Egyéb

Hatalmas botrány, nagy túlélővel – Sepp Blattert egyelőre nem érinti a FIFA-razzia

Szerdán a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kilenc jelenlegi vagy volt tisztségviselőjét vették őrizetbe – régóta várta már a közvélemény, hogy a világfoci korruptnak tartott vezetőire lecsapjanak. A hatalmas botrány azonban egyelőre teljesen érintetlenül hagyta a rendszer fejének tekintett FIFA-elnököt, Sepp Blattert, és nem érinti az utóbbi évek leggyanúsabb ügyeit.

„Olyan ez, mintha Al Caponét adócsalás miatt vinnék be” – kommentálta egy, a nemzetközi futball zűrös ügyeit jól ismerő amerikai újságíró azt, hogy szerdán egy svájci szállodában a nemzetközi futball több vezetőjét tartóztatták le a szervezetet érintő, több évtizede folyó csalások miatt. Kilenc jelenlegi és volt FIFA-vezető és négy, nemzetközi sportmarketingcégeknél vezető tisztséget betöltő személy érintett.

Az régóta közhely, hogy a nemzetközi futball tele van gyanús ügyekkel, hiszen hatalmas összegek fordulnak meg benne, így nem volt váratlan a botrány kipattanása, sőt a folyó vizsgálatokról is tudni lehetett. A maffiafőnökös hasonlat azonban sántít: mindenkinek az az érzése, hogy éppen Al Capone maradt ki a szórásból.

De miről is van szó? Svájci rendőrök vették őrizetbe a tisztségviselőket, de az rögtön egyértelmű volt, hogy a gyanúsítottakat azonnal kiadják az Egyesült Államoknak. Az intézkedések alapját jelentő eljárásokat az amerikai hatóságok indítottak, és ennek alapja az lehet, hogy 2016-ban éppen az USA-ban tartják a százéves Copa Americát, vagyis a „dél-amerikai foci-Eb-t”, először a versenyt felölelő kontinensen kívül.

Az amerikai főügyész, Loretta Lynch sajtótájékoztatóján azt mondta, a gyanúba keveredettek olyan üzemszerű csalási rendszert építettek ki, amellyel az elmúlt 24 évben körülbelül 150 millió dollár kenőpénzt tehettek zsebre. Az ügyek elsősorban a nemzetközi focitornák marketing-, közvetítési jogainak értékesítését érintik: a tisztségviselők pénzt fogadtak el cégektől a nekik kedvező döntésekért fejében.

Az amerikai vizsgálatok érintik két nemzetközi focitorna odaítélésének a folyamatát is: a 2010-es Dél-Afrikának adott világbajnokságról és az említett, 2016-os Copa Americáról hozott döntések során is vándorolhattak kenőpénzek korrupt futballvezetőkhöz.

Kikről van szó? Dél-amerikai, karibi vezetőket vettek őrizetbe – a közülük még aktívakat azonnal ki is zárták a FIFA-ból. Kipróbált bajkeverőkről van szó, akik közül többen voltak már eltiltva vezetői tevékenységtől is.

Jeffrey Webb mindeddig tekintélyes listát tudott magáénak, a FIFA alelnöke, végrehajtó bizottsági tagja, az Észak- és Közép-amerikai, Karibi Labdarúgó-szövetségek Konföderációja (emberi fogyasztásra alkalmas módon: CONCACAF) elnöke, a Kajmán-szigeteki szövetség elnöke; Eduardo Li szintén a FIFA végrehajtó bizottságának tagja és a Costa Rica-i szövetség elnöke; Jack Warner a CONCACAF volt elnöke, volt FIFA-alelnök, akinek egészen hosszú listája van a vele kapcsolatba hozott korrupciógyanús ügyekről; Eugenio Figueredo, az uruguayi futballszövetség jelenlegi elnöke, szerdáig a FIFA alelnöke és a Dél-Amerikai Labdarúgó-szövetség (CONMEBOL) korábbi elnöke; Rafael Esquivel a CONMEBOL végrehajtó bizottságának tagja, a venezuelai szövetség elnöke; José Maria Marin a brazil szövetség elnöke volt korábban és hazája futballjának talán leggyűlöltebb alakja, a futball-legenda Romario azt mondta róla, hogy száz évet kellene börtönben töltenie, annyira korrupt, politikusként a brazil diktatúra támogatója volt;  Nicolás Leoz a FIFA végrehajtó bizottságának tagja és 20 éven át a CONMEBOL elnöke volt, tavaly vonult vissza a FIFA-ból, amikor a vb-helyszínekről szóló döntéseket vizsgálta a szervezet; Costas Takkas Jeffrey Webb munkatársa, a Kajmán-szigeteki szövetség korábbi főtitkára; Julio Rocha, a Közép-Amerikai Labdarúgó-szövetség (UNCAF) és a nicaraguai szövetség korábbi elnöke.

Tekintélyes a lista, de a kezdetektől mindenkit az érdekelt, hogy az egész közeg legdörzsöltebbnek tartott alakja, Sepp Blatter a gyanúsítottak között lesz-e. Ő a dollármilliókkal kitömött, üzletileg csúcsra járatott modern futball feje. 1998 óta van posztján és hatalmát a korrupció hangulata lengi be, ennek betetőzése volt az azóta is folyamatosan kritizált döntés, amellyel a 2018-as focivébé Oroszországnak, a 2022-es torna Katarnak jutott.

A futballközvélemény elképzelhetetlennek tartja, hogy tiszta döntések születtek, utóbbi helyszínen pedig az a példátlan forgatókönyv valósul meg, hogy télen fogják rendezni a világversenyt. Tavaly a Sunday Times írt arról, hogy a katariak hogyan vásárolták meg a rendezésről döntő FIFA-tagországokat. A FIFA ugyan vizsgálatot indított az ügyben, de annak teljes eredményét nem volt hajlandó közzétenni.

A mostani ügyek és Blatter hatalma ott ér össze, hogy a svájci futballvezető hatalmának egyik támaszát az afrikai és ázsiai országok jelentik, de a közép-amerikai, karibi térségben is jelentős a támogatottsága. Az utóbbi évtizedekben jelentős összegek érkeztek fejlesztési céllal ezekbe az országokba, mintegy hűbéri rendszert kialakítva, és így biztosítva a hátországot Blatternek.

A botrány ráadásul azért Svájcban pattant ki, mert éppen most zajlik a FIFA kongresszusa, amelyen a 79 éves Blatter az újabb elnöki ciklusáért indul. A letartóztatások fényében az is felmerült, hogy halasszák el a tanácskozást, erre azonban nem került sor. Blatter bujkált egy kicsit a pénteki ülés előtt, és azt nyilatkozta, hogy jöhetnek újabb rossz hírek, de aztán ő nyitotta meg a tanácskozást. Ekkor már arról beszélt, hogy együtt kel úrrá lenni a problémákon és azért vannak itt, mert  képesek arra, hogy megoldják a gondokat.

A futballvezető következetesen azt állítja, hogy az égvilágon semmiről nem tudott azokból a visszaélésekből, amelyek a letartóztatásokhoz vezettek. Blatter kihívója egyébként a nála negyven évvel fiatalabb Ali bin al-Husszein jordán herceg az elnökségért.

Az ügynek azonban lehet, hogy nincs ennyivel vége, mert a svájci hatóságok a 2018-as és a 2022-as helyszínkijelöléssel kapcsolatban is ki akarnak hallgatni FIFA-tagokat. Ki tudja, talán ők eljutnak Blatterig.

Csepregi Botond

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Megosztás