Egyéb

Túl sok dokumentumot kértél az adatgazdától? Megkaphatod DVD-n

A KiMitTud-on szereplő 4637 adatgazdának eddig összesen már több mint 4000 közadatigénylést nyújtottak be a rendszer felhasználói. Néhány igénylésre semmilyen, további néhányra elutasító, a legtöbbre azonban érdemi válasz érkezik, még ha ez elsőre nem is egyértelmű az igénylőknek, akik gyanakodni kezdenek, ha az adatgazda az igényelt adatok nagy terjedelmére hivatkozva azok emailben történő megküldése helyett személyes találkozót kér. Pedig ebben az esetben tényleg teljesíteni akarnak, és szoktak is, ahogy az a közelmúltban két alkalommal is történt.

Az atlatszo.hu által üzemeltetett, KiMitTud nevet viselő közadatigénylő-rendszer nagy előnye, hogy egy rövid regisztráció után bárki elküldheti az általa kiválasztott adatgazdának közérdekűadat-igénylését, méghozzá oly módon, hogy az őt érdeklő konkrét kérdést csak bele kell illesztenie a megfelelő jogi hivatkozásokat tartalmazó formalevélbe.

Az adatgazdák néhány esetben nem regaálnak az igénylésekre, néhány esetben megtagadják a választ, de többnyire egy egyszerű válasz-emailben küldik a kért adatokat. Néha azonban előfordul, hogy az adatgazdák azt közlik, hogy problémás az igényelt információk megküldése, mert túl nagy terjedelmű a dokumentáció, amire az igénylő kíváncsi. Ezért személyes találkozót kérnek az igénylőtől, aki gyanakodni kezd: nem is akarják teljesíteni az igénylését, csak az időt húzzák.

Pedig ez nem így van. Ha egy adagazda veszi a fáradtságot, hogy jelezze, terjedelmi okokból nehézségekbe ütközik ugyan a kért adatok kiadása, de keresi a megoldást, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem titikolózni, hanem segíteni, vagyis teljesíteni akar. Teljesíteni az Info-törvény szerinti kötelezettségét, a közérdekű adatok kiadását.

Ha az adatigénylő által kért dokumentumok egyetlen egyszerű válasz-emailben való megküldése nem lehetséges, több lehetőség áll az adatgazda előtt:

– több külön emailben küldi el

– elküldi egy nagyméretű fájlok továbbítására szolgáló rendszer (pl. MammutMail, WeTransfer) segítségével

– külső adathordozón (pl. pendrive, DVD) adja át személyesen

– elküldi postán az Átlátszó címére (1531 Budapest, Pf. 54), és ők feltöltik az igényléshez

Mindegyik esetre volt már példa a KiMitTud fennállása óta, és a közérdekű adatok nyilvánosságával kapcsolatos hírek ismeretében kiváltképp nagyrabecsülendő az az adatgazda, aki extra fáradtság árán is, de megválaszolja a hozzá beérkezett adatigénylést.

Egy dologra kell csak figyelnie az igénylőnek: átvételkor semmiképpen ne írjon alá olyan elismervényt, hogy a kapott dokumentumokat nem teheti közzé.

A közelmúltban a BKK maximális pontszámmal vizsgázott közadatigénylések megválaszolása témakörben: az igénylő több megvalósíthatósági tanulmányt kért tőlük közadatigénylésben, a cég pedig először közölte, hogy a kért iratok egy részét azok nagy terjedelme miatt csak kinyomtatva tudja átadni (a nyomtatási költség megfizettetése után), ám az igénylőnek ez nem felelt meg, ezért segítségért fordult a portált üzemeltető Átlátszóhoz, majd a tőlük kapott megoldási javaslatokat továbbította a BKK-nak, akik erre a dokumentumokat kiírták egy DVD-re, amit elpostáztak az Átlátszó címére. Az oldal adminisztrátora a tartalmat feltöltötte egy fájlmegosztó oldalra, és annak linkjét elhelyezte az igénylés alatt, így a dokumentumok mindenki számára szabadon és elektronikusan elérhetők – hála a BKK együttműködésének.

Szintén maximálisan segítőkész volt nemrégiben az I.kerületi önkormányzat is, akik a hozzájuk beérkezett, az elmúlt 4 év testületi üléseinek videófelvételeire irányuló közadatigénylésre jelezték, hogy természetesen kiadják a felvételeket, csak az igénylő jutassa el részükre az ehhez szükséges 68 db DVD-t. Az igénylő jelezte, hogy inkább egy szintén általa biztosított USB csatlakozású külső merevlemezre szeretné kiíratni a felvételeket, a budavári önkormányzat pedig készségesen leegyeztette vele az időpontot és helyszínt, ahol másolás előtt átadhatja, másolás után pedig átveheti az adathordozót.

Erdélyi Katalin

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás