Egyéb

Mennyi az annyi: MTVA-s bloggerek fizetése

MTVA-s adatigényléseinkkel már Dunát lehetne rekeszteni, de nem tehetünk róla, hogy a közmédia folyamatosan alapanyagot ad a kérdezősködéshez. A köztévé 2015. tavaszi átalakulása során is volt miről érdeklődni a KiMitTud-on keresztül, például arról, hogy az MTVA mennyit fizet a bloggereinek.

Schmidt Mária, Békés Márton, Szita Károly, Cser-Palkovics András, Páva Zsolt, Lánczi Tamás, Prőhle Gergely – csak néhány név azok közül, akik a hírcsatornává vált m1 honlapján blogot indítottak az MTVA felkérésére. A megállapodás szerint ráadásul fizetés is jár az úgynevezett bloggazdáknak, vagyis akik kezelik és szerkesztik az egyes blogokat, illetve a posztírásért is jár juttatás.

Tudni szerettük volna, hogy pontosan mennyire éri meg a közmédiának blogolni, és reménykedtünk benne, hogy ez egyszerű adatigénylés segítségével is meg fogjuk tudni, ezért 2015 elején két ízben is közérdekű adatot kértünk ki az MTVA-tól. Először február 26-án adtunk be egy adatigénylést a KiMitTud portálon keresztül, amelyben kikértük az urbanusblog.hu, gazdablog.hu, mozgasterblog.hu, messzelatoblog.hu, latoszogblog.hu szerzőivel kötött szerződéseket, amelyek tartalmazzák a szerzőknek járó javadalmazást.

Az MTVA elég sajátos módon válaszolt az adatigénylésre. Ahelyett, hogy elküldte volna a dokumentumokat, válaszukban belinkelték saját bloguk, a Skoff Elza egy posztját, amelyben az adatigényléseket úgy próbálták beállítani, mintha valamilyen demagóg dolog lenne és hogy az adatigénylőknek semmilyen más célja nem lenne vele, minthogy az MTVA munkáját rossz színben tüntessék fel. Ettől függetlenül a posztba belinkeltek egy újabb oldalt, ezúttal az MTVA sajtóközleményét, amelyből ténylegesen kiderült a bloggerek díjazása. Legalábbis egy része. Azt ugyanis leírták, hogy a bloggazdák mennyit kapnak a szerkesztésért (0 – 250 ezer forint), azt azonban nem, hogy a posztok egyedi díjazása hogyan is áll.

Még több MTVA

Akár havi félmilliót is kaphatnak az MTVA bloggerei

Százezrek kormánypárti bloggereknek – az MTVA közzétette a szerződéseket

“Közszolgálati” média: 1 millió forintra perli Bródy Jánost az MTVA egy Facebook bejegyzés miatt

Átlátszós képzésre jelentkezett az MTVA, de aztán lemondták, mert a Norvég Civil Alap finanszírozza

Nemcsak Áder, Menczer Erzsébet fia is az MTVA-nál dolgozik

Az MTVA műsorvezetője is Szanyi vendégei közt volt Brüsszelben

Locsifecsi közpénzből: mennyit kapott az MTVA-t képviselő ügyvéd jogi nonszenszeiért és időhúzásáért?

Éppen ezért 2015. márciusban újabb adatigényléssel fordultunk a köztévéhez, amelyben azt kértük, küldjék el nekünk, hogy a blogok indulása óta összesen mennyi pénzt fizettek ki az egyes bloggereknek a posztjaikért. A választ megkaptuk és ebből már pontosabb következtetéseket tudtunk levonni. Miután megnéztük, hogy egy adott hónapban ki hány posztot írt a blogokra, ezzel a számmal elosztottuk az MTVA-tól kapott számokat és kiderült, hogy tényleg nem rossz üzlet a közmédiának írni. Egy posztért ugyanis kb. 30 ezer forintot fizetnek, tehát ha valaki csak hetente egy darab posztot ír – ami nem egy nagy vállalás – egy hónapban az is 120 ezer forint jövedelmet jelent, és ehhez jön még az esetleges bloggazdai alapjuttatás.

A szerencsések, mint például Lánczi Tamás így akár a bruttó 380 ezer forint plusz áfás fizetés mellé akár 160 ezer forint is hozzájöhet még a posztokból, ez pedig havi fél milliót jelent az egyébként a Századvégnél dolgozó Lánczinak. Szita Károly Kaposvárról a polgármesteri fizetése mellé könyvelhetett el 250 ezer + 150 ezer forintos keresetet a blogolásból, míg Bunford Gerda corvinusos politológus hallgató 120 ezer forintot keresett a posztokkal, 70 ezer forintos alapfizetés mellé.

D. Kovács Ildikó

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás