Frontbarátság egymilliárd fölött:
Pártszivattyú a szerencsepénzeken

szrt

Szocialista felügyelettel kaszál milliárdokat a lottón egy Fidesz-közeli cég.  Évi 150-170 milliárdos árbevételéből rendre mindössze 5-6 milliárd forint adózott nyereséget produkált az állami tulajdonú hazárdjáték-monopólium, a Szerencsejáték Zrt. az elmúlt években. Most kezdődő cikksorozatunkban annak járunk utána, miért folyik be olyan kevés osztalék a kvázi-monopolhelyzetben lévő állami óriáscégektől a központi költségvetésbe, mire költik ezek a köztulajdonban lévő vállalatok a bevételeiket. A Szerencsejáték Zrt. esetében elsőként a sorsolási műsorok elkészítésének költségét vizsgáltuk.

Kevesen tudják, hogy a Szerencsejáték Zrt. (cégtörténet, PDF) az ország egyik legnagyobb tévéműsor-megrendelője. A sorsolási műsorokra idén közel 3 milliárd forintot költ el az állami cég közbeszerzési eljárás nélkül, a beszállító pedig egy sok szempontból politikaközeli műsorkészítő, a Hung-Ister Zrt. (cégtörténet, PDF), melynek tulajdonosai 50 százalékban a Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozó B-Reklám Kft. (cégtörténet, PDF), 50 százalékban pedig a szövevényes (új-zélandi, majd osztrák) offshore hátterű, Bányai Péter ügyvédhez köthető Thyramos Kft. (cégtörténet, PDF).

Illusztris társaság

A Hung-Ister Zrt. felügyelőbizottságában korábban szerepelt Nyúl Sándor, a Trigránit csoport vezérigazgatója, Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet tulajdonos-főszerkesztője, és Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jelenlegi elnöke is. A 2010-es kormányváltás óta a felügyelőbizottság tagjai Dávid Gyula ügyvéd, az MSZP pártalapítványa, a Táncsics Alapítvány felügyelőbizottsági tagja, Nyerges Zsolt ügyvéd, a Fidesz háttérembere, és a bécsi illetőségű Aczél Zoltán, aki korábban a Strabag osztrák építőipari konszern magyarországi kijáróembereként tett szert kétes hírnévre.

Nyerges és az anno a Heti Válasz által leleplezett Aczél a 2010-es kormányváltás után együtt kerültek be a Magyar RTL Televízió Zrt. igazgatótanácsába is. A Hung-Ister Zrt. vezérigazgatója 2005 – 2010 októbere között, majd 2011. márciusa óta ismét az a Fazekas Csaba, aki a közbeeső időszakban a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), korábban pedig a Hír Televízió vezérigazgatója volt.

A Szerencsejáték Zrt. és az 1998-ban alakult Hung-Ister Zrt. kapcsolata még az első Orbán-kormány idején kezdődött, először 1999-ben kötöttek tízéves szerződést a sorsolási műsorok gyártására. A 2009-ben lejárt szerződéseket még abban az évben új szerződésekkel hosszabbították meg. Hogy kiderítsük mi áll ezekben a szerződésekben, Hanzély Ákos 2011. tavaszán közérdekű adatigényléssel fordult a Szerencsejáték Zrt.-hez a szerződéseket kérve, amit az állami vállalat határidőn belül teljesített is, rendelkezésünkre bocsátva a tetemes mennyiségű iratanyagot.

Szövevényes konstrukció

A Szerencsejáték Zrt.-től megkapott szerződések arról tanúskodnak, hogy a két cég szövevényes konstrukciót dolgozott ki a sorsolási műsorok elkészíttetésére. Eszerint a Szerencsejáték Zrt. a Pólus Centerben bérel egy 4000 négyzetméteres stúdiókomplexumot évi 370 millió forintért, amelyet alvállalkozóval üzemeltet. A stúdiókomplexum üzemeltetését alvállalkozóként a Hung-Ister Zrt. végzi évi 408,7 millió forintért. Ezért cserébe a Hung-Ister Zrt. biztosítja a technikát és a szerződés mellékletében meghatározott létszámú üzemeltető személyzetet (üzemeltetési szerződés, PDF).

A stúdió, a technika és az üzemeltető személyzet megléte azonban nem jelenti azt, hogy a műsorok el is készülnek, hiszen a gyártásra külön szerződést kötöttek a felek. A vállalkozási szerződés (PDF) szerint a Szerencsejáték Zrt. – az általa bérelt és a Hung-Ister Zrt. által 408,7 millióért üzemeltetett stúdióban – leforgatott műsorokért újabb vagyonokat fizet. A heti 68 perc sorsolási műsor elkészítése heti több mint 30 millió forintba kerül, ami évente közel 1,6 milliárd forintot tesz ki.

A vállalkozási szerződés szerint a Hung-Ister Zrt. biztosítja a szükséges technikát és személyzetet – amelyet az üzemeltetési szerződés szerint a Szerencsejáték Zrt. egyszer már kifizetett neki – míg a számhúzókat, a sorsolási bizottság tagjait a közjegyzőt és a sorsolást lebonyolító technikai személyzetet a Szerencsejáték Zrt. biztosítja. A 2009-ben újrakötött szerződés még alacsonyabb összegről szólt, de 2010 decemberében módosítottak a szerződésen (szerződésmódosítás, PDF). A szombati sorsolási műsor 15 perccel hosszabb lett, a vállalási ár pedig hetente 10,5 millió forinttal növekedett.

Ha egy üzlet beindul

A két fél közötti gyümölcsöző kapcsolatnak itt azonban még nincs vége, a kormányváltás óta további szerződéseket is kötöttek. A hetente megjelenő Szerencse Híradót további bruttó 5,5 millió forintért gyártja a Hung-Ister Zrt., ez a tétel 2011-re vonatkozóan újabb 231,4 millió forintot jelent (vállalkozási szerződés [PDF], szerződésmódosítás [PDF]). 2010. decemberében újabb 395 millió forint + áfa összegű keretszerződés kötöttek a felek, amely szerint a Hung-Ister Zrt. készíti a Szerencsejáték Zrt. reklámanyagait is (vállalkozási keretszerződés, PDF).

A keretszerződés alapján az „Üldözi a szerencse” kampány reklámanyagai bruttó 61,6 millió forintért készültek (vállalkozási alkeretszerződés, PDF). A „Rendezze Ön az életét” kampány pedig bruttó 113,9 millió forintba került (vállalkozási alkeretszerződés, PDF).

A sorsolási műsorok elkészítésére a Szerencsejáték Zrt. 2011-ben összesen bruttó 2,276 milliárd forintot költ, és ezen felül fizeti még a Fortuna Stúdió bérleti díját is. Mindezek alapján számításaink szerint a Szerencsejáték Zrt. egy percnyi sorsolási műsorért több mint 561 ezer forintot fizet a Hung-Ister Zrt.-nek. És ezzel még nem fogytunk ki a szerződésekből.

A Szerencsejáték Zrt. által bérelt stúdiókomplexumban ugyanis hetente mindössze nettó 80 percnyi műsort vesznek fel, így sok szabad kapacitással rendelkezik. Ezt a szabad kapacitást a megállapodás értelmében a Hung-Ister Zrt. hasznosíthatja. A bérleti szerződés értelmében (bérleti szerződés, PDF) a Hung-Ister Zrt. bérli a Fortuna Stúdió szabad kapacitásait évi 100 millió forintért. Márpedig a szabad kapacitások nem maradnak kihasználatlanul, hiszen korábban hat évig itt vették fel a Fábry Show és a Legyen Ön is Milliomos műsorok epizódjait is. Azt nem tudjuk hogy a Hung-Ister Zrt. mennyiért értékesíti ezeket a szabad kapacitásokat, de nagyon meglepődnénk ha nem térülne meg busásan az a 100 millió forint.

(Folytatjuk)

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Tom

  Ez mind szép, de laikusként csak nagy számokat lát az ember… De hogy viszonyulnak ezek a milliók/milliárdok a piacon amúgy “szokásos” árakhoz? Mennyiért lehet üres stúdiót bérelni? Mibe fáj egy percnyi (mondjuk vetélkedõ, licenc díj nélküli) mûsor?

 • efftars

  ÉBERSÉG ELVTÁRSAK, DJ NYITRAI MOST NYÚLJA LE AZ EGÉSZ NÉPNEMZETI HíRKÖZLÉST…

 • efftars

  Ha már atlatszo.hu és Bodoki basztatás…
  a Magyar Hírlaptól (is) kikérhető a meg nem nevezett információs forrás? Aki ráadásul csak zavart keltett a Fidesz sajtókommunikációs gerillaharcában??? Egy (ellen)precedens próbát megér :)))

  itt a cikk:

  http://www.magyarhirlap.hu/belfold/nyitrai_zsolt_is_tavozhat_a_kabinetbol.html

 • nyicsevó

  azért az, hogy bérli a teljes stúdiót majd ugyanezért még kifizet megint mindent kissé necces, forint értéktől függetlenül.

 • zsg

  Emberek, gondoljatok már bele a számokba. A sorsolási csodaműsor elkészítéséhez elég (lenne) egy ~100-200 m2-es helyiség, amit bármelyik irodaházban kibérelhetsz évi 6-8 MFt-ért (A kategóriás házban). A szereplők közül a modell gyerekek majdnem ingyen dolgoznak, a képernyőért megéri nekik. A kötelező emberek (műsorvezető, közjegyző, kameraman, stb.) fejenként heti 1 teljes nap kifizetésével – szerintem – boldogok, ez 100 eFt/nap/fő díjjal évi 50-70 MFt (10-14 főre). A menedzsment és egyéb dologi költségek ki kell jöjjenek még 20-30 millából/év. A technika bérlete/amortizációja lehet évi 20-30 MFt. Biztos kihagytam valamit, de mindent a maximumon véve, meg durván felszorozva 1,5-tel (biztonsági ráhagyás, profit, stb.) a reális vállalási ár nem lépheti át a 180-200 MFt-ot.

  Ezt kell szembe állítani a kifizetett miliárdokkal. Így már érthető, hogy miért került bele a téma az “egymilliárd feletti pártszivattyú” kategóriába.

 • zsg

  Ja, azt se felejtsük el, hogy a Szerencsejáték Zrt. évi 20-21 MrdFt értékben vesz igénybe szolgáltatást. Ha csak a felénél működik ez a fajta rendszer, akkor évi 5-8 milliárd forint pénz lopódik el, csak ebben az állami cégben.

  És akkor önérzetesen megsértődnek, ha azt mondja a pórnép egyszerű fia: minden politikus köztörvényes bűnöző, tolvaj.

 • l3ssth4nz3r7

  +1 gomb kéne, mert faszbukkom nincs. Amúgy hajrá

 • Buffalo Jerky

  Az ilyen cikkek olvasásakor mindig eszembe jut, hogy a mainstream politikai közbeszédben, baltól a jobboldalig, mindenki neoliberálisozik. Meccsoda nagy neoliberális rendszerben élünk, tényleg! Még több pénzt az államnak, még sok ilyen céget! 😀

  Nyilván nem véletlenül lett szitokszó a liberális: a legeslegerősebb érdeke minden hatalmon lévő és hatalomra törő erőnek – pártoknak és azok holdudvarának -, hogy jó nagy legyen az állam, sok-sok ilyen cégen keresztül tudjanak minél nagyobb nagyságrendekben lopni. Minél több állami monopólium, minél több állami cég, minél több adóbevétel = minél kevesebb (neo)liberalizmus = minél magasabb korrupció.

  A sok hülye meg nem a saját eszére, hanem a politikusok szövegeire hallgat, beszopja a dumát, meg az SZDSZ-szel meg a melegekkel azonosítja a liberalizmust. Nem érdekelne különösebben, ha ezáltal nem az én zsebemből (is) húznák ki a pénzt.

 • Dankó

  végre valami konkrétum…
  kíváncsian várom a folytatást.

 • Éhbér

  6%-os almizsnáéert dolgoztatják a ” Partnereiket”

 • myazaki

  Ne feledjük el kedves olvasók, hogy az SZRT, a költségvetés egyik kedvenc fejőstehene – és úgy látszik, mielőtt odaér, még néhányan rátolják a fejőgépet. A szerencsejátékba befolyt pénz, kétszeresen adózik – hívhatjuk reménykedési adónak is, amit a magyar állampolgárok évente elköltenek, egy olyan játékra, ahol egyedül az állam nyer, és ezt matematikai alapokon szépen ki van számolva. Néhány éve van csak keletje a látszat PR megoldásoknak, hogy kultúrára költik a befolyt összeget. A jelek szerint megvan a módja annak, hogy közben jusson oda is, ahol számítanak rá…no more comment.

  • gadam

   Egy szerencsejáték cég esetében előre matematikai számításokat csak akkor lehet végezni, ha kevés, vagy nincs benne ismeretlen változó!
   Ez a helyzet pedig csak akkor áll elő, ha csalnak!!!
   Akkor valóban előre tervezetten lopják a pénzt!
   Ezt az is alátámasztja, hogy:
   1. A “rendszer váltás” óta eltelt huszon…év nyerési statisztikája köszönő viszonyban sincs az azt megelőző negyven akárhány(!) év statisztikájával! A nyeremény halmozódik, halmozódik és egyszer csak jön a gondosan azonosíthatatlan “nyertes” és a pénz eltűnik!

   2. Ilyen irdatlan szakadék soha nem volt a teli találat és az azt követő nyerési összegek között!

   3. Korábban név/cím társult a nyerteshez

   4. Ilyen birka a magyar még soha nem volt, hogy sem számon nem kéri a történteket, sem nem bojkottálja az egyetlen, monopol helyzetben lévő
   csaló szercsenjáték céget!

 • Saki

  Hogy is szól a mondás? Mindenki a saját szerencséjének a kovácsa? Nem értem mi a gond, az urak (?) komolyan vették és kovácsolgatják padlógázzal a jónép meg lelkesen pengessen az adósságcsökkentö alapba az ostoba … Ilyenek után miért is nem egyenesedik ki a kasza az egyszemü emberek zsebében? 😉

 • brekkencs

  Ez egyértelmű és csúnya lopás. Vajon mikor veszik észre az emberek mi folyik itt?

 • Vendelgéza

  Bárcsak annyi lenne amennyit tudunk.De jóval több.Hivatalosan szétlopják az országot.

 • A Hung-Ister Zrt. mérlege nyilvános és abban 2010-ben 1,56 MrdFt árbevétel szerepel. A nyeresége sem csekély: 339 mFt volt, amit teljes egészében kifizettek osztalékra (úgy látszik, sem forgóeszköz feltöltésre, sem eszköz beruházásra nincs szükség a cégben – pedig a befektetett eszközök értéke 215mFt-ról 178 mFt-ra csökkent). Mondjuk én is kivenném a pénzt egy olyan cégből, amelynek a bankbetétei egyetlen év alatt 107 Mft-ról, 191 mFt-ra híztak. Ám tudjuk, hogy más megfontolások is léteznek; ez pedig a cég likviditása. Ebben viszont nem rózsás a helyzet: a felhalmozott vagyon mindössze 41 mFt, és a ki nem fizetett alvállalkozói számlák 2010. december 31-én 514 mFt-ra rúgtak (ezek egy része kapcsolt vállalkozásnak való 169m Ft osztalék tartozás, más része meg rejtélyes 204 mFt “egyéb kötelezettség”). A mérleg még egyéb nyalánkságokat is tartalmaz. Az árbevételből a költségeket és az értékcsökkenést levonva kapjuk meg, hogy a cég 10 dolgozója mennyi hozzáadott értéket termelt 2010-ben. Egy főre vetítve ez 47 mFt. Az országos kisvállalati átlag 3 mFt, az ideiglenesen nálunk állomásozó multinacionális cégek átlaga 12 mFt/év/fő, az ország legnagyobb gyárában, az Audinál 42 mFt/fő-t tudtak elérni. Ám mindezeken túltesz a Hung-Ister Zrt. és 47 mFt-ot tud produkálni! Mindezt átlagosan havi nettó ~150eFt-os fizetésű alkalmazottakkal… Nekem nem úgy tűnik, hogy ez a cég kénytelen lenne a szokásos magyar árverseny iszapbirkózásban részt venni… Az is egy érdekes törekvés a tulajdonosoknál, hogy mindent pénzt igyekeznek kivenni, szinte semmit nem hagynak bent a cégben – ez nem arra utal, hogy hosszú távon gondolkodnak… S még az alvállalkozóknak kifizetett 1 MrdFt számlák tartalmi elemzésébe bele sem kezdtünk – hiszen azok tartalma nem nyilvános…

 • alkar70

  Óvatos megjegyzés – Budai Úr figyelmébe: ha egy cég évi 370 millióért bérel valamit, majd ennek használatát mondjuk heti egy nap kivételével továbbadja évi 100 millióért (legyünk nagyon nagyvonalúak, tartson egy napig a 80 perces műsor felvétele), vagyis a kapacitás 6/7 részét a bérleti díj negyedéért átengedi: az milyen bűncselekmény?

  Én nem vagyok jogász, de ez biztosan bűncselekény.

  • Kobak

   Az egész kísértetiesen emlékeztet a gyurcsányi “megveszem az államtól, azután visszabéreltetem vele, a bérleti díjból meg fizetem a vételár részleteit” Szalai utcai vagy őszödi kormányüdülő konstrukciókra, melyeket a korábbi ellenzék, most kormánypárt hevesen támadot.
   Igaz, azokaban nem volt benne simlicska 🙂

 • zum-zum

  Az állami cégek kifizetőhelyek. Lehet a privát cégeket is kritizálni, de nincs olyan állami cég ami ne kifizetőhely lenne.

  De ameddig a népek jobban utálják a multikat, a kapitalizmust stb. addig a politika államosítani akar, megakadályozni a részleges privatizációt is. Persze fordítva is működik: minden politkus állam párti is, mert tudja, hogy annál többet lehet lenyúlni minél több és nagyobb az állami cég.

  Érdekes, hog pl. a pécsi Tettye cég feleannyi nyereséget csinált mint a francia multi kezében lévő, miközben (i) árat emeltek szignifikánsan és plusz (ii) vagy 100 embet még kis is rúgtak. Nyilván amatőrök kezében, párt-alvállakozókat megbízva a cég működése a szokásos állami cég színvonal lesz.

  Kérdés a MOL-t megveszi-e az állam és az is kifizetőhely lesz? Simán lehet, de ez elsz most a PPP konstrukciók kivásárlása. Honna tudjuk, hogy egy PPP projekt értéke 50 Mrd vagy 60 Mrd (és abból 10 Mrd-ot nem osztanak vissza Simicskáéknak). A PPP-k visszavásárlása (több százmilliárd elköltése) lesz a valaha legnagyobb biznisz a fidesz pártkasszáknak (ebből az mszp ebből nem fog kapni).

 • X

  A magyar oknyomozók mikor nőnek fel a feladathoz végre? News of The World-nél bevetett megoldásokat itt is nyugodtan lehetne használni. Telefon lehallgatások, titokban készített videófelvételek. Kezdődhetne a dolog a feleséget tartó képviselők kurvázási szokásainak feltérképezésével. Aztán folytatódhatna azzal, hogy ki, milyen autóval jár, hol lakik huzamosabb ideig. Ezek olyan bonyolult dolgok lennének? Orruk alá mikrofon, hadd beszéljenek, aztán a videót odadörgölni az orruk alá.

  • efftárs

   amíg ilyen büszkén és ostobán twittereznek a pénzünkből brüsszelből, addig max. egy kis fehér port érdemes az orra alá tolni és nem mikrofont…

 • Zazie a metró4en

  De hiszen ők is “csak” a javunkat akarják….

 • mendson

  “A 2010-es kormányváltás óta a felügyelőbizottság tagjai Dávid Gyula ügyvéd, az MSZP pártalapítványa, a Táncsics Alapítvány felügyelőbizottsági tagja…”Szóval ez egy jereváni rádiós dolog.Mert ugye a 2010 stimmel ,de a kormányváltás elött és most 2011.08.16-án már nem fb.tag.Szóval kedves Bodoky úr kérdezném jelen pillanatban ki az mszp ürge a vezetésben.Na,de ha lenne is..emlékezetem szerint volt egy pacák aki négyszer is meg akarta reformálni a pártfinanszírozást és még Puchnak is nekiment.Nos találós kérdés,ki volt az? És mit is irt akkor az eseményről a +savanyú,de a mienk” magyar wikileaks alapítója?

  • köszönni meg én fogok

   Tényleg nekiment Puchnak? Mikor? Hol? Én csak arra emlékszem, hogy feldobta a dolgot, mert népszerűnek tűnt, egy hét múlva meg már el is felejtette… Ezt nem nevezném küzdelemnek. Gyáva megfutásnak annál inkább, ha jóindulatú vagyok. Parasztvakításnak, ha rosszindulatú.

  • köszönni meg én fogok

   Az viszont igaz, hogy ha a Táncsicsos ember már nincs benne az FB-ben, akkor ki most az MSZP (Puch) embere? Lehet, hogy nincs is már tengely, hanem éppenhogy kiszorították őket innen (s már csak Simicska, a Féltengely van)? Plusz Strabag, a pálya minden pontján bevethető

   • atlatszo

    Nem csak az FB-ben vannak/voltak szocik, az 50 százalékos tulajdonos Thyramos Kft. is MSZPSZDSZ-közeli. A szerződéshosszabbításokat pedig 2009-ben írta alá az SzZrt. akkor még a szocik által kinevezett menedzsmentje, konkrétan a híres Székely Gábor volt akkor a vezérigazgató.

 • iBandee

  Kemény írás. Még bele kellene jobban menni, és részletezni, hogy a Hung-Ister-ből kik kaptak osztalékot, és ez hogyan szinkronizál az ő vagyonosodásukkal.

 • Vendég

  Ez a szép, ezekben az állami tulajdonú magáncégekben.

 • Nelottózz

  “Az állam a legrosszabb gazda.”

 • Rezső

  Érdemes lenne megnézni, hogyan cserélnek posztokat kormányváltáskor a FIDESZ és az MSZP “delegáltak” a SZER-ben és vele kapcsolatban lévő cégeknél! Izgi…!

 • zsg

  Mély hallgatás van a sajtóban a Kocsis István & Co. meggyanúsítása ügyében. Bár még csak két marginális ügyben van elővéve, de ezek szerint már nem érinthetetlen. Talán előveszik a többi 20-30 milliárdért is. Mindenesetre, ha végre tényleg nem tud a képünkbe röhögve elsétálni, akkor többet értél el, mint a komplett magyar rendőrség+rebisz+KBH+NBH+SZBE együtt.

 • Pingback: A politika igazi arca | Nemtudomka politblogja()

 • grozsa

  Két kérdés:
  1./
  Mikor jön a folytatás?
  2./
  Miért nem vette át egyetlen site sem eddig az infókat, miért hallgat minden orgánum erről?

  • Hodzsa Naszreddin

   Egy kérdés (válaszul 2.-re):

   Na miért?

 • Isnyu

  Én mé nem tudok bekerülni egy ilyen fejőstehénbe?????

 • Tutty

  SZRT a hirdetési pénzek elköltésével is segíti aktuális pártját: idén 700 millió Ft-nyi hirdetést vettek a Fidesz Class FM-jében.

 • Csaqk ott fönt tudják, mi-miért van, s mi miért nincs !!!

 • Kisokos

  gusztustalan amit csinálnak ,de az egész országban ez megy,közben emberek éheznek!!!!!!

 • Mimue9

  Régóta suttogják az összepaktálás lehetőségét, de ez most bizonyító erejű. A pártok ezért hiteltelenek a választók szemében.

 • Pista Kis

  jaja nincsbe-semmire szülni bűn!—-persze bizonyos tervszerűen élősködő rasszok nagyon is tudatában vannak ennek…..születésszabályozás kell….ha már agyilag nem tudják felfogni a bűnüket!!!——no meg a sok-sok adakozás helyet teret kellene végre engedni a TERMÉSZETES SZELEKCIÓNAK—-KEMÉNY AMIT ÍRTAM—DE ÉLŐSKÖDŐKRE NINCS SZÜKSÉGE EGY TÁRSADALOMNAK SEM!—SZÍNTŐL FÜGGETLENÜL!!!

  • ukotaf

   Igen, kemény, amit írtál, de legalább tisztában vagy vele és ez becsülendő. Nem teljesen értek egyet Veled, de ez az én egyéni szoc. problémám. Azért fogadd üdvözletemet, tisztelettel: Baranyai György

   • Pista Kis

    nem jó szót írtam nem is kemény…HANEM INKÁBB NAGYON IS IGAZ!A társadalom olyan ,mint a test, a rák kétféleképpen szűnik meg, radikális kivágják…vagy sugár kezeléssel megállítják a tovább burjánzást, jó magam ez utóbbi híve lennék. A WHO IS JÓL LÁTJA, HOGY EZEN LÉNYEK NEM FOGJÁK FEL,HOGY SZAPORODNI AKKOR KELL, HA VAN IS HOVÁ IS MIRE————–a szegénység oka, hogy olyanok szülnek FELELŐTLENÜL, akik önmagukat is képtelenek ellátni, ezt kell leállítani!—–FELELŐSSÉGTUDAT-AHOL HATNI KÉPTELEN szellemi szint túlságosan alacsony szintje miatt, ott egy picit radikálisabb módszer kell—–az utódok szenvedését megelőzendőn.

    • ukotaf

     Vettem. De az ösztönök ellen nincs mit tenni, hiába a védekezés, nem használják, tehát nem segít. 22-es csapdája. Ettől még fogadd üdvözletemet. Tisztelettel: Baranyai György

     • Pista Kis

      Az EMBER A FELELŐSSÉGTUDATTÓL LESZ EMBER—– aki ezzel nem bír-az számomra nem ember—-meg kell vele értetni-tanítani—persze kurucziában ehhez 500 év is kevés volt.

  • Kovács Zoltán

   Könnyű másokat megítélni, és főleg olyan “bűnökben”, amivel kapcsolatban mi védettek vagyunk. A sok gyerek-szegénység összefügg egy harmadik tényezővel is, az pedig az iskolázatlanság. Az élősködő pedig az, aki tudatában van annak, hogy másokat kihasznál, és a pozíciójával él vissza. Ezt inkább a populista felelőtlen politikusra érvényes. Arra, aki könnyű, és gyors megoldásokat kínbál szavazatért cserébe, és mindig a sztereotípiákra alapozza az állításait.

   • Pista Kis

    a politikusok genetikájukban kódoltan olyanok amilyenek(fejvesztés és teljes elszámoltathatóság terhe mellett kellene őket megválasztani!!!) ,…de amikor az ország megtermelt gdp-jének 20%-a különböző kiadások révén az élősködők élik fel…nos számomra…ez undormány!AKI NEM TESZ HOZZÁ NE IS KAPJON.!!! A WHO IS EZEN FÁRADOZIK, HOGY A SZAPORODÁSUKNAK GÁTAT VESSEN…CSAK SAJNA TOLVAJ-PEDOFIL VATIKÁNI CSUHÁS BANDA ELLENÁLL——-még a végén a sok-sok pedofil kölyök utánpótlás nélkül maradna!

    • Pelléné Lizák Klára

     Te beteg vagy!!!Kezeltesd magad gyorsan!!!

     • Csaba Budai

      Sajnos az ő betegségére nincs gyógymód… 🙂

     • Pista Kis

      SZEMBESÜLÉS HELYETT KÖNNYEBB ÚT A MENEKÜLÉS……ami a gyenge emberkék sajátja !

     • Csaba Budai

      Az állandó nagybetüvel írás pedig az ostobák sajátja… 🙂

     • Pista Kis

      Azért kell a nagybetű,mert a sok tanulatlanka ezt sem érti, hátha kis betűvel írnám!—olvasás még csak-csak megy , de az értelmezés-megértés- felfogás hármasára úgy látom esély sincs !NEM gond, az a szellemi játszótér már nagyon- nagyon alacsony nekem, TÉZIS-ANTITÉZIS-SZINTÉZIS—–ha vannak érvek , szívesen vitázom bárkivel ,de csak szópufogtatással tények nélkül soha sem vitázom, mert rangomon aluli.

     • Pista Kis

      Beteg az-aki nem érti amit olvas—azaz értelmezési analfabéta—-írtam—tényeket írtam—kell olvasni és értelmezni angolul, németül,olaszul és franciául———minden le van írva-….no persze ki kell mozdulni a szellemileg sötét és sivár balkáni kurucziából—–melyik leírt ténnyel nincs tisztában???? a pedofil szó nem tetszik?Ha beszél olaszul belinkelem ÖNNEK , hogy több pedofil püspököt és érseket véd pápa ő úrasága—és nem adja ki a polgári bíróságnak—-addig is keresek ÖNNEK a könnyebb szembesüléshez néhány magyarul megjelent cikket—láthassa kedvenckéit erkölcsi fertőben fetrengeni——-SZEMBESÜLJÖN A VALÓVAL!!!——–http://444.hu/2014/01/17/benedek-papa-400-papot-rakott-ki-gyerekek-molesztalasa-miatt/ ——http://nepszava.com/2011/04/magyarorszag/a-puspoki-kar-vedi-a-pedofiliat-cenzurazna-a-sajtot.html ——http://vs.hu/gazdasag/osszes/1-4-milliard-euro-dugipenzt-talaltak-a-vatikanban-0215?utm_source=hrstrt&utm_medium=rss&utm_campaign=main —–AZ IGAZÁN BRUTÁLIS LELEPLEZŐ CIKKEK OLASZOL OLVASHATÓK…KÉR BELŐLÜK????AMIT ÉN ÁLLÍTOK A WHO IS EZT ÁLLÍTJA , NÉZZEN UTÁNA !…..TUDJA–A TUDÁS HATALOM!—–a túlszaporodást meg kell állítani!A MACSKÁM IS CSAK ANNYIT KÖLYKEZIK,AMENNYIT EL IS TUD LÁTNI—-az ő magas intelligenciáját nem lehet megkérdőjelezni….sok-sok két lábon járó lénnyel szemben!!!!!—OLVASSON ÉS SZEMBESÜLJÖN….LINKELJEK CIKKEKET A WHOTÓL IS??????

     • Petrik Imre

      Jöjjön Borsodba-Szabolcsba-Hajdúba………….

     • Pista Kis

      Ami a lényeghez tartozik, ne tegezzen, kérem !

    • Petrik Imre

     IGAZAD VAN -PISTA KISS
     Amerikában több lesz a nigger 2050-re-azok is hasonló kaliberűek

     • Pista Kis

      Az igazán nagy gond a WHO szerint Dél-Amerika, Afrika és persze Ázsia önmagukat ellátni képtelen lényeinek a túlszaporodása.PERSZE BIZONYOS TUDATLAN FAJVÉDŐK , AKIK SEMMI TUDÁSSAL E TÉNYEKRŐL NEM RENDELKEZNEK, álhumánus meggyőződésből pufogtatnak , szakmaiatlanul és minden fundamentumot nélkülözve.

     • Abrakadabra

      most is egy néger a világ egyetlen szuper hatalmának a vezetője, és ön mint nagy fehér über ember , melyik hatalomnak a vezetője?

    • Satyala

     A gdp 0,86%-a megy segélyekre! Németországban ez 2%! Csak a tisztánlátás kedvéért! Mindenki azt hiszi, hogy a segélyek miatt megy tönkre az ország, pedig nem!

     25 éve semelyik kormány nem foglalkozott a cigánysággal, pedig ők voltak az elsők akik kiestek a munkaerőpiacról! Kaptak helyette segélyt és családit!
     A kormányok késztették rá őket a féktelen szaporodásra, mert csak így tudták biztosítani a saját túlélésüket!

     Felnőtt két generáció, amelyik már azt tanulta otthon, hogy ha megakarsz élni, akkor gyerek kell, mert munkát úgy sem kapsz!

     Ez a probléma önmagától nem fog megoldódni, de már a hoz is egy jól működő gazdaság kell hogy a megoldásba bele lehessen kezdeni! Olyan gazdaság, amelyik feltudja vállalni a cigányság integrációját, mert ha nem akkor polgárháború lesz, mielőtt a cigányság létszáma eléri a kritikus szintet!

     • Pista Kis

      számoljon utána , téved és nem keveset!

     • Satyala

      Munkanélküli-járadékra, munkanélküli-segélyre és szociális segélyezésre
      összesen kb. 150 milliárd forintot költött a magyar állam 2010-ben. Ez a
      nyugdíj nélkül számított összes szociális célú támogatások hat
      százaléka, a GDP-nek pedig mindösszesen 0,6 százaléka. Eközben a
      munkaképes korú, de nem dolgozó népesség más csoportjainak ellátása,
      például a korhatár alatti öregségi nyugdíjasoké és a korhatár alatti
      rokkantnyugdíjasoké külön-külön több mint 300 milliárd forintba került.

      Hirtelen nem találom a frisset, de emlékszem a 0,86%-a tavalyról, ami idén még csökkent is!

     • Pista Kis

      no akkor még számolgasson…nagyon messze jár a valóságtól!!!

     • Satyala
     • Pista Kis

      Egyébként magasan teszek az országukra , az irigy és buta népük még a szánalmat sem érdemli meg !

     • Satyala

      Azt hittem hogy tájékozatlan, de valójában csak rosszindulatú, és buta…! 🙂

     • Pista Kis

      TÉVED.—csak unom az e témában az országban meglévő szellemi sötétséget…leírom ÖNNEK is vagy megérti vagy nem , nem érdekes…500 év elteltével is ASSZOCIÁLIS LÉNYEK …ENNYI, NEM EMBEREK …LÉNYEK….SAJÁT SZARUKNAK KÉPTELENEK WC-T ÁSNI—-SZEMBESÜLJÖN MÁR A TÉNYEKKKEL—— szégyellem, hogy közöm van a népükhöz!….ha ért e szót—próbálkozzon—-SZEMBESÜLJÖN !!!!!!

     • Satyala

      Akkor talán hanyagolja a magyar oldalak látogatását, és nem kell szégyenkeznie!
      Az ön végtelenségig elfogult rasszista világképe nem megoldás a XXI. században, sem Magyarországon, sem Európában! Ön is azok közé tartozik akik nem az okot akarják megszüntetni, hanem az okozatot! Az ok a munkanélküliség, és kilátástalanság! Ez egyre több magyart is fenyeget, vagy elért!
      Az okozat, a lecsúszott emberek, végtelen szegénység!
      Az ön megoldása, a szegénységre, a kiirtás! Ha a kormányok továbbra is mélyítik a szakadékot a szegények és a gazdagok között akkor rengeteg magyar is lecsúszhat! Őket is kiirtaná?

     • Pista Kis

      BUTUSKA nem érti, ezen lények, a világon mindenhol így kurucziában is a semmire ,nyomorba szülnek…ez az ok…majd jön a segélykiáltás….SEGÍTSÉG…ÉHEN DÖGLÜNK…NA AKKOR MI AZ OK?????A FELELŐTLEN GYEREKGYÁRTÁS!———az evolúció már sok mintát adott—-TERMÉSZETES SZELEKCIÓ!—-az élősködés létforma és nem színfüggő—ez a véleményem!

     • Satyala

      Tehát irtsuk ki a szegényeket, és a munkanélkülieket, ahelyett hogy normális gazdaságot és munkahelyeket teremtünk! Értem! 🙂
      Tehát a magyar, nem vállal csak egy gyereket, de mivel nincs munkája, így azt sem tudja megfelelően eltartani, akkor öljük meg a magyart is? 🙂 Mert ha nincs munkája, akkor az is felelőtlen gyerekgyártás! Nem? 🙂

     • Pista Kis

      Az élősködőket EURÓPÁBAN mindenhol utálják, jobb ha tőlem tudja, legyen az cigo-albán, magyar,török vagy szerb…vagy német….EZ AZ ÉLETMÓD ÜLDÖZENDŐ!!!—ENNYI%

     • Pista Kis

      Olyan gazdaság, amelyik feltudja vállalni a cigányság integrációját, mert ha nem akkor polgárháború lesz, mielőtt a cigányság létszáma eléri a kritikus szintet!———-jéééééééééééé valami világosodik….AZON LÉNYEK NEM ÓHAJTANK SZOCIALIZÁLÓDNI———TÉNYEK!!!!!!

     • Satyala

      25 éve nincs is valódi lehetőségük! Tény! Csak egy példa:El kell küldeni egy állásra önéletrajzot, az egyiket Kolompár Kálmán néven, a másikat Závrivec Gábor néven, Hasonló képzettség, és iskolák! Ön szerint kit hívnának állás interjúra 5-böl ötször?

     • Pista Kis

      Ez egy baromság, normális cigány festette ki a házam, a lakásom, a feleségem kolléganője, szintén orvos ő is roma , a keresztfiam apja félig roma…és????????????? érti már a különbséget??????—-NEM ÉRDEKEL A SZÁRMAZÁSUK—MERT NORMÁLISAK!!!!!!
      –VANNAK ÉLŐSKÖDŐK ÉS NORMÁLIS ROMÁK… AZ ÉLŐSKÖDŐK KŐKEMÉNY SZABÁLYOKAT KELL , HOGY KAPJANAK….ŐK KÉPTELENEK 500 ÉVE SZOCIALIZÁLÓDNI!!!!!!! remélem már kezd megérteni!!!!!!

     • Satyala

      Van egy olyan érzésem, hogy a roma ismerősei közül egy sem jött Borsodi zsákfaluból! Meglepő módon egyről beszélünk! Egy segédmunkásnak, betanított munkásnak, nagy valószínűséggel csak szakmunkás lesz a gyermeke! Minél iskolázottabbak a szülők annál nagyobb esélye van a gyerekeknek! (persze vannak kivételek) Na ezt az esélyt vették el a cigányoktól 25 éve!

     • Pista Kis

      Én is nagyon szegény voltam, egyetem mellett dolgoztam.Most is van meló, kuli meló-aki kar dolgozhat. Tény, volt néhány nagyon jó éve a cégemnek és alányom, fiam külföldre mehet és ott tanul nyelvet, élek,mint hal a vízben——DE!!!!—–mindezt munkával értem el .A véleményem tartom, ezen rassz-akiről beszélünk , ne szüljön nincsbe , semmire, nyomorba—-amikor nálunk jött az első gyermek,már egzisztenciám stabil volt—-ez a lényeg——–ők nagyon is jól tudják, hogy az élősködés jól fizet, tudatosan teszik,amit tesznek.Ismerőst majdnem megverték, mert a kölykét nem akarta debilnek minősíteni stb—- TÚLSÁGOSAN IS JÓL ISMEREM EZEN RASSZ TÉNYKEDÉSÉT, irodalmát, bűnözői hátterüket stb. Kőkemény intézkedések kellenek—ez is tény—KŐKEMÉNY!—az igazi véleményem nem írom le, mert 21-es karikás+

     • piccola

      és tegyük hozzá, hogy a tb egyetlen fogamzásgátló módszert sem támogat. ezek után minimum vicces számon kérni, hogy “miért szül annyit”.

     • Pista Kis

      a lekötést támogatják…majd.ha még nem is.

     • Máté Rédei

      A gumióvszer kb egy áron van a cigivel…

     • piccola

      és? azt gondolom, a magyar államnak kellene hogy legyen pár milliárdja arra, hogy a korszerű fogamzásgátlást (akár a méhen belüli eszközöket is) elérhetővé tegye a szegényebbek számára is (ebbe beleértve a felvilágosítást, oktatást és az anyagi támogatást is)

     • hugrakkur

      Lehet seggbe is dugni, úgy nem lesz gyerek.

     • blue77

      Ez a hozzászólás elég jól felvázolja a helyzetet.

   • Petrik Imre

    vazze-ezk nem akarnak iskolázni ! 1-2 roma szétveri a tanórát……csak a amunkatábor és aszegregácio segitene-+ ivartalanitás

  • Petrik Imre

   munkatáborba-tönkreteszik az országot a temérdek debil fialásukkal !!!!!!!

 • Stokes

  Hát…a “MIÉRT?”” kurvára nem derült ki…

  • hutyutyutyu

   mert ezzel próbálják látszatban kompenzálni a csóróságukat…

   Tudod ez olyan amikor a kis pöcsű ember megveszi a drága(vagy legalább is annak látszó), nagy autót, miközben gyakran egy romos panel lyukban él.

   • piccola

    de őt támogatjuk, hogy kifizethesse a devizahitelt, amit a kocsira/lakásra vett fel…

    • hutyutyutyu

     Igen. Magyarország jobban teljesít :DDD

 • barni

  Ha valaki szegény, miért cigizik?

  A riporter felteszi a kérdés hogy miért költik “butaságra” a pénzüket ezért bele kell merülnie (“merülnünk” sajnos nem kell abban vagyok vagyunk) a szegénységebe. Az elején elkezdem Szabolcs megyében (direkt nem írom h hol)Szociális munkásként (vezető vagyok) dolgozom. Havi bérem amit készhez kapok az 114 eFt, a párom Gyed összege 70 eft., plussz a családi 12 eFt ez 196 eFt. Van olyan munkatársam akinek a családja havonta sokkal kevesebből él (hitelt-rezsit fizet bejár dolgozni, gyereket tart el ő is).
  Na most minden Kliensünk havonta sokkal sokkal több a bevételhez jut mint a fizetésem!
  A Roma hölgy azt nyilatkozat: hogy lenézik a romákat, hogy miért szülnek olyan sok gyereket és még a válasza az volt hogy Szüjjé teis. NA most nem nézi le senki h sok gyereket szül, hanem a többséget az zavarja, hogy nem Te tartod el!
  Mert igenis az ilyen emberek mint te az első segélyosztáskor a takarékba, az ilyen emberek az elsők aki az irodám ajtaját veri hogy nincs tüzelőre pénz (jelezném bizonyos hónap 12. napján már nem tudja megvenni mert nincs pénz) és igenis az ilyen embereknek intézzük el, hogy elengedjék a gáz, villany, víz tartozás nagy részét. Az ilyen emberek gyermeke aki terrorizálja a tanárt (IGEN ÁLTALÁNOS ISKOLA? MEGVERT TANÁRNŐ SENKI NEM HALLOTT AZ ESETRŐL!!!!!!!!!!)
  És igen az ilyen emberek akik havonta több pénzt keres a semmittevéssel és koszban mocsokban él. NA most komolyan legalább meszelték volna ki a házukat ariport elején szereplők!!!!!!!!!!!! Tudom tudom sok pénz de még is!!!!!!!!! nem vesz meg 2 doboz cigit naponta egy szállal kevesebbet szív!!!!!!!!!!!!!!!!

  • csmeli

   Tisztelt Uram!
   Azt gondolom, hogy az Ön véleményalkotása tekintettel arra, hogy a leírtak szerint Ön szociális munkás, ráadásul vezető beosztású különösen szégyen!!!!!!!!!!!! Talán pályát kellene módosítania, mert szégyent hoz Ránk elhivatott szociális dolgozókra!!!!!

   • barni

    Lehet igaza van aláírom!de szeretem azt amit csinálok, vannak olyan kliensek KIS SZÁMBA akiket lehet segíteni. De szégyen az ami ma a szociális szférába történik, csakis szépet és csakis jót lehet mondani.Végre fel kéne szólalni hogy nem csak a kliens ember, nem csak az ő érdekeit, jólétét kell védeni hanem a miénket is. Szabolcs, megye mindegy is hogy mely falu vagy város úgy gondolom mindenütt ugyanaz a probléma.Diplomás, tanult emberek Nők! félnek bemenni a munkahelyre félnek a munkájukat végezni, mert ha a drágalátos roma gyerektől (családtól) “elveszik a családit” (mert meghaladta az igazolatlan órát) tettlegesség lehet belőle. ( sőt volt is de a szakma a homokba dugja a fejét és azt mondja Te vagy a hibás nem a kliens).
    A másik szeret

  • csmeli

   Tisztelt Uram!

   Azt gondolom, hogy az Ön véleményalkotása tekintettel arra, hogy a leírtak szerint Ön szociális munkás, ráadásul vezető beosztású különösen szégyen!!!!!!!!!!!! Talán pályát kellene módosítania, mert szégyent hoz Ránk elhivatott szociális dolgozókra!!!!!

   • Pista Kis

    szembesülés szót ha ismerné nem írna ekkora baromságot…van egy élősködő réteg a nevén kell nevezni ami folyik …ennyi! a nép a hüle, hogy egy fillérrel-egy ruhával és egy zsömlével is segíti őket !AKI NEM DOLGOZIK NE IS EGYÉK!—-RÁJUK PLÁNE IGAZ!

    • csmeli

     Önnek mániája az általánosítás. Ez persze sok mindent elárul az ön személyiségéről.

     • Pista Kis

      Az én személyiségemmel semmi gond, a síró-rívó állandóan vinnyogó echte magyarokkal van gond,…mindig csak más a hibás brühühü—ez a gond !BALKÁNI NÉPÜK A SZEMBESÜLÉS SZÓT NEM ISMERI EZ A GOND !

    • Abrakadabra

     pista kis, valóban van egy élősködő réteg, a politikusokkal összeforrt vállalkozói rétegünk…. 1-2 nagy vállalkozónk több pénzt vesz ki a közösből, mint amit a romákra költünk 1 év alatt, ezt tartsa fejben, hogy az ön utálja az élősködőket , akkor a parlamenti belépős luxus terepjárós emberek az ellenségei, nem a szerencsétlen romák.

     • Pista Kis

      szellemi vaksága szánalmas! ennyi—amit ír nem érv—500 év és állandó asszociális magatartás—-a jelen tudása a múlt tapasztalata!…..felfogja????unom már ezt a sok szembesülni képtelen birkát!

     • Abrakadabra

      én nem sajnálom ezektől az emberektől a havi néhány 10 ezret, én inkább az elitünktől sajnálom a milliárdokat havonta.

     • Pista Kis

      mindkettőtől sajnálom….SZÁMOMRA MINDKETTŐ LÉTFORMA ÉLŐSKÖDŐ!!!!

     • Abrakadabra

      és a nyugdíjasok ? ők is csak viszik a pénzt és millió számra vannak.

     • barni

      Egy kérdés Te milyen havi 10 ezret nem sajnálsz tőlük?? nem a 10 eft van a gond. akkor van gond amikor az ellátotam ugy “keres” 80-100 e Ft mikor mennyit egy honapba, hogy nem tesz semmi hasznosat. Miközben a személyi segítőim 79 eft-ért dolgoznak minden hónapban ha kell túlóráznak vagy bármit megcsinálnak mert szeretik. De akkor amikor nem tudnak a családdal elmenni egy hétvégére akárhova mert megterheli a pénztárcát, akkor fáradnak bel mert még egy köszönőmet sem kapnak a egyik másik klienstől.

   • virág

    Tisztelt csmeli! Egyik neves egyetemünkön romológiát oktató, roma származású /Dr.!/ előadója is megfogalmazta és kimondta nekünk, hogy a romák egy bizonyos “rétege” NEM képes a fejlődésre, a civilizálódásra, a változásra. / A változásra, fejlődésre képes romák szégyenkeznek is miattuk!/

    • csmeli

     A lényeg ebben hogy egy bizonyos százalék, amely romák és nem romák között egyaránt megtalálható. Továbbra is vallom, hogy nem szabad általánosítani. A szegénység és a bűnözés nem egyenlő a ” cigánykérdéssel”.

     • barni

      De ma Magyarországon az általánosítás a tapasztalatból született. Rendben ne általánosítsunk, de tavaly is sok sok milliárdra lehetett pályázni, hogy felzárkóztassák őket.
      Csak egy t9rténetet mesélek el Egészség ház (mosdó is volt külön férfi és női) ahol is félzárkóztatásra jártak a romák és rendszeresen a folyasson végezték el a dolgukat, majd röhögve kommentálták hogy a Parasztok úgy is feltakarítják.

    • lacsamcse

     Akkor ő is baszhatja a doktori titulusát …

  • Pista Kis

   ÖNNEK teljesen igaza van, 500 éve képtelenek az európai kultúrkörbe beilleszkedni, ahol vannak utálják őket , nem véletlenül.ha 500 év kevés volt, egy módszer marad, csak egy —előbb-utóbb a politika meg fogja hozni a lépést, a WHO már sokszor küldött vészjelzést—- lassan rá ébrednek az emberek is………..kell és lesz is ellenszer ! Sok -sok huhogó birkával ne foglalkozzon, fogadják őket örökbe——-megérdemlik…..tőlem egy fillért sem fognak látni—-segíteni csak azt szabad, aki felállt és elindult….ezen lények csak kihasználják az álhumánumban vergődőket———kihasználtak pedig szellemi vakságuk miatt nem látják ezt— LEGALÁBB ANNYIRA SZÁNALMASAK,MINT A KEDVENCKÉIK !

   • aser

    Rasszista uszító!
    Ne terjessz hazugságokat!

    • Pista Kis

     fáj az igazság?????a szellemi vakság nem betegség…könnyen levethető!—ha érti a szót….SZEMBESÜLÉS!—-próbálkozzon megérteni!

     • aser

      Az uszítás,nem a valóság megismertetése.

    • barni

     Oké milyen hazugság? Konkrétan fejtsd ki, hogy mely részével volt a gondod!

     • aser

      Nem tudod elolvasni a cikket?
      Abban van az összes hazugság.

  • Abrakadabra

   javaslom ezt átböngészésre ( szociális munkás etikai kódex) , ha valóban szociális munkás: http://3sz.hu/sites/default/files/uploaded/etikai_kodex_2011.pdf, egyébként nem a pénzért kell elmenni szociális munkásnak, hanem elhivatottságból, ha a pénzt mozgatja, akkor már rég rossz, váltson szakmát, a kliensei és az ön érdekében. )

   • barni

    Abrakadabra ez olyan szép hogy nekünk van etikai kodexünk, de nem érted ki véd meg minket amikor ki kell menni a családhoz? Ki fizeti ki a betört szélvédőt? Az etikai kodex hogy segít azokon a szociális elhivatott embereken akik félnek bemenni dolgozni? mert nem ezért tanultak, hogy a kliens tettlegességgel fejtse ki a véleményét. Hid el nagyon sok elhivatott embert ismerek aki itt hagyta a szakmát mert félt. igenis sajnos tudomásul kell venni hogy a védelmünk a megbecsülésünk a béka feneke alatt van!!!!!!
    Mellesleg sajnos nem elhivatottsággal fizetek a boltba, a bankba vagy akárhol!!!!!!!! És én most is azt mondom a Szociális munkát tanuló fiatalok nincsenek felkészítve arra, hogy mi vár rájuk kint. Nincsenek arra felkészítve, hogy hiába vagy Nő ugyanúgy pofánvág a kliens mert számára egy kis senki vagy.

    • ocsipocs

     drága életem!
     nagyon tanult és okos lehetsz, örülök hogy “készhez” kaptad a diplomád, pláne hogy vezetőnek gondolod magad. “hid el”, nyolc felkiáltójellel és helyesírási hibákkal átszőtt rothadó töppedt gondolatfoszlányaid csakis a saját szegénységi bizonyítványod mutatják be.
     az olyan “fajtákkal”, akik mondjuk nem feltétlenül bőrszín alapján lettek egy fajta, alapvetően az a legnagyobb probléma, hogy soha nem a saját dolgukkal foglalkoznak. gratulálok hozzá, hogy a saját életedet a klienseidéhez hasonlítgatod és elégedetlen vagy. így biztos sokat segítesz. hadd mondjam ki hivatalosan, te is ahhoz a fajtához tartozol.
     talán kezdj el a saját életeddel foglalkozni, a munkádat és a magánéletedet ne keverd össze. ha gazdag szeretnél lenni, akkor válassz jól fizető szakmát és csináld azt. ha szocmunkás akarsz lenni, akkor felejtsd el a pénzt. ha anélkül nem tudsz boldogulni, kösd fel magad. mert hidd el, ha milliomos lennél, akkor is látnád, hogy kevesebb luxusautód van mint a szomszédodnak, és ugyanilyen szerencsétlen lennél.
     mielőtt a szánalmas vergődésed mások lehúzásának céljával megosztanád, gondolkozz el azon, hogy mindez mit mond el rólad. nézz mélyen magadba és nagyon sürgősen változtasd meg az életed.

     • Normálisan elmondta a véleményét, egy bonyolult dolog másik oldalát világítja meg. Nekem nem tűnt “rothadónak” az írása, csak elkeseredettnek. Neki nem szabad? Én ezt nem értem. Komolyan leírtad neki, hogy kösse fel magát, ha pénz nélkül nem tud boldogulni? Miközben épp az együttérzést kéred számon? Hát ez egy vicc.

     • blue77

      Az embert a munkájában a szakmai siker és/vagy a pénz motíválja. A megkeseredett és alulmotívált szociális munkások nem fognak csodát tenni…

     • Ez lehet hogy igaz, de egyrészt ettől még talán nem kéne azt javasolni, hogy “kösse fel magát”, másrészt a szociális munkások éppen az ilyen gondolkodás ellen harcolnak, ugyebár. Gondold csak végig, mi lenne, ha ugyanígy állnának hozzá ők is a kliensekhez.

     • ocsipocs

      úgy gondolom, hogy ha azokat irigyli akiken segítenie kellene, akkor a baj nem kicsi.

     • barni

      Igen végül is kézhez kaptam a diplomámat, a diákhitel, diákmunka segítségével. Ja amúgy lehet “vezetőnek” képzelem magam rendben.
      Ami nem tetszik ” gratulálok hozzá, hogy a saját életedet a klienseidéhez hasonlítgatod és elégedetlen vagy” Ezek a klisék ráillenek a személyi segítőinkre, a gondozóinkra, a munkatársaimra sőt az egész szociális szférára. Mert senki sem azért tanult, hogy nem legyen megbecsülve!!!!!!!( 🙂 sok felkiáltójel:) ) És, hogy félve kelesen dolgoznia (milyen világ az ilyen most komolyan szociális munkás és fél!!!!)
      És még egyszer azt írom hogy diplomás emberek nem érdemlik meg azt hogy féljenek bejárni dolgozni, és ne jöjjenek ki hónapról hónapra a pénzükből. És igen irigylek valamit a JOG VÉDELMET amit a kliensek megkapnak mi nem!!!!!!!!!

    • Lina

     Teljesen egyetertek!!

  • sumatra

   És te milyen “fajta” vagy? Ja, vagy neked nincs fajtád, neked egyéniséged van, tulajdonságokkal? Ahha. Értem. Ezt azért érdemes lenne tanulmányoznod: http://index.hu/kultur/2015/03/13/roma_test/ Amit nem túl cizelláltan kapirgálsz, ti hogy bizonyos kultúrájú embereknek nehezebb a beilleszkedése, azt a közösség szemléletformálásával lehet változtatni. Ami pont a te dolgod lenne. Ha nem kapsz hozzá támogatást, érthető a felháborodásod, de így nem is fog menni, hogy megbélyegzed őket, hogy ilyen a fajtája. Mégis, szociális munkásként kikkel kellene foglalkoznod? A talpraesett ügyes, jól szocializált emberekkel??? Szted az EU-ban hogy néznek a magyarokra, akik így gondolkoznak???

   • Guest

    Ez az indexes cikk és a kiállítás a halálom.
    Akkor lenne jogos ez a felvetés, ha a cigányság 95%-a nem azt a képet keltené magáról, ami a bal oldali fotókon van, hanem a jobb oldali figurákhoz hasonló értelmiségiek lennének, ennek ellenére mégis sztereotípiák alapján tekintenének rájuk. Így azonban a roma értelmiségiek esetleg foglalkozhatnának inkább azzal, hogy a romák túlnyomó többsége ne a bal, hanem a jobb oldali figurákat tekintse példaképnek. Ehelyett a nem romákkal próbálják elhitetni, hogy teljesen alaptalanok a sztereotípiáik. Ez meg nem más mint a valós probléma szőnyeg alá söprése.

   • blue77

    A “fajtája” megfogalmazás valóban szerencsétlen, de az sem szerencsés ha kiemeljük egy részletét a beírásnak és egy az egyben ráhúzzuk a hozzászólóra vizeslepedőt. Nem megoldás az ha az önmagáról gondoskodni nem tudó személyt “érinthetetlenné” tesszük és azt támadjuk aki legtöbbször segít, munkát ad és együtt él ezekkel az emberekkel. Az ilyen támadások leginkább csak frusztrálnak, az idealista tanokon felnőtt “széplelkű” jogvédő valószínűleg nem ilyen falvakban él és a hozzászólásain kívül egy fűszálat sem mozdít meg ezekért az emberekért.

   • Lina

    Nem értem miert nem lehet kimondani a fajta nevet? Cigany. Ez miert serto? Jaaa, igen, Szerinted mi ertelme volt a kozmunkan belul a napocska rajzolos tanfolyamnak? EZEK AZ EMBEREK IRNI, OLVASNI NEM TUDNAK ( jelzem igen nagy resze nem is tanult meg ) Igy Te is hogy kepzeled hogy be tudnak illeszkedni?? A viselkedesukrol ne is beszeljunk… Csak azon lehet segiteni, aki hagyja es akarja es ami a legfobb EGYUTTMUKODO!!!!

 • István Tamasi

  Nehéz eldönteni, hogy ostobaság vagy sunyiság ilyen kérdést feltenni. Persze lézerjankó “gondolat(?)”világába belefér egy ilyen típusú kérdés, sőt ő még azt is megkérdezné, hogy minek él aki szegény? -)

  • Nem biztos, hogy aki ezt kérdezi, az elitéli a szegényeket.
   Lehet, hogy segíteni akar.
   Ha a cigi árát egy perselybe dobnák, akkor tovább tudnának lépni.
   Ez is egy lehetőség, ez is egy esély lenne. Nem élnek vele.
   Ez sajnos tény.

   • István Tamasi

    Mint nemdohányzó, sőt erősen dohányzásellenes el tudom képzelni /néhai apósom példáján/, hogy nem egyszerű leszokni a dohányzásról.
    Mindazonáltal úgy látom, hogy ön egyáltalán nem értette meg a hozzászólásomat. Olvassa el még egyszer a cikket, mert nem csak a dohányzásról van benne szó. Valamint felhívom figyelmét az eredeti hozzászólásom második mondatára.
    Szerintem a szegényeken munkahelyek /nem összekeverendő a közmunkával!!/ teremtésével lehetigaztán segíteni, de a narancsmaffia mutyiqrmánya nemhogy elősegítené munkahelyek teremtését /ami persze nem egy kormány dolga, hanem beruháztóké/, hanem szisztematikusan keresztbe tesz.

 • Abrakadabra

  A videóban azért még mindig megmutatkozik, hogy jön a “nagy fehér ember” és elmagyarázza a “bennszülötteknek”, hogy kell élni és hogy működik a világ.

  • CocoJoe

   A válaszodból meg az, hogy számodra ennyire fontos az, hogy ki milyen bőrszínű.

 • lacsamcse

  a hajfestéktől, és a körömlakktól lesz nő a nő ?

  • Bresalio Nagy

   Ezt kérdezem én is… 🙂

 • Hornok László

  Tisztelt hozzászólok! Lehet vitatkozni a szegénységről, de észre kell venni, hogy nem minden szegény tehet róla, hogy az. Az én példámból kiindulva, dolgoztam 42 évet 55 évesen elvégeztem egy főiskolát ami fizetős volt( több mint 1 mill. Ft/4,5 év). 2011 otta munkanélküli vagyok rehabilitációs ellátást kapok ami 30545.- Ft. Most én is szegény vagyok, ugyan is nem tudom biztosítani azt az életszínvonalat magamnak amit megszoktam. Ha ezek után még lekellene mondanom mindazokról a dolgokról is amiket megszoktam az életben, akkor már nem szegény hanem koldus lennék. A roma kérdésről meg csak annyit. Volt egy építőiparunk (út, vasút, magas mély építés), ami szép – lassan megszűnt létezni. Pedig ez az a iparág ami a legtöbb romát foglalkoztatta, és meg kell mondani hogy jól dolgoztak ( erre tanú vagyok), mivel a fent említett éveket építőiparban töltöttem mint minőségvizsgáló laboráns. Tehát a lényeg nem az, hogy a szegény miért cigizik, hanem az, hogy miért lett szegény!!!!!

  • Haracsi Ili

   a helyzet az, hogy az itt meg szólalok nem szegények lettek, ezek maguk teszik ilyenné magukat, Igényük csak saját magukra van, arra, hogy nekik mi minden jár. Le szarnak mindent és mindenkit, nem érdekli őket a semmi csak ami nekik jár. Te biztos meg tettél mindent azért, hogy élj és legyenek dolgaid és ne keljen meg válni tőlük. meg is érdemled, hogy amit el értél az meg is maradjon. És legyen kitartásod hozzá, hogy meg is tud tartani a dolgaidat. Hiszen meg érdemled. És ne hasonlítsad magad azokhoz akik csak pofázni tudnak Te ettől többre vagy érdemes. Mozgassál meg mindent amit csak lehet, hogy ne maradjál szegény, ha kell adj hangot kiabálj vagy hívd fel a figyelmet magadra. Igen téged és a hozzád hasonlókat észre kell venni. Ne hasonlítsad magad ezekhez akik itt beszélnek a nagyzási mániáikról. Te tettél az asztalra, csak neked nem terítettek, harcoljál. Ne hasonlítsad magad ezekhez a semmire kelőkhöz.

   • Hornok László

    Köszönöm a hozászolást. Igen a szegény és szegény közt is különbség van. Én nem kritizálok senkit, csak ezt a problémát akkor tudja valaki megérteni ha átélte ill. benne van. A legtöbb ember nembiztos, hogy önhibájából lett szegény. Van aki a munkáját veszítette el, van aki adósság csapdába esett és mindez mellet szeretné megőrizni az emberi mivoltját. Amíg egy hajléktalan a kutyájának is megadja a tisztes bánásmódot, addig sok ember csak azt veszi észre ha valaki nem olyan mint Ő. Ameddig ebben az országban nem látunk a részletek mögé sajnos csak mások kritizálása a főtéma még itt a netten is. Remélem, hogy minél több embertársam veszi észre a szegénység mögötti tragédiát is.

 • Szántó Tamás

  szép kérdések, miért cigizik?, miért vesz a gyereknek csokit? miért vesz neki ujj ruhát?(kínaiban) szerencsére nem élek ilyen körülmények között, de aki feltette ezeket a kérdéseket ezt szívesen leköltöztetném oda havi 40000-ft-al aztán hajrá mutassa, meg, hogyan marad életben, és azt is megnézném, hogy a méltósága maradékainak mely darabjaiba kapaszkodna, hogy legalább a látszatát meg tudja őrizni, hogy ember

  • hugrakkur

   Napi 1 doboz cigi, havi 40000 forint, azaz csak a cigire elmeg 30 ezer. Tényleg kurvára megéri, és ettől lesz emberi látszata?

   Szerintem hülye vagy, mint a segg!

   • Szántó Tamás

    örülök , hogy így személyeskedsz, főleg, hogy a neved is adod hozzá, de megnézném , ha téged kiszakítanának anyu apu mellől milyen dolgokat próbálnál megtartani a legtovább, hogy a kis haverjaid azt higgyék, semmi nem változott 🙂

   • Na igen, nem azt kellett volna irni hogy hulye mint a segg hanem e helyett azt hogy szerinted ez nem igy van, mert a cigitol pl. nem lesz emberi latszata senkinek sem, se meltosaga, ez egy hibas elgondolas. szerinted. szerinte meg nem. de ettol se nem hulye se nem okos, ez csak egy velemeny a millionyi kozul, mint ahogy a tied is.

  • nemari

   Szerintem ezek elég egyenes kérdések, és a válaszok is azok. Azt hiszem, az emberek nagy többsége ezeket a kérdéseket tenné fel, mint ahogy az a hozzászólásokból látszik.

  • Judit Prehalek

   Ja az okostelefon a csipsz meg a cigizés az egyik fokmérője hogy valaki ember?Akkor én nem vagyok az,mert se okostelefonom nincs, se csipszet se cigit nem veszek soha.Viszont 18 éves korom óta ugyanazon a munkahelyen dolgozok,rendezettek a lakás és családi körülményeim,tisztességes adófizető vagyok.Úgy látszik ma Magyarországon egyesek szerint nem ezek a kategóriák tartoznak az “ember” fogalomkörébe. Meglátjuk hosszú távon hova vezet mindez.

 • Horváth Éva

  A szomszédaim romák,és munkanélküliek.3 kutyájuk,és 4 macskájuk van,persze beoltva,csippel ellátva egy sem.Cigiznek.Áram,viz már minimálra véve náluk,de ezt a minimált se igen fizetik.De köszönik szépen,jól elvannak.

 • yoolie

  Szuper,9 perces kisfilm,de 40-et kell várni,mire betölti.Igényes…..

 • yoolie

  Okostelefon,az kell….azért itt nem fajtákról beszélünk,hanem inkább tömény butaságról…ezeket az embereket elsősorban OKTATNI kéne…nem tudom,lehet-e,de a sajnálat nálam megszakad,amikor látom,hogy valakinek a legfontosabb a tv meg a nyomorult okostelefon. Nekem sincs 30 évesen,mégis megvagyok nélküle.Remélem senki nem néz le ezért 🙂

  • Lina

   Az ilyen emberek elhatárolódnak barmilyen oktatástol! A penz az kell, de hogy tegyenek erte az mar nem! Plusz, ha van penz elisszak… Hiaba volt reszukre megszervezve a napocska rajzolos tanfolyam sokan reszegen jartak be, volt aki kotekedett a normalis emberekkel, a tanarra nem hallgattak. Kerdezem En: ezek minek elnek?? Es meg ok vannak felhaborodva, nem kepesek beilleszkedni.

   • Guest

    náci kurva

    • barni

     Persze tanit, miért “náci kurva” a képzéseken tényleg ezek voltak.

     • Adam Rsnzwg

      tényleg, olyanokat írnak hogy ezek “minek élnek” és akkor azon vannak felháborodva, hogy annak hívom ezta kijeentést ami. A kurva erős, de akkor is ő a feláborító nem az hogy az ilyen náci szar dumáktól rosszul vagyok.

     • barni

      akkor felteszem más szavakkal a “minek élnek”-et mi az életük értelme, mit akarnak az élettől???
      Nem kell belemagyarázni a saját frusztrációnkat a “minek élnek” szóősztételbe.

      Nem kell egyből vérben forgó szemű, habzó szájú, karlendítős, gyermeket kínzó náci gyilkosokról vizionálni.
      Mert ha ez a hölgy “lina” ítra volna azt még hogy cigire meg piára költi a pénzét a gyerekeivel nem tőrődik éhesen fekteti le, Na akkor főleg egy náci kurva lenne, de ha a videóban szereplő hölgy teszi azmi????

     • Adam Rsnzwg

      akkor más riportot láttunk mert szerintem nem arról szólt hogy elisszák a gyerekek ételpénzét és szerintem a kijelentés is mélyen erős, a videóban szereplő hölgyről megtudtuk, hogy éhesen fekteti le agyerekét azért mert másra költi a pénz? Nem, ezért nem kell alptalan következtetéseket levonni és főleg olyanokat írni, hogy “minek élnek” egy olyan mondatrész mellett, hogy “még ők vanak felháborodva, hogy nem udnak beilleszkedni” az igenis náci sötét duma. Senki nem vlaszthatja meg ki a szülei s hova születik és sokkal kevesebb esélye van annak bármit is elérni aki odaszületik ezért megérdelik a toleranciát és az empátiát meg a segítségnyújtást

     • Pista Kis

      http://index.hu/kulfold/2015/04/09/ciganybuszt_akarnak_del-francia_soforok/ remélem tud olvasni…értelmezni és megérteni…is bár olvasva a felesleges pufogtatásait nem hiszem!!!

     • Adam Rsnzwg

      tényleg gratulálok ehhez a logikához, ez a suttyóság teteje, elmondom miért aztán nem merülök tovább ilyen mélyre. Azért mert az ember összeszed egy etnikumról vagy nemzetről ilyen és hasonló cikkeket amelyek nyilván létező problémákról szólnak még egyáltalán nem lehet általánosítani magára az etnikumra vagy nemzetiségre. És azért veszélyes amit csinál ezzel a cikkel is, a mellett hogy rendkívül sekélyes demagóg ésatöbbi, hogy nagyon könnyű vele manipulálni pl. magához hasonlókat. Pl. szerencsére nem minden magyar olyan mint az itt kommentelők de ez tejesen nonszensz , hogy itt ezt mondani kell. Bécsben meg az van kirakva hogy “ne lopj magyar” és? istenem

     • Adam Rsnzwg

      http://bookline.hu/product/home.action;jsessionid=aq21OujBLu2bND78enrPdQ**.Node3?_v=Szelenyi_Ivan_Ladanyi_Janos_A_kirekesztettseg_valtozo_formai&id=18540&type=22 remélem tud olvasni s el is olvassa a demagóg cikkek helyett, http://epa.oszk.hu/00000/00017/00114/pdf/01kertesikezdi1.pdf itt egy bónusz , hogy kicsit művelődjön, bár ilyen közönség előtt nem ciki amit csinál, kicsit kiműveltebb europerebb rétegek felé haladva már elbújhat a szánalmas érveivel és a fröcsögő tanulatanságával

     • Pista Kis

      Na most értem rá magas röptű, de szellemi sötétségét maximálisan kifejező sorait elolvasni.LEÍROK NÉHÁNY GONDOLATOT, HA TUD SZEMBESÜL-HA NEM ÉRTI, KÁR EGY BUTUSKA ÁLHUMÁNUS FAJVÉDŐRE IDŐT VESZTEGETNEM!—-nos–1–500 év alatt sem lettek szociális lénnyé(EMBERRÉ pláne nem nagy többségük, saját szaruk képtelenek elásni, azaz nem ásnak még csak pottyantós wc-t sem ).2—az előbb vetünk,majd aratunk elvet nem ismerik 3–egy dologból értenek, azt úgy hívják, hogy erő!!!–sajnos !4—szellemi szintjük ismert, Szögi tanár úr perénél felmérték őket, hát az eredmény rájuk nézve szánalmas lett!——–szóval nyugodtan próbálkozzon máshol, EZT A LÉNYBAGÁZST AZ EGÉSZ VILÁGON UTÁLJÁK—AKKOR A VILÁG A HIBÁS UGYE?????????????????HA MÁR OLYAN OKOSNAK TARTJA MAGÁT, LEGALÁBB SAJÁT ÍRÁSÁNAK TARTALMÁVAL LEGYEN TISZTÁBAN!—-tudja előbb a kötelesség-majd a jog!—-próbálkozzon még-ez eddig nagyon könnyűnek találtatott!

     • Adam Rsnzwg

      akkor legyen kedves azon is felháborodni ha valaki ilyet merészel mondani hogy “ezek minek élnek” , már elnézést de kőnáci gondolat miden háttértudás nélkül stigmatizálni egy közösségez aztán olyan megjegyzéseket tenni hogy az életet sem érdemlik meg amikor nap mint nap küzdenek a megélhetésért és a legtöbjük igen is ott támogatja a gyerekit ahol cska tudja de sajnos nincs miből ha beledöglenek akkor sem .

  • Adam Rsnzwg

   magát is tanítani kéne, pl. arra hogy egy szegregátuban egész más normarendszer és referendsziarendser működik , mint a középosztályos városi polgárság köreiben. Én megtehetem, hogy nem veszek okostelefont meg vegetáriánus leszek és amúgy is csak édesítőszeres dolgokat iszom meg , sőt nő létemre a sminket is elhagyom mert most az a berlini dvat de egy ilyen zárt közösségben a tv és a telefon a státusszimbólum, ahogy magának az ha van egy szép öltönye. Nos kb. azt a civilizációs távoságot érzem a hasonló gondokkodású emberektől mint maga amit maga vél érezni ezektől a bunkóktól akiknek a tv és az okostelefon minden.

   • yoolie

    ugyanmár 🙂 Ennyi erővel-mivel külföldön élek-lehetne bmw-m,mert itt mindenki azzal futkos és státuszszimbólum. Csakhogy ha az embernek van egy kis esze,sz.rik a státuszszimbólumra és nem viselkedik minden körülmények között úgy,ahogy azt mások elvárják.Ez az egyik. A másik,hogy,ha kénytelen lennék választani a telefon és a gyerekem egészsége között,akkor én az utóbbit választanám. Gondolom maga nem. Sajnálom a családját…

    • Adam Rsnzwg

     könyrgöm, ez egy más szociális miliő, maga sem egy antropológus véna de ezt a látószöget tanítani fogom az egyetemen , hogy ez a par excellance etnocentrizmus. Ez az utolsó mondtat meg végletekig demagóg, nyilván azért vannak ilyen helyzetben mert cigizik néhány szülő. Aki meg nem cigizik ott meg másért tehetnek majd ők a helyzetükért. Egy gyereke stigmatizál ha nem rendelkezik azokkla javakkal amikkel az osztálytársai, ha nincs neki kirekesztik és trauatizálódik főleg egy lyan közösségben ahl ez norma. De itt csak a felvilágosulatlan etnocentrista hőzöngés megy a magaslótról , gondolom egy kurva tanulmányt, cikket nem olvastak a témában…

     • yoolie

      Nem is fogok…én is szegénységből jöttem ugyanis,mégsem élősködök senkin,nem keresek kifogásokat,hanem nagyon keményen dolgozom. Javaslom menjen ki terepre,van olyan ismerősöm(szociológus) akinek jót tett. Előtte ő is ugyanilyen magas lóról beszélt,mint ön,aztán rájött,hogy mennek a dolgok valójában és hogy mivel tud segíteni az ehhez hasonló helyzetben lévő embereken. Nem tanulmányokat kell bújni,hanem kimenni közéjük,élni és megismerni őket. Árnyaltabban fogja látni a képet. Nem úgy van az,hogy van,aki rossz körülmények közül jött és erre aztán rá lehet húzni,hogy emiatt nem boldogul.Felelősséget kéne vállalni valamiért.

     • Adam Rsnzwg

      wz érdekes mert éppen szociolgus vagyok, ismerem a szakmát, volta több telepen Hétestől Szikszón át Kenyerespustáig, kutattam írtam , szóva elég árnyaltan és differenciáltan látom nem úgy mint sajnos maga. Az objektív társadalomtudományi tény, hogy sokkal kevesebb eséle van egy Baglas pusztai gyereknek bármihez is mint egy belkerületi pestinek, maga üdító kivétel hogy sikerült a kispolgárságig felküzdenie magát , de ez nem rendszerszerű. Egymás mellett lévő 3 cigánytelep közt is ezsméletlen különbségek vannak, maga kijelent vaamit kategorikusan, aztán próbálja lebecsülni a tanulmányokat mintha nem empirián alapulnának, majd azt javasolja hogy differenciáltan lássam, pont amikor meglehetősen differenciáltan látom nem úgy mint maga.

     • barni

      Az érdekes akkor ön szociologus kérem Tiszavasváriba jöjjön el 10.e körül nézzen széjjel

     • Adam Rsnzwg

      a tanulmány sajnos objektív a többi csak a véleménye, ami tudja olyan mint a segglyuk mert mindenkinek van belőle egy. A helyzet az hogy nulla szociáls hálóval, rossz munkaerőpiaccal, aktív foglalkozáspolitikai ezsközök hiányával stb. stb. magyarázható, nem azzal mert ezek az embeek annyira lusták. Ez a harmadik viág itt Magyarországon., nem lehet azzal elintézni, hogy ők tehetek róluk és bezzeg mások meg kemányen dolgoznak, honnan tudják, hogy ezek az emberek mennyire keményen dolgoznak vagy se a ház körül, a gyerekekkel, a közmunkán, a vasazásal, stb?

     • barni

      Megjött a válasz ha igaz hogy tanit az egyetemen (remélem igaz) akkor még nem volt kint terepen. Szabolcs megye kistelepülései egy kört ennyit kérek.
      “Egy gyereke stigmatizál ha nem rendelkezik azokkla javakkal amikkel az osztálytársai” teljesen egyetértek egy gyermeknek frusztrálo lehet üres hassal lennie.

     • Adam Rsnzwg

      voltam és nem látom miért lenne igaza, ha ebbe szcializálódik valaki akkor miért kell meglepőni, hogy nem polgári városias normákkal rendelkezik, nem értem. Igen csak nem kellene demagóg módon elválaszani a telefont meg az éhséget, az egyik szociálisan fontos a másik biológialiag és nem azért éheznek (nem mondták, hogy éheznek szerintem amúgy sem) mert egyszer kapnak egy okostelefont, ez buta seklyes demagógia sajnos és sokan gndokodnak így.

   • barni

    Csak egy kérdésem van, milyen szülő az aki inkább magára b@—-költi el a pénzt és inkább nézi azt, hogy a gyereke korgó gyomorral fekszik le, és az nem magyarázat rá, hogy hol él. Mert mi kispolgárok megtehetjük (ami mások nem??) hogy a gyermekünk legalább teli hassal feküdhessen le.
    És sajnos nincs szép öltönyöm de megvehetném majd éhesen lefektetem a gyereket.
    Nincs kocsim de ha vennék és éhesen fektetném le a gyerek az normális dolog lenne? vagy majd megmondanám a gyereknek, hogy itt az új BMW oszt aludj!

    • Adam Rsnzwg

     Borzasztó logikai hiba amit mondom az etnocentrizmusa és a különféle szociális milőkre való érzéketlensége miatt követ el. Maga azt állítja, hogy azért éheznek a gyerekeik mert a gonosz szülők cigire meg tévére költenek, Ez kibaszott nagy hülyeség, azért éheznek mert nulla a szociális háló, alulfzetik a szociális munkát, az aktív és passzív ellátások színvonala nulla, szociálpolitika gyakorlatilag az éhkoppra elég stb. Könnyű a nyomorultakat hibáztatni a helyzetükért, csak alapvetően téves. Azt állítanihogy azért éhezne ,ert meg mernek engedi maguknak pár töltött cigit, ők is emberek az itsenit!

     • barni

      És a gyerekek nem emberek?? Lehet hogy rossz a
      logikám rendben de nem mond azt: “s. Azt
      állítanihogy azért éhezne ,ert meg mernek engedi maguknak pár töltött cigit, ők
      is emberek az itsenit!”. És inkább had éhezen a gyerek. Papa-mama napi 1-1
      doboz cigi ukrán 450ft egy hétre 6300 FT egy hónapra 25200 Ft és igen, ha cigit
      töltünk az 400 jön ki ha jobban ki van belőle sporolva a dohány mint ha semmi
      sem lenne. Hiteles adatok klienseink sem töltik mert az ukrán olcsó.
      és nem
      csak cigire meg Tevére k9ltik a pénzt. kisbolt segélyosztás és meg lehet nézni,
      és tényleg komolyan mondom, hogy itt szabolcs megyébe bármely kisfaluba
      el lehet menni és meg lehet nézni segélyosztáskor.

      De tudom, hogy ez nem győz meg téged, és nem hibáztatom őket a helyzetükért, de
      azért igenis hibáztatom, hogy éhesen fekszik le a gyerek!
      u. i. kit hibáztassak
      a kispolgárokat? Hogy otthon inkább elszívja a cigi és éhezik
      a gyerek.

     • Adam Rsnzwg

      Igen, csak abba gobdolj bele hogy ezek az emberek mélyszegénységben szocializálódnak más értékekkel, normákkal mint a többsgi társadalom. Nem hisze hogy azért éheznek mert cigizik ha így van akkor tényleg gáz de nem tudhatjuk ezért ne ítélkezzünk meg zsámoljuk ki előre hogy ki mennyi pénzt nem a gyerekeire hanem káros szenvedlyekre költ.

     • CocoJoe

      Pont a viselkedésük miatt élnek mélyszegénységben. Szocializálódni meg az iskolában is lehet, meg egy csomó más helyen. Ők is emberek, és arra már rájöhettek volna, hogy a normáikkal, preferenciáikkal nem igazán tudtak/tudnak előrejutni. Az, hogy mégis azt folytatják tovább, amiről már évtizedek óta kiderült, hogy azzal csak nyomorogni fognak, az az ő döntésük. Más is csak úgy kap munkát, ha tanult. Ezt ők is tudják, ha máshogy döntenek, és nem tanulnak, vagy ami rosszabb, nem engedik a gyerekeiket tanulni, az az ő döntésük, és felelősségük (és nem a társadalomé). A társadalom felelőssége az, hogy ha tanulni akarnak, azt segítsék, és úgy látom, hogy nagyon sokan vannak, akik ezt segítik, támogatják, akár pozitív példával, akár alapítványokon keresztül, akár tanárként, osztálytársként. Segíteni kell nekik úgy gondolom (nem pénzben, hanem oktatással), de helyettük senki nem tudja megtanulni a dolgokat, mint ahogy más helyett sem. Aki azt sugallja a számukra, hogy ők nem tehetnek a saját felemelkedésükért, azzal csak azt erősítik bennük, hogy ne csináljanak semmit, folytassák a semmittevést, és nyomorogva várják a sültgalambot (ami sose fog eljönni, és akkor lehet végnékül a társadalmat hibáztatni, hogy nem tartja el a tanulatlan embereket)…

 • Bresalio Nagy

  “Egy nő akkor is maradjon nő, mert ezzel a gyerekének, főképp meg hogyha lány, példát is tud mutatni.”
  – Szóval a hajfestéktől, körömlakktól és hasonló ilyen külsőségektől marad egy nő nő, és ezzel mutat példát a gyerekének. Illetve – gondolom -, ha egyéb gender-sztereotípiáknak megfelel.
  Nagyszerű gondolkodás.

  (Nem azzal a résszel van bajom, miszerint “a szegényeknek is vannak igényei”; hanem h behozza az érvelésbe a gender-sztereotípiát.)

  • Adam Rsnzwg

   hát az érvelésed valami fantasztikus, tanítani kéne, tényleg a középosztályi szemüveged kellee levenni, milyen érvrendszer meg dzsendersztereotípia. Persze dekonstruáljuk már derridai alapokon egy szegregátum zsákfalus érvelésében megbúj látans hatalmi viszonyokat. Te vagy egy nagy klisé

   • Pista Kis

    A SZELLEMI SÖTÉTSÉGE FÁRASZTÓ ÉS SZÁNALMAS….SZEMBESÜLJÖN MÁR BUTÁCSKA A TÉNYEKKEL!…EGY VILÁG UTÁLJA ŐKET A VILÁG A ROSSZ…..FAJVÉDÉSNÉL IS MÁS NEMESEBB LÉNYEKET MENTSEN!—-azok legalább értelmes életet élnek!

    • Adam Rsnzwg

     azért mert magafajta demagóg tanulatlan csőcselékből álló horda pl. utál egy népcsoportot ahogy ezt sok etnikummal megtették feketék, zsidók stb. az nem a kirekesztett közösségről tanúbizonyság hanem azokról akik tudatlan pofáznak bele rasszista szlogeneket az éterbe. Ez nem fajvédés, kibukott a szög a zsákból, ugyanis zsámomra nem értékesebb egy élet etnikai vagy nemzetiségi alapon, és egy differenciált sokszínű közösségről mint a magyar cgányság és a magyarság ami tágab halmaz nem tennék ilyen butácska kijelentéseket. De maga se nyilván Kézdi, Kertesi, Szalay meg Ladányi művein szocializálódott gondolom….

  • n537565

   Talán elöször mosakodni, takarítani, a környezett óvni kellene megtanítani a gyereket. Ez volna a példamutatás.

 • Attila Járdi

  Közel 40 évesen, kiemelkedő fizetéssel, nincs okostelefonom, chips-et sem lát a fiam többször, mint ahány születésnapi összejövetel van egy évben. Ez a videó egy vicc. Fizetésem 1-2 %át füstölöm el, de még ezért is bűntudatom van. Az itt megszólalóknak semmi felelősségtudatuk nincs gyermekeik és családjuk irányába.

  • Adam Rsnzwg

   Igazán értelmes dolog többségi poziícióból stabil egzisztenciával hasonlítgatni magunkat egy sajátos szociális miliőhöz ahok az érték és normastruktúra teljesen más. Ezzel a roppant etnocentrikus míves logikával azt is mondhatnók, hogy bezzeg én vegetáriánus vagyok, minek esznek húst, a nélkül is megy. Tényleg a legalja amikor a nyomorultaktól pár doboz cigit , hajfestéket meg pár üveg tetves kólát sajnálunk el. Hányok az egész magyar népsalaktól amiket itt olvashattam, nulla empátia csak a középszerűség meg a bezzegelés. Egész más miliő nem a középosztályi pozícióból kéne észt osztani.

   • Attila Járdi

    A stabil egzisztenciát meg is kellet teremteni. A sajátos szociális miliőről csak annyit, hogy ki lehet törni belőle. Az első fizetésem nem volt több, mint a jelenlegi minimál nyugdíj, felét albérletre fizettem ki, de dolgoztam. Ha kellett, kevesebb bérért, alacsonyabb pozícióért, de mindent elvállaltam. Lehet, hogy Ön hány a “magyar népsalaktól”, de én nem írtam semmilyen etnikumról, Ön használta az “etnocentrikus” kifejezést, így Ön különbözteti meg az itt hozzászólókat, s a videóban szereplőket etnikai alapon. (Ettől meg én hányok, a szegénység nem bőrszín függő.)

    • Adam Rsnzwg

     Mindenki a sjaát történetát abszolutizálja, neked sikerült, de nem ez a tipikus. Egy szóval sem írtam, hogy a szegénysg bőrszínfüggő lenne, nyilván nem az, az etnaikai alapú kirekesztés és szegregáció pedig valós jelenség. Azért mert arra reflektálok, hogy van igenis etnikai alapú iskolai és területi szegregáció attól nem vagyok rasszista, sőt. Magyarként a saját politikai és nemzetközösségemet minősíteni szerintem legitim és hiteles, és igenis felidegesít az amikor kategorikusan kijelentik az ilyen nyomorultakrl, hogy ők teehtnek róla, mert pl. nekem sikerült stb.

     • Pista Kis

      megélhetési gyerekgyárak…és bűnözés…CSAK EZT TUDJÁK FELMUTATNI…SZÜLÉST SZABÁLYOZNI….rákot is kétfélekppen gyógyítják%….gdp zabálókra nincs szükség!

     • Kornél Horváth

      Pontosan, neki sikerült. Tett az élet színvonaláért. Egyértelmű, hogy saját magát tudja felhozni példának. Mi lehetne más példa mint a saját élete, ami nem a szerencsétől vagy kis részben szerencsétől is függ, de mellette megmutatja, hogy ért dolgokhoz, mert érdekli, ettől lesz valaki szakember, nem azért, mert suliból van róla papírja, így pénzt fog keresni és nem az államon, ill. másokon fog élősködni. Nem csinál 120 gyereket, csak annyit amennyit eltud tartani és biztosan feltud nevelni normális körülmények közt és az élet útjára bocsátja 18–20 évesen és megfog élni az ő gyereke is csupán a keresetéből és nem az állami támogatásokból, ami mellesleg sokszor irreálisan sok, csak mert gyereket csinált felelőtlenül. fentartja népességet növekedést, de nem növeli többszörösére a tudatlan társadalmat. Felelősség teljes életet él, próbál kitörni és nem csak panaszkodik. A videon lévő embereket tényleg sajnálom, valahol segíteni kell őket, de nem pénzzel, hanem felzárkóztató programokkal és “észt” kell nekik sajnos osztani, mert kettőig nem tud elszámolni. A mai világban sajnos ezekre nincs szükség, mivel ennél csak komolyabb munkák vannak. Ezt nem akarják sajnos ezek az emberek és követelnek, segélyekért járnak. Tenni kell a dolgokért és nem siránkozni, NEM KÓLÁT,CSIPSZET, OKOSTELEFONT VENNI!!!

     • CocoJoe

      Nemcsak neki sikerült. Másoknak is. És az hogy nem az a tipikus csupán egyéni döntéseken múlik. Ha ők a szegénységet választják, az iskola helyett (holott a videóból is kiderült, hogy tudják, ha tanulnának kitörhetnének), az a saját döntésük.
      Az erőszakos ember meg saját magát szegregálja, mivel a normális emberek el fogják kerülni.

     • Adam Rsnzwg

      ilyen “normális” embereket mélyről elkerülök. Ti születnétek ilyen közegbe megnézném hog élnétek. Jellemzően az ilyen magyar kelet -európai középosztályhoz felkapaszkodott prolik foglalnak ilyen sarkos álláspontot olyan emberekről akik a 3. világ mindennapjait élik. Szánalmas, ilyen plebsszel nem diskurálok tovább

     • CocoJoe

      Ahhoz csak gratulálni tudok, milyen rossz véleménnyel vagy azokról, akik nem szeretnének erőszakban élni…. (mondjuk nem véletlen van tele a fogalmazásod is annyi gyűlölettel…)

      Meg mondjuk arról sincs fogalmad, milyen körülményekbe születtem bele, mégis már jobban tudod, mint én, de a látatlanba gyűlölködés, az megy. gratulálok ehhez is.

 • Kornél Horváth

  Végig nézem a videót, de megint csak egyre jobban erősíti bennem az érzést, hogy menjek az országból. Nem másokat akarok eltartani, csupán csak a leendő családom. Az adómból pedig teljen a közbiztonságra, rendre, tisztaságra, egészségügyre és rokkantak, mozgásképtelenek, dolgozni fizikailag képtelen emberek számára. Itt nem azt látom, hogy erre adnék pénzt. Itt azt látom, hogy aránylag fiatal nők 6-8 gyerekkel nyomorban élnek, nem iskoláztatja a gyerekét, hiszen javarészt ők is iskolázatlanok és pénzük sincs semmire ebből kifolyólag. Sajnálom is részben őket, de mi lesz ebből? Az a 6-8 gyerek, ha felnő újabb gyerekeket szül és innentől lehet szorozni. Nem lesz az a pénz elég számukra, amit mi leadózunk. Tovább nem folytatom a sort, mert ez maximum 10-20 év. Fel kell őket zárkóztatni valóban. Mai világot látva próbálnék optimista lenni, de nem megy, mivel akiket felkéne zárkóztatni csak akarnak, de nem tesznek érte, legalábbis javarészt. Vegyen magának hajfestéket, mert az csak 1.000 Ft, meg TV-je, csak ne a hülye magyar valóságshow-t nézze (sajnos azt nézik),az még nem érdekel senkit szerintem. A kóla 350-400 Ft, csipsz megint csak ennyi, ha nem több. Nekem ez kb. 3 adag főtt étel lenne, amiben, hús és egyéb szervezet számára hasznos dolgok megtalálhatók. Cigi? Sok ember dohányzik körülöttem: büdösek! Távolodok amikor csak tudom. Másrészt a cigi legrosszabb esetben is 15.000 Ft minimum. Ital? Egészségére, dögöljön bele. Lehet szívtelen vagyok, de az ilyen emberektől elvenném a gyerekeiket és állami gondozásba adnám és azt a pénzt az állami nevelő intézeteknek és azok fejlesztésére adnám, nem pedig egy olyan szülő kezébe, aki felét vagy nagyobb részét vagy az egészet nem a gyerekre költi. Garantálom, hogy sokkal értelmesebb, megfontoltabb tanultabb emberek válnának belőlük. Tudom, mert tapasztaltam, milyen az állami nevelt gyerek és a 8 általánost se végzett szülő által nevelt gyerek. Ég és föld. Biztos sokan rám förmednek a Cigi és az alkohol miatt tett kijelentésemre, de nem tud érdekelni. Mindegyik haszontalan, egészségre káros, pénz nyelő, teát haszontalan dolog. Én dolgozok, keresek, szüleim se voltak gazdagok, de felneveltek 4 gyereket, köztük engem is és lám mindegyikünknek van élete, gyerekei, felesége, aki normális körülmények közt élnek. Miért? Jó szülői hozzáállás, és mindig dolgoztak, ami volt, amihez értettek, sokszor még azt is, ami nem a szakterületük, de csinálták. Sajnálom a videón lévő embereket, de “mindenki saját sorsának kovácsa” és ez nagy igazság. Tenni kell a dolgokért, nem ülni és várni a segítséget és gyereket csinálni, mert az egyszerű, minden más csak kifogás.

 • barni

  A legszebb az lenne ha lenne egy magyar család (tényleg magyar nem romák). És azt mondaná az anyuka: hát igen szívjuk a cigit havi 40 eft-ba van de más is szijjjja az nem baj?? a gyerek meg had feküdjön le korgógyomorral és nem telik kajára.
  Ezt leadnák így műsorba. Hmmm vajon akkor is ennyi védője lenne ennek a nem roma családnak?

 • Haracsi Ili

  Nekem sincsen okos telefon!!!! Hát ökölbe szorult a kezem. Meg fogja kapni a telefont mert most 8-os. Hát komolyan úgy fel ment a pumpa bennem. Felelőtlen élősködő emberek. Talán a telefon árán lehetne venni mosógépet vagy nem?????? Én sem de az unokáim sem esznek csipszet, és nem isznak colát. És nincsen telefonjuk sem. Anyja apja dolgozik nekik. Mit akarnak ezzel el érni???? Még nagyobb szakadékot a Magyarok meg a c……k között???? (Azért szül gyereket mert abban van öröme) Hát ez röhej. ABBAN van a telefon meg csipsz meg a cola ára azért szülik.

 • Jenő Mészáros

  Van aki olyan szegény, hogy nem csak cigarettára, italra, hanem mázsás hasra is telik neki.
  S láthatjuk, hogy a nélkülözhetetlen okos telefon sem feltétlenül emeli a család IQ-ját (értelmi színvonalát). De a fogak számát sem…

 • László 85

  Hello én csak annyit kérdeznek hogy 2015 ben nem az a szégyen hogy ennek kell témának lenni hogy az alapvető dolgok az életben amit itt luxusnak neveztek az máshol alap es itt is annak kénne lenni elég baj ha valakinek ez a luxus legyen különbség gazdag szegény közt de ne a mindennapi evés legyen ha nem rajtad 50 ezres cipő van másikon 3 ezres es hasonlók plusz van egy törvény szegény ember mindig többet költ mivel én bár mikor megvehetem így meg van szokva és ezért nem is kell de aki ritkán jut kis pénzhez az amitt nélkülözött szeretne be pótolni es több felesleges dolgot vesz mint aki bár mikor meg veheti ebből nem kell faji kérdést csinálni sajnos országos hogy nincs alapvető élet színvonal es az élelmiszer a luxus

 • SzAlitta

  Én egy dolgot nem értek. Miért kell igénytelennek lenni, ha valaki szegény? Nem a mosakodásra gondoltam, mert azt lehet nem tudják megoldani, hanem a környezetükre. Ha annyira nő akar lenni, kezdje ott hogy a rengeteg szabadidejét házimunkával tölti. Mint az egyik nő….”én az udvart rendbe rakatnám”….mi tartja vissza?

 • Róbert László Somogyi

  Vidéki gyerek lévén, mélyszegénységből indultam.
  Szüleim elváltak, -alkoholista apám miatt- a családban mindenki dohányzott… Gyerek fejjel megfogadtam hogy sem inni, sem cigarettázni, sem drogozni nem fogok, mert nyomorba dönt. Betartottam! A családom egy részének most is a dohány az első, a holnapra nem igazán gondolnak…. (Jah, de! Évi 1 millió cigarettára….) “Nekem pedig könnyű”, mert nincs gyerek, nincs ital, nincs cigaretta, ellenben van sok-sok munka, és van jövőkép…

 • KZoltán

  Szigorlatoztam ugyan belőle, de már nem emlékszem pontosan. Az rémlik, hogy az 1905-ös internacionálén volt a nagy ‘egyházszakadás’, amikor is a kisebbség kivált a szociáldemokráciából, és kommunistává vált. Aztán amikor írták a kommunista ‘evangyéliomot’, akkor papíron többséget csináltak magukból, ezért lett a nevük bolsevik. (Ez utóbbi mondatot nem tanították, ezért nem csak a vizsgáról vágtak volna ki, hanem az egyetemről is.)

  • transformer

   A nem pontosan kissé enyhe kifejezés 🙂
   Nem 1905-ben, és nem a (II.) Internacionáléban következett be a szakadás, hanem az Oroszországi Szociáldemokrata Munkáspárt 2. kongresszusán, 1903-ban. Senki nem vált ki semmiből, és azon az adott kongresszuson ténylegesen a bolsevik küldöttek voltak többen (ha csak az “evangéliumban” csináltak volna többséget utólag, akkor nem hívták volna így őket kezdettől fogva). Ettől kezdve a párt két frakciója időről-időre de facto külön pártként működött, de volt átjárás a két frakció között, és formálisan csak 1917 nyarán váltak ketté, amikor a mensevikek többsége (de nem mindenki !) támogatta az Ideiglenes Kormányt. Egy időben egyébként Trockij is mensevik volt.
   A bolsevik párt ekkor vette fel a kommunista nevet, mivel Lenin joggal vélte úgy, hogy a szociáldemokrácia azzal, hogy támogatta a világháborút és a munkások vágóhídra küldését, elárulta az ügyüket és lejáratta magát. Ezért nyúlt vissza a marxi “kommunista” jelzőhöz.
   Az eredeti különbség nem elvi-ideológiai jellegű volt, hanem a párt szervezeti alapelveire vonatkozott, a bolsevik (lenini) változat erős pártfegyelmet követelt meg. Érdekes, hogy a mensevik program készítője, Martov, miközben rendszeresen bírálta a bolsevikokat, később helytelenítette az Ideiglenes Kormány támogatását, a polgárháborúban a vörös hadsereg oldalán állt, de idegenkedett az erőszakos módszerektől. A huszas években legálisan emigrált a SzU-ból a weimari Németországba.
   A II. Internacionálé 1914-ben szociálsoviniszta pártokra esett szét, és eredeti formájában nem is tudták feléleszteni. A Kommunista III. Internacionálé csak 1919-ben jött létre, eredetileg a világforradalom terjesztésére, csak később, főleg Sztálin idején vált a szovjet birodalmi politika napi politikai eszközévé. Több szociáldemokrata párt is érdeklődött a belépés iránt, de mivel nem fogadták el az említett erős, pártfegyelmen alapuló centralizációt, nem vették fel őket. Ezért csak a belőlük kivált (egyes esetekben ez a korábbi szocdem párt többsége volt) baloldali frakciók váltak kommunista pártokká.

 • KGergő

  Ha jól működik az államháztartás és vissza akarják fizetni a hiteleiket, akkor minek nekik az euro? Ha saját pénzük lesz ez akkor is megvalósítható, vagy nem? Ha pedig minden jól működik, akkor úgy is lesz hitelező (feltéve, ha biztosítva lesz a visszafizetés)?! Ha pedig az unió tagja marad az ország, akkor úgyis kap vmi támogatást, mint mi is, vagy nem? Persze az alapfeltevés, hogy vissza akarják fizetni a hiteleket…
  Tényleg abszolút nem hozzáértőként. Nem hasonló a helyzet, mint nálunk a Bokros csomag bevezetésekor: van egy ország nagy adósságokkal, de jó tervvel?

  • Vidéki

   Közmondás: “Ki kölcsön kér, ne költsön!”

 • Vidéki

  A szerző szerint: “A párt (a Sziriza) valóban marxiánus gyökerű, de a szociáldemokrácia hagyományosan az, tessék elfogadni.”

  Mégis, valószínűleg nem alaptalanul, Thürmer Gyula a Munkáspárt elnöke úgy érzi, hogy a Munkáspárt és a Sziriza egyformán gondolkodnak.

  „A görög példát kell követni” – jelentette ki Thürmer Gyula a
  Munkáspárt elnöke Kádár János sírjánál, a politikus halálának 26. évfordulója
  alkalmából rendezett megemlékezésen.

  A görög
  válságra „megoldás, kiút csak egy van:

  folytatni a harcot a tőke ellen,

  kilépni az Európai Unióból,
  népi, dolgozói hatalmat teremteni,

  megadóztatni a gazdagokat”

  – mondta Thürmer, hozzátéve,

  „ha azt akarjuk, hogy a dolgozó emberekről szóljon az élet,
  akkor szocializmus kell“, amely fellép a tőke, a NATO és az EU ellen.

 • Kvargo Bode

  “a görög népszavazáson a diákoknak, illetve a fiataloknak 85%-a (!!!) szavazot NEM-el…”
  Ebben az arányban a görög oktatási rendszer kudarca tükröződik.
  Ingyenélés, állami jótékonykodás, mint sikeres és fenntartható gazdasági modell?
  K+F kiadások: a szerzőnek közgazdászként tudnia kéne, hogy ez statisztikailag hogyan jön ki (az OSAP -Országos statisztikai adatgyűjtési program egyes kérdőíveiben milyen rubrikákba beírt számokból) és mennyire megtévesztő és használhatatlan. Statisztikailag nincs és nem is lehet jó mérőszáma a K+F-nek.

  “az elbocsájtások és a jövedelemcsökentések visszavetik a belső keresletet”

  Igen, így van. De erre szükség van, ha az a korábbi kereslet nem megtakarításból, adóból származott, hanem pénzteremtésből, hitelfelvételből.

 • Sz. Péter

  Meggyőző.
  Akkor Németország egy furcsa hibrid, mert egyedül oktatásban és K+F-ben neolib, azaz keveset költ rá, de szociálpolitikában, nyugdíjpolitikában skandináv, s a relatíve alacsony újraelosztást az oktatás és a K+F szenvedi meg. Eközben ez a hibrid állam teljesen neolib gazdaságpolitkát vár el a többi uniós országtól, mert külgazdaságilag az a jó neki, hogy ne legyenek verseny(képesség)társai legalább az euróövezeten belül. Jól látom ?

  • Zoltán Pogátsa

   Jóléti állam volt az minden tekintetben. De húsz éve tolják a neoliberalizmus felé.

   • ingyenebed

    és ennek köszönhetően ma Európa legerősebb gazdasága, és a válságot is jól vette.

    • Commenter

     A költségvetés pont azt mutatja, hogy időbeli jólétáthelyezést végeznek, és a jövőbeli versenyképességet áldozzák fel az oktatás személyében a jelenlegi jólétért, ami nem jobb, mint a hitelekből növekedés, ráadásul ezt nehezebb lesz kompenzálni. A szándékos életszínvonal letörés és a belső kereslet csökkentése bár exporttöbbletet okozott, de a kínai piac várható összeomlása (kínai tőzsde 2-3/5-öt esett lényegében szabadesésben) esetén megbosszulja magát.

   • Sz. Péter

    Nagyon köszönöm.

    Folytatom “a kételkedjünk abban és azokban, akikkel nagyon egyetértünk”-műsoromat.

    Kedves Zoltán és mások ! Ezt a hvg-s Tokfalvi-gondolatot lehet gazdaságtörténeti érvekkel cáfolni ? “Nem lehet elismerni, hogy a görög jóléti államnak évtizedeken át nem volt valóságalapja. Akkor ugyanis a globális/antiglobalista baloldalnak el kellene ismernie alapvető tévedését. Azt, hogy felcseréli az okot és az okozatot. Mert a valóságban nem a szerves gazdasági fejlődés a jóléti állam terméke, és a jóléti állam nem is maga a fejlődés, hanem fordítva: a szerves gazdasági fejlődést lehet beváltani jóléti államra, ha a többség demokratikusan ezt választja. A tévedés kötelező be nem ismerése az egyik, baloldali tabu.”
    http://kapitalizmus.hvg.hu/2015/7/7/gorogorszag-ket-sorsdonto-tabu/

    • Commenter

     Az a cáfolat, hogy az uniós támogatásokat a szabad piac és munkaerő áramlás miatt fellépő arbitrázs kompenzálásaként, és megelőzéseként értelmezed, és a csatlakozást egy kölcsönös előnyökön alapuló rendszeren nem az “ok nélküli jótettnek a nyugati államok részéről”

     • Sz. Péter

      Ezt értem, de ez morális cáfolat, mellyel egyetértek. Én arra vagyok kíváncsi, hogy ténylegesen és logikailag miből mi lett. Pl. előbb fejlődött sokat és nagyon a finn, svéd, dán, norvég gazdaság és ebből lett a jóléti állam vagy fordítva, legalább is a kezdetben kevés pénzből arányaiban sokat, az angolszász liberalizmus elveihez képest a gazdaságfejlesztésnél többet költöttek jólétre (oktatásra stb.) és abból lett a fejlődés, majd a még kiterjedtebb jóléti állam.

     • Commenter

      Az oktatásba fektettek be, de nem volt akkora fejlettségi különbség köztük és a centrum többi része között, ami miatt nem lett Brain-drain. A görögök esetében, mivel ők később csatlakoztak(ráadásul a német gazdasági csoda és munkaerőhiány csúcsán) fel kellett húzniuk a mesterségesen az életszínvonalat, hogy a képzett emberek ne hagyják el az országot a jobb életszínvonalért. A másik opció a mostani magyar “röghöz kötés”, amit az unió nem engedett volna, hogy egy volt diktatúra az unióban is diktatórikus eszközökkel működtesse a gazdaságot.

 • lzoli41

  Kedves Zoltán!

  Remek téma, amit ebben megközelít. Ami számomra izgalmas azaz, hogy a V4-ekhez képest az állami kiadások 8%-kal magasabbak nálunk, míg az oktatásra egészségügyre költött pénzzel le vagyunk nagyon maradva. Célszerű lenne megkeresni azt a nyolc százalékot és a képviseleti demokrácia intézményrendszerét rákényszeríteni a társadalmilag hasznos hatékonyságra. Erre jelenleg nem alkalmas az intézményrendszer. A magyar társadalmi evolúciót a régi társadalmi rétegek előjog gyakorlási motívumok hozadékai töltik ki. Ez látható a közigazgatás 20,9%-ban. Célszerű lenne mélyebbre menni, mert ott hét éve nem volt bérfejlesztés(Bajnai IMF indíttatású programja óta) és mégis brutáils az összeg. Valamely pénzcsapon(csapokon) ömlik a pénz.

  • lzoli41

   Az önkormányzati rendszer a leggyanúsabb.

   • Commenter

    Inkább az, hogy mindenhova létrehozzák a direkt állami irányítási szervezetet is, az önkormányzati rendszerrel párhuzamosan.

 • ingyenebed

  kedves Pogi elvtárs,

  a hitelt pedig vissza kell fizetni, tessék elfogadni!

  itt egy remek bejegyzés arról mire jó az állam, ajánlom mindenkinek.
  http://alapblog.hu/nyakunkon-a-penzugyi-elnyomas/

  így darálják el a tücskök a hangyák vagyonát, mivel a tücskök többen vannak, így a kormányok őket szolgálják. mindegy, a hangyák okosabbak, úgyhogy ennek nagy bukó lesz a vége. ezért nem működött a szocializmus.

  • Commenter

   Ha akarnák se tudnák visszafizetni, az álláspontodat csak 2011 előtt lehetett megérteni, mielőtt a hitelezők kötelezően előírt “reformokkal” átvették a gazdaságpolitikai irányítást. Jelenleg a túlhitelezés állapotába került az ország, amit a piac már 2011-ben csődbe akart vinni és vele a hitelező bankokat, de a bankokat a túlhitelezés által megmentették, és elodázták a problémát, de már tudni lehetett, hogy az ország de facto(nincs piaci hitelbevonás) csődben van. A hitelezők, miután kamatot(átlag eu-s referenciahozam feletti) kértek a hitelek után tisztában voltak azzal, hogy van hitelezési kockázat, ami miatt a csődben, és/vagy a hitelek(vagy egy részüknek) a leírásában semmi közgazdaságon kívüli “etikátlan” gondolat nincs.

   • ingyenebed

    akkor nem értem mi bajuk a lengyeleknek, szlovákoknak, németeknek, meg akik még ellenzik az adósság elengedést. hiszen nincs itt kérem semmi etikátlan.
    amúgy valóban, a hitelező is kockáztat a profitért. az adós viszont azt kockáztatja, hogy csődbe megy. a görögök esetén ez a grexitet jelenti, ez lenne az erkölcsös megoldás. az eu kénytelen tudomásul venni, hogy nem fogja látni a pénzét. a görögök meg kénytelenek tudomásul venni, hogy nem lesznek euro tagállam.
    ami nem megy az az, hogy nem tartom be a klub játékszabályait, de bent akarok maradni a klubban.

    • Commenter

     Érthetetlen mi bajuk, főleg, hogy mind a németek 53-ban mind a lengyelek 81-ben csődöt jelentettek és leírták az adósságukat. Valószínű, hogy pont azért nem engedik, mivel látták, hogy a gazdasági aranykor követi.

  • leni1718

   ezt hajtogatni nem unalmas már? nem visszafizethető, nem tudják. vissza kell venni azoktól a bankoktól akikhez került! lehet? nem…

 • Kvargo Bode

  Kövessük Kelet-Timor példáját. A sikeres ország GDP-je 17%-át fordítja az oktatásra. 1100 dollár/fős GDP-je feleakkora, mint a közeli Pápua-Újguinenáé, pedig 10 éve még megelőzte a pápuákat. De példát vehetnénk a szintén mintaország Trinidad és Tobagoról (a GDP 15%-a megy oktatásra!!) Európán belül Moldova tekinthető a legsikeresebbnek, a skandinávokat meghaladó arányokkal, az eredmények ismertek, nem kell felsorolnom a moldovai Nobel-díjasokat és high-tech fejlesztéseket.
  Ennyit az ilyen értelmetlen makrostatisztikákról, mint valaminek a GDP-n vagy kormányzati kiadásokon belüli részesedése.

  • Commenter

   1 Főre eső GDP-t PPP alapon lehet összehasonlítani, ha bármi alapot akarsz hozzá, ahol látszik, hogy a 2002 óta létező kelet-Timoron kívül tényleg elég jól meg nekik. Moldova GDP pályája pedig emelkedik elég meredeken.

  • Vidéki

   Az is érdekes, hogy Észtország a költségvetés 15,4%-át ruházta be oktatásba, míg Németország mindössze 9,7 %-ot.

   Mégis Németország egy főre eső GDP-je csaknem háromszor annyi, mint Észtországé.

   Ha olyan közvetlen szignifikáns összefüggés lenne egy ország költségvetésének oktatásra fordított hányada és egy főre eső GDP-je között,

   mint ahogyan az oktatási kiadások minden határon túl növelésében érdekelt lobbisták állítják,

   Észtországnak, vagy Kelet-Timornak már régen le kellett volna pipálni Németországot.

   • Commenter

    Ahhoz, hogy Észtországnak meglátszódjon a növekedési kilátásain, elég hosszú idő kell, ráadásul a 38%-os adóelvonásból adnak 15%-ot ami korrigálva a GDP arányában nem nagyobb, mint Németországé, a versenyképességi rangsorban az észt kiemelt hátrány pont az alul-képzett munkaerő.

    • Vidéki

     Írja: “Ahhoz, hogy Észtországnak meglátszódjon a növekedési kilátásain, elég hosszú idő kell, ”

     Az is lehet, hogy végtelenül hosszú idő sem lenne elég ahhoz, hogy egy Észtországban akármilyen kiválóan képzett észt személy Észtországban fejthesse ki képességeit.

     Nem a fecske hozza el a tavaszt,
     hanem a tavasz a fecskét.

     Jó példa erre Wernher von Braun
     története, aki a rakétatechnika terén nagyot

     alkothatott, de nem hazájában, Németországban, hanem az USA-ban, ahol döntő

     szerepe volt a Saturn rakéta megalkotásában, amelyik képes volt űrhajósokat

     eljuttatni a Holdra.

     Ha hazájában Németországban marad,
     soha nem lett volna lehetősége arra, hogy kihozza

     magából az optimumot.

     • Commenter

      A V1 és a V2 nem volt nagy eredmény?

      Ezzel a fecskéssel pedig nem tudom mire utalsz.
      Hacsak nem arra, hogy a valahonnan jövő fellendülés hozza el az oktatás felfutását, de ennek sok alapja nincs. Főleg a valahonnan jövő fellendülés nem nagyon létezik.

     • Vidéki

      Kérded: “Ezzel a fecskéssel pedig nem tudom mire utalsz.”.

      Arra, hogy te a kocsit fogod a ló elé!

      Ezzel a címmel jelent meg a

      Világgazdaság cikke:

      “Örökre hátrányban maradhat
      Kelet-Németország

      2012. 10. 3. 11:53|

      Minden erőfeszítés ellenére leállt a
      gazdasági kiegyenlítődés Németország

      keleti és nyugati része között , írja a Süddeutsche Zeitung.

      A német egység újrateremtése óta
      eltelt 22 év után a kelet-német gazdaság még

      mindig nem elég nagy. Keleten a GDP 2011-ben a nyugatnémet szint 71 százalékát

      érte el, az előző évben ez az arány még 73 százalék volt.

      A gyengeségnek strukturális okai
      vannak:

      1. kicsi a középosztály és

      2. ehhez kapcsolódik az innováció és
      az export gyengesége,

      3. hiányoznak a vezetési központok,

      4. az eredeti kelet-német
      nagyvállalatok,

      5. az új szövetségi tartományokban
      elöregedtek a lakosok,

      6. és a számuk is csökkent.

      7. A kelet-német leányvállalatoknál
      alig folyik kutatás,

      8. mert az többnyire közvetlenül a
      konszernek központjához kötődik.

      Amennyiben a mindenkori gazdasági
      teljesítmény így alakul, Kelet-Németország

      örökre lemarad , figyelmeztet a bajor lap.

      Mutatis mutandis a Süddeutsche Zeitung megállapításai
      Magyarországra is jellemzőek,

      csak mi nem kaptunk olyan hatalmas pénzügyi segítséget sehonnan sem, mint az

      egykori DDR.

     • Commenter

      A Középosztályt teremti meg az oktatás és a felzárkóztató politika nem fordítva.
      Görögországban történetesen pont ott vannak az innovatív KKv-k.
      Pont a képzettebb munkaerő tud vállalkozni.

     • Vidéki

      Nincs adat arról, hogy Kelet-Németországban (a volt DDR területén) elhanyagolnák az oktatást.

      Írod: “A Középosztályt teremti meg az oktatás és a felzárkóztató politika”

      Mégis, mivel magyarázható teóriád alapján, hogy azt írja a Süddeutsche Zeitung, hogy a volt DDR területeken kicsi a középosztály!?

      Zavart érzek teóriád erejében.

      Feltételezem, hogy a Süddeutshe Zeitung a tények ismeretében írta, amit írt, a te teóriád viszont viszont érzelmi alapon született!.

     • Commenter

      Nem érzelmi alapokon született. A probléma oka az, hogy decentralizált a német állam, ezért a belső jövedelmek ugyanúgy ott maradnak, ahol megtermelték őket, emiatt nem lesz ugyanolyan oktatási szint keleten, mint nyugaton, továbbá a bérfelzárkóztatás is lassan megy, az új telephelyek a telepítési tényezők jobb megléte miatt nyugati részre , ha alacsonyabb bért szeretnének, pedig kelet-Európába mennek. A belső felzárkóztatáshoz ugyanannak az infrastruktúrának kellene meglennie keleten, mint nyugaton. Ha megvan ugyanaz az infrastruktúra és felzárkóznak a bérek, csak akkor áll le teljesen a belső brain-drain. Plusz a statisztikákban az egyenlőtlenség mellett kerül kimutatásra a déli, illetve a Rajnai ipari körzet.

     • Vidéki

      Tévesen állítja:

      “A probléma oka az, hogy decentralizált a német állam, ezért a belső jövedelmek ugyanúgy ott maradnak, ahol megtermelték őket, emiatt nem lesz ugyanolyan oktatási szint keleten, mint nyugaton,”

      Bőven jutottak források a volt DDR területekre+

      “A volt NDK felzárkóztatása
      eddig 2 ezer milliárd euró közpénzbe került, de Németország keleti
      tartományainak gazdasága továbbra is elmarad nyugatiak mögött. A különbség
      ráadásul már majdnem egy évtizede nem csökken – írta a Welt am Sonntag című
      vasárnapi német lap.

      Mindazonáltal a volt NDK felzárkózása
      az első másfél évtizedben ütemesen haladt előre, de 2005 óta lényegében leállt
      a kiegyenlítődés -ismerte el a szakértő.

      Azóta az egy főre jutó GDP a nyugaton
      mért érték kétharmada körül stagnál.” (Privátbankár)

     • Commenter

      Két mód van a felzárkóztatásra:
      1. Ugyanazon körülményeket teremted meg, ami a nyugati rész visszaesésével/lassú fejlődéséve jár(többet kell elvonni, és gyorsabb fejlődést kell teremteni keleten) , de cserébe egyenlő lesz a szint, ezt egyenlőre senki sem akarja és csak a szükséges egy részét adják át a keletnek, egy standard, folyamatos leszakadást szinten tartva.
      2. Munkamegosztás által, mást csinál a nyugat mint a kelet, más típusú erőforrásokat kap, azt az erőforrást ami kell az egyiknek, de a másiknak nem azt nem kapja meg. Amit vámhatárokkal, speciális adózási szabályokkal lehet elérni.

      2005 óta áll a felzárkóztatás:
      pont a 2004-es nagy bővítés és a 2006-os szociális háló leépítés, bérletörés közötti leállás nem a véletlen műve.

     • KZoltán

      Az a nagy ‘fejlődés’ a keleti tartományokban eltakarja a probléma lényegét! Mert míg pl. Sanghaj fejlődése magából a sanghaji gazdaságból ered, addig a keleti tartományoké a nyugatiakéból. Persze, lehetett volna úgy is csinálni az egyesülést, hogy megerősítik a keleti tartományok gazdaságát, de akkor a nagy nyugati cégeknek nem versenytárs nélküli piac hullik az ölükbe, ami mindig extraprofitot jelent, hanem versenytársat kaptak volna. A keleti tartományok gazdaságának összeomlásából adódó költségeket, másképp a tartományok közötti fizetési mérleg kiegyenlítését meg ráterhelték a nyugati adófizetőkre. Így tankönyvszerűen megvalósult, amit Stiglitz úgy írt le a Sarkonak csinált tanulmányában: a nyereséget privatizálták, a veszteséget társadalmasították.

     • Vidéki

      Nagyon jól láttatod: Ha… “akkor a nagy nyugati cégeknek nem versenytárs nélküli piac hullik az ölükbe, ami mindig extraprofitot jelent, hanem versenytársat kaptak volna.”

      Ezen a helyzeten a keleti tartományokban semmit sem segített a kiváló színvonalú oktatás, amit minden betegséget gyógyító varázs italként festenek le az oktatási kiadások minden határon túl növelésében érdekelt lobbisták.

     • Commenter

      Oktatás + Infrastruktúra, ráadásul a német oktatási rendszer pont a Magyarországon most bevezetésre kerülő duális képzéseken alapul, ami predesztinálja azt, hogy a nyugat az ott lévő cégek miatt fejlettebb marad.

     • Commenter

      Treuhandanstalt a felzárkóztatás akaratának a teljes hiányának a bizonyítéka még “házon belül is”,

  • szofter

   Tanulság: nem az a lényeg, hogy MENNYIT költesz erre meg arra meg amarra, hanem az, hogy amennyit költesz, abból mennyit hozol ki. Költhetjük akár a GDP 30%-át is oktatásra, ha az oktatási rendszerünk egy ősporosz, memoritereket magoltató és mindenféle kreativitást elnyomó szarkupac, nem lesz eredménye.

 • Gregersen Nils

  nade ez így félrevezető….. a zembereknél is úgy van, hogy mikor sz@r a helyzet és már elbokázták a kölcsönöket, akkor megváltozik a költésük szerkezete és teljesen felesleges és félrevezető összehasonlítani olyanokéval akiknél kiegyensúlyozott a családi költségvetés….

 • Ferenczi Krisztián

  Kedves Zoltán!

  Írtam a százalék számításról egy remek blogbejegyzést, még hónapokkal ezelőtt. Kérem olvassa el legyen szíves, főleg a különböző alapokra vonatkozó százalékos adatok összehasonlítását, mint igen gyakori hibát: http://kovetkezmeny.blog.hu/2015/04/11/szazalek_amit_sokan_tudnak_de_szinte_senki_nem_ert_meg

  Írtam egy remek példát is, grafikonokkal. De ha esetleg vki nem szeretne kattintani, rögtön ideírnék egy rövid példát: Kristóf sikeres vállalkozó, havi 1 milliót keres. Megnézve költéseit, az jön ki, hogy fizetésének 20%-át külföldi nyaralásokra költi. Béla egy csóró alak, havi 100 000 Ft-ot keres, ezt kb mind el is viszi a lakbér és rezsi, meg az étkezés – a megélhetés ugye nem lineáris, ha vki 100 000 Ft helyett 50-et keres, az nem fele olyan jól él, hanem nem él meg -, ezért az utóbbi években hitelből járt nyaralni, méghozzá úgy 30-40 ezret költött ilyesmire átlagban havonta. Most már érzi, hogy ez így rossz ötlet volt, rászóltak a bankok, hogy “komám, most már lassan a lábadra kellene állni”. De hát Béla azzal érvel, hogy Kristóf is költheti fizetésének 20%-át nyaralásra, akkor bizony ő is. Kristóf is magyar, Béla is magyar, tehát a magyaroknak ez jár – függetlenül attól, hogy mennyit is keresnek.

  Na, kb ennyire nem stimmel a fenti érvelés. Se nem igazol semmit, de jó hírként, cáfolni sem cáfol. Ez bizony a “te is” érvelési hiba: http://a.te.ervelesi.hibad.hu/te-is .

  A neked szánt kritikára nem a megfogalmazott vádak cáfolatával, hanem egy – magát a kritikát nem érintő, azt kvázi megválaszolatlanul hagyó – ellenkritikával válaszoltál.

  • Sz. Péter

   Kedves Krisztián !
   Jó, de nem adekvát a jelen témára a kritikád, mert Bélának nincs közvetlen gazdaságfejlesztésre költhető pénze (infrastruktúra, multi betelepülési adókedvezmény és egyszeri támogatás, általában alacsony vállalati és más tőkeadókból kiesett bevétel), de a görög államnak magának és a neki járó EU-támogatából volt. Annak egy részét ha oktatásra, K + F-re költötte volna, akkor oké. Ezt nem tette a Sziriza előtt a görög állam európai uniós elnézéssel.
   De ha mindenáron Béla: a rossz és nem megfelelő képzéseket preferáló görög oktatásban alulképzett, nem keresett diplomás Béla felvesz hitelt és hároméves másoddiplomás képzésre költi, majd egy jó állásban 5 év alatt kifizeti részletekben a hitelt (ez a Szíriza-opció), de ha a bank Trojka-gondolkodású: micsoda, ezek után még 8 (3 +5) évig hitelezzek !

 • Magyar Kálmán

  Pogátsa úr!
  Valami elborzasztó az okfejtése !!!
  Szégyellnivalóan ostoba is !!!
  “mediterrán életmód” apropóján az OLASZOK, 2060-ig,
  5,2%-kal tervezik megemelni a nyugdíjkorhatárt, a két nem átlagában.
  A görögök a HATODÁVAL, 0,9%-kal !!!

  Az nem lenne elegáns, ha ebből az egy tételből ÁLTALÁNOSÍTANÉK.
  JELLEMZŐNEK nevezhetem ?

  KÉRDEZEM a 27 uniós tagországnak mi a franc köze v. TENNIVALÓJA
  lenne pl. ebben a kérdéskörben ???

  Pogátsa úr, muszáj RÁKÉRDEZNEM, ingyen teszi magát NEVETSÉGESSÉ ???

  • Ferenczi Krisztián

   Ezt az érvelési hibát követi el: http://a.te.ervelesi.hibad.hu/te-is . Nem feltételezném ilyesmikben, hogy pénzért csinálja. Hanlon borotvája is kimondja:

   Sose tulajdonítsd rosszindulatnak azt, amire az ostobaság is elégséges magyarázat.

  • Commenter

   Azt nem láttad, hogy a görögök magasabbról indulnak? A 5 éves tervek sem szoktak megvalósulni a 45 éves pedig a vicc. Ha az előző uniós ciklus céljai megvalósultak volna, akkor a világ vezető hatalma mind uniós lenne.

   • Magyar Kálmán

    Minden szavaddal egyetértek.

  • Gatwick Béla

   miert uvoltesz magyarkalmanur, talan felsz vagy az ovoda ota ez szamodra a megszokott kommunikacio????
   esetleg ha neha mosolyognal…

   • Magyar Kálmán

    Béla Bácsi!
    Megtisztelsz, ha legfrissebb, avas pogátsán megkóstolsz!

 • Gonosz Kapitalista Farkas

  25% economic affairs. Egy grafikon alapján az adott évben a költségvetés 3%-a volt az adósságrendezés, kérdés, hogy a maradék pár száz milliárd euró mire megy el, miközben ez az érték minden fejlett és felzárkózó országban 5-10% körül van. Éljenek a fiskális, követhetetlen intézkedések, JM Keynes forog a sírjában.

  04. Economic affairs 04.1 General economic, commercial and labour affairs
  04.2 Agriculture, forestry, fishing and hunting
  04.3 Fuel and energy
  04.4 Mining, manufacturing and construction
  04.5 Transport
  04.6 Communication
  04.7 Other industries
  04.8 R&D Economic affairs
  04.9 Economic affairs n.e.c.

  Amúgy a nyugdíjakra még 2013-ban is a legtöbbet a görögök, olaszok, osztrákok és románok költöttek aránylag, ezt mintha nem sikerült volna jól kommunikálni. Sőt, az ellenkezőjéről beszél a blogger úr, ami szvsz komoly csúsztatás.

  • Commenter
   • Gonosz Kapitalista Farkas

    Az állampapír kibocsájtás másik neve az adósságkibocsájtás. Bele van már számolva náluk is az adósságba. A maradék mi a faszra megy el? Ott is bankokat vesz az állam mint nálunk?

    • Commenter

     Itt 80%-os adóssággal 10%-os kamatkiadás
     ott a 180%-al meg is van a 20% körül, különösen, ha csőd előtti spekulatív kamatlábú kötvények még kint vannak.

 • ready

  Nagyon félrevezető, hogy az egyes területekre fordított
  költéseknél 2013-as adatok szerepelnek, amikor is Görögországban még a GDP
  60,1%-a volt a költségvetési kiadások összege (szemben a 2014-es 49,3%-kal).
  Így aztán ha nem a költségvetési kiadások %-ában, hanem a GDP %-ában számítjuk
  az egyes területekre fordított pénzösszegeket, akkor a bejegyzés állításai sok esetben már
  nem igazak.

  Pár példa:

  Oktatási kiadások a GDP %-ában 2013-ban: GRE 4,5%, HUN 4,7%,
  GER 4,3%, FIN 6,5%, SWE 6,6%, DEN 7,0%. Itt a görög GDP-arányos kiadás az
  EU-átlagnál (5,0%) alacsonyabb ugyan, de nem kirívóan alacsony. De elfogadom,
  hogy itt nem nagyon van mit csökkenteni tovább. Viszont a bejegyzésben a másik
  ellenpólusként említett Észtország GDP-arányos költése (az észt költségvetés
  viszonylag kis mérete miatt) csak 6,0%, ami elmarad a skandináv szintektől.

  Szociálpolitikai kiadások a GDP %-ában 2013-ban: GRE 19,2%,
  HUN 16,6%, GER 18,9%, FIN 24,9%, SWE 22,0%, DEN 25,1%. Ebben a tekintetben
  tehát a görögök GDP-arányos költése magasabb a magyarnál és a németnél, és
  körülbelül megegyezik az EU-átlaggal (19,6%). A cikk állítása szerint itt már
  nem lehet vágni, mert kirívóan alacsony a görög állam szociálpolitikai kiadása –
  ezt viszont az adatok nem támasztják alá.

  Általános államra („közszolgáltatásokra”) fordított kiadások
  a GDP %-ában 2013-ban: GRE 9,7%, HUN 10,4%, GER 6,4%, FIN 8,3%, SWE 7,8%, DEN
  7,8%. A görög arány itt – a cikk állításával ellentétben – kiemelkedően magas
  az EU-ban, az EU-átlag (6,8%) majdnem másfélszerese, bőven lenne tehát tér
  csökkentésre.

  Érdekes lesz majd látni a 2014-es megoszlást, hogy a
  10,7%-pontos (GDP-arányos) kiadáscsökkentés mely területeket érintette.
  2013-ban egyébként GDP-arányosan a nemzetközi összehasonlításban legmagasabb görög kiadási tétel az állam
  gazdálkodási tevékenysége („Economic affairs”) volt, ami náluk 15,3%-on állt,
  szemben az EU-átlag 4,3%-kal. Itt is lenne (lett volna?) tér tehát a
  csökkentésre, ám ez érdekes módon a bejegyzésből kimaradt.

  • Commenter

   Economic Affairs a kamatot is tartalmazza, ami elég magas Görögországban.

   • ready

    a görögök nettó kamatkiadása 2013-ban a GDP 6,2%-a volt – enélkül a görög “economic affairs” szám 8,9%, az EU-átlag több mint duplája, a 28 tagország közül a második legmagasabb.

    • Commenter

     EU mezőgazdasági “földalapú” támogatás önereje.
     3% közlekedés (turizmus esetén ez elég kardinális)
     K+F, aminek látszik az eredménye a kkv-kon
     Természetesen teljes közigazgatási átalakítással lehetne belőle levenni, de ahhoz levegő kellene a Szirizának, + az, hogy ne új megszorításokat vezessenek be és legyen kapacitás és politikai erő az átalakításhoz.

  • acsipak
 • Jani

  hat ebbe igy sikerult konkret hazugsagokat is leirni. sebaj, nexttime.

 • Kvargo Bode

  “Ha valaki kétkedne az állam keresletnövelő kapacitásában, az gondokodjon
  el azon, hogy gyakorlatilag minden olyan ország, amely relatíve
  sikerrel kezelte a válságot 2009-től 2013-ig, állami expanzión keresztül
  tette ezt, adósságból”

  Elemi szakmai összefüggések ismeretének hiányát érzékelem ebben a mondatban. Tehát Pogátsa Úr szerint a megoldás az lenne, hogy a görögök újabb hiteleket vegyenek fel, és állami expanzión keresztül beindítsák a gazdaságukat? További hitelek, további eladósodás a megoldás?
  Nem, az eladósodás, a Pogátsa Úr által dicsért keynesi politika a válság oka, és nem a megoldása.

  • Commenter

   Nem éppen, szociális újraelosztás is teremthet belső piacot, a válság pedig pont a piac fizetőképességének elapadása miatt volt, ami hitelekhez vezetett, ami pedig egy dereguláció-s intézkedés után a bankcsődökhöz. Tőke túlkínálat van jelenleg, ha nem hiszed tedd bankba a pénzed. A piac hiányzik, amit most nem lehet hitelexpanzióval kiváltani.

   • Kvargo Bode

    “szociális újraelosztás is teremthet belső piacot”

    Nem teremthet. Ez elemi összefüggés, óvodások is megértik, ha cserélgetik egymás között a játékaikat, attól nem lesz több játékuk. Ráadásul az újraelosztás költséges, veszteséggel jár.

    “a válság pedig pont a piac fizetőképességének elapadása miatt volt”

    Nem amiatt volt. A korábbi túlköltekezés következménye az, amit válságnak hívnak: visszatérés a normális kerékvágásba, persze veszteségekkel.

    “ami hitelekhez vezetett”

    A hitelfelvétel korábban történt.

    • Commenter

     Teremt, mert nem egyenlő vagyonú felek között, hanem a magasabb amúgy nem fogyasztásra szánt jövedelmekből vonunk el és annak adjuk, akinek alacsonyabb a jövedelme, mint a kielégítendő szükséglete, emiatt lesz rá pénze és kereslet lesz belőle.
     Túlköltekezés hitelek nélkül? Ha nem egy időpontra teszed a kettőt, akkor hogyan lett volna lehetséges?

     • Kvargo Bode

      Nem teremt. Legjobb esetben keresletet csoportosít át a jövedelemújraelosztás. Új keresletet nem teremt. A keynesi tévedésben élsz (bár elmélettörténeti előzményei természetesen vannak, legalább az első papírpénz inflacionista John Lawtól).
      “Túlköltekezés hitelek nélkül? Ha nem egy időpontra teszed a kettőt, akkor hogyan lett volna lehetséges?”
      Te írtad, hogy a válság vezetett hitelekhez, nálad volt időbeli zavar. Ezt korrigáltam azzal, hogy a túlzott hitelfelvétel és túlköltekezés (igazából nem túlköltekezés, hanem rossz szerkezetű költekezés) vezetett a válsághoz.

     • Commenter

      A nem teremtene új keresletet eset csak akkor lenne lehetséges, ha a teljes jövedelem újraelosztás nélkül elköltésre kerülne, aminek a nulla megtakarítás lenne az indikátora.

     • Kvargo Bode

      Minden jövedelmet elköltenek. Tévedésed abban áll, hogy a keresletet a fogyasztási javak iránti keresletre szűkíted. Nem segíthetek többet, nagyon sokszor nagyon jól leírták a keynesi gondolkodásmód elemi problémáit. Olvass el néhányat közülök.

     • Commenter

      0%-os a kamat, emiatt a megtakarítás technikailag értelmetlen, különösen az expanzív monetáris politika miatti hitelhez jutás egyszerűsége miatt. A beruházások a nemlétező/telített piac miatt mégsem valósulnak meg, ezért a piac növelése beavatkozás által a megtakarítások kamataira is pozitív hatással lenne.

     • Peter Oldman

      Beruházások nem csak a belső piac kielégítésére történnek.

     • Commenter

      Igaz, de ha az exportpiac is elszegényedik a beruházások leállnak. Holland (németalföldi) fellendülésnek ugyanúgy része volt az, hogy a spanyolok a felfedezések miatti aranytöbblettől nettó importőrökké váltak. A németek is arra építettek, hogy az ázsiai piac + a közép kelet európai olcsó munkaerő okoz fellendülést, de jelenleg az ázsiai piac kínai része felett gyűlnek a viharfelhők a kínai tőzsde állása alapján. Bár jelenleg még tudnak exportálni.

     • Peter Oldman

      Azért az EU-n belüli piac elég nagy.

     • Commenter

      “Beruházások nem csak a belső piac kielégítésére történnek” ha ezt írod, akkor mégsem elég nagy. Ráadásul a német autóipari zászlóshajók visszaesése a belső piac csökkenésével is járna.

     • Peter Oldman

      Nagyon érdekes amit mondassz, és ez adja az EU legnagyobb problémáját. Egységes a piac, szabad a pénz, a tőke, az áruk és szolgáltatások, valamint a munkaerő áramlása, mozgása. Ugyanakkor csak a monetáris politika van közösségi szinten (Euro zóna), a gazdaságpolitika többi eleme nem. Így viszont a piac kiegyensúlyozó szerepe nem tud működni, a kormányoknak kevesebb lehetőségük van a gazdasági folyamatok helyi szabályozásában. Vagyis szerintem inkább túl sok, én a többit is közösségi szintre emelném annak, aki az EU-n belúl képzeli el a jövőjét.
      És emiatt ajánlják sokan a görögöknek, hogy lépjenek ki a monetáris unióból.

     • Commenter

      Csak felfutó gazdaságban megy a kiegyenlítődés, mivel az új telephelyeket teszik olyan helyekre, ahol alacsonyabb a bér, míg az eredeti helyen a jobb ottani szolgáltatások miatt megmarad a telephely. Visszaesés, stagnálás esetén nem működik az elv.

    • lzoli41

     Van ennek egy gazdaságtörténeti vonatkozása. Bernoulli svájci matematikus vetette fel az 1700-as években, hogy száz dollár hasznosabb a szegény embernél, mint a gazdagnál, mert az előbbi nagy valószínűséggel elkölti, míg az utóbbi nem. Nem értettem, hogy matematikus miért foglalkozott vele, de a családja kereskedő volt. A kölcsön az tulajdonképpen jövedelemcsere, hisz megkapom most a jövőbeli jövedelmem, amit később visszaadok. Az eladósodás, amiatt következett be, mert nem nőttek a jövedelmek és azért is borultak fel, mert hosszú távon sem. Ezért is törekednek a minimálbérek emelésére.
     Friedman alaptétele az, hogy a pénzmennyiséggel lehet a gazdaságot mozgatni. Ez most nem igazán teljesül, mert szerintem csak a hasznos pénzmennyiséggel lehet stimulálni. Ez nem feltétlen szociális juttatás, inkább tisztességes bérnek kellene lennie. A jelenlegi gazdaságok adósságalapúak, ezért vigyázni kell rájuk, mert ezen keresztül lehet rombolni a gazdaságot. Az eladósodásra Ray Dalio-nak van egy fontos intelme, amely mellett bármely helyzetben lehet azt vállalni:

     Jobban növeld a bevételed mint az adósságod. Sajnos az állami szereplők ezt nem vizsgálják, pedig az adósságterhet karbantartja. Nem akartam beleokoskodni csak mint fontos nézőpontokra fel akartam hívni a figyelmet.

     • Kvargo Bode

      “száz dollár hasznosabb a szegény embernél, mint a gazdagnál, mert az előbbi nagy valószínűséggel elkölti, míg az utóbbi nem”

      Időperspektíva nélkül hasznosabb a szegénynél. Időben nézve nem. Ha mindenki fogyasztásra költi el az összes jövedelmét, akkor a tőkeállomány szépen leépül és ezzel együtt a termelés is csökken, egészen vissza addig, amíg az izomerő marad csak a munkához. A gazdag jobban tud megtakarítani, beruházni, a tőkét növelni (most az mindegy, hogy saját maga vagy kölcsön révén), mint a szegény és ezzel a gazdag a mai szegények jövőbeni lehetőségeit is javítja. Ez történt az elmúlt évtizedekben, évszázadokban. Azért merész lenne azt állítani, hogy egy mai átlagos magyar rosszabbul él, mint egy 18 századi átlagos angol.

     • lzoli41

      Van egy pont ebben. Ha nem növekszik a vásárlóerő, nincs értelme beruházásnak. A tőketulajdonosok ezt szívták ki, és ölték ki a saját vevőiket. Célszerű végig gondolni, hogyha a tőketulajdonosok többet fizetnek a humán tőke tulajdonosainak, akkor kisebb lesz a nyereségük, miközben keresletnövekedés keletkezik, amire már lehet beruházni és pörög a piac mindenki kedvére, hisz a tőketulajdonos nyeresége újra nő. Ennek a pontnak a megtalálása a gazdaságpolitikusok feladata. A közgazdaság tulajdonképpen egy globális üzleti pszichológia. Hogy vegyem rá a feleket a több üzletre egyensúly mellett. Tegyük fel a kérdést, hol az egyensúly? A válasz nagyon régen megszületett ami szerint a béreket a termelékenységgel kell növelni. Ezt irtották ki Thatcherék. A magyar felemelkedés is alapvetően ezen múlik(bérek és a termelékenység növelésén).

     • Commenter

      Tőkehiányos gazdaság esetén hasznosabb a gazdagoknál, de a gazdaság alapesetben is átcsoportosít, a jelenlegi munkaerőtöbblet miatt a tőketulajdonosok fele. A 18. és a fellendülésekkel járó 19. század+ a boldog békeidők koránál, már elérték a gazdasági lefulladás állapotát, és a szociális gondok kezdetét, aminek az oka pont a termelés piacnál történő gyorsabb növekedése, ezáltal a korszak végére a piac telítődése volt, ami ráadásul megváltoztatta a tőke/pénz alapvető mozgását, már nem eredményezte a bérfejlődést, mivel csökkent a munkaerő kereslet, ár, ezáltal tovább csökkentette a piacot.

     • KZoltán

      Már Bernoulli is keynesiánus volt? Vagy Keynes volt bernoulliános!
      Van erről valami a neten?
      A Bernoulli-Navier tétel a kedvenc demonstrációs példám: a gazdászoknak már a hatványfüggvény sem megy, akkor a negyedrendű, inhomogén, parciális differenciálegyenlettől teljesen kifeküdnének, nem is bízzuk rájuk.

     • Peter Oldman

      Bernoulli alaptétele a merkantilisták gazdaság-filozófiáján alapul. Ez a felfogás eléggé tönkrevágta Franciaországot. Ha mindent felzabálunk, amit megtermelúnk, abból nem lesz növekedés.

     • Commenter

      Nem kell mindent fogyasztásra költeni, de a jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy többet kell áttenni, a hozamelvárásokon, és a tőke árán is látszik, hogy többlet (szélsőséges mértékben) van.

     • Peter Oldman

      Egyetértek, tőke van, ez volt az ECB célja, meg az, hogy működő legyen és ne álló vagy spekulatív. Véleményem szerint jelenleg a kockázati hajlandóság ami a befektetőket motíválja. Ezért veszélyes a bizalommal és a kiszámíthatósággal játszani.

     • Commenter

      De ha tőke van, munkaerő van, technológia van, akkor mégiscsak a piac az ami hiányzik nem?

     • Peter Oldman

      A bizalom hiányzik.

     • Commenter

      A bizalom azért hiányzik, mert senki nem vesz termékeket, ami miatt a cégek vezetői nem fogják a jövőt túl pozitívan látni. A hitelezési bizalom hiányát, pedig már át tudná hidalni az alacsony kamatkörnyezet miatti kockázatvállalási hajlandóság.

     • Peter Oldman

      Részben igaz, mindamellett ennél egy picit bonyolultabb, szerintem. A társadalmi bizalom a beruházókra, termelőkre és fogyasztókra egyaránt igaz. Sőt, még az állami szereplőkre is. Könyörögnek is a németeknek, hogy kezdjenek el vásárolni. 🙂

     • Commenter

      Ha nem annál van a pénz, aki vásárolni szeretne, mert rossz a jövedelmek eloszlása, akkor nem kell, hogy bizalmi problémái legyenek.

    • Sz. Péter

     Teremthet. Azon egyszerű összefüggés miatt, hogy a gazdag ember nem veszi meg az 50. kiflit, hanem elteszi az adóval el nem vett pénzét, s ha nem vállalkozó, nem ruház be, de akinek odaadták újraelosztással a nettó 150 ezer Ft-jához, az esetleg többet vásárol a boltban. Ez ellen az sem jó ellenvetés, hogy de vagy nagy mértékben beruház a gazdag vagy bankba teszi és a bank vállalkozónak hitelt ad beruházáshoz, mert egy idő után nem lesz hova beruházni, mert nem lesz rá fizetőképes kereslet.

     • Kvargo Bode

      Tartalmi tévedés, mint írtam sokszor cáfolt a szakirodalom által (és itt ne a médiaközgazdászokra gondoljunk). Ismerem ezt az álérvet az álközgazdaságtani megközelítésekből és a keynesi propagandairodalomból. Egyébként igaza van Peter Oldmannek, már a merkantilisták is kárhoztatták a luxusfogyasztást, ők is helytelenül érvelve és káros tanácsokat adva.

     • Sz. Péter

      Tegyük fel, hogy igazad van, nem zárom ki, tényleg. De had piszkálódjak. Nem gyanús neked, amikor vki szerint vkinek annyira magától értetődően van igaza pl. veled szemben (“médiaközgazdász”, saját vélemény: “szakirodalom” ), hogy fel sem merül benne, hogy tévedhet ? Ja, s én pontosan nem a luxusfogyasztást kárhoztattam ! Azt dicsértem, az én válaszomban a luxusfogyasztás a 35.-a 49. kifli. Azt állítottam, hogy ha elvonunk többet, azaz az 50. és 51. kiflihez szükésges pénzt, s odaadjuk a szegényeknek, azoknál ez a két kifli megvételre kerül. Nem ? A Merkelt kérlelő közgazdások mindegyike médiaközgazdász ?

     • Peter Oldman

      Igaz, a gazdag nem fogyasz többet. Hanem fialtatja a pénzét. Vagy bankbetétben, vagy befekteti, attól függően melyiknek nagyobb a hozama és/vagy alacsonyabb a kockázata. Mindkettő értéktetemtő. Ezért nem érdemes mindent elfogyasztani.

     • Sz. Péter

      Nem azt állítom, hogy rosszak a gazdagok, jók a szegények. Hanem azt, hogy mondjuk egy gazdagtól el nem vont 100 dollár 50 szegénynél egészen biztosan elköltődik méghozzá a gazdag árujából. Míg a gazdagnál hagyott 100 dollár ugyan lehet hogy közvetlenül vagy közvetve beruházásokra megy, de ki veszi meg ha az előbbi példából hiányzik az 50 szegény 50 x 2 dollárja, amin vásárolnak ?

     • Peter Oldman

      Az veszi meg, aki a beruházás következtében munkához jut.

     • Commenter

      Akkor ruháznak be, ha van kereslet. Senki sem fog felesleges beruházásokat végezni, mivel a beruházások által létrehozott eszközöknek és épületeknek fenntartási költségei is vannak. A felesleges beruházások és a túltermelés okozta a 33-mas válságot is, és ezt is.

     • Sz. Péter

      Igaz. De ha részben az adókulcsok miatt, az állami beavatkozás, ellenőrzés hiánya miatt rendkívül alacsony jövedelemmel szerez munkát, ahogy kis hazánkban 80 ezer Ft-ért a gépsor mellett, akkor ez csak arányaiban apró igazság (ld.: Pogátsa az erős szakszervezetekről, a magas minimálbérről, az ágazati különalkukról írott korábbi cikkei).

     • ingyenebed

      vagy beteszi aranyba, ami a qe1-2 alatt felmegy 800 dollárról 1900-ig, aztán eladja. így keres egy rakás pénzt, amiből frankón usa államadósság lett.

     • Peter Oldman

      Szia Ingyenebéd! A Vincent már unalmas? 🙂

     • Tóth József

      Ja, a betétben tartás, mint értékteremtő. Ettől – mivel egyre kevésbé helyezik ki termelő beruházásokba, sokkal inkább azt is a tőzsdéken fialtatják, ami szintén csak a forró pénz teremtésének színhelye – rohadtul lesz valódi növekedés, értékteremtés, foglalkoztatás… Igen, mert ha új tőzsdepalota épül, akkor a csili-vilibe már nem 4 portás kell, hanem 9…

    • ingyenebed

     hát nem tudom.
     amennyire én tudom, addig okés, hogy az usa válságot az előtte lévő ingatlan hitelboomra következő természetes ingatlanáresés okozta. a hitelboom oka meg valami állami szabályozás volt, ha jól tévedek, ami könnyebbé tette a szegényeknek a lakáshitelt, így a bankok bevállaltak olyan ügyfeleket, akiket normál piaci alapon nem vállaltak volna. de mi volt az oka az állami szabályozásnak? az, hogy az usában volt egy több évtizedes lakásprobléma (kb mint nálunk a 60-70-es években, illetve egész eu-ban a háborús pusztítás nyomán) – a szegények nem tudtak lakáshoz jutni. poltikai kérdés lett a lakáshoz jutás.
     tehát a kiindulás az, hogy piaci alapon x réteg nem jut lakáshoz. ekkor jön a keynesiánus, hogy milyemmáez, hát a gazdaság dolga, hogy x réteg is lakáshoz jusson. viszont evvel lufikat fújatnak rendszeresen, mintha nem fújódna magától is elég. és akkor innen belemegyünk egy filozófiai vitába, és ezért nem tudok én mit kezdeni a pogi elvtársékkal. ők abból az irányból közelítik a gazdaságot, hogy az embereknek jár ez meg az, mert úgy “igazságos”, és a gazdaságnak az a dolga, hogy eszerint működjön, és ha nem eszerint működik, akkor a hatalomnak be kell avatkoznia. szerintem meg ha beavatkozik, az mindig abba az irányba hat, hogy demotiválja azokat, akik előre viszik a társadalmat, illetve korlátozzák a szabadságot. ebből meg jó nem jön ki. lsd még Zsiday bejegyzése a pénzügyi elnyomásról.
     amit én az állam részéről el tudok fogadni maximum, ha vevőként lép be infrastruktúrális vagy környezetvédelmi beruházásokban. mivel ezekkel gyakorlatilag csak jövőbeli költségeket hoz előre, és valódi értékteremtést végeztet el a nyomtatott pénzen, tehát később megtérül. ami a görögökkel folyik, az nem ilyen, meg az usa qe sem ilyen volt. de én nem vagyok közgazdász.

     • Tóth József

      Az a bizonyos “valami állami szabályozás” az Usa-ban a pénzügyi felügyeletek egyébként sem túl szigorú szabályozási jogainak további visszaszorítása, “liberelizálása” volt. Ez tette lehetővé, hogy amikor a legnagyobb bankok kitalálták azokat a “derivatív” papírokat, melyek lényege az volt, hogy ha már van hiteled /tehát adósságod!/, akkor azt is be lehet számítani mint FEDEZETE! Az így számított megtérülési mutatók szinte mindenkit kitűnő fizetési képességűnek mutattak a hitelpiacon. EZ FÚJTA FEL az ingatlan-lufit, ÁLLAMI SZABÁLYOZÁSI és SZAKÉRTŐI /Harvard, Brooking, Yale profok!, nem kevés zsozsóért szakértettek/ “segítséggel. Törvényszerű volt a bedőlés, csak azt kellett kisorsolni, ki kezdi a sort, ki folytatja és mi lesz a vége.

     • Tóth József

      Amikor mindezt lassanként feltárták és nyilvánosságra került, akkortól hivták ezeket a papírokat “mérgező papíroknak” A mohóság, a mohóság… Lehman Brothers éppúgy van, mint Quaestor Equities…

     • Commenter

      Nem a hitelcél, hanem a fedezet volt az ingatlan. A bankok a fedezeti oldal összeomlása miatt lettek hitelképtelenek, ami miatt nem kaptak bankközi forrást, ami miatt csődök jöttek. Öngerjesztő folyamat, az ingatlan jó mint fedezet, azaz akkor egy ingatlan értékes vagyonnak minősül, ami miatt még több hitelt lehet kapni és így tovább… egészen addig, amíg mindenki hisz, és semmi nem cáfolja a “legbiztonságosabb fedezet az ingatlan” elvben. Természetesen megjelent, a ingatlant veszek és hitelt fel rá amiből egy másikat, amit kiadok “befektetési cél is” de ez csak az ördögi kör gyorsítása volt.
      Az alapprobléma az volt, hogy hiába volt pénz a bankokban a vállalatok piac hiánya miatt elmaradozó beruházásai miatt a vállalati szektor egyik része sem akart hitelt felvenni ezért recesszió megakadályozásáért monetáris lazítás jött, aminek a következménye az inverz hitelezési folyamat, a vállalati szektor közeledett a nettó megtakarító szinthez, míg a fogyasztók a nettó hitelfelvevőhöz, és amint a fogyasztók nemteljesítő adósokká váltak és az ingatlanok értékesítésére került volna a sor a lufi kipukkadt.

     • Commenter

      A döntéselmélet témaköre/fogolydilemma azok az esetek, amiért kell az állam. Amikor azt teszem ami nekem a legjobb, de a legrosszabb eshetőség lesz belőle.

  • Peter Oldman

   Mondjuk az USA ezt tette. Igaz nem volt annyira brutál az eladósodottsága, mint Görögországnak, és az államadósságot is olcsóbban tudta, tudja finanszírozni. Van ahol ezt meg lehet tenni, van ahol nem.

  • Tóth József

   Már a segélycsomagot NEM /elsősorban/ adósságtörlesztésre, hanem a gazd. növekedés beindítására kellett volna adni., az adósságra x év moratóriumot írni és a szükséges – nevezzük reformnak – átstrukturálásra húzó ágazatok “kitalálására”,, elemi bevételnövelő intézkedésekre /adóbeszedés, adófegyelem, off shore lefülelés, privilégiumok leépítése stb/ szigorú, a következő kifizetést az előző ütem teljesítéséhez kötő csomag. Ehhez képest a nyugati bankok /és állami költségvetések/ EDDIG mindig megkapták a következő adagot abból a pénzből, amit a hitelezők utaltak /plusz kamat, persze/, ők – eddig – egyennesben vannak. Görögország? Hát az is egyenesben van. Elgázolva keresztben az út közepén. Nem is értem, mi ezzel a gond?

 • nonemart

  Pénzbőség közepette nem lehet gond egy növekedési politikát vinni egy országban. Pl. Magyarországon. De a kormányok, a görög is és a magyar is, inkább elkölti a pénzt improduktív célokra. Olimpiára, szobrokra, Parlamenti térre, miegymásra, stadionokra.És évek óta!

  • Commenter

   Kimaradt az életükből a “versenyképességet növelő/megtérülő”, mint az állami beruházások kritériuma ilyen esetben.

   • nonemart

    Igen, feltalálták nálunk a nyíltvégű beruházásokat. Nincs vége, de folyamatosan költeni lehet rá, az eredményére meg ne számíts ebben az életben.

 • nonemart

  Hja, és ez nem azonos a keresletnövelő politikával, amivel nagyon is csínján kell bánni (nem úgy, mint orbánék, akik ezt nem nagyon értik).

 • Sz. Péter
  • KZoltán

   Ez elég keserű. De te is láthatod, hogy mennyi idióta hiszi el azt a maszlagot, amit a szájába tömnek, és ott szétolvad, mint egy Meki hamburger – annyit is ér: nem táplál, viszont jól mérgez!

 • Sz. Péter

  Tisztelt Pogátsa Úr ! Nem találtam angol nyelven semmit se a Sziriza igazságszolgáltatás refomjáról programjáról, csak pár sort. Van esetleg Önnek ilyen doc-ja, linkje ?

 • aser

  Ha sok az adósság,azt nem lehet további adósságokkal megoldani.Mert senki sem hülye,egy lyukas hordóba még tölteni vizet.
  Először a kiadásokat kell csökkenteni.és a bevételeket növelni.
  Vagy szerezni egy diktátort Magyarországról,aki ezt másként látja, ellopja a bankok pénzét, és ebből fedezi a kiadások hiányait.

  • Tóth József

   Mr. X! Honnan van a kedves papa vagyona?
   – Vette.
   És a nagypapáé honnan volt?
   – Ő is vette. …
   – És a dédpapáé?
   – Hát ő is vette. Elvette…

 • Kalmár Mária

  A szamadatokat latva es az EU-s eloirasokat olvasva azt olvashatom ki a sorok kozul, hogy szandekos lehet az EU megszoritasai pl nalunk, es Gorogoknel is, az oktatas es szocialis juttatasok drasztikus lefaragasa miatt. Nem celjuk es erdekuk, hogy ertelmes emberek keruljenek ki az oktatasi rendszebol es netan jobb kondiban elo emberek fenntartasa lenne esszerubb?Vagy nem ez az EU celja, hanem a kormanyok ezt skandaljak ? Lehet hogy nekik megszoritasokat irnak elo, csak nem feltetelhez kotik, hanem ezt a korrupt politikusok talaljak ki?Jo lenne latni egy ilyen ilyen megallapodast, mivel a szamok csak adatok, melyet nem kiser magyarazo szoveg!

  • Peter Oldman

   Kedves Mária! Ezt melyik EU-s előírásból olvasta ki? Tudtommal a költségvetést a kormányok készítik, az EU nem írja elő melyik főösszegre mennyi kerüljön.

 • Sz. Péter

  Idáig egyetértek mindenkivel, aki fél a túlzott balosságtól (lentebb idézet), DE: az újraelosztó jóléti állam, a feltétel nélküli alapjövedelem, az erős, de nem komcsi szakszervezetek, a béralkuk rendszere, az erős munkavédelem, az oktatás egyenlősége és radikális költségvetési emelése, a szegényekkel foglalkozó szociális munkás tutorok erős segítése és béremleése, az olimpia meg nem rendezése – ezek viszont jó dolgok.

  “A baj orvoslására a szocialisták, a szegények irigységét a gazdagok ellen szítva, a magántulajdon eltörlését tartják szükségesnek, és az egyesek javait minden ember közös tulajdonává kívánják tenni, ennek keresztülvitelét pedig vagy a helyi hatóságok vezetésére, vagy a kormányra bízzák. Azt hiszik ugyanis, segítenek a jelenlegi bajokon, ha a magántulajdont ily módon köztulajdonná átalakítva egyenlően osztják fel a polgárok közt a vagyont és a belőle származó előnyöket. Tervük azonban a szociális kérdés megoldására annyira alkalmatlan, hogy maguknak a munkásoknak is kárára volna, ezen kívül pedig felettébb igazságtalan is, mivel erőszakot alkalmaz a jogos birtokosok ellen, megzavarja az államrendet, alapjaiban felforgatja a társadalmat.”

  (XIII. Leó pápa: Rerum Novarum)

  • transformer

   Az első bekezdés gondolatmenetén annak a lakájmédiának a hatása érződik, amelyről Pogátsa Zoltán következő írása szól. Mi az, hogy “túlzott balosság” ? A piacvallás hívei számára maga a jóléti állam a túlzott balosság, elég néhány itteni hozzászólás érveibe beletekinteni. Mi az, hogy “erős, de nem komcsi szakszervezetek ?” A szakszervezetek feladata a munkavállalók érdekvédelme, függetlenül politikai irányultságuktól, amely egyébként soha nem kötődhet egy politikai erőhöz, legfeljebb ideológiai lehet; ha ugyanis szervezetileg kötődnek hozzá, akkor az adott politikai erő esetleges hatalomra jutása után nem lennének képesek következetesen képviselni a munkavállalói érdekeket velük szemben (ezért lazult meg pl. a brit TUC és a Labour kapcsolata, amióta a hatalmon levő Munkáspárt számára fontosabb volt a “befektetők” kegye, mint a munkavállalóké).
   Ha valami nagyon hiányzik ma Magyarországról, az éppen egy jelentős, következetes baloldali párt és a munkáltatókkal valamint a kormánnyal is konfrontálódni képes erős szakszervezetek. Ezeket a lakájmédia természetesen “komcsinak” tartaná, mint ahogy egyesek itt is “Pogi elvtársaznak”, azt a téveszmét dédelgetve, hogy ez érv.
   Azt az apróságot nem is említve, hogy Európa mai “balos” pártjainak jelentős része egész más programot képvisel, mint amilyennek a fizetett bértollnokok ábrázolják őket. Legalább annyira “zöldek”, mint a zöld pártok, de következetesen össze is kapcsolják az ökopolitikát a szociális kérdésekkel, nem elsősorban a “piacra” bízva a környezeti problémák megoldását. Nem véletlen, hogy az EP baloldali frakciójában, melynek hivatalos neve is European United Left/Nordic Green Left, – ennek tagja a Syriza, de a GKP nem – vannak szocialista, kommunista és vállaltan baloldali ökopártok is, de az ökoszocialista gondolat része a modern szocialista és kommunista pártok ideológiájának is. Fel kellett ismerniük, hogy a kapitalizmus nem csupán igazságtalan rendszer, hanem közveszélyes is. Állandó növekedési tendenciája egy véges földgolyón nem lehetséges, kimeríti az erőforrásokat és hulladéklerakóvá változtatja a Földet, tönkreteszi a klímát. Ebből időnként ízelítöt kapunk, legutóbb tegnap…
   A mai “komcsik” rövid bemutatkozó brosúrája az Európai Parlament információs irodájában, de a neten is elérhető: http://www.guengl.eu/uploads/publications-documents/EN.pdf
   A médiában róluk írogatók azonban nem szeretnek ilyesmit olvasni és másokat is szeretnének visszatartani tőle. Ezért ők megálltak valahol Sztálin és Brezsnyev között félúton.

   • Sz. Péter

    Sajnálom, Transformer, de nem tudok egyetérteni. A neolibek szociális érzékensyéget lesajnáló, annak érvényesítését lehetetlennek tartó atitűdjéhez hasonlóan tévesnek tartom az olyan álláspontot, amely nem húz világos és áthatolthatatlan falat a rossz érteelmben vett kommunista, antidemokratikus, mindenben egyenlősítő hagyományok, pártok és a normális ökoszociális gondolat közé. Aktanyilvánosság, a kommunista bűnök egyforma elitélése a náci bűnökkell, a tulajdonjog szentsége, nemzetiségi önrendelkezés együtt az ökoszociális gondolattal, azaz “antikommunista globlizációkritikus ökoszociáldemokrácia”. Szerintem ebben semmi ellentmondás nincs, csak az a baj, hogy a hozzád hasonló jó fejek is elfogadhatónak tartják a “saját” szélsőségeseiket mint pl. sok mérsékelt jobbos a szélsőjobbot legalább is bagatelizálja.

 • nagy zoltan

  “nem is szólva a magyarok gigantikus közigazgatásáról HU 20,9%!!!”

  Ide van besorolva ugyebár az állami tartozások utáni kamatteher is,ami ennek majdnem a fele.
  (sokszorosan több mint a K.európai szomszédok kamatterhei,de még a görögökénél is több..)

 • Bear BBQ

  Elsősorban gratula ezért a szokatlanúl, úgymind, oknyomozó cikkért. A szemétbiznisz jó téma, lehetne rajta még lovagolni úgy mint a külföldiek vadásztatásán

 • Maria Himmer

  ….szerintem sincs demokracia az EU-ban..az ugynevezett gazdag orszagok diktalnak!!!! Itt n.orszagban is sok a szegeny, az ollo itt is szelesre van nyitva, pedig a fegyverkereskedelemmel sokat keresnek.Itt is csak a gazdagok lesznek meg gazdagabbak….pl : akik meggazdagodnak a migransokon…..
  aki azokat kivanja – üzleti szempontok vezetik!

  János 10:1 „Igazán mondom nektek: aki nem a kapun át megy be a juhok aklába, hanem máshol, az tolvaj és rabló.

  • János Kokos

   Nem vetted észre ebben az országban 2010 óta orbán és bandája, valamint a családja mennyire meg gazdagodott? Nem tudom hol éltél eddig? Az állampolgárság vásárlásával olyan haverjait hozta helyzetbe, akik csúnya módon meg gazdagodtak az ország kárára. A mostani befogadással is az a baja, hogy nem tud róluk pénzt lehúzni. Az egy éves migráns hullámban is rengeteg uniós támogatást elloptak, egyszerűen nem a menekültekre költötték, és fosnak az elszámoltatástól. Egyszerűsítve a dolgot, itt a mi szar országunkba a migránsokon a tolvaj kormány és az ember csempészek gazdagodnak, és a kormány érdeke minél tovább húzni a műbalhét, mert addig is lehet lopni ki belőle a maradék pénzt. Gratulálok hozzá, hogy ennyi ésszel még támogatjátok is.

   • KAnikó 0

    Ön meg azt nem vette észre, hogy az adott téma nem ilyen szűk keretekben vizsgálandó! Itt nem egy-két cikluson átívelő problémáról beszélünk, hanem több évtizedre határozhatjuk meg az ország és a kontinens jövőjét. Ezzel szemben egy magyar kormány 4 évente leváltható. Priorizálni kell a megoldandó problémákat. Jelenleg a bevándorlás problémájának megoldásához a legmegfelelőbb kormányunk van. Ha kivédték a dolgot, beszélhetünk a korrupcióról is.

 • KAnikó 0

  Erőlködjetek csak, akkor is lesz népszavazás!
  😛

  • János Kokos

   Basszátok csak minél jobban el a lóvét a semmire, szarházi semmit érők. Ennyi ésszel meg orbánnal elmehettek ürgét önteni, kb. az a szintetek.

   • KAnikó 0

    Kedves János!
    Az Ön szintjét pedig a stílusa jelölte meg. Iszonyatosan alacsony.
    Nem tudom mi bántja az életben, de tegyen ellene! Ebben egyik kormány sem fog segíteni.
    A düh megbetegít! 🙂
    Jó hétvégét!

 • csaba

  Nem mindegy hogyan nevezzük azt amit a hátunk közepe sem kíván?
  Betelepítés,elosztás.Nem tök mindegy?A végcél ugyanaz,idehozni egy rakás tanulatlan barbárt.

 • Vidéki

  “Ausztriában fel sem merül, hogy a levélszavazással vissza lehet élni, pedig akár ott is előfordulhatna, hogy választójogukat áruba bocsátani hajlandó választópolgárokat néhány euróért arra ösztönöznek, hogy kérjék ki a levélcsomagot, majd azt adják át a helyi pártaktivistának.”

  Ez azért van, mert ottan a választópolgárok különleges anyagból készültek. Ottan euróért, de még aranyért sem lehet őket megvásárolva ösztönözni arra, hogy kérjék ki a levélcsomagot, majd azt adják át a helyi pártaktivistának.

  A világon Ausztrián kívül talán csak Burkina Faso nyugat-afrikai állam lehet ennyire kedvező helyzetben.

  Nevének jelentése moré és dioula nyelveken: becsületes emberek országa.

 • Vidéki

  Magyarországon az Alkotmánybíróság nem osztja az osztrákok felfogását a levélszavazásról, ezért van az, hogy a nálunk lakcímmel nem rendelkezők levélszavazhatnak csak.

  Lehet, hogy ennek a racionális oka az, hogy az Alkotmánybíróság érzékeli, hogy mi Ausztriától, az Édentől Keletre még nem értünk el a becsületességnek arra a csúcsára, ahol az osztrák választópolgárok tanyáznak, akiket euróért, de még aranyért sem lehet megvásárolva ösztönözni arra, hogy kérjék ki a levélcsomagot, majd azt adják át a helyi pártaktivistának.

 • Vidéki

  Az tény viszont, hogy az osztrák levélszavazók szavazása erősen preferálta a zöld jelöltet, szignifikánsan eltért a a szavazóhelyiségekbe elzarándokoló szavazók szavazásától.

  Ehhez egy okos politológus kell, aki kimagyarázza, hogy miért különbözik ennyire jelentősen az osztrák levélben szavazó, a választóhelyiségben urnába szavazótól.

 • Dodokacsa

  Ok ertem en, hogy visszaeles, meg politikia kultura azt ezert nem lehet. De akkor a lakcimmel nemrendelkezoknel nincs visszaeles meg politiaki kultura? Avagy akkor nekik mia lofaszert lehet?

  • transformer

   No, ez telitalálat… és al- és főkotmánybíróink intellektuális (vagy morális ?) szintjét is jelzi.

  • transformer

   Biztos ezzel akarják a hajléktalanokat pozitíve diszkriminálni. Ha már hajlékkal nem akar sikerülni.

 • rose

  Figyelem,

  Alkalmazni a gyors és kényelmes hitel fizeti ki számláit, Xmas kölcsön,

  Jelzáloghitel, konszolidációs hitelt, és elkezd egy új vállalkozás, vagy

  újra finanszírozás a projektek egy legolcsóbb kamatláb 3%.

  Ne lépjen kapcsolatba velünk ma via 🙁 Rosesmithloancompany @ gmail.com) a hitel

  szükséges összeget. Mi hitelesített, regisztrált és legitim hitelező.

  Akkor lépjen kapcsolatba velünk még ma, ha érdekelt abban, hogy ez a kölcsön, lépjen kapcsolatba velünk

  További információ a hitel folyamat, folyamat, mint a hitelfeltételek

  feltételekkel és hogyan a hitel kerül át az Ön számára. Szükségünk van a sürgős

  válasz, ha érdekel.

  Először információkat kell ismerni

  Teljes nevek: …………

  Szükséges összeg a Hitel: ……… ..

  Telefonszám:…………

  Időtartam: …………

  Ország:………….

  Állam / tartomány: ……………

  Havi bevétel:……….

  Családi állapot:………..

  Kor / Nem: ………… ..

  Hitel Cél: ………… ..

  Megjegyzés: Az összes válasz kell továbbítani:

  ROSESMITHLOANCOMPANY@GMAIL.COM

  a gyors feldolgozást.

  Köszönöm.

  C.E.O / Rose Smith.

 • János Virág

  Amit a mocskos orbán tőlünk lop el!

 • Noemi2012

  Kérdezem a cikkírótól, hogy ennek a támogatásnak mekkora része jön a TAO pénzekből? Vagy a TAO ezen felül van?

  • laspalmas

   A TAO ebben nincs benne.

   • Noemi2012

    Ez akkor még durvább. Össze kellene rakni a TAO-val együtt….

  • laspalmas

   Úgy tűnik, hogy a TAO-pénzek és az 1% felajánlások vannak benne, bár nem könnyű értelmezni az EMMI által közzétett adatokat.

   • Noemi2012

    Innen látszik, hogy a TAO-támogatás milyen ügyes húzás arra, hogy a költségvetésből kivegyünk pénzeket, és úgy tűnjön, nem is az állam adja, hanem a cégek. Pedig nem – az a pénz egyébként a költségvetésben landolna, mert ott a helye. Minél zavarosabbak a szabályok, annál kevésbé lehet egyszerűen elmondani ….

 • Irén Almássy

  Ennyi idő alatt Vajna zsebében 5-től 13,1 milliárdig nőtt a semmiért kapott ajándék pénz. Még labdába sem kellett rúgnia! Az “Átlátszó” nagyon szép grafikont tudna róla készíteni, csak forduljanak bizalommal Tállai úrhoz. Nekem is ő mondta még tavaly.

 • Orwell_1984

  Mondjuk, ha azt firtatjuk, hogy az MLSZ mennyivel több pénzt kapott, mint más szövetségek, akkor azt is látni kell, hogy az MLSZ ha nem is kétszer annyi, de nagyságrendekkel több egyesületet (és játékost) felügyel, mint a többi szövetség.

 • Samsul Alam

  Kínálunk személyi kölcsönök akár $ 100,000, keres egy üzleti hitel és megtagadták a bank, segíthetünk hitelek 5000 $ maximális összege 100.000 $ *, amelyek segítségével újjáépíteni az üzleti és kap vissza ^, mi is beveszünk egy utat egy jobb pénzügyi jövőben.

  Csak abban az időben, akkor lehet alkalmazni, percek alatt, és kap a készpénz az ugyanazon a napon.

  Ne késlekedj! írjon nekünk mailben. {} Samsulalamcashfirm@gmail.com vagy látogasson el hozzánk az egyik 200 + helyszíneken az egész lenne, hogy hogyan tudunk segíteni.

  Köszönjük, hogy hozzánk,

  Meleg üdvözlettel

  Mr.Samsul Alam

  samsulalamcashfirm

  samsulalamcashfirm@gmail.com

 • Larry Simth

  Szüksége van a projekt, a befektetés, a személyi kölcsönök, az üzleti kölcsönök, az otthoni hitelek, a diákhitelek, a konszolidációs hitelek és a különböző projektekhez nyújtott kölcsönökre? Azok számára, akik szeretnének hitelt kapni cégünktől, vegye fel velünk a kapcsolatot ma (ericfinancee@gmail.com) és kapja meg a kölcsönt.

 • Windeisen Zoltán

  szerintem is legyen független a média, de ne úgy ahogy az átlátszó nevű s…r mondja.!!

 • gmihaly

  “Vitam et sangionem” – sed avenam non (Élertünket és vérünket – de zabot nem).

 • Vidéki

  “A Figyelő a civil társadalom és a független sajtó több mint kétszáz tagját listázta “zsoldosként.”

  A listán rajta van az OCCRP egyik partnerszervezete, a Direkt36 non-profit oknyomozó újságíró központ is. Tavaly egy másik OCCRP partnert, az Átlátszót támadta a magyar kormánypárti média, amikor feltette egy hasonló listára.”

  A MAGYAR NYELV ÉRTELMEZŐ SZÓTÁRA
  ZSOLDOS melléknév és főnév

  Olyan , aki, amely nem általános hadkötelezettség alapján teljesít katonai szolgálatot, hanem toborzáson önként vállalkozik arra, hogy meghatározott ideig katona lesz.
  Pénzért idegen érdekeket szolgáló, a maga becsületét eladó személy; bérenc. (Az imperialisták zsoldosai nem zavarhatják meg építő munkánkat).

  Azt hogy George Soros kiket pénzel Magyarországon csak ő tudhatja meg azok akiket pénzel ?
  A nyitottság meg az átláthatóság erre azért nem vonatkozik?

  Ő azt nekünk hirdeti és csak rajtunk követeli ! Saját magán nem!

  Soros György – a terv élére állva – úgy vélte, hogy a nyílt társadalmak csak akkor virágozhatnak, ha olyanok töltenek be felelős pozíciót, akik képesek méltóan képviselni és népszerűsíteni az ilyen társadalmak alapvető értékrendjét. Az volt az elképzelése, hogy – a világ minden tájáról toboroz oktatókat és hallgatókat …

  A CEU professzorai is Soros pénzéből élnek, ne szégyenkezzenek, ha ez napvilágra kerül.

  Régebben a híres-nevezetes Keller László MSZP politikus is az “üvegzseb” kampányával vált híressé.

  Miért emlegetnek feketelistát a “Tanárok, civilek” akkor, amikor csak arról van itten nagyba szó, hogy átlátszó zsebükben megcsillan Soros pénze.
  Nem kellene küzdeniük az Átlátszóság ellen!

  Sorosnak van egy Transparency International nevű szervezete is, mely nevében hordozza az Átlátszóságot!
  Az “Üvegzseb szép!”