Egyéb

Átlátszó a nyári fesztiválokon

Az Átlátszó stábja a nyáron sem pihen, de az évszakhoz igazodva kilépünk az online térből és személyesen is találkozhattok velünk országszerte.

A fesztiválszezont az Átlátszó a nyolcadik alkalommal megrendezett Zöld Nyári Egyetemen nyitotta. A tényfeltárókkal (D. Kovács Ildikó – Átlátszó, Vorák Anita – Direkt 36, Hadházy Ákos – Korrupcióellenes Szövetség) folytatott beszélgetésen arra kerestük a választ, hogy mi is folyik a tényfeltáró újságírás kulisszái mögött, hogyan vehet részt a korrupcióellenes közdelemben egy aktív állampolgár.

Az Átlátszó negyedik születésnapja a nyári budapesti buliszezon egyik csúcspontja lesz csütörtökön. Virtuális tüntetésen vehetsz részt, a politikusok kampányszámláiban turkálhatsz az adatsprinten, kipróbálhatod, milyen lehet munkanélküli segélyből élni, korrupciós játékot játszhatsz az Átlátszó Oktatás tagjaival és megkóstolhatod a Simicska-Nyerges duó, amerikai vízum, keményen dolgozó kisember verejtéke, gazdasági bevándorlók könnyei fantázianevű italokat.

A Bánkitó fesztiválon Mutyimentes Övezetet rendezünk be a Transparencyvel közösen. A korrupció átlátszó labirintusában bolyonghatsz majd a Telenor jóvoltából. Mindennap más és más közösségi játékokkal várunk, lesz oknyomozás, sarokba szoríthatod a Kétfarkú Kutyapárt elnökét a rázós sztorijaikkal, kvízben mérheted össze tudásodat a többiekkel. A K-Monitor korrupciós kvízén lemérheted, hogy te mennyire vagy hajlamos a korrupcióra.

A korrupciót bejelentők védelméről egy beszélgetést szerveztünk július 16-ára, ahol a K-Monitor a Transparency és a BeVéd képviselő fognak beszélgetni a hvg.hu újságírójának a moderálásával. Utána a leghíresebb bejelentőről, Edward Snowdenről szóló dokumentumfilmet nézheted meg a Bángyöngye Presszóban. Élő evoks szavazáson társadalmi kérdésekről mondhatod el a véleményed, és vendégünk lehetsz egy korrupciós fröccsre, amiből kilopták a bort.

A Bánkival párhuzamosan futó EFOTT fesztiválon hasonló programokkal várnak az Átlátszó Oktatás tagjai Velencén. A HÖK-ös balhékról és pártok ifjúsági szervezeteiről is többet megtudhatsz majd, ha odajössz a beszélgetésekre a civil faluba. A társadalmi vitát gerjesztő evoks szavazás és az aktív kérdezősködést igénylő korrupciós kiváló délutáni elfoglaltság másnaposan is.

Az idén jubiláló Művészetek völgye fesztivál utolsó napján, augusztus 2-án a Gólya Udvarban találkozhatsz átlátszósokkal, ahol a rendszerszintű korrupcióról fogunk eszmét cserélni. A fesztiválszezont a Szegedi Ifjúsági Napokon az Átlátszó Oktatással együtt zárjuk, ahol oknyomzó játékok során, csapatban való kvízjáték közben tanulhatsz sokat a felsőoktatást és az állami szerveket érintő korrupciós esetekről. Az élő evokson pedig a környékbelieket feszítő kérdésekben foglalhatsz állást.

D. Kovács Ildikó – Vágó Gábor

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1257 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás