Egyéb

Az Átlátszót is díjazta az Index on Censorship

A világ egyik legrangosabb szabadságjogi szervezete, az Index on Censorship díját kapta meg az atlatszo.hu és Bodoky Tamás főszerkesztő.

“Ha a hazámra tekintek, ha az egészet nézem, akkor egyértelmű, hogy az Átlátszót nem fogják legyőzni. Magyarországon igazságos és tisztességes demokrácia lesz, igen, ez lehetséges” – ezzel zárta beszédét Londonban szerdán Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője, miután átvette az Index on Censorship nevű tekintélyes nemzetközi szabadságjogi szervezet díját, a Szólásszabadság Díjat (Freedom of Expression Award).

Az Átlátszó a digitális aktivizmus kategóriában lett díjazott, miután a szervezet által kiválasztott jelöltek közül az internetes közönségszavazás során mi kerültünk ki győztesen, hála annak, hogy olvasóink – ezek szerint – tömegesen szavaztak.

A kitüntetés azért is különösen értékes, mert az Index on Censorshipet még az 1970-es években alapították Nagy Britanniában, és eleinte a fő célja az volt, hogy a vasfüggöny mögötti országok ellenzéki íróinak, újságíróinak segítsen. A szervezet ma már az egész világon küzd a szólásszabadságért, a szabad sajtóért és a cenzúra különböző megnyilvánulásai ellen.

Az Átlátszó díjazásakor az indoklásban kiemelték, hogy Magyarországon veszély fenyegeti a szabad és független sajtót, és a kormányzat különböző eszközökkel próbálja korlátozni a sajtószabadságot. Az indoklás szerint ezért különösen fontos az, amit az oknyomozó portál végez, hiszen egy egyre inkább elnyomó környezetben nem csak kérlelhetetlenül feltárja a visszaéléseket, de olyan internetes és informatikai eszközöket fejleszt ki, amelyekkel az állampolgárok is élhetnek.

Külön kiemelték a MagyarLeaks platformot, amelyen bárki, anomim és biztonságos módon tehet bejelentést visszaélésekről, valamint a KiMitTud közérdekű adatigénylő platformot, amelyen bárki közadatigényléseket indíthat.

Index-on-Censorship-Freedom-of-Expression-Awards-2015-@-Barbican-c-Alex-Brenner-please-credit-_DSC4387

 

A Freedom of Expression Awardot, vagyis a Szólásszabadság Díjat négy kategóriában osztják ki minden évben, idén már a 15. alkalommal. Az újságírás kategóriában ezúttal egy szaúdi újságíró, Safa Al Ahmad és egy angolai riporter, Rafael Marques de Morais kapták megosztva a díjat, a művészeti kategóriában egy marokkói rapper, El Haqed, a kampánykategóriában egy kenyai nőjogi aktivista, Amran Abdundi, a digitális aktivizmusért pedig Bodoky és az Átlátszó.

A szaúdi újságíró nagy bátorságról tett tanúbizonyságot, amikor nőként ellenzéki tüntetésekről forgatott dokumentumfilmet, míg az angolai riporter jelentős korrupciós ügyeket tárt fel oknyomozó újságíróként és ezért folyamatosan üldöztetésben van része. A marokkói blogger a szegénységre és a kormányzati korrupcióra hívja fel a figyelmet szövegeiben, emiatt többször került börtönbe nevetséges vádak alapján, a kenyai nőjogi aktivista pedig egy olyan társadalomban áll ki a nők mellett, amelyben a szélsőségesek folyamatosan fenyegetik az emberi és szabadságjogokat.

Különdíjban részesítettek azerbajdzsáni újságírókat és emberi jogi aktivistákat, ahol a rezsim az utóbbi hónapokban különösen erőszakossá vált, és tucatnyit bebörtönzött közülük.

Mong Attila

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás