Egyéb

Relatív kiadások: az Együtt pártalapítványa

Évi milliós-tízmiliós nagyságrendű kiadásaival az Együtt pártalapítványa egyelőre nemhogy a világot nem váltotta meg, de még saját – beharangozott – névváltozását sem sikerült levezényelnie. Azért több milliót kifizettek egy, a szocialista dominanciájú érában kérdéses állami tenderek notórius nyerteseként elhíresült vállalatnak.

Magyarországon most először: böngésszen a pártalapítványok összes szerződése között!

Mindenkitől kértük, nyolc párt kiadta, egy tagadta meg. Nem, nem a Fidesz, nem is a KDNP, és még csak nem is az MSZP: a Jobbik elszámoltatási lendülete tört meg akkor, amikor el kellett volna árulni, hogy kik gyarapodtak a Gyarapodó Magyarország Alapítvány százmillióiból 2010 óta. A fair play jegyében bevártunk minden választ, és most minden megkapott adatot közzéteszünk, ugyanakkor az érdekesebb részleteket pártonként külön cikkekben elemezzük. Tovább az összefoglaló cikkre.

„Az Alapítvány korábban az Együtt Magyarországért Alapítvány nevet viselte, majd Váradi András tragikus halála után a Párt és az Alapítvány vezetése úgy döntött, hogy az alcsútdobozi juhász emlékét megőrizve a pártalapítvány felveszi a nevét” – így mutatja be blogján az Együtt – a Korszakváltók Pártjának pártalapítványa a névtörténetét. Az alapítványnak az új néven van blogja, honlapja, szervezett így konferenciát is – a civil szervezetek bírósági online adatbázisa azonban mégis csak a régi nevet ismeri. Sőt, a pártalapítvány honlapjához tartozó domaincímet is az Együtt Magyarországért Alapítvány birtokolja. Arról nem is beszélve, hogy Pápa Levente kuratóriumi elnök – egyben a párt egyik alelnöke – is az Együtt Magyarországért Alapítványra hivatkozva szignózta a szervezet költéseit kikérő közérdekű adatigénylésünkre adott válaszhoz mellékelt levelét. Mi tehát egyelőre ezen a néven írunk az Együtt pártalapítványáról.

A költéseket tartalmazó PDF ezen a linken található.

Az alapítványt 2014 nyarán, az országgyűlési választások után jegyezték be; ebben az évben szolid tizenhétmilliós, az ideiben mindeddig négymillió-négyszázezres összeget költött. A kiadások többsége piti, pár százezres összeg, és alapvetően egybevág egy ilyen szervezet szokásos tevékenységével: nyomda, terembérlet, könyvelés, néhány magánszemély megbízásos szerződtetése is szerepel a tételek között.

Kiugró értékek

Az egyetlen kiugró érték a kiadási listán a Relatív Reklámügynökség Kft., amely tavaly a legnagyobb értékű megbízást kapta az alapítványtól:

– 2014-ben „grafikai munkák végzése, kreatívok kidolgozása, videó kampány készítése, videó kampányok technikai supportjának biztosítása, online és digitális anyagok utómunkálatai, online és webes felületek kialakítása és kezelése, vizuális brand megtervezése, fotózások, további fejlesztési költségek” munkára kb. nyolcmillió-kétszázezer forintot

– de idén is jól kerestek, „webes felületek fejlesztési feladatainak munkadíja” címén eddig kb. ötszázhetvenezret számlázhattak.

A reklámügynökség Együtt-kötődése korábban is ismert volt, a Magyar Nemzet korábban arról cikkezett, hogy a cég egyik ügyvezetője, Hajnal Zsolt volt Együtt–PM Szövetség ötödik kerületi polgármesterjelöltje Juhász Péter kampányának egyik szervezője és kiadványainak készítője.

A vállalkozás még a szocialista dominanciájú érában kérdéses állami tenderek notórius nyerteseként híresült el. A Kreatív 2010-es, „Nyolc gyalázatos tender” címre hallgató gyűjtésében a Relatív kétszer is előkerül. A cég 2009-ben még 155 milliós árbevétele a 2010-es kormányváltás évében alig 55 millióra zuhant.

A cég ügyvezetőjét pedig még a Hagyó-ügyben is behívták tanúskodni, mert dolgoztak a BKV-nak is. A meghallgatásról így adott hírt tavalyelőtt az MTI:

Az ügyvezető „elmondta, a cége kereste meg a BKV Zrt.-t, ahol R. Miklóssal tartotta elsősorban a kapcsolatot. Azt mondta, tudomása szerint nem pályáztatás után kapták meg az első megbízást a BKV Zrt. honlapjának grafikai tervezésére. A munkát elvégezték, majd a teljesítést igazolták, és a bruttó 2,5 millió forintot megkapták. A tanú arra nem tudott választ adni, hogy a 2007 szeptemberére elkészült honlapot miért nem használták fel a közlekedési vállalatnál.”

Azóta viszont Hajnalnak, a Relatív ügyvezetőjének volt egy különös szereplése a másik oldalon is: az ötmilliós állami támogatással készült, a vádlottak padjáról állított Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökről szóló játékfilmben ő alakította a Gyurcsányt rabláncon kísérő fegyőrt.

Alapkutatás

Az elszámolásban érdekes tétel még a Haza és Haladás Alapítványnak 2014-ben juttatott egymillió-kétszázezer forint. Az Együtt – a Korszakváltók Pártjának ez az eredetileg Bajnai Gordon volt miniszterelnök és köre gründolta alapítvány volt az egyik elődszervezete. A permanens szervezeti válságban élő Együttről azóta levált a Párbeszéd Magyarországért párt és a Magyar Szolidaritás Mozgalom is.

Ezért nem különösebben meglepő, hogy a párt szinte egyetlenként maradt bázisa kapta meg a fenti összegű adományt „közpolitikai kutatásokra”; az talán már inkább, hogy az alapítvány honlapján tavaly júliusinak, a blogján tavaly áprilisinak tűnik az utolsó bejegyzés, a – legalábbis online – tetszhalott Haza és Haladás imígyen dotált közpolitikai kutatásainak eredményét pedig hiába kerestük az interneten.

Az Együtt pártalapítványának szerződései között itt lehet böngészni

Sarkadi Nagy Márton

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás