Egyéb

Harrach és a Lord: a Barankovics Alapítvány szerződései

Várakozásainknak megfelelően a KDNP pártalapítványának, a Barankovics István Alapítvány szerződéseit tartalmazó listán főként a kereszténydemokrata párthoz és értékekhez közel álló szervezetek és projektek részére történt kifizetések szerepelnek.

Magyarországon most először: böngésszen a pártalapítványok összes szerződése között!

Mindenkitől kértük, nyolc párt kiadta, egy tagadta meg. Nem, nem a Fidesz, nem is a KDNP, és még csak nem is az MSZP: a Jobbik elszámoltatási lendülete tört meg akkor, amikor el kellett volna árulni, hogy kik gyarapodtak a Gyarapodó Magyarország Alapítvány százmillióiból 2010 óta. A fair play jegyében bevártunk minden választ, és most minden megkapott adatot közzéteszünk, ugyanakkor az érdekesebb részleteket pártonként külön cikkekben elemezzük. Tovább az összefoglaló cikkre.

A KDNP alapítványa értelemszerűen több hozzá hasonló értékrendű szervezetnek nyújtott működési támogatást, így kapott például az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szervezet (IKSZ) 2011-2013 között összesen 19,65 millió forintot, de a Hazai Termék, Hazai Munkahely Alapítványnak és az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesületnek is többszázezer Ft jutott az évek során.

A legjobban azonban a párt frakcióvezetőjének nevével fémjelzett szervezet járt: a Barankovicshoz hasonlóan szintén a KDNP-székházba bejegyzett, és Harrach Péter elnökletével működő Magyar Kereszténydemokrata Szövetség számára összesen 50 millió forintot fizetett ki a KDNP alapítványa az alábbi bontásban

– 2010-ben 3,25 millió Ft

– 2011-ben 11,25 millió Ft

– 2012-ben 10 millió Ft

– 2013-ban 10 millió Ft

– 2014-ben 7,51 millió Ft

– 2015-ben 8 millió Ft

A Barankovics Alapítvány természetesen nem csak működési támogatást nyújtott, hanem projektek megvalósulását is igyekezett elősegíteni a maga anyagi eszközeivel, így például a Nők Egyesülete Mohácsért 2010-es, „Tavaszi zsongás” nevet viselő, a családoknak szánt rendezvénysorozata 1 millió forint támogatást kapott. Ennél sokkal furcsább, hogy a KDNP alapítványa 2010-ben saját rendezvényei kapcsán 4 úgynevezett könnyűzenei előadónak is fizetett:

– Kormorán-koncert 300.000 Ft

– Varga Miklós – koncert 195.000 Ft

– Lord-koncert 827.500 Ft

– Kormorán-koncert 875.000 Ft

Amint az alapítvány honlapján is szerepel, több könyv megjelenését is támogatták, a CÖF-alapító Fricz Tamás kötetének megjelenését pl. 200 ezer forinttal. De vannak saját kiadványaik is, ezek közül Simicskó István államtitkár Nemzeti értékeink védelmében c. könyvének nyomdai munkálataira 2010-ben 693 ezer forintot, Semjén Zsolt Nemzetpolitika c. könyvének nyomtatásáért 950 ezer forintot fizetett 2012-ben a Barankovics Alapítvány.

A fordítói, lektorálási, takarítási és egyéb munkavégzésre irányuló szerződések között szerepel az is, hogy Gloviczki Zoltán, a 2010-es kormányalakításkor kinevezett, majd 2012 októberében felmentését kérő, és 2013 áprilisában távozó közoktatásért felelős helyettes államtitkár még 2010 januárjában 460 ezer forintot kapott a Barankovics Alapítványtól „kereszténydemokrata oktatáspolitikai koncepció” elkészítéséért.

A KDNP pártalapítványának szerződéslistáját itt lehet böngészni 

Erdélyi Katalin

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás