Egyéb

Átláthatóbb közbeszerzések: mostantól naponta frissül a Közpénzkereső-honlap

A hivatalos Közbeszerzési Értesítő átláthatóbb, könnyebben kereshető alternatívájaként működő Közpénzkereső mostantól naponta frissül, így még egyszerűbb lesz megtalálni, mely cégek nyerik el a közpénzből működtetett projekteket.

A Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) projektje nemcsak az újságírók, de a közbeszerzések iránt érdeklődő állampolgárok dolgát is megkönnyíti. A Közpénzkereső ugyan már korábban elindult, de a napi letöltés és adatfeldolgozás eddig nem működött.

A honlap üzemeltetői mostantól nem csak a 2005. január 1. – 2015. május 11. között lezajlott több mint 100 ezer közbeszerzés adatait teszik könnyen elérhetővé és letölthetővé magyar és angol nyelven az érdeklődők számára, hanem minden nap reggel 6 óráig feldolgozzák az előző napi magyar közbeszerzések adatait és lehetőség szerint beillesztik ezeket a kozpenzkereso.eu már elkészült adatbázisába.

Így mindenki számára elérhetővé válik a magyar közbeszerzések adatainak rendezett áttekintése, a fontosabb statisztikák, ábrák kiszámítása, és a kiválasztott adatok letöltése.

Közlik a versenyző (benyújtott) ajánlatok számát és a felhasználók által tetszés szerint kiválasztott ajánlatkérők, nyertes cégek, piacok, területi egységek esetében a versenyző ajánlatok számának fontosabb statisztikáit (átlag, medián, szórás). A CRCB legújabb kutatásai szerint a benyújtott ajánlatok száma nagyon jó közelítő mutatója annak, hogy az adott közbeszerzéshez a korrupciós kockázatok milyen szintje kapcsolódik. Egy ajánlattevő esetén ez a kockázat rendkívül magas, míg négy-öt vagy több ajánlattevő esetében pedig meglehetősen alacsony.

A CRCB által kifejlesztett CRI (Korrupciós Kockázati Index) értékei egyelőre csak a 2009-2012 közötti közbeszerzésekre érhetők el. Fontos tudni azt is, hogy bizonyos tenderek kimaradtak az adatbázisból, a CRCB azonban ezeket a projekteket egy listába foglalva szintén közli a honlapon.

A CRCB úgy véli, hogy elsőrendű nemzeti érdek, hogy a közbeszerzések során a magyar állam intézményei a közjó érdekében használják fel az Európai Unió adófizetőitől és a magyar adófizetőktől származó pénzügyi forrásokat. Ehhez azonban minden magyar és európai polgárnak pontos és naprakész információval kell rendelkeznie a közbeszerzések fontosabb adatairól, az ajánlatkérőkről, a nyertesekről, a közbeszerzések során vásárolt termékekről és szolgáltatásokról, és nem utolsó sorban azokról az árakról, amelyeken a beszerzés megtörtént.

Ezen felül minden polgárnak, ajánlatkérő intézménynek, versenyző cégnek, vagy a közpénzek elköltését ellenőrző intézménynek fontos tudnia azt is, hogy egy-egy közbeszerzés, illetve közbeszerzések különböző almintái milyen korrupciós kockázatok mellett valósultak meg.

A Közpénzkereső honlapját korábban az Átlátszó is tesztelte, hogy milyen eredménnyel, arról itt olvashatnak.

D. Kovács Ildikó

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás