Egyéb

Praktikus tanácsok Lázár Jánosnak az EU-támogatási térkép elkészítéséhez

Kedves Lázár János!

Azt olvassuk az Indexen, hogy Ön elkötelezett az agrártámogatások minél szélesebb nyilvánossága iránt, és az összes nyertes pályázat adatait egy teljes körű EU-támogatási térkép formájában viszi a kormány, majd a nyilvánosság elé. Ezt a törekvést csak helyeselni tudjuk, viszont az, hogy a projekt felesleges közpénzkidobás lesz-e vagy valóban fontos eszköz a támogatások átláthatóságában, a nem is olyan apró részleteken múlik. Ezért szeretnénk javaslatainkat még idejekorán megosztani Önnel.

1. Kereshetőség, feldolgozhatóság

Mindenek előtt fontos tudni, hogy az agrártámogatások az összes közpénzen belül már ma is az egyetlen olyan területet jelentik, ahol – ha nem is felhasználóbarát módon, de – igazán használható információk nyerhetőek az állam által közzétett adatbázisokból.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal nyilvános keresője ugyan el van dugva a honlap legmélyére, de fent vannak benne az agrártámogatásokra vonatkozó alapadatok (ki, milyen jogcímen és mennyi támogatást kapott). Jól mutatja, hogy mennyire csak a dolog formális letudása volt a cél, hogy a 2010 előtti adatokra vonatkozó linkeket utóbb nemes egyszerűséggel leszedték a többi kereső elérését tartalmazó közzétételi listából (de a keresők maguk fent maradtak: 2007, 2007-2008, 2008-2009, illetve egy közben elfogadott törvény alapján új bontásban 2008, 2009).

Viszont tud két olyan dolgot – az adatbázist nyilvánossá tevő bizottsági rendelettel összhangban – a meglévő adatbázis, amit nem kellene kiönteni a fürdővízzel: jól lehet benne a kedvezményezettekre keresni, és lehet az adatbázisból feldolgozható (táblázatos) formában adatot exportálni. Ez tette lehetővé azt is, hogy az elmúlt években informatív összefoglalók láthassanak napvilágot a támogatások legnagyobb haszonélvezőiről.

Uniós agrártámogatások adatbázisa: zöldbárókat gazdagítanak az adófizetők

Ezeket az összefoglalókat amúgy a Miniszterelnökség is ismeri és használja: másként elég nehéz lenne megmagyarázni, hogy miért éppen ugyanazokat a vállalkozásokat sorolja a Csányi-, a Simicska- és a Leisztinger-csoporthoz az Indexnek kiszivárogtatott összesítés, mint a K-Monitor.

Az exportálhatóság követelése több, mint egyszerű, lustaságból fakadó újságírói sirám. Lehet, hogy az, hogy az MVH-nál lehet exportálni, a Miniszterelnökség uniós támogatási honlapján pedig nem, a konkrét keresés szintjén csak annyi különbséget jelent, hogy a Csányi Pincészet éves agrártámogatásairól szóló összesítést fél perc alatt elő lehet állítani, míg Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának 50, a 2007-2013-as fejlesztési időszakban elnyert uniós projektje esetében ugyanezzel az összegzéssel akár perceket is el kell bíbelődni.

Ugyanis az exportálás lehetővé teszi, hogy az adatbázist valaki egészében elemezze vagy annak adataira akár külső alkalmazást fejlesszen, annak hiánya viszont lényegében kizárja ezeket.

2. Több információt!

Nekünk a meglévő adatbázissal nem is az a legfontosabb bajunk, hogy nincs hozzá térkép, komolyabb nehézség, hogy hogy nincs egységes keresőfelülete a 11 külön adatbázisnak.

Ennél is fontosabb, tartalmi hiányosság azonban, hogy nem szerepel az adatbázisban adat arra, hogy hol és mekkora területen gazdálkodnak a kedvezményezettek, és az sem, hogy  – ahol ennek jelentősége van – mi volt az adott támogatástípuson belül a támogatás konkrét célja és eredménye.

Az uniós agrártámogatási rendszer sajátosságaira tekintettel (a legtöbb támogatás normatív jellegű, azaz nem a pályázati kiírás és az egyes pályázatok tartalma, hanem a projektkiírás a meghatározó) már az is komoly vívmány lenne, ha olyan mélységben szerepelnének az egyes támogatásokra vonatkozó adatok, mint a többi uniós támogatásról a Széchenyi 2020-as palyazat.gov.hu honlapon.

3. Ha térkép, akkor a MePAR

Ami az uniós agrártámogatások legfontosabb szeletét jelentő területalapú és egyéb, földterülethez kötődő támogatások nyomon követhetőségét illeti: ma is létezik közpénzből működtett adatbázis az uniós támogatásra jogosító mezőgazgasági területekről. Ez pedig a Mezőgazdasági Parcellaazonosító Rendszer, röviden a MePar böngészője, aminek az adatbázisa alapján amúgy maga a támogatásigénylés és -elbírálás is alapul.

Régiók, megyék és kistérségek szintjén egy új térinformatikai nyilvántartást létrehozni ezekre a támogatásokra nem sok értelme és haszna lenne: ahhoz, hogy tudjuk, hogy melyik uniós támogatást melyik terület után vették igénybe, a MePart kell összekötni a nyilvános támogatási adatok között is a kifizetések listájával.

4., Dobjon egy csontot a norvégos civil szektornak

Végül pedig, ne vegye sértésnek, de számos állami adatbázis rendszeres, agyvérzésig tartó tanulmányozása után úgy gondoljuk, hogy az ilyen típusú fejlesztések terén nem áll, soha nem is állt a helyzet magaslatán az állam. Adja ki korrupcióellenes civil szervezeteknek a nyers adatokat és a munkát, mindannyian jobban járnánk úgy.

Címlapkép: innen.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás