Egyéb

Egy sikersorozat vége: a köztévéből is kitennék Simicska cégét

Évente nagyjából 2,8 milliárd forinttól eshet el a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Hung-Ister Zrt., ha a köztévé nem velük gyártatja le a lottósorsolásos műsort. Márpedig a Blikk értesülései szerint az MTVA-nál erre készülnek.

Iparági forrásokra hivatkozva írta meg a Blikk, hogy a köztévénél „mindent megtesznek azért, hogy találjanak valami kiskaput arra, hogy megszűnjön a szerződés a Hung-Ister és a Szerencsejáték Zrt. között”. A cég több mint tíz éve gyártja a szombati lottósorsolást, az élő szerződésük 2019-ig érvényes, a Hung-Ister több százmillió forintot költött arra, hogy megfeleljen a Szerencsejáték Zrt. igényeinek, ez nehezíti a szerződés felbontását. Ráadásul a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is elkezdett vizsgálódni a Hung-Isternél, egyelőre csak a dokumentumokat kérték be tőlük.

A cégnek a Szerencsejáték Zrt.-vel két élő szerződése van: az egyik a műsorok elkészítéséhez szükséges stúdiók berendezéséről, a technikai eszközök üzemeltetéséről és a rendelkezésre állásról szól, ez évente 506 millió forintot jelent. A másik szerződés szól magáról a Szerencseszombat, illetve a támogatói spotok elkészítéséről, ez egy 2,4 millió forintos szerződés.

A Hung-Ister azonban nem csak ezt az egy műsort gyártotta az MTVA számára. Amint arról korábban már mi is beszámoltunk, a holland ötlet alapján készült Magyarország, szeretlek vetélkedőért összesen 256 millió forintot kapott a cég, ez 12 epizódot jelentett. A műsort azóta megszüntették.

Azt, hogy hogyan folyik ki a Szerencsejáték Zrt.-n a Hung-Isterhez a közpénz, már egy 2011-es cikkünkben elemeztük. Sorsolási műsorokra akkor 3 milliárd forintot költött egy évben a hazai, állami tulajdonú sorsjáték-monopólium. A Hung-Ister felügyelőbizottságában egykor ott volt Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet egykori főszerkesztője, aki nemrég viharos körülmények között távozott a laptól, Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korrupciós botrányba keveredett elnöke, valamint a trigránitos Nyúl Sándor, akinek neve egy 12,5 milliárdos furcsa közbeszerzésnél is felbukkant.

A Céginfo adatai szerint fb-tag volt még az MSZP-s Dávid Gyula, a Simicska-szövetséges Nyerges Zsolt, és a Strabag-kijáróember Aczél Zoltán is. A Hung-Ister még az első Fidesz-kormány idején, 1999-ben kötött 10 éves szerződést a műsorgyártásra.

Frontbarátság egymilliárd fölött: Pártszivattyú a szerencsepénzeken

Szocialista felügyelettel kaszál milliárdokat a lottón egy Fidesz-közeli cég.  Évi 150-170 milliárdos árbevételéből rendre mindössze 5-6 milliárd forint adózott nyereséget produkált az állami tulajdonú hazárdjáték-monopólium, a Szerencsejáték Zrt. az elmúlt években. Most kezdődő cikksorozatunkban annak járunk utána, miért folyik be olyan kevés osztalék a kvázi-monopolhelyzetben lévő állami óriáscégektől a központi költségvetésbe, mire költik ezek a köztulajdonban lévő vállalatok a bevételeiket. A Szerencsejáték Zrt. esetében elsőként a sorsolási műsorok elkészítésének költségét vizsgáltuk. Tovább 2011-es cikkünkre.

A cég vezérigazgatója 2014. február óta Fazekas Csaba, aki munkássága révén bekerült a Nemzeti Együttműködés Médiarendszerének Arcképcsarnokába is. Fazekas, ugyan csak három hónapig, de az MTVA vezérigazgatója is volt, korábban ugyanezt a posztot látta el a Hír Tv-nél is, illetve egy ideig a Hungexpo Reklám Rt. elnök-vezérigazgatójaként tevékenykedett.

D. Kovács Ildikó

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás