Egyéb

A Betyársereggel fenyegeti Érpatak polgármestere a Mandiner újságíróját

Ami mindeddig párszáz kilométerről szemlélve dilinyós militánsok skanzenének tűnhetett, már nem csak Érpatakon rémálom: a Szálasi Ferenc nyilas nemzetvezetőt méltató Orosz Mihály polgármester exportálta „modelljét”. A szélsőjobbos településvezető a lincshangulat közelébe uszítja a Jobbik-szövetséges Betyársereget, mivel nem tetszett neki Stumpf András mandineres újságíró múlt csütörtöki facebook-posztja. Fenyegetőzik, miközben ő követel magának hatósági védelmet.

„El kéne kezdeni az ilyeneket meglátogatni civilben meglepetés szerűen, csak hogy mennyire van vér a faszában ,levideózni aztán azt feltenni a You tubra !!!! Mit szóltok ?”

– ezt (bemásolt helyesírással) Magyar Betyár nevű kiemelt hozzászóló javasolta a Betyársereg oldalán kommentelve az írást, amely Stumpf András, a Mandiner főmunkatársa pár napos Facebook-bejegyzése (publikus saját poszt, nem mandineres közlés) miatt Stumpf és Orosz Mihály Zoltán, Érpatak szélsőjobbos körökben sztárolt független polgármestere közötti vitát ismerteti. A Betyársereget Orosz fűti, és nagyon úgy fest, hogy ő is okosítja ki.

Facebookos posztjában az újságíró egy videóról mondja el a véleményét – utóbbit erpatakimodell – névjegye szerint Érpataki Modell Országos Hálózata – felhasználó töltötte fel a Youtube videómegosztóra.

A kicsit több mint négyperces felvétel maga a sötét középkor: egy rossz fizikai és kétséges mentális állapotban lévő helyi férfi a végtelenségig megalázkodva kér bocsánatot a polgármestertől állítólagos rendbontása miatt. Stumpf a felháborodott posztjában azt közölte, hogy megfordult a fejében szabadcsapat szervezése, és Orosz hasonló megalázása is.

A polgármester a jelek szerint komolyan vette a posztoló retorikai fordulatait – így például lószaros csizma nyalogatását és valagba rúgást -, először magánüzenetben tiltakozott Stumpfnál, majd annak válasza „valahogyan” elkerült a Betyársereghez, ahol fel is használták a cikkhez.

stumpf

És innen elszabadult a pokol: az újságíró számos életveszélyes fenyegetést kapott újnyilas körökből, miközben a polgármester későbbi magánlevele sem nélkülözte a fenyegető élt.

Mint az Átlátszónak Stumpf elmondta, annak idején nem kívánta a témát felemelni azzal, hogy cikket ír, elegendőnek tartotta a Facebook-posztot, most pedig bízik abban, hogy az őt riogatók megmaradnak az üzengetés szintjén.

Orosz és a Jobbik-közeli szabadcsapatként is ismeretes – 2009-ben Szegeden az újabban néppártos imázst mutató parlamenti párttal és más szélsőjobbos szervezetekkel együttműködési megállapodást is szignáló – alakulat összejátszását maga a polgármester sem titkolja, ellenkezőleg.

A médiához is eljuttatott, feljelentésnek tűnő levélben kérte a belügyminiszter, a legfőbb ügyész és az országos rendőrfőkapitány segítségét, mondván, „támadó jellegű szabadcsapatok” veszélyeztetik.

Az úgymond „szabadcsapat” Orosz szerint már csatlakozott tagjaként említ másokat is – köztük Szőnyi Szilárdot, a Heti Válasz főszerkesztő-helyettesét, Weyer Balázst, az Origó, és Hirschler Richárdot a hvg.hu volt főszerkesztőjét -, őket állítólag az alapján szemelte ki, hogy korábban pozitív kommentekkel látták el a bejegyzést Stumpf oldalán.

Ellenkező esetre, mármint ha a címzett hatóságok nem lépnek az Orosznak tetsző módon, a polgármester kilátásba helyezte, hogy „természetesen” elfogadja Tyirityán Zsolt barátja és a Betyársereg segítségét. A militáns csoport honlapján közölte: a Betyársereg „ott lesz, ha jön a csőcselék”, kigyúrt férfiak csoportképének aláírása pedig „veled vagyunk, Zoli”.

Korábbi cikkeink Érpatakról

Ökörsütéssel és ételosztással kampányol Érpatak polgármestere

Ahol csődöt mondott a jogrendszer: az Érpatak-szindróma

Gyújtogatás, fenyegetés, erőszak és rengeteg per kíséri az “érpataki modell” diadalmenetét – VIDEÓRIPORT

Ki fizeti az érpataki polgármester politikai utcaszínházát?

Kurucinfós cikkek után verték meg az érpataki jogvédőt – itt a jegyzőkönyv

Az úgynevezett érpataki modell szélsőjobbos körökben a rend, minden más közegben a hivatali félelemkeltés, az újhungarizmus szimbóluma. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei faluban vertek már jogvédőt – szintén némi internetes hecckampány után -, maga a polgármester követett el magánlaksértést a település jegyzője ellen, illetve akasztotta fel szimbolikusan Benjamin Netanjahu és Simon Peresz izraeli vezetők alakjáról formázott bábukat.

 

Gyújtogatás, fenyegetés, erőszak és rengeteg per kíséri az “érpataki modell” diadalmenetét from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Elsősorban mégis a lakosság kiszolgáltatott, ötletszerűen megbélyegzett tagjait zaklatják, Orosz a jelek szerint legalábbis – az ominózus videó egyebek mellett erre is tanulság -, nem az igazi szabolcsi nehézfiúkban keresi az ellenséget, hanem ott, ahol nem ütközik ellenállásba. Ha ellenben mégis, akkor nyomban verőlegényekhez siet.

Rádi Antónia

Címlapkép: Betyársereg.hu

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás