Egyéb

Ideje lesz megtanulni: állami cégek alkalmazottainak fizetése nem magánügy

A közpénzre vonatkozó adatok nyilvánosak, nincs kibúvó, kiskapu, ez a magyar demokrácia egyik vastörvénye – írhatnánk, ha a miniszterelnök nem cáfolta volna meg saját tételmondatát azzal az szervvel kapcsolatban is (Alkotmánybíróság), amiről a kijelentést tette.

De a szöveg jól hangzik, és úgy tűnik, hogy a közpénzek kapcsán még igaz is. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal újabb ügyben erősítette meg a langlovagok.hu tűzoltóportál főszerkesztőjének beadványa alapján, hogy semmilyen törvényi hivatkozással nem kerülhető meg a nyilvánosság előtti elszámolás. A beadványhoz az Átlátszó is nyújtott kis segítséget.

A BM Heros Zrt. 100%-os állami tulajdonban álló gazdasági társaság, elsődlegesen tűzoltóautók gyártásával és javításával foglalkozik. A langlovagok.hu főszerkesztője a társaság egyes részlegvezetőinek (pl. szervízigazgató, termelési vezető) fizetését és egyéb juttatásait szerette volna megtudni a kimittud.hu-n keresztül beadott igénylésében.

Az állami cég válaszában jelezte, hogy a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvény alapján már közzétette egyes alkalmazottai jövedelmét, azon túlmenően azonban álláspontja szerint nem köteles közölni a kért adatokat, hivatkozva a munka törvénykönyvére is.

Persze egyik jogszabály sem az adatok nyilvánosságáról szól, így sok jelentőségük nem lehet egy közérdekű adatigénylés kapcsán, az Infotv. alapján viszont a közpénzekre vonatkozó adatok nyilvánosak. De ez az érv nem győzte meg az adatgazdát és megtagadta a fizetések közlését. Ezért az atlatszo.hu által nyújtott tájékoztatás segítségével a tűzoltóportál szerkesztője a NAIH-hoz fordult állásfoglalásért.

Várakozásunknak megfelelően a NAIH az igénylőnek adott igazat. Leírta azt, amit azok az atlatszo.hu olvasók, akik hajlandók jogi szöszöléseinket is elolvasni, már jól tudnak: az Alaptörvény alapján a közpénzekkel a nyilvánosság előtt el kell számolni, az Infotv. szerint pedig a közpénz kezelése önmagában megteremti a tájékoztatási kötelezettséget erre vonatkozó igény esetén.

Ezt a hivatkozást ugyan nem tartalmazza a NAIH állásfoglalás, de megjegyezzük, hogy az állami vagyonról szóló törvény 5. §-a szerint a közérdekből nyilvános minden, az állami vagyonnal való gazdálkodásra és az azzal való rendelkezésre vonatkozó, közérdekű adatnak nem minősülő adat, és az állami vagyonnal gazdálkodó vagy azzal rendelkező szerv vagy személy a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény szerinti közfeladatot ellátó szervnek vagy személynek minősül. A kör bezárult.

A NAIH elnöke felhívta arra is a figyelmet, hogy az igényléshez nem szükséges célt igazolni, ugyanakkor jelezte azt is, hogy  a közérdekből nyilvános személyes adatok is csak a célhoz kötött adatkezelés elvének tiszteletben tartásával terjeszthetőek, vagyis az alkalmazottak fizetése készletezés céljából ezzel együtt sem rögzíthető. A közpénzek nyilvánosságának célja az átláthatóság és a demokratikus ellenőrzés.

Ha a felszólításnak a Heros Zrt. nem tenne eleget, a NAIH pert indíthat az adatok kiadásáért.

M. Tóth Balázs

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Megosztás