Egyéb

Három éve megírtuk, mostanra kiperelte a TASZ: titkos forgatókönyv szerint dőlhetett a Malév

A Malév-csőddel kapcsolatos, a TASZ által kiperelt állami dokumentumok alátámasztják: okkal írtunk 2012-ben arról, hogy titkos forgatókönyv szerint dőlhetett be a Malév.


„Titkos forgatókönyv szerint dőlt be a Malév?” Ez volt a címe annak a cikksorozatnak, amit a Malév felszámolásának indulásakor, 2012-ben írtunk. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kiperelte és nemrég nyilvánosságra hozta a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM) készült, a  Malév pénzügyi helyzetének rendezéséről szóló dokumentumokat, amik alátámasztják az általunk anno felvázolt forgatókönyvet.

Három éve arra lettünk figyelmesek, hogy egy picit túl sok az összefüggés Varga Jenő üzletember és a Malév-csőd lefolyása között. A milliárdos, felszámolócégéből meggazdagodott Vargát jelölte ki ugyanis a Malév felszámolását végző cég a vállalat vagyonfelügyelőjének.

A férfi ugyanakkor ott állhatott nemcsak a sor végén, hanem az elején is. Egy egész cikket szenteltünk annak, hogy leírjuk, milyen sok szálon állt kapcsolatban Varga annak a cégnek a tulajdonosával, amelyik az egész eljárást elindította. Ez a cég azért volt érdekes, mert a fellelhető adatok alapján kisvállalkozásnak tűnt, és nehezen lehetett elképzelni, hogy pont egy ilyen cégecske felé fennálló tartozását nem tudta volna rendezni a Malév. Arra is felfigyeltünk, hogy a eljárás elindítása példátlanul gyorsan zajlott, és hogy mintha néhány törvény és rendelet is a Malév bukásához időzítettek volna.

Cikkeink 2012-ből

Varga Jenő, a Malév állami felszámoló által kijelölt vagyonfelügyelője állhat a nemzeti légitársaság elleni felszámolási eljárást elindító hitelező cég mögött, amely valójában egy mikrovállalkozás: Titkos forgatókönyv szerint dőlt be a Malév?

Többször összeértek a szálak Varga Jenő pécsi milliárdos, a minap csődhelyzetbe került nemzeti légitársaság, a Malév élére rejtélyes módon és megbízatással kinevezett vagyonfelügyelő, és a Malév elleni felszámolást elindító kisvállalkozás, a Bellum 2000 Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Krieg Ferenc között: Titkos forgatókönyv szerint dőlt a Malév? II.

A háttérben  felsejlik Pintér Sándor belügyminiszter, az SCD Csoport, valamint a sármelléki repülőtér felszámolásának zűrzavaros története, amiben szintén Varga Jenő játszotta a főszerepet: Titkos forgatókönyv szerint dőlt a Malév? III.

A TASZ által kiperel dokumentumokban bőségesen találni utalásokat ara, hogy a Malév irányított felszámolását a háttérből az állam irányíthatta. Már egy 2011. február 7-i, szigorúan bizalmas dokumentumban azt javasolja az NFM-nek bedolgozó Horváth és Társai DLA Piper ügyvédi iroda Kocsis Tamás kabinetfőnök-helyettesnek, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a felszámolási eljárás meggyorsítására:

„[A Malév felszámolásánál] a felszámolási bíróság, a felszámoló és a kormányzati stratégiai stáb példátlanul szoros, előkészített együttműködése [volna szükséges], … egy Alitalia-típusú [utalás az olasz légitársaság felszámolására – a szerk.] ‘irányított felszámolás’ esetében pedig az eljárást gyorsító további jogszabály-módosításokra is szükség lenne”.

Az ügyvédi iroda azt is javasolta, hogy „a felszámolást ne a Malév indítsa saját maga ellen, hanem a Malév valamelyik hitelezője kezdeményezze”.

A TASZ által kiperelt további iratokat itt lehet böngészni.

A címlapkép forrása a Wikipedia.

Sarkadi Nagy Márton

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás