Egyéb

Vida vs. Simicska? Adóvégrehajtás a Közgép-leánynál

Adóvégrehajtást jegyeztetett be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Simicska Lajos egykori APEH-elnök érdekeltségében álló Közgép Zrt. leányvállalatára, a Közgép-Ingatlanfejlesztő Kft.-re. Oligarcha-leszámolás idején különösen kínos lehet a két főadószedő csörtéje, pláne, hogy úgy fest, Vida hivatali napjai is meg vannak számlálva.

A tartozás összegét nem, csak a tényt közli a NAV honlapja, s egyelőre a Közgép sem válaszolt azt ezt firtató kérdésünkre. A 99,58 százalékban a Közgép Zrt., 0,42 százalékban Németh Miklós Közgép-vezér tulajdonában lévő Közgép-Ingatlanfejlesztő 2013-as mérlege 180,7 millió forint kötelezettséget mutat, a pénz oroszlánrészével azonban az anyavállalatnak tartozott a kft, amely abban az évben 703 ezer forint veszteséget termelt, s 508 ezer forint társasági adót fizetett.

Az 1999-ben alapított cég első tulajdonosai a szolnoki Axon-csoporthoz kötődő cégek voltak – az elsősorban gépjármű-finanszírozással foglalkozó cégcsoport a hitelválság nyomán bedőlt, első embere, Kun Zoltán ellen pedig büntetőeljárás folyik befolyással üzérkedés gyanújával egy jászapáti városfejlesztési projekt kapcsán. Kun egykor nagy befolyású üzletember volt Szolnokon – annak a Fidesz-közeli háttércsapatnak a tagja, ahonnan Nyerges Zsolt Közgép-elnök is kirajzott az első Orbán-kormány idején.

Csakhogy alföldi források szerint egy ideje elváltak útjaik, Kun már nem tartott a Simicska szárnysegédjeként országos oligarcha-karriert befutó Nyergessel, ráadásul állítólag a Jobbik felé orientálódott.

Azóta sokat veszített befolyásából a Nyerges-Simicska-klán is – a párt-háttéremberek leszámolása az utóbbi hónapokban meglehetős nyilvánosság mellett zajlik. Az adóvégrehajtás mostani híre mégis újdonság: e szerint a Simicskához kötődő NAV-elnök, Vida Ildikó – Simicska APEH-beli helyettese és utóda – hivatala sem kíméli a kegyvesztett főoligarcha cégeit. Holott úgy fest, előbb-utóbb az Egyesült Államok kitiltási botrányában kikezdett renoméjú Vidának is kitelik az ideje: az Állami Számvevőszék jelentése hiányosságokat tárt fel, az ügyészség pedig hivatali visszaélés miatt nyomoz a NAV vezetői körében.

Rádi Antónia

Címlapkép: Népszabadság / Velledits Éva felvétele

Update: Az adóvégrehajtás alá vont cég ugyanaz, amelyik 2010-ben megvásárolta Vida Ildikó budai házát.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás