Egyéb

Embercsempészekre bukkantak a Migration Aid önkéntesei egy újbudai hotelben, a rendőrség nem lépett

Vasárnap éjszaka egy menekült azzal kereste meg a Migration Aid segélyszervezet Keleti Pályaudvaron dolgozó önkénteseit, hogy több más menekülttel együtt bezárva tartották és elszedték a pénzét egy budapesti hotelben. Nyolc önkéntes felkereste a hotelt, ahol „szláv keményfiú kinézetű” embercsempészeket, és rengeteg, az éjszaka közepén szervezetten érkeztetett menekültet találtak.

Listaáron 55-80 euróba kerül egy szoba a XI. kerületi Hunyadi János úton fekvő, három csillagos Berlin Hotelben, egy szíriai menekülttől mégis 350 eurót kértek érte embercsempészek, ráadásul nem is akarták kiengedni, szabályosan meg kellett szöknie onnan. A Migration Aid segélyszervezet önkénteseihez fordult, azt kérve hogy értesítsék a magyar rendőrséget arról, hogy menekülteket tartanak bezárva az újbudai szállodában.

A történet hallatán a MigAid nyolc, a Keleti Pályaudvaron dolgozó önkéntese – köztük egy brit fotós, Craig Hull – hétfőn hajnalban felkeresték a külvárosi szálláshelyet, ahol azt tapasztalták, hogy a késői időpont ellenére futószalagon érkeznek riadt és zavarodott menekültek taxikon és furgonokon, embercsempésznek kinéző figurák társaságában.

Az általuk megszólított érkezők azt mondták, hogy Szerbiából, vagy a Keleti Pályaudvarról indultak, és azért ide jöttek, mert innen Németországba tartó fuvarok indulnak. Volt köztük olyan is, akinek az embercsempészek azt mondták hogy Németországba viszik sok ezer euróért, de a Hotel Berlinben kötött ki, és azt hitte hogy már elérte az úticélját.

Craig: A menekültek közül páran azt mondták, hogy Szerbiából vitték őket oda, másokat pedig a budapesti Keleti-pályaudvarról. Azt mondták nekik, hogy innen szervezik meg a németországi továbbutazásukat. Egyikük azt mondta, fizetett azért, hogy Németországba vigyék, de végül itt kötött ki, a Hotel Berlinben.

Neve elhallgatását kérő forrásunk, az egyik jelenlévő MigAid-önkéntes a recepciós tiltása ellenére feljutott az emeletekre, ahol elmondása szerint „szláv keményfiú kinézetű” arcok őrködtek a hajnali órákban, már a megjelenésükkel is egyértelművé téve, hogy neki itt nincs semmi keresnivalója. Craig Hull fotóst többször megfenyegették az érkező embercsempészek, ennek ellenére rengeteg képet készített.

A segélyszervezet önkéntesei ezután több tucat érkező menekültet beszéltek le arról, hogy belépjenek a hotelbe, magánautóikon és az általuk hívott és kifizetett taxikon vitték őket vissza a pályaudvarra.

Jim: Miután John elment, további 45 – 50 menekültet tettek ki a hotelnél. Figyelmeztettük őket, hogy nem menjenek be, és hogy elvisszük őket a Keletibe, mert fel tudnak szállni a vonatokra. Egyik alkalommal egy héttagú családot vittem, két kisgyerek is volt köztük. Amikor már túl sokan voltak ahhoz, hogy elvigyük őket, akkor tömegközlekedéssel juttattuk el őket a Keletibe, ahol megvettük nekik a vonatjegyet Ausztriába.

A döbbent civilek a rendőrséget is kihívták. Ám az első rendőrautó csak 45 perc elteltével érkezett meg, amelyet később továbbiak követtek, de csak a recepcióssal beszéltek, és a rendőrök nem voltak hajlandóak ellenőrizni a szobákat. Az egyenruhások végül néhány „nem regisztrált migránst” őrizetbe véve, a konkrét panasz kivizsgálása nélkül távoztak.

Anna: Több alkalommal is hívtuk a rendőröket, hogy tájékoztassuk őket arról, hogy embercsempészek tartanak fogva menekülteket a hotelben, de mindig továbbirányítottak. Végül úgy 45 perccel később két rendőr érkezett a helyszínre. 

John: Furcsa volt, hogy ilyen sokáig tartott nekik reagálni, mert korábban láttuk, hogy úgy húszpercenként elmegy egy járőr a szálló előtt.

A történetet a Budapest Beacon által kedden délelőtt összehívott sajtóbeszélgetésen forrásunkon kívül két szemtanú és Craig Hull fotóriporter is megerősítette. Azért fordultak a sajtóhoz, mert érthetetlen számukra a rendőrség viselkedése az ügyben. Beszámolójukról tegnap délután a Budapest Beacon közölt részletes tudósítást Craig Hull helyszíni felvételeivel.

Menekültválság napról napra

Tudj meg majdnem mindent a menekültválságról az Átlátszótól. Ide kattintva éred el a krízisről megjelent összes cikket, tudósításokat, interjúkat, videókat és fotókat.

A sajtóbeszélgetés után mi is elmentünk a helyszínre, a Berlin Hotelhez, ahol egy biztonsági őr azonnal elküldte a parkolóból, majd egy portásnak tűnő férfi nem engedte be a hotelbe az Átlátszó és a Budapest Beacon újságíróit. Kérdéseinkre a portás azt válaszolta, hogy nincsenek bent menekültek, de nincs kiadó szoba sem, nem lehet bemenni, és a „főnökséggel” sem lehet beszélni.

Még be sem fejezte a mondókáját, amikor egy arabul mobiltelefonáló menekült érkezett, akit a portás nyilvánvalóan csak a jelenlétünkre való tekintettel, a rendőrségi papírok hiányára hivatkozva elküldött, miközben bentről egy másik külföldi férfi a beengedését sürgette.

Látogatásunk idején a hoteltől nagyjából kétszáz méterre több rendőrautó állt, és az ott elhaladó gyalogosokat igazoltatták. Távozásunk után azonban ők is elhagyták a helyszínt.

A rendőrségtől szerettük volna megtudni, hogy milyen intézkedéseket tettek a vasárnap éjjeli bejelentés nyomán, a BRFK sajtóügyeletétől azonban egyelőre nem kaptunk választ.

Tisztelt BRFK Sajtóügyelet!

Érdeklődni szeretnék hogy a 1117 Budapest, Hunyadi János u. 2. alatt
található Hotel Berlinben

1., Történt-e rendőri intézkedés szeptember 6., vasárnapról szeptember
7, hétfőre virradó éjszaka, és ha igen, pontosan mi történt?

2., Kaptak-e bejelentést arról hogy ott menekülteket tartanának fogva
embercsempészek?

3., Ha kaptak ilyen bejelentést, milyen intézkedéseket tettek?

Ha megérkezik a rendőrség válasza, cikkünket frissítjük.

Fotó: Craig Hull.

Frissítés (2015. szeptember 10., csütörtök): Megérkezett a BRFK válasza

Tisztelt Uram!

Elektronikus úton érkezett megkeresésére válaszolva az alábbi
tájékoztatást adjuk:

Érdeklődni szeretnék hogy a 1117 Budapest, Hunyadi János u. 2. alatt
található Hotel Berlinben

*1., Történt-e rendőri intézkedés szeptember 6., vasárnapról
szeptember
7, hétfőre virradó éjszaka, és ha igen, pontosan mi történt?*

Igen. A rendőrség intézkedett. Lásd 3. kérdésére adott válaszunkat.

*2., Kaptak-e bejelentést arról, hogy ott menekülteket tartanának fogva
embercsempészek?*

Igen.

*3., Ha kaptak ilyen bejelentést, milyen intézkedéseket tettek?*

A helyszínről 5 személyt állítottak elő a Bevándorlási és
Állampolgársági Hivatal Budapesti és Pest Megyei Regionális
Igazgatóságára.

Tisztelettel:

Budapesti Rendőr-főkapitányság

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 983 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás