Egyéb

Megszűnnek a nemzetközi szakok – kivéve a Nemzeti Janicsárképző Egyetemen

Lehet, hogy vissza nem térő (utolsó) lehetőség előtt állnak a most végző gimnazisták: ebben az évben még jelentkezhetnek a Nemzetközi tanulmányok BA szakra. Vagy másképp: újabb csapás érheti a kancellári rendszer sújtotta felsőoktatást.

A kormányzat a nemzetközi tanulmányok BA szak megszüntetésére készül, ezzel egyeduralmat biztosítva a felsőoktatás  Patyomkin falvaként létrehozott Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) nemzetközi szakjainak. A közszolgálati egyetem helyzetbe hozása annak az egyértelmű beismerése lehet, hogy a felsőoktatásban kialakuló piaci versenyben az NKE alul maradna.

A nemzetközi tanulmányok piaci alapokra helyezett, bevételt termelő szak, melyre túlnyomórészt költségtérítést fizető diákok juthatnak be. Az alapszak fizetőssé tételével a kormányzat már korábban gyakorlatilag elzárta e szakon a tanulás lehetőségét a társadalom leszakadó rétegei elől. A döntéshozók újabb lépésként – bár korántsem az esélyegyenlőség megteremtése jegyében – az alapszak teljes felszámolására készülnek.

Ezzel egyidejűleg az NKE is lépett, 2015-ben létrehozta új karát, a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kart. Az új kar egyelőre a 2016-tól rivális nélkül maradó Nemzetközi igazgatás és Nemzetközi biztonság- és védelempolitika képzéseket indítja.

Az NKE-t a 2011. évi XXXVI. törvénnyel hozták létre, az „összehangolt és tervezett utánpótlásképzés” biztosítására. Az egyetemi struktúrából kiemelt intézmény esetében a fenntartói jogokat a közigazgatás-fejlesztésért, a rendészetért és a honvédelemért felelős miniszterekből álló testület gyakorolja. Így az NKE-nek még kancellárra sem volt szüksége, hiszen maga az egyetem egy nagy kancellária.

A kancellári hangulat jegyében itt rektori körlevéllel kibocsátott öltözködési kódex van érvényben, melynek előírásait, például a sportcipő, az erős smink vagy a világos színű farmer tilalmát, illetve a térd fölött legfeljebb 5 cm-rel végződő szoknya vagy a zárt cipőhöz rendelt harisnya követelményét az NKE-n „folyó képzések speciális erkölcsi tartalmával” indokolják.

A katonai intézmények hangulatát idéző egyetemi weblapon a rektornak rendre feltűnik a „Heti gondolata”, egy-egy magvasnak szánt idézet, amit rövid rektori bölcselkedés vezet be: a rektor közvetítésével még II. Vilmos  gondolataival is megismerkedhetünk „Kényszerből, önvédelemből, tiszta kézzel és tiszta lelkiismerettel rántunk kardot, telve szilárd hűséggel, Isten iránti alázattal, ellenségeinkkel szemben pedig harci dühvel!

Az egyetem új Nemzetközi Karának „rendeltetése a közigazgatási szervek diplomáciai és egyéb nemzetközi feladatainak ellátásához szükséges utánpótlás biztosítása, a külképviseleti és európai uniós intézményekben dolgozó szakemberek felsőfokú képzése”.

Nézzük meg, mi áll-e az öndefiníció mögött, játszunk el azzal a gondolattal, mi történik ha enkáesítik azokat a képzéseket, ahol az unióval kapcsolatos speciális ismereteket (pl. EU fejlesztési pénzek felhasználása) oktatnak. Ezeknek a központosítása mögött vajon nem az a szándék áll, hogy az EU pénzekkel/fejlesztéssel kapcsolatos ismeretek állami monopóliumként létezzenek a kiválasztottak számára? Ez nem minősül-e tiltott támogatásnak, versenykorlátozó megállapodásnak (kartell), esetleg egyszerűen korrupciónak?

Ráadásul mindez a belügyminiszter és az igazságügy-miniszter aktív közreműködésével zajlik. Vagy tegyük fel, nem szokatlan-e, ha az uniós szakemberek képzését például a belügyminiszter ellenőrzi. A nemzetközi tanulmányok szakokon végzettek korábban természetesen nemcsak az állami szférában helyezkedtek el, hanem például transznacionális vállalatoknál, nemzetközi civil szervezeteknél.

Gondoljunk csak bele, milyen esélye nyílik majd valakinek az NKE-n megszerzett ismeretanyaggal egy nemzetközi szervezetnél vagy egy nemzetközi emberi jogi civil szervezetnél munkát vállalni.

Ha pedig az a cél, hogy az NKE csak az államnak képezzen, akkor a tervezett lépés azt jelenti, hogy bizonyos, a nem állami szférára képesítő szakok fizetős változatát is egyszerűen betiltják. Azaz lesz tiltott tudás, amivel kapcsolatban akkreditált képzés Magyarországon nem lehetséges. A nyugatra repülő hallgatók mellett a kalandvágyból itthonmaradók számára újraindulhatnak a repülőegyetemek.

Mindenesetre úgy tűnik, 2015 az utolsó év, amikor a továbbtanulás előtt álló középiskolai diákoknak megadatik, hogy az NKE mellett más választásuk is lehessen. További kérdés, hogy mi jöhet még, felmerül-e majd például az orvosképzés megszüntetése és a nemzeti igazgatási orvosképzés létrehozása.

Persze, a kormányzati tanácsadók mondhatnák azt is, hogy a szakbetiltás a vélelmezett cél elérését nem feltétlenül segíti, s az eddigieknél is szélesebb társadalompolitikai intézkedések szükségeltetnek.

Vegyünk egy példát: ha az a kormányzat hivatalos álláspontja, hogy a Föld lapos, ezt a csillagászat betiltása nem teszi önmagában elfogadottá. Szükségesnek mutatkozik például a fizika vagy a történelem szak megszüntetése, de felmerülhet óvodáskortól kezdődően a teljes lakosság átképzése a Föld laposságára.

Majtényi Balázs

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás