Egyéb

Fidesz-közeli vizes mutyi erdélyi kapcsolattal

Tovább bővül az Erdély-szerte fidesz-közeli üzletember-párosnak tartott Csigi Levente és Nagy Szabolcs magyar és uniós közpénzekkel tömött vállalkozásbirodalma.

NGWS Vízügyi Zrt. néven gépgyártással foglalkozó céget alapított Csigi Levente erdélyi üzletember, a Tőkés László nevével fémjelzett, Fidesz-közeli Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács volt Kolozs megyei elnöke, illetve Csigi több másik cégben is üzlettársa, Nagy Szabolcs. Ő Németh Zsolt korábbi külügyi államtitkár egykori bizalmas kollégája. Legfőbb közös érdekeltségük az egykori magyar állami tőkealap-kezelő Carpathia Zrt., amelynek jelenleg Nagy a vezérigazgatója, Csigi, valamint az általa vezetett kolozsvári Lorin S.r.l. pedig a részvényese.

A 2013-ban 128 millió forint árbevétel mellett 16,3 millió forint adózott eredményt elért Carpathia az idén februárban 24,5 millió forintos pályázatot nyert a Fővárosi Vízművek tenderén pénzügyi tanácsadásra, tavaly pedig 20 milliós szerződést köthetett Budafok-Budatétény fideszes önkormányzatával, amelynek pályázati tanácsokat adhat.

Közpénzből épül a Fidesz erdélyi hátországa

Mennyibe került az erdélyi Demokrácia Központ-hálózat a magyar adófizetőknek?

Magyar állami vállalatok százmilliós adományai segítik az erdélyi Fidesz-projektet

A Carpathia és Nagy is tulajdonos a 2013-ban alakult Carpathia Vízierőmű Kft.-ben, amely még az év novemberében 190,8 milliós EU-támogatást nyert el a szentgotthárdi törpe vízmű megépítésére. Nagy ezen kívül számos kisebb magyarországi vállalkozást futtat, köztük egy trafikcégben is kültag – történetesen abban a XXII. kerületben, amellyel a Carpathia tanácsadásra szerződött, és amely kerület vagyonkezelő cégében 2008-ig ő maga is az igazgatóság tagja volt.

Nagy ezen felül közvetett társtulajdonos a legnagyobb erdélyi könyvkiadóban, a Kriterionban. Utóbbi szegedi testvércégében, a szegedi Kriterion Bt.-ben Csigi érdekelt.

Gebasz a Tündérkertben. Indul az erdélyi tényfeltáró blog

A Csigi-Nagy párosról régi szóbeszéd, hogy ők a Fidesz gazdasági kijáróemberei Erdélyben – ez azonban, föltéve, hogy a hír megalapozott volt, alapjaiban megváltozhat. Részben Németh Zsolt politikai háttérbe szorulása okán, de főképp azért, mert a Fidesz időközben kiegyezett a reprezentatív romániai magyar párttal, az RMDSZ-szel, amellyel évekig kifejezetten hűvös volt a viszonya, s így kevésbé égető a szüksége az EMNP-s kapcsolatokra.

Rádi Antónia

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás