Egyéb

Titkolja közérdekű adatait a milliárdos veszteséget termelő Magyar Nemzeti Kereskedőház

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-t pár éve azért hozták létre, hogy a Szijjártó Péter által felügyelt állami külkereskedelem központjait, az ún. kereskedőházakat működtesse. A többségi tulajdonosa a magyar állam, a tulajdonosi jogokat Szijjártó Péter gyakorolja. A társaságba az állam több milliárd forinttal szállt be. Tavalyelőtt 132 millió forint, tavaly közel 2,4 milliárd forint veszteséget produkált, de azt sem hajlandók elárulni, hogy mennyi pénzt fizetnek a munkavállalóiknak, vagy mennyit költenek kocsira és mobilszámlára. Hatósághoz fordultunk az ügyben.

A cég tavalyi bérköltsége 668 millió forint, átlagos statisztikai létszáma pedig 90 fő volt. Vagyis az egy alkalmazottra jutó átlagos éves bérköltségük meghaladta a 7.4 millió forintot, ami havi szinten nagyságrendileg bruttó hatszázezer, nettó négyszázezer forintos átlagfizetést jelent – és ebben benne van a titkárnők és a vezérigazgató fizetése is.

Az átlag magyar jövedelemnél ez lényegesen magasabb, és persze járhat ehhez telefon, kocsi, miegymás is. De hogy még szebb legyen a kép: ezen alkalmazottak szaktudása nem tűnik elégségesnek a cég működéséhez, mert a 2014-ben igénybe vett szakértők díja a bérköltségnél is több volt, 739 millió forintot tett ki.

Ehhez képest állítottak elő a múlt évben közel két és félmilliárd forintos veszteséget.

Megpróbáltuk megtudni, hogy miből is jött össze részletesen az óriási mínusz, ezért adatigénylést nyújtottunk be. Meg szerettük volna ismerni, hogy kivel, milyen tárgyban és mennyiért szerződtek, hány alkalmazottjuk van a megalakulása óta havi bontásban, az egyes munkakörökben mennyi fizetést kapnak az emberek, milyen autókat vettek, és hányat lehet magáncélra használni, mennyi mobiltelefonra fizetnek elő, és mennyi a magáncélú telefonálás kerete.

De ezek közül semmit nem árultak el.

Hogy miért, azt sejtjük, de az az igazán vicces, hogy jogilag mivel indokolták ezt. Azzal, hogy van folyamatban egy perük, amelyben a Kúria kimondta, hogy állami vagyont kezelő, közfeladatot ellátó cégként kötelesek az Infotv. alapján az általuk kezelt közérdekű adatokat megismerhetővé tenni.

Bármennyire is értelmetlennek és abszurdnak tűnik, ez a helyzet. A kimittud.atlatszo.hu oldalon is olvasható, adatigénylésünket megtagadó válaszuk szerint egy korábbi adatmegtagadásuk miatt indított perben a Fővárosi Törvényszék 47.Pf.635/355/2014/5. számú ítéletét hatályon kívül helyezte a Kúria, és amíg a megismételt eljárás jogerősen nem fejeződik be, addig nem áll módjukban (sic!) adatot kiadni.

Azt azonban nem közölték, hogy mi volt a Kúria álláspontja.

Mi viszont megszereztük az Kúria végzését (száma: Pfv.IV.20.054/2015/5.), amely szó szerint így szól:

„A perbeli esetben a túlnyomó részben állami vagyonból létrehozott alperes állami vagyon juttatás révén gazdálkodik, amelynek eredménye a gazdasági társaságon keresztül az állam tulajdonába kerül. Mindebből pedig következik, hogy az alperes, mint az Infotv. 26. § (1) bekezdésének hatálya alá tartozó, jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szervezet köteles az általa kezelt közérdekű adatokat köteles megismerhetővé tenni.”

Ennek alapján első körben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk annak érdekében, hogy a legfőbb magyar bírói fórum döntésében kifejtettekre tekintettel szólítsa fel a Magyar Nemzeti Kereskedőházat az adatigénylésünk teljesítésre. Ha ezt elérjük, természetesen közzétesszük majd a listát.

Tartunk tőle, hogy azt olvasva sok tanár, ápolónő és tűzoltó és más állami alkalmazott arcán nem lesz őszinte a mosoly.

M. Tóth Balázs

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1077 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás