Egyéb

Quaestor Hrurira: vége a haladéknak!

Megszűnt a Quaestor Financial Hrurira Kft. fizetési haladéka, a csődeljárás iránti kérelmet ugyanis a minap hivatalból elutasította a cégbíróság – derült ki a legfrissebb Cégközlönyből.

A Quaestor-csoport bedőlésében szerepet játszó kötvényeket kibocsájtó Hrurira csődjének/nem csődjének története egyre talányosabb fordulatokat vesz. A cég március 9.-én – miután, a Buda-Cash krachot követően megrohamozták az ügyfelei – jelentette be, hogy csődöt, azaz fizetési haladékot kér. Hivatalosan azonban csak március 19.-i dátummal nyújtott be csődeljárás megindítása iránti kérelmet a bíróságra, amelyről a bíróság 31.-én határozott, hogy elfogadja, s elrendeli a procedúrát. A csődeljárás kezdetét két nappal későbbi dátummal határozták meg: az eljárás április 2.-án indult.

Ehhez képest a mostani döntés egyrészt újdonság, másrészt viszont számos további kérdést vet fel, így főképp azt, hogy milyen okból változott meg a bíróság álláspontja, illetve hogy mi lehet a határozat következménye: a hitelezők megrohamozhatják most a Hrurirát? Adott esetben indulhat felszámolási eljárás is? A Hrurira cégbírósági aktájából nem derül ki a válasz.

A hivatalok sem törték magukat, hogy segítsék a megértést. A pénzügyi felügyeletet is ellátó Magyar Nemzeti Banknál írásban elküldött kérdéseink megválaszolatlanok maradtak, nem hivatalosan azt a feleletet kaptuk, hogy a Hrurirát az MNB nem ellenőrzi. Egyelőre a Fővárosi Törvényszék sajtóirodája sem válaszolt többszöri noszogatásunk ellenére sem. Mint eleve lehetetlenséget, elhárították a kérést, hogy megkérdezzék az eljáró cégbírát, Jackli Dóra Katalint, fogadná esetleg pár perce az Átlátszónak éppen a cégbíróság épületében tartózkodó munkatársát, segítve ezzel az eligazodást.

Az Átlátszó által megkérdezett szakértők (felszámolási ügyekben járatos közgazdászok) szerint a csődeljárás több okból is kétes kimenetelű lett volna. Az ügyvezető, Tarsoly Csaba előzetes letartóztatásban van, csődgondnok nincsen, de még nagyobb probléma lehet, hogy tisztázatlanok a Quaestor-csoport tulajdonviszonyai – erről egyébként a múlt héten az Átlátszó is cikkezett, ekkor az is kiderült, hogy a brókerbotrányokban eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi jogsegély keretében próbálkozik megtudni, ki is a tényleges fő tulajdonos.

Tarsolyék hétmilliárdos iowai fantomja – be sem jegyzett offshore cég részvényeivel fizetett a liechtensteini tulajdonos

Így az sem egyértelmű, kik írhattak volna alá például egy csődegyezséget. Csakhogy az esetleges felszámolás is nehézségbe ütközhet, hiszen a Hrurirának nincsen értékelhető vagyona (a cég saját tőkéje a 2013-as beszámoló készítésekor mindössze 12 millió forint volt), ráadásul az NNI bűnügyi zárlata terheli március 26. óta.

Igaz, követelései lehetnek: a kötvénykibocsájtásból befolyt pénzből állítólag a Quaestor-csoport egyéb tagjainak is jutott, csakhogy a bűnügyi zárlat mindre rá került. A kft kötelezettségállománya már 2013-ban 44,5 milliárd forintot tett ki.

Rádi Antónia

Frissítés:

megérkezett a Fővárosi Törvényszék válasza:

„A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény (Cstv.) 9. § (1) bekezdése szerint a bíróság az adós kérelme alapján ideiglenes fizetési haladéknak a Cégközlönyben történő közzétételéről rendelkezik. Az ideiglenes moratórium nem azonos a csődeljárás elrendelésével. Az ideiglenes moratórium addig illeti meg az adóst, amíg a bíróság érdemben a csődeljárás elrendeléséről nem határoz. A bíróság az adóst a csődkérelem hiányainak pótlására hívta fel. Az adós a hiányokat nem pótolta, ezért a bíróság jogerősen elutasította a csődkérelmet. A bíróság az elutasító végzés jogerőre emelkedését követően a Cstv. 9. § (5) bekezdése alapján az ideiglenes fizetési haladék megszűnésének közzétételéről intézkedett.

A fentiek szerint a Quaestor Financial Hrurira Kft. csődeljárását nem rendelte el sem a Fővárosi Ítélőtábla, sem a Fővárosi Törvényszék, a Cstv. 9. § (1) bekezdése alapján csak ideiglenes moratórium közzétételére került sor, ami nem azonos a csődmoratórium fogalmával.”

 

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás