A Békés Drén Kft. felemelkedése: ömlik a közpénz Barkász Sándor vállalkozásához

IMG_9292

Elképesztő fejlődésen ment keresztül a kormányváltás óta egy eddig jórészt ismeretlen cég, a Békés Drén Kft. A vállalkozás az elmúlt 5 évben konzorciumi partnereivel közösen majdnem 70 milliárd forintnyi állami megbízást nyert el, miközben a szocialista kormányzatok idején csak elvétve futott be közbeszerzéseken. A cég tulajdonosát, Barkász Sándort többen a békési Mészáros Lőrincként emlegetik, akihez a Fidesz hatalomra kerülése óta ömlik a közpénz. Cikkorozatunk harmadik részében ismerkedjenek meg a Fidesz-éra rejtőzködő csillagával, akinek érdekeltségéhez az egyébként kis költségvetésű Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programból (HURO) is jutott majdnem 1 milliárd forint.

A cikksorozat előző részei

Így költöttek el 7-16 milliárd uniós forintot a semmibe vezető utak építésére a magyar-román határon

Határokon átívelő sajtószolgáltatásban is nagyot alkot a dinnyekartellező fideszes

Bár sokaknak semmit nem mond az a cégnév, hogy Békés Drén Kft., a határ közeléhez érvre, Békéscsabán és Gyulán egyaránt gúnyosan csettintenek a helyi vállalkozók és politikusok, ha a társaság, és annak tulajdonosa, Barkász Sándor szóba kerül.

„A Békés Drén Kft. a helyi Közgép” – állapítja meg egy békési vállalkozó, akinek Barkászhoz is volt egy-két kedves szava: „Mindig azt mondja, mostanában mennyire könnyű Magyarországon vállalkozni. Igen, neki biztos” – panaszkodott. Forrásunk ebben valóban nem tévedett nagyot: bár a cégről ez idáig alig hallhattunk, az elmúlt négy évben gyakorlatilag tarolt a közbeszerzési piacon.

Az Átlátszó mintegy 100 közbeszerzést nézett át az elmúlt tíz évből, mely során kiderült: míg a Békés Drén Kft. a szocialisták alatt csak elvétve nyert állami tendereken, addig 2010 óta egyedül közel 10 milliárd forint, másokkal együtt további 60 milliárd forint értékben kötöttek vele szerződést. Ebből 20 milliárd forintot ráadásul (összesen 30 tendert) úgy hoztak el, hogy senkivel sem kellett érte valódi versenyben megküzdeniük, hiszen ők voltak az egyedüli ajánlattevők.


 

A cég és konzorciumi partnerei által elnyert közel 70 milliárd forint nagyon sok pénz. Amint az a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programról szóló cikksorozatunk első részéből kiderült, az Európai Regionális Alap ugyanekkora támogatásából finanszírozták 7 éven át a teljes programot – és a program keretében megvalósított több száz beruházást.  

 

Egyetlen pályázaton 34 milliárd forint

A megnyert közbeszerzések végösszegét az Országos Vízügyi Igazgatóság (OVF) tavalyi tendere dobta meg, amelyben a Békés megyei ivóvízminőség-javító program megvalósítására kerestek partnereket – rekord összegért, 34 milliárd forintért. A pénz nagy részét a Békés Drén Kft. Fidesz-közeli vállalkozókkal közösen nyerte el.

Az OVF-es gigapályázat egyik részére a Békés Drén Kft. a Mészáros és Mészáros Kft.-vel és a Duna Aszfalt Kft.-vel jelentkezett, és együtt 25,8 milliárd forintot nyertek meg, további 8,2 milliárd forintot pedig egy másik céggel, az Aquaprofit Zrt.-vel közösen hozott el. (A Mészáros és Mészáros Kft.-ről valamint a Duna Aszfalt Kft.-ről bővebben keretes írásunkban olvashat)

A Duna Aszfalt Kft. és a Mészáros és Mészáros Kft. több tenderen szerepel a Békés Drén Kft. konzorciumi partnereként. E két céggel az OVF-es gigatender mellett további négy „vizes” közbeszerzésen indult közösen a cég, ezeken összesen 7 milliárd forintot nyertek.

A Duna Aszfalt Kft.-vel a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól 5,3 milliárd forintot nyertek a mályvádi árvízi szükségtározó fejlesztésére, további 601 millió forintot a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságtól csatornaépítésre, mederkotrásra és hasonló feladatokra. Mészáros cégével közösen 880 millió forintot kaptak a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól a Séd-Sárvízi Malomcsatorna építési munkáira (mederrendezés, kotrás), 269 millió forint pedig a Bükki Nemzeti Parktól két pályázaton, szintén kivitelezési feladatokra (zsilipépítés, földutak stabilizálása).

A Mészáros és Mészáros Kft. valamint a Duna Aszfalt Kft. felemelkedése

Orbán Viktor magyar miniszterelnök bizalmasának, Mészáros Lőrincnek a résztulajdonában álló Mészáros és Mészáros Kft. az egyre szaporodó állami megbízásoknak köszönhetően négy év alatt, 2010-2014 között tízszeresére növelte bevételét, nyereségét pedig meghétszerezte (202 millió forintról 1,55 milliárd forintra).

Mészáros korábban elismerte: sikereiben szerepet játszott Orbán Viktor magyar miniszerelnök személye is. A Heti Válasznak adott interjújában úgy fogalmazott: „Abban, hogy eljutottam idáig, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye”.

A cikksorozatunk előző részében bemutatott Duna Aszfalt Kft. – a HURO útépítéses projektjeinek legnagyobb nyertese – 2010 óta megháromszorozta bevételét (a 2010-es 18,2 milliárdról 2013-ra 54 milliárd forintra), nyereségét pedig megnyolcszorozta (adózott eredménye 2010-ben 464 millió forint forint, 2013-ban 3,85 milliárd forint).

Ráadásul mindkét cég úgy érte el kiemelkedő eredményeit, hogy az építőipari szektor Magyarországon elég nehéz időszakát éli, a válság után sem tudott talpra állni.

Simicska Lajossal is indult, milliárdokat nyertek

A Békés Drén Kft. további visszatérő partnerei között találjuk meg a szintén a kormányváltás óta feltűnően sikeres Közgép Zrt.-t. A társaság többségi tulajdonosa Simicska Lajos, Orbán Viktor miniszterelnök egykori legközelebbi szövetségese, akinek a cégei ugyancsak egymás után nyerték a tendereket 2010 óta. A Simicska Lajoshoz köthető cégcsoport csak a tavalyi év után 11 milliárd forint osztalékot fizetett ki a tulajdonosoknak úgy, hogy megrendeléseik nagy részét közpénzből finanszírozott pályázatokon szerezték meg. Simicska Lajos azóta kegyvesztett lett, ma már háborúban áll a magyar miniszterelnökkel.

A Közgép Zrt.-vel – és az Euroaszfalt Kft.-vel – közösen 1 milliárd forintot nyert a Békés Drén Kft. a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóságtól szivattyútelepek rekonstrukciójára, majd újabb 1,5 milliárd forintot Kondorostól a Kötiviép ‘B Kft-vel és a Közgép Zrt-vel komplex belvízrendezésre. A Békés Drén Kft. olyan tenderen is szerepelt, ahol a Közgép Zrt. és a Mészáros és Mészáros Kft. egyaránt a partnere volt: másokkal együtt ők hárman nyertek 4,5 milliárd forintot a Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulástól szeméttelepek rekultuvációjára.

A Békés Drén Kft. az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) alá tartozó regionális igazgatóságoktól kapta állami megbízásai döntő többségét, az OVF és a regionális igazgatóságok összesen 51 milliárd forint értékben kötöttek vele és társaival szerződést. Az OVF-et ebben az időszakban egy fideszes politikus, a Békés Drén Kft. tulajdonosához hasonlóan békés megyei Molnár Béla vezette, aki amellett, hogy az OVF vezetője volt, a párt orosházi elnökségének tagja maradt. Molnár Béla 10 évig töltötte be ezt a posztot, majd egy év kihagyás után 2014-ben újra elnökké választották.

 

 

Majdnem félmilliárd forint, különösebb verseny nélkül

A Békés Drén Kft. a HURO-n belül is nagyot nyert, majdnem 1 milliárd forintot. A nyolc tender közül ráadásul csak egy pályázaton volt valódi verseny, a többit hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban hozta el. A regionális vízügyi igazgatóságok voltak a cég fő partnerei a HURO-n belül is, amelyek különböző vizes projektekkel bízták meg. A cég egyebek mellett szivattyútelepet, partvédő művet, vízmércét épített Malomfoknál, a Marosnál, a Fekete Körösön. Minderre összesen 383 millió forintot nyert.

sarkadi szivattyútelep
Sarkadi szivattyútelep

 

Az igazgatóságok a kivitelező keresésekor nem nyílt pályázaton, hanem hirdetmény nélküli eljárásban választották ki a partnert. A közbeszerzések becsült értéke mind a négy esetben elmaradt a 150 millió forintos közbeszerzési értékhatártól, nyílt eljárást pedig csak e fölött kötelező kiírni. (Egyébként ez alatt az összeg alatt sem tilos.)

A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás lényege, hogy a kiíró maga választhatja ki, hogy melyik az a (legkevesebb) három cég, amely beadhat ajánlatot. Kíváncsiak voltunk, hogy a regionális vízügyi igazgatóságok milyen szempontok alapján választották ki a Békés Drén Kft. potenciális ajánlattevőként. Mint megtudtuk, túl sok igényük nem volt: olyan társaságokat hívtak meg, amelyekkel korábban már dolgoztak együtt, és a munkájukkal elégedettek voltak. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságnál szempont volt még az is, hogy helyi legyen a cég.

Hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban találta a legmegfelelőbbnek a Békés Drén Kft.-t másik HURO-s megbízója, Sarkad város önkormányzata is. Sarkad Nagyszalontával közösen vízelvezetési munkálatokra kapott pénzt a HURO-ból. Sarkad tenderének becsült értéke 4 millió forinttal elmaradt az értékhatártól, így a város szintén hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban választotta ki a kivitelezőt. A város a kiválasztáskor valamennyivel több szempontot vett figyelembe, mint a vízügyi igazgatóságok. Náluk szempont volt például az is, hogy van-e a cégnek csatornaépítésre vonatkozó referenciája, és hogy zömmel Békés megyei és helyi munkavállalókat foglalkoztat-e a cég.

 

Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság 144 433 383 Ft HURO/0802/098 A beérkezett ajánlatok száma: 2 Hirdetmény nélküli tárgyalásos
Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság 131 760 094 Ft HURO/0802/123 A beérkezett ajánlatok száma: 3 Hirdetmény nélküli tárgyalásos
Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATI-VIZIG) 65 394 000 Ft HYDRODEV – HURO/1101/123/1.3.2 A beérkezett ajánlatok száma: 2 Hirdetmény nélküli tárgyalásos
Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATI-VIZIG) 41 999 700 Ft HURO/1101/102/1.3.2 A beérkezett ajánlatok száma: 3 Hirdetmény nélküli tárgyalásos

 

Sarkad ezt a beruházást a HURO 1101/030 kódjelű, Waterman 2 fantázianevű HURO alprogramon belül valósította meg. A 2 millió eurós összköltségvetésű projektre azért volt szükség, mert mint a projekt honlapjáról kiderül, a „Nagyszalonta–Sarkad határon átnyúló térségben óriási problémát jelent a csapadékelvezetés nem megfelelő megoldása, mivel ez gyakran belvizeket okoz a két város belterületén, különösen a Kölesér- és a Gyepes-csatorna mentén.”

Ugyanezen az alprogramon belül Sarkadtól a Békés Drén Kft. egy másik tenderen újabb 18,9 millió forintot nyert csatornázásra. Ez azért érdekes, mert ha a két munkát egy pályázaton osztotta volna ki a város, akkor már nyílt eljárást kellett volna kiírnia, így viszont tárgyalásos úton kaphatta meg mindkét megbízást a Békés Drén Kft.

IMG_9209
Szarvasi Halászati és Kutató Intézet

 

A cég az összesen elhozott hét HURO-s tenderéből (melyek végösszege közel egymilliárd forint volt) csak egyet nyert meg nyílt eljárásban. A szarvasi Halászati és Kutató Intézet (HAKI) írt ki pályázatot kísérleti tavainak felújítása a HURO-n belül. A 330 millió forintos (1,1 millió eurós) munkát a Békés Drén Kft. nyerte meg, versenytársa viszont egyáltalán nem volt, csak a cég nyújtott be érvényes ajánlatot.

A HAKI kérdésünkre elmondta, a műszaki alkalmassági kritériumoknak több Magyarországon tevékenykedő cég is megfelelt, a bekerülési költség miatt ráadásul nyílt EU-s pályázat volt, tehát nemcsak magyarországi cégek vehettek volna részt rajta, hanem bármelyik Uniós országban bejegyzett vállalkozás. „Hogy miért nem jelentkeztek azt mi nem tudjuk” – tette hozzá a HAKI.

 

„Mindent vele kell megbeszélni”

A sorozatos tendernyerések a cég eredményein is meglátszottak. Nyereségét 2010-2014 között megháromszorozta (a 2010-es 267 millió forintról 2013-ban 814 millió forintra nőtt), árbevétele 2,15 milliárd forintról 5,4 milliárd forintra emelkedett. Amikor a Békés Drén Kft. sikereinek titkáról kérdeztük forrásainkat, köztük helyi politikusokat és vállalkozókat, ők egytől egyig a Fideszről kezdtek el beszélni. Barkász Sándorról eddig azt lehetett tudni, hogy a semmiből építette ki birodalmát. Ahogy a beol.hu fogalmazott: „Egy Daciával alapozta meg a kilencedik legfeltörekvőbb céget”.

A Figyelő hetilap elemezte a feltörekvő cégeket 2013-ban, erre a listára került fel kilencedikként a Békés Drén Kft. Barkászról ebben a cikkben írják: 29 évesen gyakorlatilag „Daciájával” alkotta meg a társaságot, amely a kemény munkának köszönhetően egy majdnem 100 főt foglalkoztató vállalkozássá nőtte ki magát. Aztán Barkász valóban belecsöppent a politikába: képviselő jelenleg is Békés városában, de nem a Fidesz, hanem a Jobboldali Összefogás Békésért Polgári (JÖBPK) Kör színeiben önkormányzati képviselő. “Ez a másik Fidesz” – árnyalta a képet egy helyi politikus.

Barkászt mindenki a térség egyik legbefolyásosabb vállalkozójának tartja. Barkász és a Fidesz közeli kapcsolatát helyben tényként kezelik. „Nézze meg Barkász akadémiáját, rögtön egyértelmű lesz a fideszes kötődés Önnek is” – érvelt egy békési vállalkozó. A Békés Drén Kft. tulajdonosának valóban van egy iskola-szerűsége, amit ő alapított, a Delta Akadémia. Az iskola egy nonprofit vállalkozás, a Békés Drén Kft. székhelyére bejelentve, a céget 2011-ben Bakász Sándor alapította H. Kovács Judittal közösen, aki korábban főigazgató volt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél.

Az akadémia honlapjáról kiderül, a képzés gerincét a Nyári Akadémia alkotja, ahol öt napos képességfejlesztő előadássorozaton vehetnek részt az érdeklődők. Az akadémián főként 2011-ben lépett fel több fideszes előadó: a fiatalságról tartott előadást Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere, a médiáról pedig a volt fideszes kormányszóvivő, jelenleg a szintén Fidesz-közeli Heti Válasz főszerkesztője, Borókai Gábor.

 

Az előadók között volt továbbá az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelenlegi elnöke, Domokos László, akivel több, egymástól független forrásunk szerint Barkász hosszú ideje jó kapcsolatot ápol. Domokos ÁSZ-elnöki kinevezése előtt Barkászhoz hasonlóan Békés megyei politikus volt, 1998-2002-ig, illetve a szocialista kormányzás alatt 2006-2010-ig a Békés megyei közgyűlés fideszes elnökeként dolgozott. Emellett 1998-tól 12 éven át volt Szarvas és térségének fideszes országgyűlési képviselője. Békés megyei politikusoktól úgy tudjuk, Domokos ÁSZ-elnökké válása után sem vonult ki teljesen a békési politikából, befolyása még mindig nagy a térségben.

Domokos Barkásszal való kapcsolatáról az Átlátszónak igen szűkszavúan nyilatkozott, írásban csupán annyit közölt, „nincs köze a Békés Drén Kft.-hez”. Egyben hozzátette, az Állami Számvevőszék ugyanakkor támogatja a Delta Akadémia tehetséges gyermekeket támogató alapítványának tevékenységét.

Az üzletember befolyását jelzi, hogy sokak szerint Barkásznak más, magasabb szintű kapcsolatai is lehetnek a Fideszen belül. „Különben hogy nyerhetne Mészárossal és Simicskával tendereket?!” – csattant fel Barkász Sándor egyik versenytársa. Az üzletemberről épp emiatt már olyan legendák is terjednek, mely szerint családi kapcsolat fűzi össze őt és Orbán Viktor miniszterelnököt, híresztelések szerint Barkász lehet a keresztapja az egyik Orbán-lánynak.

Bár helyben ezt beszélik, az információt egyik érintett sem erősítette meg. Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan közölte, sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja az információt, mivel erről nincs tudomása. Egyben hozzátette: „Mivel ezt abszolút a privát szférát érintő érdeklődésnek gondolom, ezért nem is tartom feladatomnak, hogy erről információt szerezzek és szolgáltassak Önnek.”

Barkász Sándor szintén nem válaszolt. Az üzletembert egyébként nemcsak erről, cége sikereiről és Domokos Lászlóval való kapcsolatáról szintén hiába kérdeztük, többszöri megkeresésünkre sem reagált.

Egy közös pont egyébként biztosan van a magyar miniszterelnök és Barkász Sándor között: a foci. Barkász 2012-ben vásárolta be magát a másodosztályban játszó Békéscsaba 1912 Előre FC-be, a városnak nem sokkal később stadionfejlesztésre 800 millió forint közpénzt irányoztak elő. Barkász emellett szívén viseli a miniszterelnök által alapított fociakadémiát is, egyik támogatójuk – a Közgép Zrt. és a Mészáros és Mészáros Kft. mellett – a Békés Drén Kft.

D. Kovács Ildikó – Oroszi Babett – Sipos Zoltán

Tableau-grafika: Bátorfy Attila

Sorozatunk következő, befejező részében a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program politikai hátterét, a magyar és a román kormány szerepét mutatjuk be részletesen.

A cikkek a Journalismfund cross-border pályázatának keretében készültek. This article was developed with the support by Journalismfund.eu.

EFIJ_PosKleur

 

A cikksorozat további részei:

Így költöttek el 7-16 milliárd uniós forintot a semmibe vezető utak építésére a magyar-román határon

Határokon átívelő sajtószolgáltatásban is nagyot alkot a dinnyekartellező fideszes

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • PCsabi

  A Békés-Drén Kft. itt Békés megyében nagyon sok kezdeményezést
  támogat, amire itt nagy szükség is van, tekintettel arra, hogy ez az egyik
  leghátrányosabb megye. A cég közvetve és közvetlenül is
  családok százainak megélhetését biztosítja, továbbá számtalan helyi kezdeményezést
  is felkarol, legyen az akár kultúrális, akár sport rendezvény. Valamint az is lényeges, hogy jó szakembereket foglalkoztat, és folyamatosan fejleszti az eszközparkját. A cikk íróinak inkább arról kellene tényfeltáró cikket írni, hogy 20 év alatt miért nem sikerült még megépíteni az M44 gyorsforgalmi utat.

 • Alfa

  Sajnálatos, és egyben rendkívül szánalmas dolog, hogy egy olyan országban élünk, ahol ennyire kevés a becsületes és tiszteletreméltó ember, de még inkább, hogy egyesek még ezeket a személyeket is megpróbálják besározni és minden ok nélkül megvádolni.

  Hadd meséljek el néhány dolgot Barkász Sándorról. Évek óta személyesen ismerem őt, bár sajnos nem mondhatom, hogy közeli ismerőse lennék. A cikkben is emlegetett Dél-Alföldi Talentum Akadémia, tehát a DELTA miatt ismerhetem őt, tagja voltam ugyanis a legelső, 2011-ben indult évfolyamnak. Sándor azért találta ki és szervezte meg az Akadémiát, mert cégvezetőként már évek óta látta, amit ebben az országban nagyon sokan: látta, hogy rengeteg olyan személy dolgozik valamilyen vezető pozícióban Magyarországon, akik alkalmatlanok a feladatra, inkompetens, és igen, sokszor csak a kapcsolataik miatt vannak ott, ahol – nem úgy, ahogy ő, de erről majd később. Ezért létrehozta a DELTA-t, és egy speciális, amerikaiak által kifejlesztett tesztrendszer segítségével kezdte el kiszűrni az érettségiző diákok köréből azokat, akik a teszt alapján olyan képességekkel rendelkeznek, amik egy jó vezető ismérvei. A teszt kitöltése a kezdetektől nem járt semmiféle kötelezettséggel: sem kitölteni nem volt kötelező, sem elutazni a táborokba, ha valakit beválasztottak.

  A program alapját valóban a nyári táborok képezik, amelyekből eddig volt szerencsém mind a 4-ben ott lenni. A táborban napi 3-4 előadást hallgatunk meg az ország legkülönbözőbb területéről érkező személyeivel, akik mind magas beosztásban, vezetői szerepben dolgoznak, és a paletta minden színét képviselik. Nyilvánvaló, hogy volt közöttük Fideszes érzelmű előadó, ahogy voltak bőven mások is. De ha már politika: a 4 tábor alatt soha, egyetlen szóval sem érintette senki a politikát, sem egyik, sem másik pártot. Sem Barkász Sándor, sem a program többi vezetője nem beszélt soha politikáról, ahogy a kb. 60-80 előadáson sem hallottunk róla soha. Meglehetősen érdekes egy ilyen “elvakult Fideszestől”, nem?

  A táborok során emellett kulturális- és szabadprogramokat is szerveznek nekünk, benne koncertekkel (Hobo József Attila-estje például csak úgy csöpög a Fideszes politikától, bárki megmondhatja, aki valaha hallotta!), és rengeteg mással. A táborokon kívül is igyekeznek összefogni a társaságot és időnként programokat csinálni nekünk, így találkozhattunk például Jankovics Marcellel is Az ember tragédiája c. műve vetítése előtt – igen, természetesen csak azért, mert Jankovics, sőt, a mű eredetijét megíró Madách Imre is Fideszes volt.

  Sándor a saját ötletétől vezérelve hívta létre a Deltát, holott neki semmi haszna nem származik belőle, ha a beválogatott diákok közül 10-20 év múlva néhányan valóban vezetők leszünk Magyarországon. Létrehozta mindezt annak ellenére, hogy a megyében eleinte szinte senki nem támogatta az ötletét. A városok vezetőségeinek nem tetszettek az elképzelések, az iskolaigazgatók közül többen kijelentették, hogy ilyen hülyeségekkel ők nem töltik az időt, és olyanok is voltak szép számmal, akik azt mondták: nem fogják a fiatalok vezetőképzését támogatni, mert akkor ezek a fiatalok egy nap esetleg majd tőlük veszik el a kényelmes pozíciójukat.

  Szinte nulla támogatás érkezett, és még kevesebb pénz a Deltához – pedig akkor, sőt, egészen 2014-ig Békéscsabán még Fideszes volt az önkormányzat. Hogy is van ez? Miért nem támogatták azt az illetőt, aki állítólag mindenét csak a Fidesznek köszönheti?

  A Delta teljes programja 100%-ban ingyenes. 4 éve vagyok a program tagja, és a minimális utazási költségeken kívül még soha egyetlen forintomba sem került az egész – a távolabb lakóknak az utazást is megtérítik. A szállás, az étkezés, az előadások és a többi program mind-mind teljesen ingyenesek, azokat egyedül Sándor fizeti.

  Igen, megteheti. Igen, az övé az ország egyik leggazdagabb cége. Ebben az országban, ahol az irigység erény, ahol ha valaki a 2. leggazdagabb, akkor nem elégedett, hanem tiszta szívéből gyűlöli a leggazdagabbat, ez talán bűn. Holott Sándor a saját erejéből, a két keze munkájával hozta létre ezt a céget. Igen, a semmiből, de hogyan lehet ez más, mint dicséret? Hányan tudják azt megcsinálni, hogy az ország egyik legelmaradottabb, legszegényebb megyéjében a nulláról indulva létrehoznak a saját tudásukkal (Sándor mérnök végzettségű) egy céget, amit utána az adott területen (mélyépítés) az ország egyik legjelentősebb cégévé fejlesztenek? Sándor szülei gyerekkorában paprikatermesztéssel foglalkoztak, kétkezi munkán nőtt fel, megtanult keményen dolgozni, és megtanulta becsülni a kemény munkát. Egy Daciával kezdte? Nem tudom, milyen autója volt, amikor megalapította a céget, de azt tudom, hogy sokáig egy Dacia sem adatott meg neki. Egészen addig nem, amíg kemény munkával meg nem teremtette rá a lehetőséget.

  Mint mondtam, nem vagyok közeli ismerőse Sándornak, a Delta programjain kívül szinte sosem találkozok vele. Mégis pontosan tudom például azt, hogy milyen rengeteget dolgozik. Tudom, mert a táborok jóvoltából ismerjük a családja egy részét is, egyszer még a nagyjából 8-10 éves fia is azt mondta nekem, hogy az apukája állandóan dolgozik. Vagy a gyerek is Fideszes, és hazudik nekünk, miután sötétedésig fociztunk vele az egyik táborban?

  Egy alkalommal, nagyjából másfél éve egy egyetemi órámon interjút kellett készítenünk valakivel, bárkivel, egy érdekesnek tartott témáról. Azonnal Sándor és a Delta jutott az eszembe, mert ilyen kezdeményezés nemhogy Magyarországon, de egész Európában sincs még egy. Sándor az első szóra igent mondott a kérésemre, megbeszéltünk egy időpontot, és elmentem hozzá megcsinálni az interjút. Nagyjából 10 perc késéssel érkezett, mert ahogy mondta, a terepen volt (igen, ott, ahol a munkásai dolgoznak), és ha végeztünk, oda is kell visszamennie. Ennek ellenére egy szó nélkül rám szánta a nekem szükséges egy órát, utána pedig, bár rengeteg dolga volt, ő kezdett el kérdezni tőlem arról, hogy nekem mit jelent a Delta. Besötétedett, mire hazaindultam, ő viszont folytatta a munkát, és biztos vagyok benne, hogy még sokáig ott is maradt az irodában.

  Soha, semmiért nem voltam még olyan hálás rövidke életem során, mint azért, hogy tagja lehetek a Delta Akadémiának. Azokat, akik ezt a cikket írták, és azokat, akik elhiszik a sok mocskolódást, ami le van benne írva, szívesen beültetném egy-két hétre a táborba, mert garantáltan megváltozna a véleményük Sándorról, a Békés-Drén Kft.-ről, és a Deltáról is.

  Ha már Békés-Drén: a cég több száz munkást foglalkoztat, amire itt, az ország egyik legszegényebb megyéjében hatalmas szükség van. Jelentős tényezője a megye gazdaságának, és a létező legtöbb területen igyekszik támogatni az embereket, felkarolja a kulturális rendezvényeket, segítséget nyújt a békéscsabai focicsapatnak (ez is bűn, csak mert a miniszterelnök stadionépítésekre költi a pénzt?), és lehetne még sorolni, de ebben nem én vagyok az illetékes.

  Kevés igazán önzetlen és jószívű ember van ebben az országban, aki nem csak a saját javát nézi, hanem abból, ami neki van, másoknak is juttat, Sándor viszont közéjük tartozik. Azon kevesek egyike, akik jobb hellyé tehetik Magyarországot, és ami még ritkább: szeretné is jobb hellyé tenni Magyarországot. Túlzás nélkül és őszintén állíthatom, hogy Barkász Sándor az egyik legnagyszerűbb ember, akit valaha megismertem. Olyan önzetlen szeretet és tenni akarás munkál benne (ő belső hajtóerőnek nevezné), ami ritka kincs manapság.

  A második apámként szeretem és tisztelem őt, és biztos vagyok benne, hogy ezt a Delta Akadémia összes tagja, valamint a Békés-Drén Kft. összes alkalmazottja nevében mondhatom.

  Pedig még csak Fideszes sem vagyok.

  Magyarországból addig nem lesz a mostaninál jobb hely, amíg a hozzá hasonló kivételes személyeket olyan jellegű, elvakult és mocskolódó támadások érik, mint amilyen ez a cikk is – és főleg nem addig, amíg az emberek ezeket a dolgokat el is hiszik.

  Sándor, ha esetleg olvasod ezt: ne törődj a mocskolódásokkal, csak csináld tovább, amit eddig is tettél. Mindig sokan leszünk, akik melletted állunk majd!

  Üdv.

 • Zoli

  Olvasva a cikket eszembe jutnak a közelmúlt miskolci eseménye, amikor egy gyermekélelmezési performaszon próbálták Kriza Ákos polgármestert besározni, ahol a szakmaiságot gondolom az jelentette, hogy a performanszon szereplő Tompa Sándor Degenerált Köcsögök (DK) élharcos osztotta a parancsokat. A fentebbi eposzt jegyző szerzőhármas briliánsan tud BÁRMIT úgy megírni, olyan kontextusba hozni, hogy abból negatívan lehessen értékelni embereket és eseményeket a gyanútlan olvasónak. Tipikus médiahazugságokkal teli, Tipikus undorító baloldali mocsadék, de ezt már megszokhattuk ebben az országban, ahol diktatúrát ugathatnak, nincs sajtószabadság, de érdekes módon bármit le lehet írni, bárkit meg lehet igaztalanul vádolni, bárkit meg lehet választani (Uristen, Jobbikost is!). Lehet ajvékolni. Na ha van elegendő vér ott ahol kéne lennie Ildi, Babett és Zoli, akkor hajrá az ügyészségre, rendőrségre, Taszhoz, EU bíróságra fel/bejelentést tenni hogy kérem itt törvényt sértettek, és tessék kivizsgálni, a felelősöket bezárni. Gondolom ismeretlen tettes ellen, mert jól tudjátok, hogy a hamis vád az a BTK-ban hogyan értékelődik. Gondolom az M6-on található, homokdombokba fúrt alagutak nem verték ki nektek a biztit, való igaz én csak betegre röhögtem magam azokat látva.

  Hogy is mondta a fődegenerális? “El lehet innen menni, akinek nem tetszik, igen, el lehet menni”.

  Javallanám még a volt SZDSZ elsikkasztott milliárdjainak is utánamenni.

  Remélem jó sokat dolgoztatok, nem lenne üdvösebb legközelebb valami értékteremtőbe tevékenységbe fektetni?

 • Ferdinand

  Ilyenkor mindig szomorú vagyok, hogy ebben az országban ilyen emberek “újságírónak” nevezik magukat, és még teret is kapnak a sok ostobaság publikálására… Én is szivesen firtanám ennek az oldalnak a működési hátterét… Ez lenne inkább átlátszó.. nem csak a nevetek. Szép mázas, de belül rothadó az egész!!
  Egy korábbi hozzászólásban, mint motivációként említett irígységet azzal egészíteném ki, hogy annyiban átlátszó ez a honlap, hogy csak az nem látja át, hogy ki pénzeli és sarkallja ezt a sok szánalmas embert ilyen írások megírásra, aki nem ebben a világban él…
  Könnyű egy Soros által pénzelt budai elitirodából írni, de megnézném, hogy a cikket jegyzők életkükben legalább egyszer átlépték-e Békés megye határát… Számalmas ilyen névtelen forrásokra, és helyi vállalkozókra hivatkozni, miközben nagyon nem tűnik életszerűnek annak, aki ismeri a helyi viszonyokat.
  Én életem első 20 évét Békésen töltöttem, és ha több ilyen vállalkozó lett volna akkoriban, netán össze is fogtak volna, akkor most nem csak a nagyszülőket mennénk látogatni, hanem ma is ott élnék, mert lenne egész más lenne a perspektíva. Amennyire én látom Barkász úr tevékenységét sok helyi inkább büszke rá, hogy valaki lehetőséget visz oda, valakinek köszönhetően fejlődik a város, a megye, akörnyék. Bár menne oda még több támogatás, és lenne autópálya meg rendes vasút. Ezek legalább ellensúlyozzák, azt amikor különféle kimutatásokban nem a legrosszabb eredményekkel rendelkező megyék közt olvasok a szülőhelyemről. Persze lehet mindent kifogásolni, és lehet valamit én is másképp csinálnék, de az eredmény mégis őt igazolja…
  Ha már statisztikák és kimutatások. Nem győzök röhögni, mikor ilyen szines-szagos diagrammokat tolnak bele az arcomba forrás megjelölés nélkül. Nekünk a főiskolán ez volt az első lecke, hogy alátámasztatlan adokkal semmi értelme, sincs foglalkozni. Bennünket a harmadik szemináriumra ilyenekkel már órára se engedtek be. Ilyen rossz idulattól fűtött, kreált – de jól hangzó tábláknál én 8 sör és 6 Unicum után hitelesebbet csinálok, 3 internetes oldalról összeollózva…
  Szóval inkább menjetek oda, kérdezzétek meg azokat a korábban kilátastalan munkanélkülieket, akik ezen felújításoknak, és fejlesztések kapcsán történő beruházásokban kaptak szerepet, lett állásuk, lett önbecsülésük. Kérdezzétek a helyieket, hogy nézett ki a város az előző polgármester alatt, és hogy néz ki a mostani város vezetés alatt. Most egy élmény hazamenni, mert mindig valami újat látok, valamit jót tapasztalok. Ne csak olyanok szavát idézzék, akik elbukták azt a lehetőséget, hogy a városnak szánt működési pénzből akartak ingyen élni, vagy épp a hobbi tévéjüket működtetni. Nem ismerem a Drén könyveit (értsd: mérlegét) de kíváncsi lennék, hogy az eredmény hány százalékát forgatja vissza fejlesztésekbe, új munkahelyek teremtésére, olyan kiadásokra, melyekből valamit épít. (és itt a szellemi építkezést is értem – lásd Delta Akadémia) Biztos nem keveset!
  Nem szeretem a hangzatos dolgokat, de a saját korában Széchenyiéket sem értették meg, de még a mai napig is ott van a minden napjainkon a kezük nyoma. (kíváncsi vagyok e cikk szerzői legalább 2 példát tudnának-e mondani…) Bízom benne, hogy 1-2 emberöltő múlva az idő az ilyen, és hozzá hasonlókat igazolja, addig pedig köszönjük meg azt amit tesznek. Én mindenesetre szurkolok!

 • Sandor

  Békési vagyok, és akiről és akinek a cégéről van szó abban a
  választókerületben élek ahol ő indult képviselőként. Az egész cikk
  lenézi ezt a térséget tudják, és lehet mi békésiek szegényebbek vagyunk
  az átlagosnál csak nem hülyébbek… Az az ember akiről ír a cikk, a
  választás előtt saját maga ragasztotta a plakátját és beszéltem is vele.
  A választás végén pedig ő maga rakta a plakátjára a “köszönöm” szót.
  Ilyen ember ez a sándor (csupa kis betűvel mert “szégyenkezni” kell
  miatta), igen nem Fidesz színekbe indult, de neki soha nem a párt volt a
  lényeg hanem a mögöttes tartalom. Mint mondtam a békési ember nem
  hülye… a választást nagyon megnyerték így is! Neki nincs a városban
  trafikja, nincs bérelt földje. Neki a tudása van meg és a gépjei. Több
  mint 20 éve ismerem, és örülök hogy van a képviselők között a városban
  aki akar tenni valamit Békésért. Sosem dolgozott Békésen pénzért, csak
  önkéntes alapon. Szóval lehet szidni kedves szerkesztők ezt a Sándort
  (mostmár nem is szégyellem annyira!), budapestről a szép íróasztal
  mögül, a nagy okos gondolatokat szajkózva. Tessék kérem ide lejönni
  hozzánk, vagy tessék kimenni a Köröshöz ott a telepe, nézzék meg a
  gépeit. Ő nem a tollat forgatja mint maguk, ő dolgozik és több száz
  ember megélhetését biztosítja. Nekem két gyermekem ment el Békésről,
  miért kellene mindenkinek elmennie? Vagy itt már nem szabad gondolkozni,
  nem szabad dolgozni, mi sajnos nem tudunk olyan ügyesen pénzt keresni
  mint maguk, csak munkával…

 • Laszlo

  Alvállalkozója vagyok a Drénnek, több mint 10 éve, és eddig
  mindig időben fizettek. Nekem 2010 előtt is tudtak munkát adni, és dolgoztak
  2010 előtt is. Ugyan önök hol élnek mikor azt mondják hogy 2010 előtt alig
  nyertek közbeszerzésen? Igen megnyerték valakik a munkákat, tessék megnézni ki,
  és az eredményt hova vitték??? A politikához ugyan nem értek, de azt tudom hogy
  itt békésmegyében lásd el nem készült 44-es út csak töketlen politikusaink
  voltak eddig, ez most sem úgy néz ki hogy változna. Aki ide munkát és bármit is
  tud hozni az a Békés Drén. Le kellene jönniük kedves szerkesztő kollegák a nem
  létező 44-es úton, beszéljenek az itt élő emberekkel, de Barkásszal is akár, és
  menjek vissza a pesti irodájukba, és utána higgyék el nekem nem ezt a sz..t
  fogják leírni!

 • Laszlo

  Igen, Barkász kiállt a Fidesz mögül Békésen, hiszen itt a városban a Fidesz nem
  más mint az uszító, trafikos, földbérlős réteg. Az emberek mint az előző
  hozzászóló is említette nem hülyék itt Békésen. A választásokat fölényesen
  nyerték a jobboldali összefogás hívei, 2010-ben 8:0-ra, 2014-ben 6:2 re verték
  meg a helyi érdek Fideszt…ugyanis ezek nem jobboldaliak csak megélhetési
  Fideszesek. Egy békési kiábrándult Fideszes…

  • Mr. Morden

   nem a faszt nem hülyék.

   egy 7. generációs békéscsabai.

 • BG

  Barkász Sándort abból az iskola-szerűségből ismerem, amely mint támadási pont van megemlítve ebben a cikkben.

  Mint tagja eme akadémiának, engedjétek meg, hogy elmondjam, számomra mit is adott a Delta Akadémia!
  Békés megyei fiatalként nem egy túl pozitív kép alakul ki az emberben a világról. Hogy mit hallunk mindenhonnan, mi, fiatalok? A jövő reménységei? Azt, hogy menjünk innen minél messzebb, ahogy csak tudunk, lehetőség az úgysincs, ha pedig elég szorgalmasak vagyunk, talán leélhetjük az életünket egy irodában beosztottként. Mert nyilván, ahhoz, hogy valaki ne csak beosztott legyen, ahhoz jó család kell, sok tőke, arra születni kell! Persze egy átlgos gimnáziumban a mai napig nem tanítanak pénzügyi ismereteket, az ország lakosságának nagyrésze egyszerűen képtelen egy hitelfelvétel kamatát kiszámolni vagy egy befektetés kockázatát felmérni. Ellenben mindenkin leverik a tangenssel való számolás alapszabályait, hiszen az fontos az életben.
  Aki egy picikét megpróbált kitűnni a tömegből, esetleg a saját útját próbálta járni, elgondolkodott, lehetne-e valamit hatékonyabban csinálni, mint ahogy most van – általában ők kapták a fekete pontot, a szaktanárit meg a “miért is nem tudsz a fenekeden maradni?” megróvásokat.
  Bevallom őszintén, az én ellenőrzőmben is bőven akadtak ilyenek: szépen felváltva, egyik héten megróvás, amiért nem úgy csináltam a feladatot, ahogy a tanár elvárta, a másik héten pedig dícséret, mert a saját szabadidőmben segítettem a saját gondolataimmal és tudásommal az iskolai rendezvényeket, kulturális programokat.
  Az érettségi utáni nyáron lettem tagja ennek a fura hangú akadémiának, és magam is elég szkeptikusan ültem be az első előadásra. Hiszen tudjuk jól: amennyiben te nem fizetsz termékért, te magad vagy a termék! Ez az egy hetes tábor pedig szállással, étkezéssel és programokkal együtt bruttósítva az oda vissza buszjegyem árába került.
  Amivel viszont találkoztam, nagy hatással volt rám: Olyan Békés megyei vezetők meséltek az életükről, akiknek a története ellent mondott minden addig hallottal! Olyan történeteket hallottam, amiknek nem az volt a tanulsága, hogy vedd anyuci és apuci pénzét és a bankárod által javasolt portfolióba fektesd a biztos hozamért, hanem azokról az emberekről szóltak, akik annak idején ugyanannyi háttértámogatással rendelkeztek, mint én magam: nulla tőkével, némi érdeklődéssel és nagy adag kitartással.
  Elmesélték, hogy igen is lehet “szarból várat építeni”, a reménytelenségben sikert elérni. Elmondták nekünk, hogy képesek vagyunk elérni, amit megálmodunk. Természetesen azt is közölték velünk, hogy ez nagyon sok munkánkba és izzadtságunkba fog kerülni, hogy sokkal nehezebb dolgunk lesz, mintha beállnánk mi is a sorba.
  Ott ültem akkor, összvagyonom 2050 forint a zsebemben, és egy megszülető gondolat a fejemben. Egy hang, ami azt mondta: ha ők képesek voltak rá, Te is képes vagy!
  Ez volt lassan 5 éve. Azóta felköltöztem Pestre egyetemre, nappal suliban voltam, éjszaka rendezvényeken dolgoztam, hogy legyen pénzem, hogy amikor lehetőségem nyílik rá, tudjak kapcsolatokat építeni és lehetőségeket keresni.
  Elértem, hogy legyen egy induló vállalkozásom (hívhatjuk startupnak is), és azzal foglalkozzak, amit csinálni szeretek. Hogy ez sikeres lesz-e? Nem biztos, de én bízok benne. Ha nem, akkor is ugyanott fogok tartani, ahonnan elindultam: 2050 forinttal a zsebemben és próbálkozok tovább.
  Mert ez az a lendület, amit Barkász Sándor Delta Akadémiája adott nekem és rajtam kívül még 5 éve minden nyáron többszáz Békés megyei fiatalnak.
  Lehet firtatni a cég közbeszerzéseinek jogalapját, illetve dobálózni az akadémia több tucat előadója közül néhányuk politikai kapcsolatával.
  Azt viszont vitán felülinek tartom, hogy az a lehetőség, amit Barkász Sándor a békési fiataloknak nyújt, példa nélküli az országban!

 • rdos

  A cikket és a 8 hozzászólást elolvasva jutott eszembe vagy 15-25 évvel ezelőtti, akkor még újdonságnak számító közbeszerzés kapcsán, úgy általában a névtelen bennfentes véleménye. Minden polgármester lop a közbeszerzésen, van aki magának, van aki a településének. 🙁

  Kicsit off, de ha már érintőlegesen szóba kerültek a vizes beruházások, az élet minősége az árvízi belvizi kitettség, mindaz ami ma a fél országot irritálja és bénítja.

  Ma a messze legnagyobb felszíni vízkészleteink nagyrészt hasznosítatlanul átcsorognak az országon. Régen nem így volt. Hova raktuk az áradások ritka, de nagy vizeit? Nem bonyolult.

  Az ártérre.

  Az ókori folyamvölgyi civilizációkkal bátran összevethető, a mainál is fejlettebb árvízelvezető – öntöző – belvízelvezető – halastó rendszert csináltak eleink, aminek az elsődleges funkciója az öntözéses gazdálkodás és a tógazdálkodás volt. Nem mellékesen ez a csatorna – árok rendszer az osztrákoktól átvettől eltérően a szintes középső ároknak köszönhetően két irányú volt (a belvizet elvezette, az árvizet ellenőrzött körülmények között szivacsként szétterítette a táblákban). Angliában, Osztmarkban mindig csapadék többlet van, nálunk nem!

  Ennek a csatorna – árok rendszernek a keletkezését a régész a korai árpád korra teszi, megengedve, hogy korábban is lehettek a kezdetei. A csatornák az Árpád korban működtek, 11 kaparás – árok tisztítást sikerült “kiásni”. A kalandozások időszakában (vagy esetleg már korábban is) épült ez a
  grandiózus mű, ami a Kárpát-medence ma árvíz – belvíz járta területeit ölelte fel. Az Árpád-kori írott források szerinti “tejjel mézzel folyó Kánaán”, az mesterséges – ember alkotta táj volt, a mait “alázó” vízgazdálkodással (nyilván ma sokkal korszerűbb műtárgyaink vannak, de azok célja a vízelvezetés, ami látjuk hogy nem mindig valósítható meg /utolsó linkem/).

  Még egy apróság. A mediterrán folyamvölgyi civilizációktól eltérően a mi égövünkön nincs, …. helyesbítek, nem volt szikesedés. Mert azokban az években, amikor csapadék többlet volt, a sziket egyszerűen kivezették eleink a levezetésre kerülő belvízzel.

  Forrásom:
  Takács Károly rövid http://www.historia.hu/userfiles/files/2010-067/Takacs.pdf

  Takács Károly hosszabb
  http://epa.oszk.hu/00400/00414/00001/pdf/takacskaroly.pdf

  Amiről aztán Andrásfalvy Bertalan írt, vagy harminc éve, a török háborúk után általa rekonstruált ártéri és fokgazdálkodás, az ennek a rendszernek a degradálódott méltatlan utódja volt csupán!

  A mai “korszerű” – Eu-ból átvett rendszer és eredménye:
  http://www.vizugy.hu/?mapModule=OpBelviz&mapData=BelvizTajekoztatok#mapModule

 • Tamás Münzer

  Erősen hajlok rá, hogy a hozzászólások eléggé nem “hétköznapi” emberek tollából származtak (egy) kivételt eltekintve. Erről annyit, ha valaki lop és neked is juttat akkor már jó fej csávó és éljen. Fasza egy magyar paraszt mentalitás. Arról nem beszélve, hogy az ilyen mutyizások a mi zsebünkre mennek, mivel drágítják az árat és tudják ki fizeti meg… igen én… Ezért utálom oldalfüggetlenül a lopást, túlszámlázást, közbeszerzési mutyit

  • Alfa

   Valóban briliáns a magyar mentalitás. Ahelyett, hogy elgondolkodnál, hogy talán ezúttal nem a cikknek, hanem a kommentelőknek van igazuk, inkább őket is hazugnak nevezed. Mennyivel egyszerűbb, valóban. Vagy ez csak szimpla korlátoltság?

 • rdos

  Kedves Tamás!

  ” Erről annyit, ha valaki lop és neked is juttat akkor már jó fej csávó és éljen.” Ezt csak Te mondtad. Mitől lenne “jófejség” a lopás?

  Vissza Békés Drénre. Tényleg csak a felszínt megkapargatva. Nem látom a cég cégtábláját (jó, lehet már nem is ez a székhelyük, vagy az utcakép készítésekor nem volt az). https://www.google.hu/maps/@46.768408,21.134403,3a,75y,270h,90.47t/data=!3m4!1e1!3m2!1s6mLh8Ft7gXp1caSTh5FAmg!2e0

  A cég weblapjának 6 menüpontjából 5 “fejlesztés alatti”. Nem akarnék messzemenő következtetéseket levonni, de tényleg erősen úgy tűnik, az utcáról és a netről beszédülő megrendelőkre kevésbé bazírozik ez a Kft. Ez is egy “üzleti modell”, de mindennek ára van. 🙁

 • rdos

  Kedves elsőző Békés megyeiek!

  Készséggel elhiszem Nektek, hogy sok karitatív, a térséget fejlesztő tevékenységet végez a Békés Drén Kft. illetve a vezetője. Távolról sokkal szimpatikusabb, mint szenvedély beteg lézerjanó, vagy a keresztnevét elfelejtettem kádéenpés semjén gyakori vadászatai. Ettől a közbeszerzés mutyi gyanú még áll, ha csak a számokat és a körülményeket nézem, mindenképpen. Olyan megvilágosodásos, akarom mondani közvilágításos, saját lábán álló, villanykörtét, beszélek félre, ledizzót becsavarós tiborczos sztori. 🙁 Talán ha erről a gyanúról lebbentenétek fel a fátylat, hiszen a cikk is erről szól.

  • Alfa

   Mit szeretnél? Én is gyártsak megalapozatlan diagramokat, amiknek a hitelességét a saját szavaimon kívül semmivel nem támasztom alá, ahogy a cikkben tették?

   Leírtam az első kommentemben, ki vagyok és honnan ismerem Sándort, így talán érthető, hogy nincs rálátásom a Békés Drén ügyeire semmilyen szinten. Fogalmam sincs, milyen bevétellel rendelkeznek, pontosan milyen gépeket használnak, pontosan hány embert foglalkoztatnak, ahogy arról sincs fogalmam, hogyan kapja a megrendeléseit a cég. Pontosan ugyanúgy nem tudok ezekről a dolgokról semmit, ahogy a cikk írói sem – viszont velük ellentétben én nem is próbálok úgy tenni, hogy tisztában vagyok a háttérrel. Ellenben én ismerem Sándort személyesen, ők – és ti – pedig nem. Tudom róla, hogy milyen ember, és a hozzászólásommal éppen ezt, az emberi oldalát próbáltam megvilágítani. Arról tudok beszélni, a cég ügyeiről nem. Viszont mivel ismerem őt, mint embert, pontosan tudom, hogy a cikkben leírtak nem igazak.

   Ilyen mutyi meg olyan mutyi, mondod te és mondja a cikk, de kérdem én, miért nem szólalsz fel a nyilatkozat-mutyi ellen? Mert ennek a cikknek az egyedüli úgymond kézzelfogható pontjai, amik Sándor ellen irányulnak a saját szavaikon túl, a megkérdezettek nyilatkozatai. De kik is ezek a megkérdezettek, akiknek olyan vakon hisztek? Helyi politikusok és üzletemberek – a konkurencia, akiknél Sándor jobban csinálja, amit csinál. Valóban az a mérvadó egy emberről, amit az ellenfelei állítanak róla? Nem hinném…

   • László Németh

    Barkász Úrnak volt lehetősége válaszolni a kérdésekre. Nem élt a jogával. Akkor kinek higyjek? Aki válaszol, vagy aki lapul, mint szar a fűben?

   • rdos

    Kedves Alfa!

    Köszönöm a háttér infókat és tényleg semmi okom sincs feltételezni hogy ne így lenne. Ez mindenképpen árnyalja a képet, de itt az alapkérdés a közpénzek elköltésének vélt-vagy valós anomáliái. Semmi több.

    Nem akarnék érzéketlennek tűnni, de ebben a kérdésben tényleg mellékes körülmény hogy milyen emberileg a cégvezető. Ha jó, ennek örülök, ahogy felteszem a szomszédai, az ismerősei, a barátai is.

 • Gabor

  Olvasva a cikket és a hozzászólásokat azt látom tökéletesen felkészületlenek vagytok Sándorkából. Az intellektuális versenyt a hozzászólások nyerték. A cikk írói vagy buták, vagy nagyon pestiek, vagy Sándorka megfizette őket. Sándorka egy báránybőrbe bújt kígyó. Ennek én már megfizettem az árát. Kiszámíthatatlan a harcmodora, ami miatt nem szokott veszteni, olyan mint a honfoglaló magyarok voltak.

  De nézzük Sándorka szakmai, emberi, politikai cselsorozatait az általa nem hangoztatott tényeket. 1992-ben taknyos mérnökként önlemondásra kényszeríti volt igazgatóját, Bényei Gábort, Miklós Lajos utód igazgató viszont ismerve Sándorkát nem engedi a hatalom közelébe (Sándorka főmérnök akart lenni 29 évesen ????). Taktikát vált, mert a hatalomvágyát ki kell elégítenie, megalakítja a Békés Drént és itt igazgatónak nevezi ki magát. A szakmai mutyihoz nem engedik közel emiatt technológiai monopóliumra tör sikerrel, nem politizál nincs ideje még nincs kapcsolati tőkéje, mindenhol alvállalkozó, talán csak a Mol volt kivétel, ott mindenkit kiszorít (kígyó). Folytatás következik 2000….

 • Gabor

  Ez még csak az I. rész volt ’90-es évek!!!!!!
  Volt Csabai öregmotorostól.

  • Csitary Csaba

   Senkit sem ismerek a cikk szereplői közül. A céget sem. Annyit viszont én is tudok: ha egy adott területen, gyakorlatilag minden közbeszerzést ugyanaz az egy vállalkozás nyer meg, továbbá: ez az egy vállalkozás, kizárólag közpénzből finanszírozott projektekből él – nos az minimum gyanús! De – inkább egy kicsit több annál!
   És ha még a tetejében ezen pályázatok nagy részében ő az EGYETLEN ajánlattevő…szóval nézze hülyének a nénikéjét!

   • Békés Drón

    Azért az egyetlen ajánlattevő, mert olyan speciális munkák ezek, melyeket csak mi (B.Drén) tudunk elvégezni. Szakmailag és gépparkban is egyedülálló technológiát képviselünk, kijelenthetem egész Kelet-Közép Európában.
    Ha valaki más bele akarna fogni, milliárdokat kéne költsön csak gépekre.
    A Hubble javítására is csak a NASA képes, gipszjakab a munkaterületre sem tud eljutni.

    • Csitary Csaba

     Talán nem csak az utolsó sort kellett volna elolvasni…egyébként: ilyen “speciális” munka – nem létezik! Mindenfajta mélyépítő/csőszerelő munkára cégek ezrei rendezkedtek be, egész Európában!
     Olcsó, cinikus albérleti duma! Ne etessük egymást…

 • Gabor

  Volt csabai öreg motoros II. rész (2000-es évek)

  Jobboldali de nem politizál, mígnem 2001-ben valamilyen szabadalma miatt megismerkedik Domokos Lászlóval. Első látásra nagy barátság. Megkapja az első politikai feladatát Erdős Norbertet, a Fidelitaszost vigye be a hátán a parlamentbe. Ez sikerül is a népszerű és közkedvelt Dr. Rácz László MSZP csúnyán alul marad a 2002-es önkormányzati választásokon (itt is bárányként, de kígyó módon „lejáratja” Dr Rácz-ot!) Erdőssel nagy a barátság de nincs hála, ellenzékbe vannak. Még szaunázni is együtt járnak mint két buzi (Erdős állítólag az). Bosszantja hogy kimarad a mutyiból, alvállalkozóként kell keményen dolgoznia. Várja a 2006-os kormányváltást de hiába, ugyan Erdős újra győz de a Fidesz nem. Domokossal egyre bizalmibb a barátság, fölfele nyal, Erdőst leírta főleg azért mert „engedélye” nélkül Izsó Gábort jelölte Békésen polgármesternek. Öszödi hátszéllel Erdőssel együtt városatyák lesznek Békésen 10:0- ra verik az MSZP-t. Sándorka megelégeli az MSZP-s Dr. Tarkovács Márta jegyző tündöklését egy testületin pálcát tör felette. A két kígyó Erdős sakkot ad Sándorkának jó taktikai módszerrel a jegyzőválasztás előtt egy héttel nősül és Sándorka az esküvői tanú. Esküvői tanú, ide vagy oda Sándorka 3 nap múlva politikailag megbuktatja Erdőst, az ő jegyzője nyer aki utólag kiderült alkalmatlan.

  Öszöd után készül a kormányváltásra, gyűjti a referenciákat tudja hogy előbb vagy utóbb eljön az ő ideje, rengeteg 0-s vagy veszteséges munkát vállal, 2009-ben már a Közgéppel van közös munkájuk, előkészül a várva várt hátszélnek…

 • Géza Nagy

  Végigolvasva a hozzászólásokat mindig megdöbbenek, hogy milyen sok profi közbeszerzési szakember él ebben az országban… Nagyon könnyű az íróasztal mögül helyismeret nélkül osztani az észt és megvádolni embereket, akik évek óta azért dolgoznak, hogy a térség fejlődjön. Fogadjunk, hogy egyik cikkíró sem meri majd felvállani, hogy egy legalább ilyen terjedelmű cikkben kérjen elnézést, ha bebizonyosodik, hogy nincs igaza. Az átlatszó.hu oly szívesen hangoztatott függetlenségéről inkább no comment…

 • Kiss Jenő

  Tisztelt Hozzászólók!

  A mai napig csak olvastam a beírásokat, melyeknek egy
  része „természetesen” a megvásárolt bértollnokok közül való, aki (most
  jóhiszemű leszek) tényleg elhiszik Sándorról mindazt a sok pozitívumot, amit le
  is írnak.

  Én már faluszéli-szegénygyerek korától ismerem őt és
  gyorsan az elején el kell mondanom, hogy jó eszű, a szakmájában nagyon
  tehetséges, kiváló szakember lett belőle. Amit a szakmában csinált, az követni
  való. De. Mint ember, az utóbbi években sokunkat kihozott a sodrából. Csak
  addig volt számomra példakép, amíg bele nem ártotta magát a politikába, amihez
  tök hülye. Lehet, hogy nem tűnne annak,
  ha nem próbálna meg minden politikai ügyletét izomból, pénzzel intézni.

  Sokan tartják jószívű, adakozó embernek, aki ha kell,
  megmenti a pénzével a Csabai Előrét, vagy bármilyen más sport csapatot, de
  mindezt csak azért csinálja, hogy egy adott helyről a politikai (a megyei
  fideszes) ellenfeleitől megszabaduljon és a saját embereivel töltse fel a
  kérdéses helyeket.

  Az érem másik oldala, hogy ez a jószívű ember már hosszú
  évek óta minimálbéren foglalkoztatja száz emberét és havonta borítékban kapja
  mindenki az e fölötti járadékát. Kemény nyugdíjas éveik lesznek ezeknek az
  embereknek.

  Aki eddig istenítette a mi Sándorunkat a nagyvonalúsága
  miatt, gondoljon arra, hogy Stadler József milliárdos akasztói juhász még stadiont
  is épített a falujának. A Kun-Mediátoros Marika nénit is istenítette mindenki a
  bőkezűsége miatt, míg ki nem derült, hogy 7 milliárdot lopott el az őt ajnározóktól,
  vagy a kormánybarát bróker is stadiont épített Győrnek..stb. Remélem, hogy
  minden ilyen csaló előbb utóbb egy helyen találkozik egymással (a börtönben)

  A mi Sándorunknak is csak addig kellett barátnak Erdős,
  míg az megismertette pl. a felcsúti gázszerelővel, Mészáros Lőrinccel,(akivel
  közösen nyerik mostanában a tízmilliárdokat). Ezekből a névre szóló
  pályázatokból megkapott milliárdokból aztán könnyű nagyvonalúnak lenni.

  Kedvenc szórakozása a cimkézés(kommunistázás). Pedig…úgy
  indította a vállalkozását, hogy az akkori kommunista maffia (pénznyerő gépek
  üzemeltetői) segítette ki 2 millióval. Becsületesen megadta, majd megszakította
  kapcsolatát, eme kommunista förmedvényekkel. Gerinces.

  Kicsit visszatérve a cimkézésre. Van az irodájában 2 nagy
  tabló, melyeken azoknak a Fidesz-tagoknak a fényképe és a neve van különböző
  színekkel jelölve, akiket „ki kell csinálni”. Piros színnel írva, akiket Erdős
  léptetett be, kékkel, akiket a helyi Fidesz elnök, zölddel, akik csak úgy
  maguktól voltak hülyék. Azt a 140 embert ő minden áron (szó szerint)
  egzisztenciálisan tönkre akarja tenni, hogy bosszút álljon a volt barátján
  Erdős Norberten. Aki állami, egyházi dolgozó azt könnyű elintézni. Egy kis pénz
  az alapítványaikba és már repülnek is a nem tetszők. Ha vállalkozó valaki,
  akkor névtelen feljelentések után már ugrik is Adó, Vám, stb hivatal, akár
  hetente is ugyanarra a címre. „Aki keres, az talál” tartja a mondás.

  Büszkén hangoztatja azt is, hogy azért mer a
  fideszesekkel szembe menni a megyében, mert annak idején 300 millióval ő is
  beszállt a felcsúti stadion építésébe és ezt nem felejtik el neki.

  Ő, aki nem tagja a Fidesznek, már megvásárolta a
  Kormányhivatal új vezetőjét is, akinek a kocsiját többen, többször is
  lefényképezték már a „Sárdor Palota” előtt Békésen. Az előző vezető (Erdős) is
  oda járt jelentgetni, míg tartott a barátság.

  Itt, a házánál adja az új utasításokat, hogy kiket,
  melyik hivatalból kell kirúgni, mert az a személy Erdős (Fidesz EP képviselőről
  van szó) embere. A Fidesz által kinevezett Kormányhivatal-vezetővel rúgatja ki,
  a volt fideszes barátja által felvett fidesz tag dolgozókat. (eddig CSAK fidesz
  tag dolgozókat rúgtak ki. Elgondolkodtató, hogy ki és meddig tűri még ezt.
  Helyi szinten nincs ellenvetés, mert a fideszes országgyűlési képviselőt (Dankó
  Bélát) is megvette (dunántúli sokhektáros szőlőültetvény névre írása), hogy a
  megyében több helyen NE támogassa a választásokon a fideszes jelöltet, hanem
  inkább egy kommunistát, mint Gyoma-Endrődön (aki le is verte a kormánypárti
  jelöltet).

  Most csak ennyi jutott eszembe erről a jó emberről, aki
  egy részről sok embernek ad munkát (minimálbéren) de még több ember
  egzisztenciáját teszi tönkre a politikai „sehova-tartozása” miatt. Maradhatott
  volna suszter a kaptafánál és most sokan boldogabbak lennének.

 • Linda Gulyas

  Újabb nagyívű “tényfeltáró” cikk…várom, hogy mikor hozza végre nyilvánosságra a “független” Átlátszó igazi támogatóinak listáját. Hoppp csak nem ott lesz rajta Soros Úr? Hogy meglepődnénk…

 • Kiss Jenő

  Kedves Linda!
  Arra a Sorosra gondolsz, akinek az alapítványa fedezte Orbán Viktor angliai tanulmányinak a költségét, amikor még liberális gondolkodású volt a mi miniszterelnökünk?

 • Az 50 millás ingyen nóta szerepel-é benne?

 • Botka Lajos

  Na és a megbékélésre?!