosztó, amely egy korábbi szaksajtó-hír szerint 100 millió forintot tett a vendéglátóhelyeken interaktív háttérzene szolgáltatásra létrejött startupba 2011-ben.

A Biggeorge’s-NV-ből az „NV” a diachemes Nyírit jelenti, üzlettársa a gazdagember-toplistákon jegyzett befektető, Naggyörgy Tibor. Nyíri környezetében ugyanakkor állítják, ebben a befektetésben személyesen nem működött közre, sőt, az utóbbi időben meg is romlott a kapcsolata Harmatékkal.

Az Átlátszó több forrásból is úgy értesült, hogy az unióspénzes menetelést a Chemium-csoport Gál András informatikai vállalkozóval való megismerkedésének köszönheti. Gál az Enet Internetkutató és Tanácsadó Kft. társtulajdonosa – a cég 2012-ig a GKI Gazdaságkutató Zrt. érdekeltsége volt.

Az enetes csapat szakmai berkekben elsősorban arról ismert, hogy kutatói kifejlesztettek egy uniós pályázatok kezelését támogató módszert, ami az azonos kategóriában induló, de különböző adottságú pályázókat teszi összehasonlíthatóvá, kiküszöbölve a földrajzi, szociológiai stb. adottságbeli előnyöket.

Ez elsősorban a kiíróknak segített a döntésben, az eneteseket pedig egy csapásra ismertté tette az uniós támogatási pályázatok világában. Meglehetősen népszerű lett a pályázóknak szánt pályázatmenedzselő szolgáltatásuk is forrásaink szerint, miközben maguk sem sikertelenül próbálkoznak: 2011 óta összesen 678 millió forintot nyertek uniós forrásból.

Cégüket így mutatta be nemrégiben az egyik partner, aki a GKI-tól történő válásra úgy emlékezik: „mást gondoltunk a cégépítésről, mások a gazdaságpolitikai nézeteink is, de ez még nem lett volna baj, csak egy idő után már nem tudtunk a megadott keretek között együtt működni”.

Az Enet-Chemium kapcsolat tényét szerettük volna megerősíttetni Gállal, egyelőre várjuk visszajelzését.

Akárhogyan is, a chemiumosok alighanem további közpénzben reménykedtek. A vakok-látássérültek informatikai szakértőjével a botrány kipattanása után folytatott megbeszélésen tudomásunk szerint elhangzott például, hogy a nagy csinnadrattával bemutatott – történetesen nem akadálymentes – esélyegyenlítő.hu oldalon az ígéretek szerint másfél hónapon belül elérhető szoftver voltaképpen nem is a fogyatékkal élők mindennapjaiban nyújt segítséget, hanem a közigazgatáson belüli kommunikációra használt programokat fogja akadálymentesíteni.

Rádi Antónia

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás