Egyéb

Orbán fogorvosának cégeinél is vizsgálódik az Európai Bizottság

Összesen 19 olyan, az Európai Unió által finanszírozott projekttel kapcsolatban merültek fel problémák, amelyek a 2007-2013-as ciklus gazdaságfejlesztési operatív program során nyertek el támogatást. A Világgazdaság által megszerzett listán szerepel Orbán Viktor fogorvosának több cége is. A vizsgálat miatt felfüggesztették az át nem utalt támogatások kifizetését.

Magyar Fogászati Turizmus Szervező Kft., a Malév Air Tours, OTI Orvosi Turizmus Zrt. – ezek azok a cégek, amelyek Orbán Viktor fogorvosának, Bátorfi Bélának az érdekeltségi körébe tartoznak és amelyeknél most az Európai Bizottság vizsgálódik.

A Világgazdaság értesülései szerint a gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) hat kifogásolt projektje az 1. prioritáshoz, az innovációs fejlesztésekhez tartozik, és csak egy pályázat került fel a listára a 2. prioritás, a vállalkozások komplex fejlesztése területéről.

Az nem derül ki a dokumentumból, hogy egyes pályázatokra lebontva milyen kifogásokat fogalmaztak meg Brüsszelben, de a bizottsági határozat utal arra, hogy a kifogások döntő része a pályázat keretében igénybe vett szolgáltatások, vagy a bevont szakemberek bérének, illetve a beszerzett gépek túlárazására vonatkozott.

Azt is kifogásolták, hogy a kedvezményezett és a szállító között összeférhetetlenség állt fent, valamint nem tudták elszámolni a fejlesztést és gondok voltak a projekthelyszínek megválasztásával is. Az Európai Bizottság által április 10-én meghozott döntés értelmében három prioritásra vonatkozóan, általános érvénnyel felfüggesztette a még át nem utalt támogatások kifizetését.

Ahogy arról már korábbi cikkünkben írtunk, a Bátorfi Bélához köthető cégek több esetben is nyertek GOP-támogatást. A Magyar Fogászati Turizmus Szervező Kft. 2013. márciusban 1,3 milliárd forintot, 2013. decemberben 248 millió forintot, a Malév Air Tours Kft. 2013. októberben 57 millió forintot, 2013. decemberben 137 millió forintot, az OTI pedig 2013. decemberben 173 millió, illetve 249 millió forintot kapott a GOP-pénzekből.

Hárommilliárd forinthoz közelítenek az Orbán fogorvosához köthető cégek állami támogatásai

A Bátorfi és Társa Fogászati Kft. 505 ezer forintot kapott a KMOP-ból, valamint 2014. júniusban a Magyar Fogászati Turizmus Szervező Kft. nevével nagyrészt azonos programra 400 millió forintot is megítéltek a rendkívüli kormányzati tartalékból – igaz, az erre vonatkozó szerződéseket 2014. augusztusban még nem kötötte meg a Nemzeti Munkaügyi Hivatal.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás