Egyéb

Távozik a zöldbizniszből a liberális oligarcha, még az országot is elhagyta?

Kiszállt 6,6 milliárdos forgalmú környezetvédelmi cégéből a jelenlegi liberális pártvezér és országgyűlési képviselő Fodor Gábor korábbi finanszírozója, Törő Csaba.

Az eddigi ügyvezetőre hagyományozta a zöldbizniszben utazó Geohidroterv Kft.-t Törő Csaba, aki egyelőre nem válaszolt az Átlátszónak a váltás okát firtató kérdésére. Márpedig érdekes lenne tudni, hogy a milliárdos üzletember – akinek vagyonát a HVG tavaly kétmilliárd forintra becsülte -, miért válik meg az aranytojást tojó tyúktól: egy olyan vállalkozástól, amely tavaly 6,6 milliárd forint árbevétel mellett 350,3 milliós eredményt produkált, s amelynek jelenleg is összesen milliárdos nagyságrendben futnak közbeszerzésen elnyert munkái.

Törő munkatársunk telefonhívására sms-ben úgy reagált, hogy jelenleg külföldön tartózkodik, s ez várhatóan így is marad a „következő hetekben”, így levélben kérte a kérdéseket, azokra azonban egyelőre nem válaszolt.

A Geohidroterv mindig is jól, de pár évvel ezelőtt még a jelenleginél is eredményesebben szerepelt a közbeszerzéseken – 2013-ban például összesen  4,5 milliárd forintnyi munkát nyert el a cég magában vagy konzorciumban. Holott ezek már a NER évei voltak, Törő pedig nem kifejezetten Fidesz-közeli üzletemberként vált ismertté.

A Geohidroterv ügyvezetője 2010-2011-ben Forró Zoltán, Demszky Gábor (SZDSZ) korábbi budapesti főpolgármester egykori városházi kabinetfőnöke volt (Forró előtt és után az a Bernhardt László irányította a kft-t, aki mostantól tulajdonosként is szerephez jut).

A számítástechnikai üzletben nevet és tőkét szerzett Törő pénzzel segítette Fodor Gábor 2008-as SZDSZ-elnökségi kampányát Kóka János ellenében. Törő és Fodor baráti viszonya megmaradt, azt azonban annak idején cáfolták, hogy az üzletember pénzelte volna Fodor új formációja, a Liberálisok – Magyar Liberális Párt megalakulását és választási kampányait.

Ha Törő és a Geohidroterv nem is sorolható a Fidesz holdudvarába, konzorciumi partnerei között akadnak emblematikus pártközeli cégek. 2011-ben például a Simicska-féle Közgéppel (és a Strabaggal) együtt nyerték el a Mecsek-Dráva-térség rekultivációjának 5 milliárd forintos munkáit.

Úgy fest rugalmasan állt a cég az Orbán-Simicska oligarchaháborúhoz is: tavaly már – mások mellett – az egyik új kedvenc Békés Drén Kft.-vel indultak és nyertek a zalaegerszegi hulladékkezelő kármentésére kiírt félmilliárdos tenderen, a jelenleg is futó Tisza-tavi rekultiváció 1,2 milliárdos munkáit pedig a Duna Aszfalttal közösen végzik.

Legnagyobb projektjük – s egyben minden idők legnagyobb magyarországi kármentesítése – az ürömi iszaprekultiváció 24 millió eurós munkája volt, amelyet a cég 2008-ban nyert el. Ekkor Szabó Imre (MSZP) volt a környezetvédelmi miniszter, Törő támogatottja, Fodor pár héttel korábban állt föl a bársonyszékből (a Geohidroterv ekkor közvetett ciprusi érdekeltség volt, némi kötődéssel a Wallis-csoporthoz, Törő csak 2009 év végén szerzett tulajdont).

Nagykoalíciós szemléletformálók

Az ürömi kármentesítés 20 ezer eurós pr-jét 2007 végén nyerte el a néhány hónappal korábban létrehozott Monday Consulting Kft. A cég Monostori Katalin résztulajdona. Ő korábban a zöldtárca társadalmi kapcsolatokért felelős főosztályvezetője volt, amúgy pedig a volt környezetvédelmi helyettes államtitkár, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő későbbi vezérigazgatója, a Sukoró-ügyben vádlottá lett Tátrai Miklós felesége.

Monostoriék kapcsolatrendszere is bonyolultabb, mint első látásra tűnik: a Monday Consulting alapítása óta rendre közösen és (legalábbis tavalyig, az oligarcha-háború eszkalálódásáig) sikerrel pályáztak zöldkommunikációs témákban a Simicska-érdekeltség Mahir Kiállítás és Rendezvényszervező Kft.-vel, dacára például annak, hogy Monostori Katalin édesanyját, Monostori Lajosnét az első Orbán-kormány idején APEH-elnök Simicska távolította el az adóhatóság elnökhelyettesi posztjáról 1998-ban.

A Mahir-Monday konzorcium legutóbb tavaly nyáron nyert Miskolcon szilárdhulladék-kezelési szemléletformálási munkát 79,7 millió forintért.

Rádi Antónia

Fotó: MTI/Kovács Attila

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1257 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás