Egyéb

Felfelé bukott a levélhamisítási ügybe keveredett ex-kabinetfőnök

Egy új minisztériumi főosztály, a Speciális Ügyek Főosztálya vezetői pozícióját kapta meg Hajas Barnabás, aki egy levélhamisítási botrány után mondott le kabinetfőnöki állásáról.

A 2015. június 2-i Magyar Közlönyben módosították az Igazságügyi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatát, így egy új, Speciális Ügyek Főosztálya nevű szervezeti egység jött létre, amelyet Hajas Barnabás fog vezetni. A közlöny szerint a főosztály feladata lesz többek között a minisztériumban előkészített előterjesztések véleményezése, a társadalompolitikai szempontból kiemelt koncepciók előkészítése, a miniszter által meghatározott stratégiai ügyek koordinálása, nemzetközi jogi összehasonlítások végzése – tehát gyakorlatilag minden. Ahogy az a közlönyben megjelent ágrajzon (2953. oldal) is látszik, az osztály közvetlenül a miniszter alá tartozik.

A Magyar Nemzet 2014. ősszel arról írt A TASZ irányítja a hivatalt? Című cikkében, hogy bizonyítékokkal tudja alátámasztani, miszerint az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala egyik főosztályvezetője a józsefvárosi tűcsereprogramról készült ombudsmani jelentésről a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezettel egyeztetett. Székely László ombudsman akkor közleményt adott ki, amelyben arról írt, hogy a levél a hivatal zárt levelezési rendszeréből származik, és nem szerepel benne a Társaság a Szabadságjogokért. „A levél az ügy előadója és a hivatali vezetői között, a jelentés tervezetének előkészítése során készült, és ismeretlen módon került a Magyar Nemzet birtokába.”

A Népszava nem sokkal később arról írt, hogy a kiszivárgott fotók Hajas Barnabás, Trócsányi László igazságügyi miniszter akkori kabinetfőnökének számítógépéről származhatnak. Sárosi Péter, a TASZ programvezetője szerint a levélváltást szándékosan torzítva, szelektálva és az üzenetek sorrendjét keverve hozták nyilvánosságra és nem figyeltek arra, hogy a képfájlok forrását megvédjék. Hajas 2014. szeptember 30-án lemondott tisztségéről „figyelemmel arra, hogy a józsefvárosi tűcsere-programmal kapcsolatban felmerült személyes érintettsége”, de a minisztériumból nem bocsátották el. Most főosztályvezetőként folytathatja a munkát.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Megosztás